Убаво ти кажав разлистај наназад по темата ќе ги добиеш сите одговори...Да не бараме ние одговори од тебе, грееш дневна од 55 кв со термо печка 3ка, значи тој што ти вика две клими 3.5кв е грешка, параметри имаш самиот, барај низ темата филтрирај тоа што ти треба...Тие што продаваат грејни тела ќе ти увалат се она што го продаваат, немаш многу пријатели кај продавачите пошто тој им е начинот на заработка, исто како ти што продаваш полисиPoshto vo Maj mesec lani pocnav da ziveam na spratot, ne stignav da obezbedam nacin na greenje bidejki ne sakav da brzam, a imav mnogu troshkovi, stavav kujna, kujnski aparati, garnitura vo dnevna i drugi raboti za koi mi otidoa dosta pari, staviv vo dnevnata samo edna termoakumulaciona pecka shto ja imav vo podrum, 3 kw-atna, a vo spalnata na tajmer staviv pecka so dva greaci, 2kw-atna i ja namestiv da se uklucuva vo 22:00, a da se gasi vo 06:00.
A jas pak ke ti povtoram, jas ne dojdov na forumov za da stanam naucnik, nego malku da se potkovam, da vidam nekoi caki, da ne shetat nekoj majstor po tavani, deka pred dve nedeli bev totalen laik, a sega barem nekoi osnovi znam. Jas dojdov tuka za soveti, sugestii, idei i da prochitam zivorni prikazni povrzani so sistemi za greenje. Jas najmnogu od se sakam na klimi da se gream bidejki znam deka e najevtino samo ne mi beshe jasno cela kukja kako bi se greela na klimi. A vo odnos na izolacijata, toa ste site vo pravo i covekov mi rece da se pogrizam za toa vo najkus mozen rok, mozebi i nekoj kredit od banka da sum zemal za takva namena, imalo nekoi povolnosti i slicno megjutoa mi kaza deka izolacijata ne mi e losha, posebno toa shto sum imal tervol na krovot. Inace, ke chekam oficijalna ponuda za multibsplitot pa ke vidam shto i kako.
..Има постови и за мултисплит разлистај, имаш една надворешна единица и внатрешни повеќе...Мултисплит од сам старт ќе ти троши повеќе ако не ги грееш сите соби, има повисок минимум..Тоа ќе имаш цефки по целиот таван за да го поврзеш сите внатрешни...Ако се расипе го губиш греењето во сите соби еден компресор?!Можи да е побучна, простор голем зафаќа...Види кај пријателот само секој простор е посебна приказна за себе заради тие загуби топлински..види колкав пристор грее со каква изолација,далине во стан,потрошувачка на мулти..Види искуства со разни видови на клими на темата,види еуровент и тие што немааѕ добро греаат види искуства и во каков простор..Се изнавезав, повеќе не,сето друго ќе мора сам да го пронајдеш..
ПС Изолацијата што ја имаш на таванот ти е одлична работа...
)