Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Za budzet do 55.000 den Jas bi ti ja preporacal ovaa inverter klima scop pri greenje 4.9

Energetska klasa A +++

Potrosuvacka na greenje 920w

Freon R32
Za centa e odlicna klima Inverter
https://klimi.mk/product.php?id=252
Види Климе, може климата за цената си е ок, ама 42 м2 нема да загрее. Од читање флаери, мала вајда. Ако сака да се загрее мора да има некоја резерва од 30 и више проценти од препорачаната површина.
Фалат податоци за просторот, стан ли е , куќа ли е, на кај е ориентирано, изолација, прозори? Ако е Гевгелија, тогаш може и твојава!

Види Климе, може климата за цената си е ок, ама 42 м2 нема да загрее. Од читање флаери, мала вајда. Ако сака да се загрее мора да има некоја резерва од 30 и више проценти од препорачаната површина.
Фалат податоци за просторот, стан ли е , куќа ли е, на кај е ориентирано, изолација, прозори? Ако е Гевгелија, тогаш може и твојава!
Vidi Jas mu preporacav i 5.5kw klima inverter konkretno ovoj model https://klimi.mk/product.php?id=259 no normalno sekoj si znate so kolkav budzet raspolaga ti za 55.000den sto bi mu preporacav koja Marka na klima .

појава што во последно време е доста зачестена по македонскиве форуми вклучувајќи го и овој (а доста иритира) некој бара совет мислење за одреден модел или со одреден буџет за потоа веднаш следуваат понуди кои не се ни приближно слични со барањето ни по цена ни по модел (последниов случај не е таков но пред некој ден на член ми понуди уред кој беше поскап за 150 евра),
друго ако веќе некој препорачува нешто треба да е барем сигурен во тоа што го препорачува (да има корисничко искуство или минимум да е монтер или во најлош случај продавач - а ти не си ни едното, ни другото ниту пак третото),
бидејќи во конкретниов случај како препорачуваш модел од скоро 1000 евра а користиш буџет клима вивакс за пола пари (и со што го оправдуваш изборот ? - со искуство или ?), тоа според мене ти е исто како јас возам матиз а на некој му кажувам да си земе мерцедес.
не си играјте ако немате искуство некој ќе те послуша и ќе си ја земе бељата а клима првенствено наменета за греење зема.
п.с критикава е доста добронамерна, а свани си ја како сакаш @Klima ured .

Последно уредено:
појава што во последно време е доста зачестена по македонскиве форуми вклучувајќи го и овој (а доста иритира) некој бара совет мислење за одреден модел или со одреден буџет за потоа веднаш следуваат понуди кои не се ни приближно слични со барањето ни по цена ни по модел (последниов случај не е таков но пред некој ден на член ми понуди уред кој беше поскап за 150 евра),
друго ако веќе некој препорачува нешто треба да е барем сигурен во тоа што го препорачува (да има корисничко искуство или минимум да е монтер или во најлош случај продавач - а ти не си ни едното, ни другото ниту пак третото),
бидејќи во конкретниов случај како препорачуваш модел од скоро 1000 евра а користиш буџет клима вивакс за пола пари (и со што го оправдуваш изборот ? - со искуство или ?), тоа според мене ти е исто како јас возам матиз а на некој му кажувам да си земе мерцедес.
не си играјте ако немате искуство некој ќе те послуша и ќе си ја земе бељата а клима првенствено наменета за греење зема.
@Klima ured sekogas dava dobri predlozi. A ako nekoj ima polosa klima ne znaci deka najmalku razbira. 150 evra plus da platis za nesto koe ke go koristis 10+ godini vredi, se razbira ako krepis finansiski. Toa e samo dobronameren predlog

Здраво, нова сум тука, на форумот и имам неколку прашања. 30 години се греам со дрва (трајножаречка печка , дабови дрва), оваа година решивме да купиме термо печка 3 (струјата ни дозволува само до 3кв) па ме интересира:
1. колку часа грее без да се пушти да дува и дали успева да ја загрева просторијата?
2. колку простор (отприлика во квадрати) може да загрее?
Поздрав

Toa sto jas imam evtina klima neznaci deka neznam da prepoznam i da preporacam odlicen brend i kvalitet na inverter klimi na kraj kraeva jas davam samo predozi koj ima finansii ke kupi kvalitet i brend klima koj ne ke zeme nesto poevtino so soliden kvalitet primer Vivax Haier Midea i dr.

Монтер? Па ти знаеш ли кој се е монтер? Кој стигне.
Препорака може да ти даде инжењер кој знае да пресмета термални загуби на објектот приближно, и према тоа да види според еуровент (или ако нема, по спецификација) да види како ќе се покрие таа термална загуба.

Монтер може да има везе, не дека не. Ама тоа може да се малксимум 1% монтери кои имаат појма од нешто. Другите си штрафат, си бушат и тоа е тоа.

Продавачите најчесто фаворизираат свои уреди. Може да имаат познавање, но секако многу повеќе за позитивните работи на нивните уреди, и за негативните на другите. Но, не и обратно.

Ама монтер 99% везе нема. Да ми покажеш некој што знае што е термална спроводливост, или каде има термален мост, или како се пресметува топлинска загуба, или каде ќе се јави точка на роса - многу би се изненадил искрено. Буши, штрафи, цревцето да го спроведе, пад да има - пеки. Ама да знае дека SCOP 5.1 нуди 14% заштеда у споредба со другиот и во овој простор тој SCOP заради прозорот во кујна паѓа на 4.6, ама заради што е внатрешен тој ѕид со комшијата расте на 5.3... или дека на -7 давала таа и таа 3.2kw, ама кога е во дефрост дувала ладно... уживај.

Здраво, нова сум тука, на форумот и имам неколку прашања. 30 години се греам со дрва (трајножаречка печка , дабови дрва), оваа година решивме да купиме термо печка 3 (струјата ни дозволува само до 3кв) па ме интересира:
1. колку часа грее без да се пушти да дува и дали успева да ја загрева просторијата?
2. колку простор (отприлика во квадрати) може да загрее?
Поздрав
Термо печка несмее да дува. Термо печка мора да има тајмер да се пали во 22ч да се гаси во 7ч да се пали во 14ч и да се гаси во 16ч. Без тоа ништо!!!

А ти само ја командаш дали на 1 или на 1.5 или на 2 или на 2.5 да ја подесиш за колку да АКУМУЛИРА. Пошто името и е термоАКУМУЛАЦИОНА печка. Ако не акумулира строго на ефтина струја, а само да зрачи во скапа струја - тоа е погрешна употреба на грејното тело.

Термо печка несмее да дува. Термо печка мора да има тајмер да се пали во 22ч да се гаси во 7ч да се пали во 14ч и да се гаси во 16ч. Без тоа ништо!!!

А ти само ја командаш дали на 1 или на 1.5 или на 2 или на 2.5 да ја подесиш за колку да АКУМУЛИРА. Пошто името и е термоАКУМУЛАЦИОНА печка. Ако не акумулира строго на ефтина струја, а само да зрачи во скапа струја - тоа е погрешна употреба на грејното тело.
Ako ne se pazis skapa,eftina 10 bona ( zborime za 6kw)na kraj mesec ne te krpat

Ок за 6кв, ама за 3кв да не се пушта да дува само да зрачи, колку пари ќе кошта отприлика?
Значи само струја за термо печката, не зборам за севкупната струја на цело домаќинство.

Таа може да потроши максимум 3*5*30*24=10800 денари. Со тоа што да даботи 100% цело време без термостат.

Е сега да речеме дека 50% ќе пали гаси, значи 6000 денари грубо.

Со паметна акумулација тие 50% ќе бидат околу 3000 денари.

Ете ти од тепка бројки.

И јас мислам не повеќе од 3.000, ама за колкава просторија се работи? Се над 15 квадрати без дување ќе биде ладно во собата ако нема изолација и стара дограма.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom