Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Искрено среќа што ставив греење на клими. Кога ќе се навратам на сметките од прошли години ќе се мрднам што сме плаќале со други грејни тела. Електрични котли, панелки, сите со COP1. Страшни бројки.

А гледам и сега бајаги народ не е освестен за топлински пумпи и инвертери, уште си плаќаат баснословни цени за греење. 3-4 пати повеќе отколку со макар и најефтин инвертер.

Jas te prijaviv brat.....]
Prvo ne mi se ulizuvaj....brat ja i ti niti sme niti ke bideme.
A toa sto si se navredil od banalni raboti pa si me prijavil neka ti sluzi na cest.

Za mene navredata treba da ja gledas na druga strana....eden Gigant kako "M" brendot sto si go odbral vo 12ki stava komprsorce od 7.000btu, ili prodava buda za mumrezi....

Sme videle podosta 12ki so 9.000btu (9cc3) kompresori sto gore dole sepak rabotat nominalno na +7.....no ovaa tvojava za 3,5Kw nominalno ke raboti na 90Hz.
(Nauci go prvo poimot Nominala pred da vlezes u replika)

Takov gabarit na kompresor od 7cc3 za USA rezidenti "M" gi vgraduva samo vo edinici od 9.000btu(slika u prilog) i tie 9ki tezat po 30kg a ne 25kg, no nikako ne gi vgraduva vo edinici od 12.000btu.
Dali tebe ke ti posluzi WN35 u par so FH verovatno da.....no ne sekoj bi ja koristel WN u par so druga klima i treba da znaat deka klimava ne e za primarno greenje na 30~35m2 pa pogotovo ne na slabo izolirani prostori....OSVEN ako im se dovolni 2Kw vo ladnoto (-10 i podole), sto znaci treba da se mnooogu dobra izolacija, ili da ziveat negde pojuzno.
WN35 so kompresor KNB073 so 7,3cc3 volumen moze da e samo priblizno 7300btu sto se pokloppuva so testot od 2,2Kw na Nominalni 60Hz....a za da izvadi 3,5Kw ova kompresorce treba da zavrti na 90Hz i toa na +7C nadvoresna....dosega vakvo stedenje na kompresor u niedna klima nemam videno.
Mkmp.jpg

Последно уредено:
Jas te prijaviv brat, zatoa shto me navredi licno mene, me narece Bilboard i go spomna dedo mi bez nikakva potreba i nemas nikakvo pravo na toa. Bez razlika shto e forum ova, covecki normi postojat, a jas tebe vo nitu eden moment, nikogas ne sum te navredil vo nitu eden moj post. Bi trebalo malku da se sovzemis, da si go stavis prstot na glavata i da razmislis deka sozdavas antagonizam samo radi toa shto nskoj kupil klima shto ne ti e tebe po keif. Pa na notu eden clen ne sum prochital da mu napises "bravo", " cestito", "so zdravje da si ja sluzis klomata." I da go napravis toa kako shto napravi so mene, odma ke dodadis nekoj cinicen komentar demek "so zdravje da si ja kreistis novata klima so samo 690m3 izduv, A+ klasa, i SCOp od neznam ti jas kolku."

Ne e fer brat, stvarno.[DOUBLEPOST=1520297824][/DOUBLEPOST]Pa samo pogledni gi bukvalno prvite tri tvoi "cestitki" kon mene...Прегледај го приврзокот 186714 Прегледај го приврзокот 186715 Прегледај го приврзокот 186716
ajde brat
neka napisi nekoj tuka koj bi kupil od ovaa WN serijata so24-25kg. za43000den?-jas mislam deka prodavacot te mami za WN.
Pa koga fati ladnoto den dva spalnata ne mozese da ja zagrees a ako drzese 5-6dena ke trebase da dogrevas.

dali brat ima nekoj zaintereairan za ovaa WN bas me interesira da vidam:)

Jas @Strelec od sekogas sum sakal 7000 btu kompresor i ne znam zashto mi plukas po mojot son.[DOUBLEPOST=1520344053][/DOUBLEPOST]
ajde brat
neka napisi nekoj tuka koj bi kupil od ovaa WN serijata so24-25kg. za43000den?-jas mislam deka prodavacot te mami za WN.
Pa koga fati ladnoto den dva spalnata ne mozese da ja zagrees a ako drzese 5-6dena ke trebase da dogrevas.

dali brat ima nekoj zaintereairan za ovaa WN bas me interesira da vidam:)
Da me sledese vo komentarite, ke videse deka problemot vo spalnata beshe drug, i go reshiv i se si beshe vo red.

A toa dali nekoj bi kupil ili ne WN za 43000 ne e bitno.

Последно уредено од модератор:
[emoji23][emoji23][emoji23]
8ae54561af252856df1f0f65bb7372af.jpg

Се срамујев.....покрај ова мерење останаа без текст :)
12313.jpg

преку 80 прегледи зa само 1 ден на "Cнажниот" Аmber Nordic :D

Smetki? Smetka zavisi od Indoor temperatura....za ovaa temperatura kaj mene so 22 zadadeni na klimata i 25C vnatre prezadovolen od smetki ;)
Ja sum so mali deca, mora da e toplo....za ovie so po 2000den smetki sto pola den ne se doma i se bez deca neka ne ti bidat reper.
IMG_20180306_224430.jpg IMG_20180306_224454.jpg

Smetki? Smetka zavisi od Indoor temperatura....za ovaa temperatura kaj mene so 22 zadadeni na klimata i 25C vnatre prezadovolen od smetki ;)
Ja sum so mali deca, mora da e toplo....za ovie so po 2000den smetki sto pola den ne se doma i se bez deca neka ne ti bidat reper.
Прегледај го приврзокот 186763 Прегледај го приврзокот 186764
Bez razlika, jas nemashe da kazam mnogu ili malku, cisto informativno te prashav zoshto takva e temava. Jas pod 22 ne gi imam staveni klimite isto taka.

Абре стрелчо пак гледам ме спомнуваш без муда у твои постови.
Шо да ти снимам шо да ти сликам, имаш видеа колку сакаш од мене.
Имаш видеа од боки врањанецот, на -20 како топли куќa.
На -7 некна влечеше 1600w и даваше 55.6 на издув повеќе од пола час.
Али остај тоа.

Кажи ми ти коа зашиба тоа ладниот бран на Амберот, од 2-3 минути?
Шо правиш се покриваш со јамбулии?, ставаш регал пред климата за да не дува ладно?

Сите занеме дека дува ладно, само ти треба да објасниш како се справуваш со тоа?
Или и онака веќе навикна топло/ладно, нормално е тоа :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ima GREE staklena kugla i se znae za site:confused:
Kugla e za tebe mozda....prosta formula e, ako indoor mu e bar 21 ili 22 na tavan e 24....lesno se presmetuva kolku mu e izduvot ako trosi 600W so COP=5 ili 3kw...izduvot e 35C.
Slab si za mene za ova.....moze u nekoj drug zivot ako se sretneme ke te bidne...
Tmdeni.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom