Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Znam ne bev jasen ama nemav vreme za poopsiren komentar :) se raboti za kukja na 2 sprata ...jas sum na 2 a pod mene se moite i se great na drva so e golem plus....imam nova pvc dograma zastitena so nadvoresni roletni i dobro izolirana severna strana (vnatresno so stirodur)...moe mislejne deka jaka 3.5 e ok ili slaba 5.5 budjetot e okolu 40.000...mi gi falat toshiba carier i vivax a drugite koj kako ...

Последно уредено:
Znam ne bev jasen ama nemav vreme za poopsiren komentar :) se raboti za kukja na 2 sprata ...jas sum na 2 a pod mene se moite i se great na drva so e golem plus....imam nova pvc dograma zastitena so nadvoresni roletni i dobro izolirana severna strana (vnatresno so stirodur)...moe mislejne deka jaka 3.5 e ok ili slaba 5.5 budjetot e okolu 40.000...mi gi falat toshiba carier i vivax a drugite modi koj kako ...
So toj budzet si za vivax aeri 18000btu 5.5 kw. Jas ja imam za greenje e bombona nema da imas maka. Jas gream so nea okolu 40 kv dnevna trpezarija i kujna vo stan so toa sto pod mene vo stanot nema nikoj ne se gree. Ova ti e samo predlog ne me svakaj deka treba obavezno da ja zemes :)))

TOeshiba Suzumi16 od 60.000den lanskata zima samo so Bekap Grejaci-x2 Panelki od 3KW....(za sekoj slucaj ete mu se nasle lani u januar u najladnoto) :D
Zab1.jpg

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: GT1
So toj budzet si za vivax aeri 18000btu 5.5 kw. Jas ja imam za greenje e bombona nema da imas maka. Jas gream so nea okolu 40 kv dnevna trpezarija i kujna vo stan so toa sto pod mene vo stanot nema nikoj ne se gree. Ova ti e samo predlog ne me svakaj deka treba obavezno da ja zemes :)))
pa ne e konecna taa brojka kako budjet ....ima nekoja razumna tolerancija neli golemite pari se dale za uste nekoj denar ne menuva ...inaku od vivaxo toj model mi go predlozija :)

Klime=mr.king :D[DOUBLEPOST=1521499841][/DOUBLEPOST]
Може малце поконструктивен одговор? :)
Зошто инвертер е за 2018 а ќумбиња за 1018?

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Ako imas plan i raposredot na stanot dobro bi bilo da go vidime
Ladenje ti treba ili samo greenje ?

Последно уредено:
Се двоумам помеѓу парно на пелети и мулти сплит. Ќе се реновира периодов ... ПВЦ прозори, термо фасада, кров. Па сакам да го решам и делот со греење, би било извпдливо да се намести мулти сплит систем на веќе постоечка градба?
Би биле 5 внатрешни единици.
Или парно на пелети?
Собите се 13 - 18 квадрати, вкупно 5.

Некој да сподели искуство, цени, да предложи фирми кај да се обратам за решение?

Spored mene edinstvenata dobra strana na parno na peleti e nesto pogolem komfor pri greenje. Listata na negativni raboti e dosta golema sporedeno so klimi.
- okolu 4 pati e poskapo ja plakas istata energija na peleti (matematikata ja praevme ponazad, ako sakas pak pokonkretno ce pisam)
- treba cistenje na 1-2 dena
- ne ladi :)... Sto znaci verojatno pak treba da stavas klimi za ladenje
- inicijalna investicija za kotel plus parno instalacija e daleku pogolema.
- ne ti e toplo 24h

Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk

pa ne e konecna taa brojka kako budjet ....ima nekoja razumna tolerancija neli golemite pari se dale za uste nekoj denar ne menuva ...inaku od vivaxo toj model mi go predlozija :)
Jas sum licno Zadovolen sekako ima nekoi raboti.sto mi smetaa dodeka ne ja nauciv da ja rabotam na primer vrntilatorot od vnatresnata prodolzuva da vrti na nekoj epten mjnimum otkako ke postigne temperatura ama ako ja drzis na follow me mnogu retko isklucuva i raboti na minimum taka da imas win win situacija. Mnogu retko ide vo defrosti toe e plus i tuka na forumov imase diskusija za suvi defrosti jas celo zimo ne sum ja nacekal na takvo nesto. Pak da potenciram ova e korisnicko iskustvo ne mora mojot izbor da bide tvoj neli pozdtav sekoe dobro

Jas sum licno Zadovolen sekako ima nekoi raboti.sto mi smetaa dodeka ne ja nauciv da ja rabotam na primer vrntilatorot od vnatresnata prodolzuva da vrti na nekoj epten mjnimum otkako ke postigne temperatura ama ako ja drzis na follow me mnogu retko isklucuva i raboti na minimum taka da imas win win situacija. Mnogu retko ide vo defrosti toe e plus i tuka na forumov imase diskusija za suvi defrosti jas celo zimo ne sum ja nacekal na takvo nesto. Pak da potenciram ova e korisnicko iskustvo ne mora mojot izbor da bide tvoj neli pozdtav sekoe dobro
Vo Tvojot prv post na temava nesto ne te bendisvase Ladenjevo so ventilacija....a sega si naviknat a ?
Vidi....super e toa da ti duvka ladnicko....Bilda EER (u zima) :D
Cooling.jpg

Spored mene edinstvenata dobra strana na parno na peleti e nesto pogolem komfor pri greenje. Listata na negativni raboti e dosta golema sporedeno so klimi.
- okolu 4 pati e poskapo ja plakas istata energija na peleti (matematikata ja praevme ponazad, ako sakas pak pokonkretno ce pisam)
- treba cistenje na 1-2 dena
- ne ladi :)... Sto znaci verojatno pak treba da stavas klimi za ladenje
- inicijalna investicija za kotel plus parno instalacija e daleku pogolema.
- ne ti e toplo 24h

Може линк од постот со математиката?
Што предложуваш, мулти сплит или обични сплит инвертери?

Vo Tvojot prv post na temava nesto ne te bendisvase Ladenjevo so ventilacija....a sega si naviknat a ?
Vidi....super e toa da ti duvka ladnicko....Bilda EER (u zima) :D
Прегледај го приврзокот 187587
Mene me prozivas treba nesto?
Jas mu odgovaram na coeko kako korisnik a ne kako tebe prodavac. Brzo anketa za strelec sto mislat drugite za teb. Bratko istaj se od vidikov moj.
P.s. e da zaboraviv da kazam da go prassat vlavot i mnogu drugi za klimite doticniot ovde stk gi reklamira deka ima poplaki ama bas mogu ladat za vreme na defrost okolu 2 min laden vozdux ama mraz toa e toa so kakov meris so takov ke ti merat bratko pozdrav

Може линк од постот со математиката?
Што предложуваш, мулти сплит или обични сплит инвертери?

Od mobilen tesko odi baranjeto na postot ali matematikata e nesto vaka:
1kg peleti po deklaracija dava 4.5KWh od koi korisna energija okolu 4. minatiot pat koga go pisav ova bev koregiran deka brojkata e dosta po niska i od ova za prosecnite peleti od 170mkd. 4.5 verojatno vazi za tie od po kaloricnite od 230-250.

Kako i da e smetaj ova e nekoj teoretski best case scenario (ako im veruvame na brojkite na ambalazot):
170/15 = 11.33 mkd/kg
11.33/4 = 2.8 mkd/KWh

Prosecna cena na el. energija e 4.8 taka da na peleti duri i so ovie verojatno napumpani brojki za kaloricnost idi kako da imas klima so SCOP 1.7

Na denesno vreme i najevtinite klimi imaat SCOP>4... mnogu cesto okolu 4.5.

Toa posebni ili multi split ne sum kompetenten da go odgovoram. Predlagam da nacrtas na livce grub raspored na prostoriite so grubi dimenzii i postiraj tuka, garant nekoj popameten od mene ce ti pisi sovet.

Od mobilen tesko odi baranjeto na postot ali matematikata e nesto vaka:
1kg peleti po deklaracija dava 4.5KWh od koi korisna energija okolu 4. minatiot pat koga go pisav ova bev koregiran deka brojkata e dosta po niska i od ova za prosecnite peleti od 170mkd. 4.5 verojatno vazi za tie od po kaloricnite od 230-250.

Kako i da e smetaj ova e nekoj teoretski best case scenario (ako im veruvame na brojkite na ambalazot):
170/15 = 11.33 mkd/kg
11.33/4 = 2.8 mkd/KWh

Prosecna cena na el. energija e 4.8 taka da na peleti duri i so ovie verojatno napumpani brojki za kaloricnost idi kako da imas klima so SCOP 1.7

Na denesno vreme i najevtinite klimi imaat SCOP>4... mnogu cesto okolu 4.5.

Toa posebni ili multi split ne sum kompetenten da go odgovoram. Predlagam da nacrtas na livce grub raspored na prostoriite so grubi dimenzii i postiraj tuka, garant nekoj popameten od mene ce ti pisi sovet.

Математикава е далеку на страната на климите, предност е и што ќе имам ладење.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom