\
Mozebi e ova i odgovor na prasanjeto za site nelogicnosti vo rabotata na tvojata klima koja bez problem bi trebalo da zagreva 30m2, a ne 16m2, pa makar i na 26C pri sosema solidna izolacija na prostorot pri vaka povolni vremenski uslovi.
Obicno klimite ispustaat freon na holenderite koi mnogu monteri i ne znaat da gi napravat kako sto treba.
Poradi toa mozebi e najdobro da barate od monterot ednostavno da gi zavari, a ako treba da se intervenira ednostavno se otsekuva toj del i pak se zavaruva.....
Ako e taka togas edinstveno pametno sto mi teknuva za pricinata za ovie "suvi defrosti" bi bilo deka vo sistemot ima pomalku freon od potrebnata kolicina. Imeno pipe termistorot koj ja prati T na izmenuvacot i dava signal za defrost poradi premalata temperatura na saceto e voedno i alarm koga nema dovolno freon.Првиот месец ја користев на ауто фен. Потоа на 4та брзина, сега еден месец сум на 5та брзина 650м3/х. Така е најефикасно греењето и COPот е најголем, но има малку промаја. Немам проблем да загреам просторија од 16м2, не на овие високи температури. Последниве неколку дена е поладно но работи 24h. Загуби немам преголеми, но максимални 120W/1deg. Имам пвц и 10цм тервол на таван. Oвие неколку дена троши во просек 700-800W/h, така што не се мачи, не знам зошто би сакал да сврти на дефрост да одмори кога ретко оди повеќе од 50%. Како што можеш да видиш правилно ја користам климата.
А сега за прашањето зошто компресорот се лади со дефрост? Мислиш дека при греење фреонот што иди во компресор не е поладен отколку при ладење? Најмалку е колку надворешната температура (-3) а обично многу поладен.
Aлгоритмите се малку шашливи. Забележав дека на сетпоинт 25 не секогаш знае да одржува константна температура, некогаш беспотребно форсира на 1300W и после неколку минути исклучува, па жешкиот воздух се качува горе и му треба 30+ минути додека да уклучи повторно. Способен е да модулира многу прецизно и на многу ниски ватажи но се одлучува тоа да го прави секогаш. На сетпоинт 23 многу поретко исклучува, туку одлучува да држи на 400-600W. Кинески програмери.
Mozebi e ova i odgovor na prasanjeto za site nelogicnosti vo rabotata na tvojata klima koja bez problem bi trebalo da zagreva 30m2, a ne 16m2, pa makar i na 26C pri sosema solidna izolacija na prostorot pri vaka povolni vremenski uslovi.
Obicno klimite ispustaat freon na holenderite koi mnogu monteri i ne znaat da gi napravat kako sto treba.
Poradi toa mozebi e najdobro da barate od monterot ednostavno da gi zavari, a ako treba da se intervenira ednostavno se otsekuva toj del i pak se zavaruva.....