D
Deleted member 95595
Гостин
Poshto vo Maj mesec lani pocnav da ziveam na spratot, ne stignav da obezbedam nacin na greenje bidejki ne sakav da brzam, a imav mnogu troshkovi, stavav kujna, kujnski aparati, garnitura vo dnevna i drugi raboti za koi mi otidoa dosta pari, staviv vo dnevnata samo edna termoakumulaciona pecka shto ja imav vo podrum, 3 kw-atna, a vo spalnata na tajmer staviv pecka so dva greaci, 2kw-atna i ja namestiv da se uklucuva vo 22:00, a da se gasi vo 06:00.@Fikshe1989
Другар на што се грееш сега пошто пиша, дека сега живееш на тој спрат? Пред да се одлучиш на било што треба да ги знаеш топлинските загуби т.е. топлинските потреби...Тоа што некој те уверува за котел на пелети од 25кв или две клими 3.5кв во дневната не мора да е точно...Ако убаво ја прочиташ темата под услов да исфилтрираш тоа што ти е потребно ќе го добиеш одговорот на твоите прашање во врска со греењето на спратот...Тоа да вложиш во изолација а имаш само 2500е на располагање потешко оди, не ми се верува дека ќе успееш да ставиш целосна изолација за тие пари, зборувам за целата куќа...Ако одиш со инвертер сега(пак напоменувам да знаеш што ти треба т.е. топлотни загуби-потреби) истиот истите ќе ја намалат потрошувачката по ставената изолација...
ПС Стави нешто на таванот после зимава бидејки таму ќе ги имаш најголемите загуби ако не ти е изолиран веќе..
Поздрав
A jas pak ke ti povtoram, jas ne dojdov na forumov za da stanam naucnik, nego malku da se potkovam, da vidam nekoi caki, da ne shetat nekoj majstor po tavani, deka pred dve nedeli bev totalen laik, a sega barem nekoi osnovi znam. Jas dojdov tuka za soveti, sugestii, idei i da prochitam zivorni prikazni povrzani so sistemi za greenje. Jas najmnogu od se sakam na klimi da se gream bidejki znam deka e najevtino samo ne mi beshe jasno cela kukja kako bi se greela na klimi. A vo odnos na izolacijata, toa ste site vo pravo i covekov mi rece da se pogrizam za toa vo najkus mozen rok, mozebi i nekoj kredit od banka da sum zemal za takva namena, imalo nekoi povolnosti i slicno megjutoa mi kaza deka izolacijata ne mi e losha, posebno toa shto sum imal tervol na krovot. Inace, ke chekam oficijalna ponuda za multibsplitot pa ke vidam shto i kako.I na kraj pak dojde na moeto
Dobro pocna,da vidime kako ke ispadne esapot
Eve najdov mail od Aircon, pred 5 godini mi nudea toplonska pumpa, za 100m2 kuka so 8ca stirpor
Vo vrska so Vaseto baranje , Vi ja dostavuvame slednata ponuda:
Izvedba na sistem za ladenje I greenje so toplinska pumpa ESTIA Toshiba, kapacitet od Ql/Qg=10/11.2kW
So 5 ventilokonvektori so propratni elementi/materijali za izrabotka na istoto
Cena 606.500,00 denari
I normalno ne se odluciv za toa, bidejki investicijata ke se vratese za 10 godini![]()