Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
@dastan, прочитај подобро или сакаш да играме игра на зборови?

@vlavot , даљинското е проблематично и кај мене, но кај тебе е бетар. Кај мене во просек од 10 пати 3 пати не фаќа (секогаш различно) и не е до батериите. Што се случи со таа клима, се дозна ли зошто двете цевки мрзнеа? Колку дефрости прави дневно?

Комшијата реши да си го реши проблемот со грее-то по судски пат, се ебаваше неколку месеци и се откажа од копилињата.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Комшијата реши да си го реши проблемот со грее-то по судски пат, се ебаваше неколку месеци и се откажа од копилињата.

Samo toa mu e majkata,ne vredi da se raspravas so pacientive tuka...veke nikoj ne gi igra pa pocnaa da se ufrlaat vo komentari.
Pocnaa i lazni profili da otvaraat,pa demek "sakam da gream stan 40m2 pa gledav gree shitamber" hahaha abe lugevo nafta pijat.
Ke si izleze nekvalitetot na videlina,za 1-2 godini ke se razraboti servisot na prevarantive...oo zaboraiv deka nemaat servis

освен ако не се договорат вонсудски да му вртат пари и да си ја земат климата назат сега ќе се влечат со години по судови, сепак браво за храброста кога нема разбирачка некогаш мора и така

освен ако не се договорат вонсудски да му вртат пари и да си ја земат климата назат сега ќе се влечат со години по судови, сепак браво за храброста кога нема разбирачка некогаш мора и така
Ne veruvaj vo sve sto se kazuva tuka, posebno od Megafonite na konkurentski marki so opadnata prodazba pa kriv im e Tase.

Prasanje do @Strelec zs gledam poveke razbira okolu klimive.Dali treba da ima ista potrosuvacka klimata ako e zadadeno na min ili max fan zs eve sega primetiv momentalno e staven na 25 stepeni meracot meri deka trosi 350w so min. fan , koga ke ja stavam na max.fan se kreva do 370 nekoj si 5-10 sekundi i pak si pagja na 350w a istoto go pravi i ako raboti na primer na max.fan so 350w potrosuvacka koga ke ja stavam na min.fan pagja na 320w isto 5-10sekundi i pak ke ja vrati na 350w duri vo odredeni slucaevi sum primetil pomalce kazuva potrosnja na max fan otkolku na min.Sega ne razbiram mnogu i neznam toa dali toa e normalno ili nesto ne cini.Pozdrav @Strelec i cekam odgovor ;)

Не ја разбирам постапката на продавачот, па кој и да е!
Јас исто продавам мерна опрема па кога нешто ќе произлезе веднаш му давам друг производ на клиентот. Дури и да е дефект кој не го покрива гаранцијата(паѓање на уредот или удар). Работата не смее да трпи (како и греењето впрочем), ние после ќе си расчистуваме дали ќе купува нов или ќе се сервисира(што најчесто не е исплатливо).
Па една клима чини 150-300 евра, може да се жртвуваат толку мислам , ем купувачот задоволен ем продавачот мирно ќе си спие!

Prasanje do @Strelec zs gledam poveke razbira okolu klimive.Dali treba da ima ista potrosuvacka klimata ako e zadadeno na min ili max fan zs eve sega primetiv momentalno e staven na 25 stepeni meracot meri deka trosi 350w so min. fan , koga ke ja stavam na max.fan se kreva do 370 nekoj si 5-10 sekundi i pak si pagja na 350w a istoto go pravi i ako raboti na primer na max.fan so 350w potrosuvacka koga ke ja stavam na min.fan pagja na 320w isto 5-10sekundi i pak ke ja vrati na 350w duri vo odredeni slucaevi sum primetil pomalce kazuva potrosnja na max fan otkolku na min.Sega ne razbiram mnogu i neznam toa dali toa e normalno ili nesto ne cini.Pozdrav @Strelec i cekam odgovor ;)
Osven ako ne ti e sarkasticen komentarov na pocetok okolu strucnosta,bi bil dobar vic

Не ја разбирам постапката на продавачот, па кој и да е!
Јас исто продавам мерна опрема па кога нешто ќе произлезе веднаш му давам друг производ на клиентот. Дури и да е дефект кој не го покрива гаранцијата(паѓање на уредот или удар). Работата не смее да трпи (како и греењето впрочем), ние после ќе си расчистуваме дали ќе купува нов или ќе се сервисира(што најчесто не е исплатливо).
Па една клима чини 150-300 евра, може да се жртвуваат толку мислам , ем купувачот задоволен ем продавачот мирно ќе си спие!
Го правеа мајмун на секој можен начин, човекот изгуби нерви и време со едни кретени што не заслужуваат ни да се спомнуваат.

Ti izgleda si kupil Toshiba :D.
Malce sakrakazam za ovie dvajcava od Te-shiba sto se zaletale so megafonite....samo dda gi potsetam deka zaboravaat deka i niv gi tuzele i toa go ima napisano na temava ;)

I dur ne vidam video kako stvarno izgleda toa 350 so 370 na razlicen fan i ti mi zvucis kako reklama(baska nikot ti e reklama)....na kraj kraeva mala potrosuvacka e ednakvo so ladno duvanje, taka da relevantnosta na podatokot deka malku trosi e irelevanten ako prioritetot e toplinata.

Toshiba ima takov "glup" algoritam na mod greenje....na najmal Fan ima najgolem COP ama ko ke vidis kolku toplina predava svakjas deka i ladno duva....ako Fanot go zgolemis na maximum togas i COPot im e najslab a toplinata najgolema. Verovatno za Spanija, Grcka i juzna Italija=Topla zona Algoritamov e top....ama za kaj nas ne e!!

Obraten e Algoritamot kaj Mitsubishi Daikin i Gree....na najmal Fan davaat pogolema toplina od onaa na maximum Fan, sto e pologicno i poprijatno greenje ako se zeme faktot deka odrzuvanjeto na temperaturata (koga e postignata) trae mnogu podolg period vo denot na najmal Fan otkolku na maximalen.

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Околку ова имаше спротиставени ставови, едни мислеа дека треба мала брзина на фен, други голема за поголема ефикасност на климата. Јас сум на ставот дека на најмала брзина на фан COP е помал. Би сакал тој што тврди спротивно да го образложи своето мислење. Може да има квалитетна дискусија за ова.

@Angel c&h и кај мене слично се однесуваше фанот и потрошувачката, има нешто врска со алгоритмите, но не се замарам премногу со такви ситници од +-20W

Последно уредено:
За терминот Сув Дефрост или краток Дефрост од 3мин или колку и да трае во минути.
Таков Сув Дефрост нема кај АмберНордик и го нема кај сите модели на Грее кои што се со двосетепени компресори. Тие компресори имаат принудно ладење, Flash Injection, и не прегреваат во ситуации како на пример надвор топло во +C со внатре мал фан и X други ситуации во кои може да се јави.
Ке го немаат Сувиот Дефрост ни на многу ладно а не па на топло.
Компресорите имаат вградена заштита која се вика Overheating Protection, имаат сензор температурен во нив, и ако тој премине одредена температура мора да искључи за да олади=Сув Дефрост.
Ако нема принудно ладење ке прегрева и ке гаси....кратко и јасно.
Ова појава ја има само кај обичните компресори без вградено принудно ладење, а такви се 90% на пазаров.
Кратките Дефрости кај FH35 и тоа VEHZ(значи Zubadan a не овдешниве 300евра поефтини VE) најубаво се гледаат кај VTT тестовите....Mitsuto сака да грее со топол издув, се залетува па дига температура на издув до 40Ц....ама гледа дека постига Т, може и прегрева компресорот и гаси со СувДефрост....сум ја имал и знам колку често го прави ова на потопло време.
DefrostiFH.jpg DefrostiFHzoom.jpg
А еве ја Тошибата.....негаси ама си дувка ладничко со 20~30Ц
Toshiba-Airflow.jpg Toshiba-AirflowTemp-ZOOM.jpg
Реални дефрости ако мериме, тука Шушибата е Рекордер.....избројте на колку пати Фанот е на нула....и све е јасно.....и ова е наскапиот модел, Toshiva Daisekai ND (Nordik verzija) кај нас би коштала можда и 2000евра а ке добиете дефрости и за извоз.
И сеа Климе ке ве лаже неговата Мидеја непраела дефрости цел ден....ма AEZI боља од Daisekai ја напраи.

Последно уредено:
Ti izgleda si kupil Toshiba :D.
Malce sakrakazam za ovie dvajcava od Te-shiba sto se zaletale so megafonite....samo dda gi potsetam deka zaboravaat deka i niv gi tuzele i toa go ima napisano na temava ;)

I dur ne vidam video kako stvarno izgleda toa 350 so 370 na razlicen fan i ti mi zvucis kako reklama(baska nikot ti e reklama)....na kraj kraeva mala potrosuvacka e ednakvo so ladno duvanje, taka da relevantnosta na podatokot deka malku trosi e irelevanten ako prioritetot e toplinata.

Toshiba ima takov "glup" algoritam na mod greenje....na najmal Fan ima najgolem COP ama ko ke vidis kolku toplina predava svakjas deka i ladno duva....ako Fanot go zgolemis na maximum togas i COPot im e najslab a toplinata najgolema. Verovatno za Spanija, Grcka i juzna Italija=Topla zona Algoritamov e top....ama za kaj nas ne e!!

Obraten e Algoritamot kaj Mitsubishi Daikin i Gree....na najmal Fan davaat pogolema toplina od onaa na maximum Fan, sto e pologicno i poprijatno greenje ako se zeme faktot deka odrzuvanjeto na temperaturata (koga e postignata) trae mnogu podolg period vo denot na najmal Fan otkolku na maximalen.
Ke napravam i video ne reklamiram nikogo moze taka izgleda ama nema vrska inace na mal fan duva dosta toplo duri raka ako stavis pece od toplo na 30ka sum merel 58C dava a kako go zgolemuvam fanot se oseka nema tolkava toplina samo pojako duva

Се враќаме на ставот дека со сув дефрост се лади компресорот. На кој начин поточно се лади? Тој пак компримира воздух и загрева, без разлика дали климата лади или грее.

Околку ова имаше спротиставени ставови, едни мислеа дека треба мала брзина на фен, други голема за поголема ефикасност на климата. Јас сум на ставот дека на најмала брзина на фан COP е помал. Би сакал тој што тврди спротивно да го образложи своето мислење. Може да има квалитетна дискусија за ова.

@Angel c&h и кај мене слично се однесуваше фанот и потрошувачката, има нешто врска со алгоритмите, но не се замарам премногу со такви ситници од +-20W
Ne se zamaram sakav da znam dali e normalno toa najbitno e ubavo da topli :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom