Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Jas pak ke ti povtoram, nema tuka CAKI, ima NAUKA i PRESMETKI.
Nekoj gore se potrudil i ti napravil presmetki za TOPLINSKI ZAGUBI, i namesto da go procitas i go razmozgas, ti se trudese da ne ubedis site tuka deka klima inverter nemala da zgree a peletite ke zgreele.
6KW toplina si e 6 KW, bez razlika dali doaga od peleti, klima ured, nuklearna energija itn.
Imam vpecatok deka ne me razbiras bas, i deka mislis deka loso ti zboram, ama ti si znaes kako ponataka, ti imas problem so greenje, a ne jas.
Namali si go egoto, i pocni da slusas ( ne mora mene, tuka ima mnogu luge na koi muabetot im drzi voda - vo nikoj slucaj ne mislam tuka na trgovcite sto za 50eur kjar ke ti uvalat nekoe gjubre)
Tolku od mene, so sreka, i so lesno:rolleyes:
Jas ne te svakam pogreshno, te svakam mnogu ubavo, ama so dvajca strucnjaci razgovarav i mi kazaa deka postoi shansa da imam problem so zagrevanje na dnevnata samo so edna 5,5kW radi toa shto dnevnata mi e 12,6 metri dolga. Posebno covekot so koj shto razgovarav sabajlevo, detalno me isprasha za izolacijata, za prozorite, razgleduvase po sobite, pravese presmetki za toa kolku shto i kako i isto taka i toj mi dade ideja da stavam 2*3,5kw za da sum na cisto, da ne idam epten knap.

Kakov merac za potrosuvacka koristis i od kade go imas kupeno?
Sonoff POW, so vgraden 16A relay (3500W) i wifi kontrola, real time monitoring + istoriski uvid preku mobilna aplikacija. Odlicna primena e i na boljer, pr. Da gree samo na evtina(ima tajmeri i scheduleri). Vidi nekoe review na youtube. Gi zedov okolu 500 denari od gearbest mi se cini.

Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk

Jas ne te svakam pogreshno, te svakam mnogu ubavo, ama so dvajca strucnjaci razgovarav i mi kazaa deka postoi shansa da imam problem so zagrevanje na dnevnata samo so edna 5,5kW radi toa shto dnevnata mi e 12,6 metri dolga. Posebno covekot so koj shto razgovarav sabajlevo, detalno me isprasha za izolacijata, za prozorite, razgleduvase po sobite, pravese presmetki za toa kolku shto i kako i isto taka i toj mi dade ideja da stavam 2*3,5kw za da sum na cisto, da ne idam epten knap.
Ај вака паталец да ти каже!
Јас имам секакво можно парно и се греам со клими, засега задоволен(y).
Како прво се слагам со луѓево кои ти советуваат да идеш со инвертери.
Па дури и 5,5 ката да не задоволува , ќе ставиш уште една 2,5-3,5 ка поефтина за надополнување и решен проблем.
Плус инвестицијата ќе ти оди постепено, што како што гледам ти е еден од реперите при одлучување.
Таа едната клима можеш да си ја рачунаш како константа, бидејќи би ја купил и на дрва да се грееш, така да преброј се и пополека почни си со подготовки.

... stavam 2*3,5kw za da sum na cisto...

Tocno taka osobeno na dugacka dnevna, pomala promaja, podobro rasporedena toplina, pogolem komfor i citiram fraza od kolegata dve tocki na rasipuvanje..
I odma ti davam super predlog, realno izvodliv i ekstra interesen za mnogu od nas ovde sto drobime za klimive..
3.5ki Tundra i Lomo LCHL za 50 bona total.. (i racunaj uste 30-40€ za meraci na Temp so sonda i meraci za potrosuvacka zasto ke ti dosagjame non-stop za rezultati :D )
Da kupuvav so momentalnava ponuda sega klimi za svojot prostor istoto ke go napravev..

Tocno taka osobeno na dugacka dnevna, pomala promaja, podobro rasporedena toplina, pogolem komfor i citiram fraza od kolegata dve tocki na rasipuvanje..
I odma ti davam super predlog, realno izvodliv i ekstra interesen za mnogu od nas ovde sto drobime za klimive..
3.5ki Tundra i Lomo LCHL za 50 bona total.. (i racunaj uste 30-40€ za meraci na Temp so sonda i meraci za potrosuvacka zasto ke ti dosagjame non-stop za rezultati :D )
Da kupuvav so momentalnava ponuda sega klimi za svojot prostor istoto ke go napravev..
Na muabetov, tatko mi e mnogu skepticen za inverterite, ne veruva deka pomalku mozat da potroshat od parno na peleti :-) vecerva mi kaza. Mi veli "zaletan si mnogu, ne si realen" :-)

Inace, sega kaj sho se zaozbili rabotava, markata na klimite e neshto za koe shto isto tuka ke pobaram mislenje. Ovoj od firmata shto ke dojdi Ponedelnik doma da razgleda situacija, mi zboruva za Toshiba, Carier i Mitzubishi, a posebno nekako pofalni zborovi imase za Mitzubishito. Ponedelnik ke mi donese cenovnik, kollu ke se 3,5kite, a kolku 2,5kite. Denes pievme kafe, mi reche racunaj si nekade 500€ po klima sose rabotna raka. A poshto razgleduvam opcija da stavam vo dnevnata 2 paeapetni edinici, sigurno ke dojde poskapo.

Na muabetov, tatko mi e mnogu skepticen za inverterite, ne veruva deka pomalku mozat da potroshat od parno na peleti :) vecerva mi kaza. Mi veli "zaletan si mnogu, ne si realen" :)

Inace, sega kaj sho se zaozbili rabotava, markata na klimite e neshto za koe shto isto tuka ke pobaram mislenje. Ovoj od firmata shto ke dojdi Ponedelnik doma da razgleda situacija, mi zboruva za Toshiba, Carier i Mitzubishi, a posebno nekako pofalni zborovi imase za Mitzubishito. Ponedelnik ke mi donese cenovnik, kollu ke se 3,5kite, a kolku 2,5kite. Denes pievme kafe, mi reche racunaj si nekade 500€ po klima sose rabotna raka. A poshto razgleduvam opcija da stavam vo dnevnata 2 paeapetni edinici, sigurno ke dojde poskapo.
Од тие брендови за 30.000 не разгледувај, евентуално кериерот, другото се се тоа основни модели. Секако пиши ја тука понудата, некој ќе те советува. Кој град си инаку?

Од тие брендови за 30.000 не разгледувај, евентуално кериерот, другото се се тоа основни модели. Секако пиши ја тука понудата, некој ќе те советува. Кој град си инаку?
Od Ohrid sum. A na koi brendovi da se fokusiram? Shto momentalno da razgleduvam?

Fh35ve или sf50ve за во дневна.
SF50VE сама нема да може да ги топли тие квадрати , плус неизолирани. Јас имам изолација и да не е помошта од друга клима од спалната, тешко.
Сега кога би одел би земал Fh35ve, плус уште една поевтина 3,5 или 2,5 ка (Hier, Vivax , Gree...). Со саглам ценкање 5-8% може да се симне . Реално ќе помине 1300-1400 евра сосе монтажа ама ќе биде сигурен дека ќе биде стоплен.[DOUBLEPOST=1518341802][/DOUBLEPOST]
Od Ohrid sum. A na koi brendovi da se fokusiram? Shto momentalno da razgleduvam?
Брендовите и не се така важни , едно основно правило е : Колку пари-толку музика.
Ако купиш клима од 60 000 ќе имаш квалитет за 60 000, ако купиш од 35 000 ќе добиеш за 35 000. Е сега мислам дека само Тошибата кај нас е преценета, за сите останати вреди она со парите и музиката.
Јас се ориентирав на грчките сајтови (продавници) и што имаше ок корелација таму и овде го земав во предвид;)

Последно уредено:
Fh35ve или sf50ve за во дневна.

Ova se Mitzubishi klimi po toa shto izguglav, taka? Zoshto ne gi razbiram brojkive :-)
SF50VE сама нема да може да ги топли тие квадрати , плус неизолирани. Јас имам изолација и да не е помошта од друга клима од спалната, тешко.
Сега кога би одел би земал Fh35ve, плус уште една поевтина 3,5 или 2,5 ка (Hier, Vivax , Gree...). Со саглам ценкање 5-8% може да се симне . Реално ќе помине 1300-1400 евра сосе монтажа ама ќе биде сигурен дека ќе биде стоплен.

Po presmetka mi trebaat 6kW za da za zagream dnevnata, taka da sigurno ke odam so 2*3,5kW

Ova se Mitzubishi klimi po toa shto izguglav, taka? Zoshto ne gi razbiram brojkive :)

Po presmetka mi trebaat 6kW za da za zagream dnevnata, taka da sigurno ke odam so 2*3,5kW
Одлично решение!
Да Мицубиши се, јас ја имам SF50VE, супер е ама како што реков нема сама да ти заврши работа, за малку:)!
FH35VE нека ти биде една од тие две 3,5 ки , друго по твоја воља.
Како е Охрид со средни зимски температури, влажност и ветер?

Za 3,5 za vo dnevna bi dal i malku povekje pari, a shto velite za ovie 2,5ki za vo sobite i vo hodnikot? Odbosno bi mi trebele sega damo dve za vo spalnata i za vo hodnikot.

http://timcomputers.mk/product/41460dac

http://timcomputers.mk/product/05550bad[DOUBLEPOST=1518342969][/DOUBLEPOST]
Одлично решение!
Да Мицубиши се, јас ја имам SF50VE, супер е ама како што реков нема сама да ти заврши работа, за малку:)!
FH35VE нека ти биде една од тие две 3,5 ки , друго по твоја воља.
Како е Охрид со средни зимски температури, влажност и ветер?
Iskreno ne bi mozel da ti kazam vlaznosta kakva e, ama zimite opshto tuka ne se preladni, so isklucok normalno koga ke zafati nekoja freak zima kako lani, ama i da fati ne trae mnogu dolgo, vo cela zima 10 dena beshe -15 lani shto i ne e taka strashno, po moe, sepak e zima :-)

Za 3,5 za vo dnevna bi dal i malku povekje pari, a shto velite za ovie 2,5ki za vo sobite i vo hodnikot? Odbosno bi mi trebele sega damo dve za vo spalnata i za vo hodnikot.

Iskreno ne bi mozel da ti kazam vlaznosta kakva e, ama zimite opshto tuka ne se preladni, so isklucok normalno koga ke zafati nekoja freak zima kako lani, ama i da fati ne trae mnogu dolgo, vo cela zima 10 dena beshe -15 lani shto i ne e taka strashno, po moe, sepak e zima :)
Jas bi ti preporacal konzolni edinici, podobri se vo odnos na zidnite ( ako mozes da si dozvolis ).
Imas na GREE konzolna 3,5kw, dobro e sto ima 7 brzini na duvanje i na mode greenje imas duvanje vo dve zoni , gore i dole.

Iskreno ne bi mozel da ti kazam vlaznosta kakva e, ama zimite opshto tuka ne se preladni, so isklucok normalno koga ke zafati nekoja freak zima kako lani, ama i da fati ne trae mnogu dolgo, vo cela zima 10 dena beshe -15 lani shto i ne e taka strashno, po moe, sepak e zima :)
Ок, влажноста треба да е поголема од обично ама ако има струења(ветер) и тоа не е страшно.
Не се концентрирај на ходникот, кога ќе ги грееш спалните и дневната ходникот ќе биде топол доволно.Јас таму не би ставал греење!
Искрено јас кај плакарот на влез би ставил некаква преграда, за да може да се грее ходникот од дневната и спалните.Ама ова е мое мислење, а куќата и решенијата се твои.
И двете клими од тим се ок ,за по 15-16 м2.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom