- Член од
- 14 мај 2009
- Мислења
- 1.581
- Поени од реакции
- 1.854
Во твоите услови ниту една “буџет-клима“ (под 28-30К Денари) нема да те грее квалитетно на -15... Но сепак имај во предвид дека 80% од градовите (територија) на МКД се со умерено континентална со влијание на средоземноморска клима... и спомна Мдени предходно (а повеќето многу пати) конкретно за Скопје просечната минимална во Јануари е - 4, во Декември -3! ... Но да, секако, имаме и зими како предминатата, за која рекоа дека во просек е најладната (за СК) во последните 30 години, но сепак и таа зима (2016/17та) од Окт до Март измерени се само 60 часа пониски температури од -14 или 100 часа пониски од -12 ТОЛКУ!Zhiveam vo stan.. Prv sprat, pod mene garazhi, znachi ne se gree. Levo ne se gree vo stanot e prazen, od drugite strani se gree..
Prostorot e kujna so dnevna.. Ne otvorame vrati. Nema izolacija, nema PVC dograma, tuku drvena postara. Predhodni zimi na drva se greev. Na jug e , so balkon.
Betonski plochi se zidovite.[DOUBLEPOST=1536595929][/DOUBLEPOST]
Fala za info, do -15 bi trebalo da topli kako sho treba.
Нема да чекаме таква зима 30 години, но еднаш на 3-4-5 години сметај дека фаќаат зими со поларни температури, но сепак се тоа денови кои обично се бројат на прсти од една, ретко на двете раце...
Значи имаш две опции... Или да одиш на појака, поскапа клима (+500Evra), или направиш компромис да догреваш сите 5 поретко10 дена во сезоната или на 2-3 сезони ((минатата на пр. не би имал воопшто потреба) со некое друго грејно тело...
Доколку се решиш за оваа вторта... би рекол дека подобра опција од Vivaxot, ти е Haier Tundra 3.5kW, имаш повеќе корисници на форумот кои ја поседуваат и се задоволни (вклучувајки ме и мене), но јас ја користам само една зима (минатата која беше помека)... сепак како реков имаш на форумов членови кои овој модел ја поминаа и онаа споменатата од преклани поларна зима, а ти врати се и прочитај коментари на Никола ГП, Димитар 009, Љеш Нери... кои ќе повторам иако буџет клима со Eurovent TOL -10 ... се пофалива дека функционирала и греела и на пониски и од -15... е сега не се очекуват чуда од уред кој чини 22К ... за другите пак модели (во конкуренција) и неможеш да прочиташ и увериш колкав TOL имаат како и на кој PDesign H (heating) се проценети! Тундрата на 2,8kW..... Мислам дека е посупериорна во споредба со конкурентите (во ценовната класа) ... доволно е само и да се види максималниот капац на греење и спореди со конкурентите.
Ја имаш во СЕТЕК за 22К Денари со 3+2 год гаранција... тоа е. http://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10169_10170_10172&product_id=70292
а 18ката е поскапа 34К!!! http://setec.mk/index.php?route=product/product&path=10169_10170_10172&product_id=70293

Еуровентот втората по ред AS12TAHRA....

Последно уредено: