Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Неделна Промоција на соларни сетови за викендици штали или друго.
Само за цена од 8490ден.
100watti Panel
1000watti inwerter.

Поздрав до сите. Едно прашање бидејќи не ги разбирам работиве доволно.Дали ако инсталирам вакви панели 3 комада или повеќе и подобар инвертер наместо кинески ќе има доволно струја да ја придвижи климата што ја имам.Обична клима марка фаворит 1.2kw. Би ја користел на есен и на пролет бидејќи тогаш имам безвеза потрошувачка на дрва. Надвор е доволно топло дома е ладно и горам од наутро а при тоа надвор е сончево.
кратко и јасно НЕ, не ти е доволно а и не ти е комплетен системот каде ти се и колкави ќе ти бидат акумулаторите?

Само за цена од 8490ден.
100watti Panel
1000watti inwerter.

Поздрав до сите. Едно прашање бидејќи не ги разбирам работиве доволно.Дали ако инсталирам вакви панели 3 комада или повеќе и подобар инвертер наместо кинески ќе има доволно струја да ја придвижи климата што ја имам.Обична клима марка фаворит 1.2kw. Би ја користел на есен и на пролет бидејќи тогаш имам безвеза потрошувачка на дрва. Надвор е доволно топло дома е ладно и горам од наутро а при тоа надвор е сончево.
3 x 100W = 300W
тебе ти требаат 1200 минимум
300 < 1200

Само за цена од 8490ден.
100watti Panel
1000watti inwerter.

И некако скапо! 100W би требало да е под 6,000 бидејки веќе во Светот е пробиена психолошката граница 1W=1$ и тоа од не-кинески производители! Еве на пример канадски http://www.freecleansolar.com/345W-solar-panels-Canadian-CS3U-345P-poly-p/cs3u-345p.htm Го нудат за 270$ панел од 345W... 5 комада би ти вршеле работа, но те прашаа погоре да не имаш батерија од Тesla Mitsubishi LG? Прескапи се батериите за домаќинства сеуште од 15kW чинат над 5,000$... иако и нивната цена паѓа со многу многу брз темпо! Се додека не профункционира нет-метеринг системот двосмерно броило за струја (вишокот да го нудиш во мрежата, а ноќе кога нема сонце и во безсончевите зимски денови да влечеш од мрежата) и да си ја платиш само разликата и додека државата не субвенционира барем со 20-30%... се друго е нереално! Не ти се исплати да набавиш сончеви колектори само за клима.

Inverter i za ladenje ;) ne on off klima,vo 2 spalni imam edna on off i edna inverter,nesporedliv komoditet vo spienje ,em bescujna,bez golemo struenje,so kontinuirana t t.e bez napad na laden bran kako kaj on off a valjda i poekonomicna vo odnos na struja.
Nova Toshiba Shorai(SuzumiR32) poskapa od tvojata "eftina" Mirajka brmci kako traktor na greenje...sega na ladenje moze e dobra tvojata i tivka, ama na greenje uste ne si ja probal...na bugarcevo lani zimoto pri greenje i na samo +3stepeni pocnuva da brmci trtrtr i go budi cel komsiluk...

Nervoza.png
https://1drv.ms/v/s!AoQ7_FTCOSH1gopQDE9f4hsLO00jHQ
Suz32.png

Последно уредено:
@Strelec а imas nekoj post za gree sto brmci ili samo za drugi imas. aj ubavo bese bez tebe , oladi malku. se slusnavte so bugarov da ti dolovi brmcenjeto ili ova ti e povtorno nekoj naucno istrazuvacki trud. ne bidi :kezec:

Дека некој нешто запалил во Гази Баба?

За разлика од ова зимоска кога се греат на дрва цела македонија е загушена максимално со месеци. Затруени со месеци останавме. Корне на запалено дрво цела зима. Неможеш алишта да извадиш надвор, корнат. Сите оџаци чадат до бескрај. Магла прст пред око не се гледа, смрди корне не се дише.

За разлика од тоа летово запалиле по некоја гума или нива и кренала мерна станица во Гази Баба за некое време. Остатокот од Скопје со стакло воздух, провидност 3 километра, водно се гледа како до тебе да е. Од водно надоле се гледа цел град. Мириса на лепота и на омекшивач.

Да бе исто е. Не е до дрвата. Ни плакаа мајката тие дрва секоја година. Не затруја на живо. И деца и стари сите се молат само да пројде зимата за да видат бел ден од тие труења со горење дрва во централно градско подрачје.

upload_2018-8-13_20-4-44.png
Очигледно некој во Гази Баба прави диверзија! Во 03 наутро PM10 670mkg/m3....
другите мерни единици по скопските општини се чисти https://mojvozduh.eu/web/#draw?location=Centar&type=PM10 како и Битола Тетово Струмица во граници под 50мкг.

Дечки ајде совет/искуство ако може,гледам ве бива на темава.?
Треба да ставам инвертер,стан еднособен(ќе се греат 25-30 квадрати),буџет 30-35000 сосе инсталација.
Да ми препорачате некоја клима?Битно ми е да е 1.тивка 2.квалитетна и 3.економична,по овој редослед.
Тнх унапред :)

Од клима од која се бара да грее критериумите СЕКОГАШ се по овој Редослед:
1: Грејна моќ на -7Ц или -10Ц
2: Економичност(појше пари појше музика, за 30.000ден сите се А+)
3: Бучност мање више иста кај сите(па е и небитна)
4:Квалитет(инфо за ова на бајачка или од реални корисници)

Без првиот критериум кој го прескокнуваш нема да се грееш со климата туку со греалка.

Од клима од која се бара да грее критериумите СЕКОГАШ се по овој Редослед:
1: Грејна моќ на -7Ц или -10Ц
2: Економичност(појше пари појше музика, за 30.000ден сите се А+)
3: Бучност мање више иста кај сите(па е и небитна)
4:Квалитет(инфо за ова на бајачка или од реални корисници)

Без првиот критериум кој го прескокнуваш нема да се грееш со климата туку со греалка.
Да се разбирав во клими,немаше да барам помош тука :)
1.Кај нас може да биде и -30 сибир како преклани,а може и на кратки ракави да идеме во декември.
П.С.не го разбирам ова баш со грејната моќ.
2.Знам дека на сите пишува А+,ама од а+ до а+ разлика....
Затоа и побарав помош тука :vrtioci:
3.Бучноста ми е многу битна,затоа што ќе спијам во истата соба каде и ќе биде климата,а пожелно е и надворешната единица да биде тивка.
4.Па сакам инвестицијата да ми биде сигурна(глупо звучи,ама...)
Препорачајте нешто
П.П.С.ваљда некоја подобра 2.5ка ќе биде таман,ама која е таа?!? :rolleyes:

Последно уредено:
@PticaSelica види си по овластени продавници за климатизација. На овој форум а поготово од експертов погоре, ќе имаш само sales to .... набедување. Сакам да кажам дека нема објективност,туку према коментарите ќе видиш и самиот дека има група која што форсира одреден бренд а ги напаѓа другите. Така да земи тоа што ќе ти остави најголем впечаток и најважно според мене каква поддршка дава понатаму таа фирма за своите корисници во Македонија. За се што е техника кај нас многу слабо стојат фирмите со постпродажна грижа за корисници.

Дечки ајде совет/искуство ако може,гледам ве бива на темава.?
Треба да ставам инвертер,стан еднособен(ќе се греат 25-30 квадрати),буџет 30-35000 сосе инсталација.
Да ми препорачате некоја клима?Битно ми е да е 1.тивка 2.квалитетна и 3.економична,по овој редослед.
Тнх унапред :)
Moja preporuka ti e da zemes LG Dual Inverter klima ( dvostepen kompresor )
LG S12 EQ.NSJ/UA3, 3.5/4.0KW, R32
ovoj model e odlicen so R32 freon go ima eden prijatel odlicen e ekonomicen tivok centara mu e okolu 33.000 denari.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom