Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Ne e losa ideata za kombinacija na termo i inverter.
Peckata mozebi ima Scop 2 ama toj Scop 2 ke bide uste pogolem bidejki vo.kombinacija so nekoj.najeftin inverter (sekoj ne moze da si dozvili najskap)koj namesto da raboti na 1000w imput so cop 4 ke raboti so 400w so cop6.
Ne postoi klima sto raboti so COP 4 ili COP6 na T pod nula, taka da ne se zamarajte so ovie visoki COP-ovi na "africki" temperaturi. Koga e nadvor +10C sto e bitno dali ce potrosam za greenje 600 ili 1000 den i klimata mi modulira 200-250W. Eve jas so ON/OFF klima bez TA vo periodite noemvri/mart/april ne trosam povece od 600-1200 den i sega treba da ja frlam klimata i da baram invereter so COP 6 i da go platam 1000e.....
Ovcite se brojat koga e od -5 pa nadole koga TA doadja do izraz i ima opravdano koristenje.

Ne postoi klima sto raboti so COP 4 ili COP6 na T pod nula, taka da ne se zamarajte so ovie visoki COP-ovi na "africki" temperaturi. Koga e nadvor +10C sto e bitno dali ce potrosam za greenje 600 ili 1000 den i klimata mi modulira 200-250W. Eve jas so ON/OFF klima bez TA vo periodite noemvri/mart/april ne trosam povece od 600-1200 den i sega treba da ja frlam klimata i da baram invereter so COP 6 i da go platam 1000e.....
Ovcite se brojat koga e od -5 pa nadole koga TA doadja do izraz i ima opravdano koristenje.
jas mislev na nekoja nominalen imput sto ja ima klimata na temperatura od +7stepeni.-malce poednostavno objasneto kolku pogolemo optovaruvanje pomal cop i obratno.
Najevtinite inveteri imaat cop na nominala od 3.6÷3.8.na +7Stepeni.
eve eden primer kako odi cop obrtno proporcijonalno so opteretuvanjeto.na komptesorot na primer na +2stepeni.
Greel_TestPoints.jpgGree_GWH12TB-S3DNA1B_Conclusion1.jpg

Ne mi e jasno zosto vo makedonija nema prodazba na novi TA ( termo akumulacioni pecki ) po marketive za bela tehnika.
Vo srbija ima po marketite prodazba na novi TA pecki kaj nas vo mk nema prodazba na novi TA pecki ZOSTO ???

Последно уредено:
Nikako 25kg stiropor. Kolku polesen tolku podobro[DOUBLEPOST=1519455311][/DOUBLEPOST]15cm i 5cm nema ist efekt, tuku zavisnosta od toploprovodlivosta i debelinata ne e linearna, pa zatoa majstorite (koi se strucni samo vo domenot na lepenje u secenje na stiropor) go velat toa.
Друже, мислам дека грешиш.
Овие ставови ти се провлекуваат во повеќе постови, па ќе се обидам да те корегирам.
Ако стиропорот е премногу лесен, нема да има најдобри изолациони својства. Зошто? Затоа што воздухот не е идеално затворен - малку експандиран полистирен / многу воздух. Секако, ако е премногу компримиран (тежок стиропор), повторно не е идеална ситуацијата - многу експандиран полистирен / малку воздух ... а воздухот е изолатор.

Топлинската спроводливост зависи од волуменската маса (тежината), но тој однос не е линеарен. Еве графикон од Усјепор, заедно со табела за топлински отпор и К коефициенти што моше да им користи на тие што се во план да ставаат изолација.
stiropor.JPG
Како што може да се види, оптимална вредност би била 30кг/м3. За жал цената се сголемува со тежината, па треба да се прави и компромис... Кога се работи за 100 - 200м2 површина за изолирање, секој денар е значаен, а подобро е било каква изолација, отколку никаква.
Утешително е што стиропорот учествува со околу 25% од вкупната цена на изолацијата. За жал, најскапа е секогаш работната рака.

Со другиот дел се сложувам, што подебел стиропор, тоа подобро.

Screenshot_2018-02-24-20-59-56.png Screenshot_2018-02-24-21-00-10.png Screenshot_2018-02-24-21-00-02.png Screenshot_2018-02-24-21-00-17.png
Epa decki, gotovo. Klimite se instaliraa i se stavija vo upotreba. Za merenje na potroshnja i slicni takvi raboti, tek od ponedelnik ko ke obezbedam potrebni aparati.[DOUBLEPOST=1519503257][/DOUBLEPOST]Edno tehnicko prashanje.....kako znam deka klimata pravi defrost? Primer, beshe pushtena da duva na 18 stepeni vo spalnata i si duvkashe po malku, i koga go zedov dalinskoto pojacav na 21 stepen, klimata prekina da duva i ispusthi eden zvuk kako da se izdisha i ne duva sega.

Последно уредено од модератор:
Edno tehnicko prashanje.....kako znam deka klimata pravi defrost? Primer, beshe pushtena da duva na 18 stepeni vo spalnata i si duvkashe po malku, i koga go zedov dalinskoto pojacav na 21 stepen, klimata prekina da duva i ispusthi eden zvuk kako da se izdisha i ne duva sega.
Toa e defrost zvuk kako da izdisuva freonot e vsusnost defrost.Defrostot vo prosek trae od 5 do 15 miniti zavisi od vremenskite priliki i zavisi dali se raboti za suv ili vlazen defrost.

Не е дефрост кога креваш. Прво паузира со 0 потрошња. Само крева температура на изменувачот.

Дефрост е кога троши 600w а не 0w.

Ова со дефростите во мит го претворивте:(.
Уште малку на научно ниво ќе се крене, за накрај да остане нерешена енигма , типа видови на женски оргазам:cenzura:.
Пиша бугаринот како се вика кај нив, по народски.Епа кај нас би требало да биде размрзнување(одмрзнување).
Сега се поставува прашање како тоа има суво размрзнување т.е. сув дефрост?[DOUBLEPOST=1519505791][/DOUBLEPOST]@Fikshe1989 Па твоето било поткровје т.е. кубатурата што ја грееш би требало да е доста помала од вообичаената за таква површина. Причина плус, да се верува дека климите нема да имаат проблем или ти со нив:)

Прегледај го приврзокот 186236 Прегледај го приврзокот 186237 Прегледај го приврзокот 186238 Прегледај го приврзокот 186239
Epa decki, gotovo. Klimite se instaliraa i se stavija vo upotreba. Za merenje na potroshnja i slicni takvi raboti, tek od ponedelnik ko ke obezbedam potrebni aparati.[DOUBLEPOST=1519503257][/DOUBLEPOST]Edno tehnicko prashanje.....kako znam deka klimata pravi defrost? Primer, beshe pushtena da duva na 18 stepeni vo spalnata i si duvkashe po malku, i koga go zedov dalinskoto pojacav na 21 stepen, klimata prekina da duva i ispusthi eden zvuk kako da se izdisha i ne duva sega.
Aj so zdravje da gi koristite!

Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk

Back
На врв Bottom