Momci da zgazime na lopta malce nema smisla prepukuvanjevo...
Eve se potrudiv malce da snimam nesto i da vi go prezentiram taze pristignation:
Broadlink SPS3 vo svojata posledna verzija koja ima moznost i za sledenje na potrosuvackata na uredot (citaj klimata

) preku wifi aplikacijata na smartfon. Imase mnogu malce informacija i seuste e taka za kako konkretno meri kolku tocno etc ama sepak se resiv za malce poveke pari (21€ od aliexpres *ama pocnal da pagja go ima i za 18 eve sega gledam) od kolku sto ke mi kostase eden merac od logging ili anhoch da go zemam ovoj koj megjudrugoto moze da se vklucuva i isklucuva preku mreza nesto sto sigurno ke mi koristi ponatamu i merac preku koj mozam opruzen na kauc da poglednam kolku mi lapa klimata da ne mora sekoj pat ko golubar ugore da se pulam i ako e potemno doma da mora i so tel da svetkam za da procitam brojkite

Iskreno ne ocekuvav nesto posebno da pravi monitoringot na potrosuvackata i taka i se pokaza ama rano e za poseriozni zaklucoci pa ke gi pretstavam samo inicijalnite vpecatoci od uredov..
Prvo ako planirate da go koristite na iphone ic ne go zimajte zasto kako sto uvidov pusovrsena e aplikacijata na androidot i pobrzo komunicira i potocno raboti, na ajfonot e tromavo poneprecizno i malce iritiracko iskustvoto..mozda vo idnina so nekoj apdejt i ke go opraat ama zivi bili za toa..
Eve edno kratko video kako izgleda aplikacijata na ajfon:
Ovde vo slednoto video HQ EL-EPM02HQ meracot (od Logging so gi prodavaa) e priklucen vo steker, SP3S-ov Smart Plug-ov e priklucen vo meracot i Daikinot e priklucen vo nego. Sakav edna test proba za sporeduvanje da napravam dali ke ima razlika vo Watt-ite potrosuvacka sto ke gi prikazuvaat.
Moze da se primeti kako startase Daikinot koj bese samo na kratko isklucen za da gi ustekam meracive a inace razlika imase odnosno Smart Plug-ov pokazuvase okolu 12W pomlce vo odnos na HQ-to na vrednosti pogolemi od 300W a na malite okolu 10-20W pokazuva skoro isto mozda so pola watt razllika sto e i ok zasto mozda pa HQ ne pokazuva skroz tocno sepak zborime za obicni budzetni meraci za po doma.
Imam pisano za Toyotomito deka cekam da stegne zdravo za da go izanaliziram ama eve gledate meko e i si stoi u stand by u spalna posto mi e namesten na 19C da odrzava i dali dva pati po 5 mn se uklucuva u denot posto preku otvorena vrata butka topol vozduh od dnevnata Daikinot. Kako i da e spremiv i treto video za da vidite kako izgleda Smart Plug-ov preku svojata aplikacija na android vo koe ko participant go vkluciv Toyotomito za malce da mu ja zirneme snagata ama na ova proletno vreme od 11-12C nadvoresna nema sto da se dokazuva pa ke pocekame poladni denovi za da se izmerime pak a ovojpat samo ke pozira
Inace nema zvuk videovo radi indijanecov maliov sto vikase ceko vreme mislese kujznae so praam taka kacen na edno malo stolce i so istegnata raka nagore

plus i mu namaliv rezolucija radi upload i go ubrzav zasto e malce podolgo..