Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Нема логика да се користи TA со SCOP1 (односно SCOP2 со правилна употреба со тајмери), наспрема уреди со SCOP 4 или 5.1.

Може да се комбинира но ТА е огромна и зафаќа колку една поголема комода место.

Но ако не смета може да се користи во комбинација со клима. Климата грее преку конвекција, а печката преку радијација. Секако исклучиво со тајмер да се пали во 22ч-07ч, и во 14ч-16ч, и со термостатот на неа ставен на скоро минимум односно испод 1.5 од можни 3. Никако над 1.5. Чисто како една дополна во спектарот на греење за да се добие и малку радијациска топлина во собата. Само тоа има логика за ТА во ова доба на светот.

Нема логика да се користи TA со SCOP1 (односно SCOP2 со правилна употреба со тајмери), наспрема уреди со SCOP 4 или 5.1.

Но ако не смета може да се користи во комбинација со клима. Климата грее преку конвекција, а печката преку радијација. Секако исклучиво со тајмер да се пали во 22ч-07ч, и во 14ч-16ч, и со термостатот на неа ставен на скоро минимум односно испод 1.5 од можни 3. Никако над 1.5. Чисто како една дополна во спектарот на греење за да се добие и малку радијациска топлина во собата. Само тоа има логика за ТА во ова доба на светот.
Зошто никако над 1.5???

@tzlatko мислам дека збореше за ситуација, да се акумилира топлина на ефтина тарифа и испаѓа cop 2(во Србија каде разликата е поголема и до 4) што веќе е јак инвертер:).
Е сега тој cop, кога се екстремни минуси нема маани и слабости!
Тајмери :), во Мк се повеќе имаш тајмери со 60+ ( како Златко , па и јас се ближам на таа категорија), кои может да подзавршат и некоја работа плус од уклучување на печката во 14 и исклучување во 16.
Уште еден момент кој може да игра улога е : Ако имаш свои извори на струја , додека ѓупциве донесат закон за ЕВН да ја прифаќа( размена де), можеш да си ја акумулираш денски самиот.
Опции многу, сиромашни сме за да ги искористиме:(.
Лично јас користам маслено радијаторче во работната соба , само во периоди на ефтина тарифа и ок е математиката!

Другар со здравје да ги користиш...Би било подобро сега да ти ја монтираа ФХ за да имаш некоја претстава за греењето со клима...Вака со послабата клима во дневна и поставена на местото каде што ти беше означено, ако паднат температурите како што викаат "може" да добиеш само погрешен впечаток за ваквиот начин на греење...Доби премногу совети на форумот а јас цело време ти викав да исфилтрираш и се што ти е потребно ќе пронајдеш самиот, ако ме имаше послушано сигурно ќе знаеше кој е @tzlatko и немаше да влезеш во конфликт со него, човекот има премногу допринесено за темата, ќе знаеше на што се грее истиот неговата возраст и немаше да му делиш совет на истиот...Истото важи и за Стрелец истиот е од многу порано член на темата и пред златко и тој има голем допринос за истата, само се треба да се пребара и исфилтрира без да се влегува во непотребни конфликти...И други постари и понови членови допринесуваат за темата и не навлегуваат во конфликти со останатите, се бараат само аргументите, контраргументите да се види што држи вода, и искуствата, коментарите на членовите од типот "мене ми е поголем" односно овој вид на уред е многу подобар од останатите треба да се избегнат...
Кога ти пишав дека 5.2 кв ќе имаш топлина на -15 не мислев ништо лошо т.е. дека нема да те загреат уредите кои ќе ги поставиш како што свати, само ти ставив до знаење колкава топлина ќе ти испорачаат тогаш контра она ти што го имаше напишано и не соодветстуваше со реалноста...За да бидам појасен мислам дека тие два уреди ќе ти бидат доволни за просторот, но јас не сум за две клими во еден простор, а со оглед на тоа што ја истурка зимата со една 3ка печка, тебе ќе ти беше доволна една клима која испорачува над 3кв во најладното ете ФХ(види колку квадрати грее @mdeni со истата)е таква и таа ќе ти беша доволна...Ако не успеваше некогаш да постигни на помош имаш термо или ако сакаш да го исфрлиш него би зел дополнителни еден панел кој би го користел во екстремни услови,или ако е времето како оваа зима никогаш, доволна ќе ти биде само ФХ или некој друг бренд кој испорачува толку топлина колку што имаш загуби..Ова е мое мислење и јас така би играл...Ако испадне точно тогаш таа Wn би ја преместил ти во детска и би ми бил благодарен :)...
Поздрав

Последно уредено:

Ti zboris za teorija, a jas za praksa.
Koga klimata ima COP 4 ili 5.1 nema potreba da se koristi TA, bidejci nadvor T e nad 10-15C i sekoja krstena klima 12-ka ce zagreva 50m2, pa toa nikogo ne go interersira. Ne interesira situacija koga e pod nula i debelo pod nula, koga klimata ubiva so defrosti i koga se raboti za prostori vo koi 12-ka ce raboti na svoite limiti, znaci okolu 30-tina kvadrati.
Togas stapuva na scena TA kako mojava od 2,5KW koja top ja punam preku noc (nitu edna zima ne potrosila povece od 1200 den, ovaa zima so dnevna eftina tarifa uste pomalku) i "zafaca prostor" od "celi" o.35m2 pa nee voopsto glomazna.....
Ne ti ja razbiram logikava da se polni najvise do pola, a be jas ja polnam top do gore, ne da zraci kako sto velis "малку радијациска топлина во собата" tuku si gree kako i sekoj krsten radijator.
Znaci koga ce preracunas deka nemam defrosti , dobivam nesto poskapo greenje, koga e navistina ladno, no dobivam uednacena toplina vo celiot prostor, bidejci imam dva izvora na greenje, baska sto ce si prisednes na nea.....

Interesno e sto sum ubeden deka TA peckata ne e voopsto "nazadna" tehnologija se dodeka ima eftina tarifa 1:2. Vo Srbija odnosot e 1:4 i tamu e epten korisna naprava. Inace imav i TA od 6kw (prodadena e pred 10-tina godini) i ovaa od 2.5kw koja bese von upotreba se dodeka ne se setiv deka vo kombinacija so klima bi bile uspesna prikazna i se uspesni poslednive 5-6 godini....
Za ilustracija eve zimava nemam nitu eden defrost na klimata, zatoa sto sega ovie denovi bez da raboti klimata preku noc T ne padja pod 19C vo sobata, posle za klimata e detska igra da ja podigne T na 22C i da ja odrzuva preku cel den. Sega so dnevnava eftina tarifa od 2 casa e uste podobro i poeftino greenjeto.
Od druga strana sluzi kako eden obicen radijator koj ne duva i ne stvara prasina, moze da se sedi na nea sto ce priznaete klimata ne e za takva rabota.
I sto e najbitno obezbeduva sosema pristoen COP 2 pri bilo koi minusni T....
Ne e losa ideata za kombinacija na termo i inverter.
Peckata mozebi ima Scop 2 ama toj Scop 2 ke bide uste pogolem bidejki vo.kombinacija so nekoj.najeftin inverter (sekoj ne moze da si dozvili najskap)koj namesto da raboti na 1000w imput so cop 4 ke raboti so 400w so cop6.

Ne e losa ideata za kombinacija na termo i inverter.
Peckata mozebi ima Scop 2 ama toj Scop 2 ke bide uste pogolem bidejki vo.kombinacija so nekoj.najeftin inverter (sekoj ne moze da si dozvili najskap)koj namesto da raboti na 1000w imput so cop 4 ke raboti so 400w so cop6.
Ne postoi klima sto raboti so COP 4 ili COP6 na T pod nula, taka da ne se zamarajte so ovie visoki COP-ovi na "africki" temperaturi. Koga e nadvor +10C sto e bitno dali ce potrosam za greenje 600 ili 1000 den i klimata mi modulira 200-250W. Eve jas so ON/OFF klima bez TA vo periodite noemvri/mart/april ne trosam povece od 600-1200 den i sega treba da ja frlam klimata i da baram invereter so COP 6 i da go platam 1000e.....
Ovcite se brojat koga e od -5 pa nadole koga TA doadja do izraz i ima opravdano koristenje.

Ne postoi klima sto raboti so COP 4 ili COP6 na T pod nula, taka da ne se zamarajte so ovie visoki COP-ovi na "africki" temperaturi. Koga e nadvor +10C sto e bitno dali ce potrosam za greenje 600 ili 1000 den i klimata mi modulira 200-250W. Eve jas so ON/OFF klima bez TA vo periodite noemvri/mart/april ne trosam povece od 600-1200 den i sega treba da ja frlam klimata i da baram invereter so COP 6 i da go platam 1000e.....
Ovcite se brojat koga e od -5 pa nadole koga TA doadja do izraz i ima opravdano koristenje.
jas mislev na nekoja nominalen imput sto ja ima klimata na temperatura od +7stepeni.-malce poednostavno objasneto kolku pogolemo optovaruvanje pomal cop i obratno.
Najevtinite inveteri imaat cop na nominala od 3.6÷3.8.na +7Stepeni.
eve eden primer kako odi cop obrtno proporcijonalno so opteretuvanjeto.na komptesorot na primer na +2stepeni.
Greel_TestPoints.jpgGree_GWH12TB-S3DNA1B_Conclusion1.jpg

Ne mi e jasno zosto vo makedonija nema prodazba na novi TA ( termo akumulacioni pecki ) po marketive za bela tehnika.
Vo srbija ima po marketite prodazba na novi TA pecki kaj nas vo mk nema prodazba na novi TA pecki ZOSTO ???

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom