Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
djagram.jpg
Gornava slika kazuva deka koga ke se pretera so lazni i nedostizni Dizajni, opagja Tbiv zasto kapacitetite koi ke se baraat na odredeni merni tocki(-7, +2,+7 i +12) koi se merat so test ke bidat povisoki a klimata nema da moze da gi postigne.

U toj kontekst go kazuvam slednovo a koj saka da spori slobodno neka izvoli :)

AERI E PRESLABA NA GREENJE, duri i od LomoECO i nema potreba da frlate 28.000 za nea. Maximumot i e 2,2Kw sto ogovara na PdesignH=2,5 a ne na tamu nekoj zamislen i izmislen 2,8 odreden po zelba na proizvoditelot kako marketinski trik.
AERI12 e 9ka za 25m2, so dobra izolacija edvaj 30m2.
Eve sto vika dokumentacijata na Vivax za AERI.
https://www.vivax.com/EasyEdit/User...-12ch35aeri-inv-381kw-informacijska-lista.pdf
AERIPfiche.jpg
Dizajnot na greenje ili kolkavi toplotni zagubi moze da pokrie sama klimata do -10C (Pdesingh=2,8kw) ovaa klima nemoze da go postigne SAMA, tuku bara BekapHeater (pomoćnog sustava grijanja) so grelka-kalorifer COP=1 i kapacitet od 600W. A na klimata maximumot realen i e 2,2Kw.
Znaci deka Temperaturata na Bivalencija na klimava e samo -4C :tapp:
Znaci ako ocekuvate da vi zgree 28 m2 ili 30m2 ke pocnete dopolnitelno da koristite kalorifer i da dogrejuvate so grealka od -4 nataka.
AERITbiv.jpg
Sve ova pogore sto go kazav e potvrdeno i od realen korisnik na AERI35 lanskata zima vo Zagreb koj veli....do Nula stepeni e Ok(od nula mu e slaba ja bapnal u 35m2 navodnata 3,5ka)....pod toa sve e TOO MUCH za nea:D
PoewerUser.jpg
Cenata na AERI i e naduvana pred se:
- Preslaba e i za LomoEco koj vadi OGROMNI 2,9Kw i toa na -7C Bivalentna a ne edvaj na -4C.
- AERI isto nema Expanzionen ventil....znaci nevredi da bide poskapa 100evra i treba da e cenovno vo klasa na najeftinite modeli okolu 20k. Zatoa i za 23k moze da se kupi vo PP.

Za razlika od AERI, LomoECO ima Bivalentna na -7C, i na -7C dava ogromni 2,9Kw i(nedostiznio za AERI) ili celi 700W poveke dava sama klimata LOMO od AERI bez da se dogrejuva so grealici kako kaj AERIto.
ECOPfiche1.jpg ECOPfiche.jpg

I konecno vizuelno da vidite kakov e odnosot i kolku e pojak LomoECo na ladno od AERI35 :)
AERI-LOMOEco.jpg

Denesna konacno smalena cena na AERI vo Prilep 25k...za kes mozda i pomalce....otkrieni se kartite za relnata cena na kapilarkata AERI od 2,2kw :)
rasprodaja.jpg

Attachments

• LomoEco12 PdesignH.jpg
    LomoEco12 PdesignH.jpg
    77,4 KB · Прегледи: 48
  • vivax-acp-12ch35aeri-inv-381kw-energetska-naljepnica.jpg
    vivax-acp-12ch35aeri-inv-381kw-energetska-naljepnica.jpg
    663,6 KB · Прегледи: 46
Последно уредено:
Кој има и ако има каково искуство има со Vivax и Gree инвертер климите?
Ако може и препорака за модел до 30000ден......лично ме влече гаранцијата од 10години на Greе
Гаранцијата што те влече ќе ти завлече плус 8000 денари [emoji23]

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Кој има и ако има каково искуство има со Vivax и Gree инвертер климите?
Ако може и препорака за модел до 30000ден......лично ме влече гаранцијата од 10години на Greе
Гаранцијата е на целиот уред и не е наведен дел пример компресор туку целиот уред е под гаранција.
Боље 8000 за цел уред него цркнат "јапански" компресор со Made in China етикета на него ...само цркната електроника слушнавме кошта 350евра да се замени што се 21.000ден а не 8.000 ;)[DOUBLEPOST=1526164773][/DOUBLEPOST]I za Vajvaks AERI treba da sledi podarokov, cisto ako zaladi da ima so sto da dogrevate :)
Bekap.jpg

Последно уредено:
При избор на топлинска пумпа со воздух како извор на топлина (клима уред со реверзибилен циклус), потребно е да се испитаат и споредат голем број на технички карактеристики и спецификации помеѓу моделите кандидати во дадена ценовна категорија.

Важни карактеристики кои можат да се споредуваат помеѓу различни модели се:
- COP вредноста,
- видот на фреонот (R410a или R32),
- минималниот, номиналниот и максималниот капацитет на греење,
- распонот на влезната моќност,
- тежината на внатрешната единица,
- протокот на воздух низ внатрешната и надворешната единица,
- бучавата на надворешната и внатрешната единица (звучна моќност и звучен притисок),
- притисоците на потисната и всисната страна,
- видот на уредот за експанзија на фреонот,
- присуство на грејач за компресорот, како и некои други карактеристики.
Овие карактеристики можат да се споредуваат помеѓу моделите бидејќи се базираат на физичко присуство или отсуство на одредени компоненти како и нивните карактеристики.

Од друга страна пак, спецификации кои не можат туку-така директно да се споредуваат помеѓу различни модели се:
- SCOP (сезонски коефициент на корисно дејство),
- Pdesignh (проектиран капацитет за греење при некоја надворешна температура која производителот може сам да ја одреди, а чесно не е прикажана),
- минимална температура на работа (пример: -25°C, производителот сам ја одредува според сопствени скриени критериуми, па доколку некоја независна институција не ја провери, вредноста нема значење), како и некои други спецификации.
Овие спецификации не можат директно да се споредуваат помеѓу моделите бидејќи се бројки одредени во лабораторија поединечно од самите производители, според некои стандарди кои се нови и не се секогаш целосно разработени или строго дефинирани па производителите во одредена мерка имаат можност за манипулирање на спецификациите (кои не претставуваат некаков факт) во нивна корист.

Најзначајните карактеристики на било која воздушна топлинска пумпа (можат да се споредуваат помеѓу различни модели) се:
1. Количина на фреон (повеќе е подобро)
2. Големина на надворешниот топлиноизменувач (може да се одреди преку тежината на надворешната единица, не е важно дали е мал а двореден или голем а еднореден - важна е допирната површина со воздухот, повеќе е подобро)
3. Работен волумен на компресорот (кубикажа :), повеќе е подобро)

Практичен пример:
GREE LOMO 3.5 kW vs. VIVAX AERI 3.5 kW
Главни технички карактеристики:
Прегледај го приврзокот 151083
Победник:
1. Фреон: VIVAX AERI 3.5 kW (950 g > 850 g)
2. Тежина на надворешна единица (големина на надворешен топлиноизменувач): занемарливо повеќе VIVAX AERI 3.5 kW (29.1 kg 29 kg)
3. Компресор: VIVAX AERI 3.5 kW (работен волумен: 9.8 cm3 > 8.6 cm3)

ЗАКЛУЧОК:
Клима уредот има подобри перформанси (испорачана топлинска енергија на ниски температури) доколку има:
1. Поголема количина на фреон
2. Потешка надворешна единица (поголем топлиноизменувач)
3. Поголем компресор (работен волумен)

Клима уредот има поголема надеженост (трајност) доколку има:
1. Поголема количина на фреон
2. Потешка надворешна единица (поголем топлиноизменувач)
3. Поголем компресор (работен волумен)
4. Помала бучава од надворешната единица (индиректно укажува на помали вибрации, помала звучна моќност и звучен притисок)
5. Правилно сечење, изработка и поврзување на цевките помеѓу надворешната и внатрешната единица при монтажа
6. Почитување на најмалата должина на цевките помеѓу надворешната и внатрешната единица при монтажа (обично 3 m)
7. Правилно вакумирање при монтажа

зимава ми беше прва со вивакс аерито и презадоволен сум од цената на сметките (претходно се греев со панели) со тоа ако бев стоплен а не сум задоволен од бучавата на надворешната единица, сторив се што ми дадовте за совет. Претходно греев со еден панел една соба сега со инверорот цел спрат мал е 45м2 и одлично поминави финансиски поефтино и стоплен иако да бидам искрен не видовме некоја кујзнае каква ладна зима. Инвертерот воопшто не го исклучував24/7 беше уклучен,деновите кога беше некаде -5 -10 неколку дена идеше навечер 2 пати во дефрост и тоа беше сосема кратко. Приметив дека тие денови знаеше од целата надворешна единица да тече вода што некако не ми се допадна ама една кофа под тоа и вршеше работа. Слип модот навечер исто така е екстра.... друго што знам ќе видиме некоја поладна зима што како. На сите што се грејат на напанели им пшрепорачувам да си земат инвертер ке си ги вратат парите за некоја зима и ќе бидат бајаги постоплени

Практична споредба :
GREE LOMO 3.5 kW vs. VIVAX AERI 3.5 kW ............Version 2.0 :)
Главни технички карактеристики:
V2.jpg

Победник :
1. Компресор: GREE Lomo 3,5Kw (работен волумен: LOMO 10.2 cm3 > AERI 9,8 cm3) поголем волумен е подобро
2. Јачина на дување на внатрешна единица: Gree Lomo ( LOMO 560m3/h vs. AERI 520m3/h) појак издув е подобро
3. Тежини: GREE LOMO (внатрешна потешка LOMO 9kg vs AERI 8,2kg)
4. Цена: GREE LOMO ( Lomo 22.990 vs AERI 27.990) поефтино е подобро :)

Заклучок:
ПОБЕДНИК е ЛОМО !!
Ломо e во старт со појак компресор, занемарливо поленење со фреон од 50гр има АЕРИ но ако све се земе во предвид (вкллучително и цената)
ЛОМО за 22.990 е подобро од AERI за 27.990, Ломо е со појак компресор, појак издув и поголем Дизајн при греење !!

• Ми се допаѓа
Reactions: GT1
зимава ми беше прва со вивакс аерито и презадоволен сум од цената на сметките (претходно се греев со панели) со тоа ако бев стоплен а не сум задоволен од бучавата на надворешната единица, сторив се што ми дадовте за совет. Претходно греев со еден панел една соба сега со инверорот цел спрат мал е 45м2 и одлично поминави финансиски поефтино и стоплен иако да бидам искрен не видовме некоја кујзнае каква ладна зима. Инвертерот воопшто не го исклучував24/7 беше уклучен,деновите кога беше некаде -5 -10 неколку дена идеше навечер 2 пати во дефрост и тоа беше сосема кратко. Приметив дека тие денови знаеше од целата надворешна единица да тече вода што некако не ми се допадна ама една кофа под тоа и вршеше работа. Слип модот навечер исто така е екстра.... друго што знам ќе видиме некоја поладна зима што како. На сите што се грејат на напанели им пшрепорачувам да си земат инвертер ке си ги вратат парите за некоја зима и ќе бидат бајаги постоплени
Uste edno korisnicko iskustvo stoplen so mali smetki
Koj e pobednik?
AERI :)))[DOUBLEPOST=1526235369][/DOUBLEPOST]
Гаранцијата што те влече ќе ти завлече плус 8000 денари [emoji23]

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk
Dzabe garancija ako ne ti ja popravaat posle :)))ili nemat rezervni delovi

Последно уредено од модератор:
Vivax Aeri 3.5 kw vo tehnomarket e 24990 den i ide so greaci na kompresor i tacna i bez 8000den extra za garancija t.e so 3 god besplatna garancija gree lomo 22990 bez greaci i so garancija 8000den plus znaci 30990 so garancija 10 god[DOUBLEPOST=1526239588][/DOUBLEPOST]
Uste edno korisnicko iskustvo stoplen so mali smetki
Koj e pobednik?
AERI :)))[DOUBLEPOST=1526235369][/DOUBLEPOST]
Dzabe garancija ako ne ti ja popravaat posle :)))ili nemat rezervni delovi
Toa za nieden uvoznik ne sme sigurni dali ke imaat po 10 god delovi ne samo za Greemak .

Vivax Aeri 3.5 kw vo tehnomarket e 24990 den i ide so greaci na kompresor i tacna i bez 8000den extra za garancija t.e so 3 god besplatna garancija gree lomo 22990 bez greaci i so garancija 8000den plus znaci 30990 so garancija 10 god[DOUBLEPOST=1526239588][/DOUBLEPOST]
Toa za nieden uvoznik ne sme sigurni dali ke imaat po 10 god delovi ne samo za Greemak .
Џабе кога ги немаат на залиха. Види на сајтот.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Џабе кога ги немаат на залиха. Види на сајтот.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk
Provereno i na web ja ima i vo tehnomarket,bas vo petokot ja gledav .[DOUBLEPOST=1526240622][/DOUBLEPOST]I voedno vo toa sto go postirav od drug clen sto sporeduval e sporedba na gree lomo lclh koja e 31000den i doaga so greaci +8000 den garancija i vivax aeri 3.5 gold od 28000den spustena na 25000den so greaci i 3 god bezuslovna garancija a vo sporedbata od Strelec e gree lomo eco 22990 i taa ja vidov vo noviot salon,kako i mirorot 27990 i lclh 30990

Последно уредено:
Screenshot_2018-05-13-21-54-17.png
E sega dali vredi 25000 den i 3god garancija ili 31000 bez garancija t.e 39000 den so garancija toa sekoj treba da odluci dali ima visok pari ili ne razlika 14000 denari

Odlicen model VIVAX AERI :)

Aerikapilara.jpg
Kapilara za 30k e grabez neviden, so godini gi lazete lugeto deka klimata ima EXV i pecalite i dileri i monteri, AERI e gjubre sto nevredi ni 20k.
Vredi samo procentot sto go lapaat dileri i monteri...zatoa i ja falat
A postov ti e Reklama i si prijaven

Последно уредено:
Vivax za tie pari e super a ti neznam zosto mene me spomnuvas jas ne sum ni prodavac nitu pa te spomnav tebe vo mojot predhoden post.
Super bil Vivax....sto e Superot ???? dokazi se be nekogas
Ti so 22god mozes samo cevki da drzis na nekoj monter.....ne lazi i ne menuvaj mislenje....gore spomna deka AERI bila super a ne VIVAX generealno....od kaj znaes AERI kolku e "super" ?
Imas ti AERI ? NEMAS!
ti imas AEZI i toa 18ka stavena vo 30m2...za 30m2 se zima 12ka a ne 18ka....ama Vivax nema saglam niedna 3,5ka sto ke zagree 30m2.....3,5kite im great kako 2,5ki, gjubre do gjubre, za ladenje ladat ama na grreenje se edvaj 2,5ki...zatoa i si zemal edinica pojaka....zatoa i nepokazuvas potrosuvacka :)

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom