Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Треба да го направиш ова на клима што има еуровент, за да знаеш за колку си утнал при пресметките.

Стариот и добар вивакс 18, кој го користам 10 години, решив да измерам колку е ефикасен. Малку се разочарав кога видов дека не бил баш ефикасен како што си мислев:

Прегледај го приврзокот 183527

Монтажата е погрешна, има 1 метар цевки, внатрешната е ставена на само 7 цм од таван, веројатно треба да се исчисти надворешната единица. Aко се поправат овие работи може да се зголеми COP за 0.5 претпоставувам.

Сепак, слаб резултат за ваква тешка машинерија. Но и со COP2 на -5 кога повлекува 2.7KW дава 5.4KW топлина, така да, снага се осеча. Секогаш предимензионирајте.
Пријателе, твоите постови вредат повеќе отколку 90% останати. Кратко, јасно, информативно, корисно, со докази и од прва рака, лично ! Немаш „тајна“ мисија, не рекламираш никого, не спамираш !
Кога повеќе би биле како тебе и кога не би постоеле оние 3-4 крајно провидни спам ботови, ака Господарите на тезгерињата, кои го симињаат нивото до дно дна, ова би била прекрасна тема ...

Ќе биде и тоа. Еуровент е тест кој користи специфични услови и температури и не знаеш Pdesign дали е одбран за економичност, моќност или на средина. Тестов што го правам јас е реална употреба на една клима. COP се пресметува при било какви услови, битно е да ги знаеме сите параметри.

@Forall , фала друже. Се надевам дека тоа ќе стане пракса а не исклучок на форумов. Да научиме нешто сите, а не да губиме време во глупости.

Последно уредено:
Тестот што го правиш ти е за твојата просторија. Со твоите загуби. Во простор со подобра изолација и прозоди ќе извади 4.5COP, а во полош просотор ќе извади 2.2 COP.

Никаква улога не игра изолацијата во пресметка на COP.

@Sportage , дали успеа да направиш видеа?

Многу ме интересира измерен COP на квалитетните клими како FH35VE, Fujitsu било кое, Daisekai, некој поскап Daikin. Ururu нема во Македонија претпоставувам. Ќе сработиме ли нешто корисно колеги?

Од упатството на мојот хансол:

upload_2018-1-12_14-27-26.png

Attachments

• upload_2018-1-12_14-25-11.png
    upload_2018-1-12_14-25-11.png
    278,6 KB · Прегледи: 25
Последно уредено:
Пишуваш COP при одржување, а велиш нема никаква врска просторот. :) Тоа е директно поврзано едно со друго.

А ние на одржување ги држиме климите 95% од времето, односно не ги гасиме.

Тебе ли ти трошеше климата 200W на одржување температура?

Мене кога ми студи ја пуштам климата на 26 степени, кога ќе ми стане топло ја гасам. Значи јас ја користам климата он оф. Имам даикин FTXB35C

Последно уредено:
Dali znae nekoj od koga ke pocne da se dodeluvaat subvenciite za Klima Uredi INVERTER.
јас чув дека од 1-ви Април сигурно ќе давале, кој нема да сакал да земе, ќотек на лице место :D

Тебе ли ти трошеше климата 200W на одржување температура?

Мене кога ми студи ја пуштам климата на 26 степени, кога ќе ми стане топло ја гасам. Значи јас ја користам климата он оф. Имам даикин FTXB35C
Bidejki ja uklucuvas klimata po potreba odnosno kako on-off klima kolku placas za struja ako ne e tajna deka neli vikaat ako ne se gasi klimata e najekonomicna

Пишуваш COP при одржување, а велиш нема никаква врска просторот. :) Тоа е директно поврзано едно со друго.

Све што ќе напише Јајцето треба со голема резерва да се земе !!
Најчесто само манипулира и шири збунетост кај понеупатените пошто прво ни самиот неразбира.

Убаво примети дека зборува за "ОДРЖУВАЊЕ" а во таблицана со наводното му мерење нема информација која е Зададената Температура на даљинското....зборува за некакво "реално" користење на клима, а види кој нонсенс, има Аждаја од 5,5kw ставена во собче од 18м2, има преслаба изолација.. реалност? како за кого.
Па сеа COP ке брка па бил слаб..
А си мери пак по негово, со среден издув и кузнае која зададена Т, внатрешна вика е 14ц на почетокот, а во табелата првиот усис е 25ц и би требало да е под18 ако на метроипол е 14 или 2до4 степена во плус а 11 е премногу...поготово со тој негов таван.
Да беше све во ред и искрено мерел ке имаше и слики и видео, толку чеканите АлиЕкспрес Термометри на дотичниов накрај не ги видовме како мерат :rolleyes:, наместо тоа некои испишани бројки без никаков доказ за мерењето и дали се и како измерени,како се поставени сондите и сл
Овакво сомнително мерење-таблица може да узрадува пар фаци што користат уличен и навредлив речник, што се тука само за манипулација и вреѓање, едвај од пред месец дена зачленети и со нецели 10 поста на цела тема, и што никогаш нема да допринесат на темава.

Последно уредено:
@mdeni , уште еднаш да се обидам, па ти како сакааш. Во усис и издув нема мерење на загуби. DeltaT, airflow и потрошувачка = COP. Ефикасноста на климата не е поврзана со топлински загуби, сметката за струја да.

@Strelec оди смени му ги фаличниот амбер што си му го продал на @vlavot , цела македонија дозна за него, секако на другиот форум каде што си баниран трајно.

Во табелата има се што е потребно, само треба да знаеш да тумачиш.

Све што ќе напише Јајцето треба со голема резерва да се земе !!
Најчесто само манипулира и шири збунетост кај понеупатените пошто прво ни самиот неразбира.

Убаво примети дека зборува за "ОДРЖУВАЊЕ" а во таблицана со наводното му мерење нема информација која е Зададената Температура на даљинското....зборува за некакво "реално" користење на клима, а види кој нонсенс, има Аждаја од 5,5kw ставена во собче од 18м2, има преслаба изолација.. реалност? како за кого.
Па сеа COP ке брка па бил слаб..
А си мери пак по негово, со среден издув и кузнае која зададена Т, внатрешна вика е 14ц на почетокот, а во табелата првиот усис е 25ц и би требало да е под18 ако на метроипол е 14 или 2до4 степена во плус а 11 е премногу...поготово со тој негов таван.
Да беше све во ред и искрено мерел ке имаше и слики и видео, толку чеканите АлиЕкспрес Термометри на дотичниов накрај не ги видовме како мерат :rolleyes:, наместо тоа некои испишани бројки без никаков доказ за мерењето и дали се и како измерени,како се поставени сондите и сл
Овакво сомнително мерење-таблица може да узрадува пар фаци што користат уличен и навредлив речник, што се тука само за манипулација и вреѓање, едвај од пред месец дена зачленети и со нецели 10 поста на цела тема, и што никогаш нема да допринесат на темава.
Edno prasanje samo imam, SMEE ILI NE SMEE covekot da pisuva sto kako pravel.
Ako imas ti nekoe tvoe korisnicko iskustvo da spodelis, pisi si, ne samo komentiras tugi postovi.

Od pocetok vregas so ** Све што ќе напише Јајцето** a posle se pravis naudren
**што користат уличен и навредлив речник**, kako be ne ti e sram !!

@gigovit , бесмислено е да се расправа човек со него. Се повеќе мислам дека идејата му е да го одврати секој што иоле се разбира од пишување на форумов и да остане форумов 'негов'.

Инаку виваксот не се произведува 10 години, никому не му е битно да гледа видео од 1 деценија стара клима, 45 минути долго. Ќе ставам видеа од актуелни клими. Имам 2-3 во план. Интересни модели. Само да најдам слободно време.

А другиве со премиум клими, не се срамете да измерите, вие сте референци за сите останати.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom