Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Ти си барем по економијата. Кога ќе ја надоместиш разликата во почетната инвестиција?[DOUBLEPOST=1512891030][/DOUBLEPOST]
Кај мене имам и инсталација на подно и се ' само топлотната пумпа со адаптација на инсталацијата ми излегува околу 6000 . Така да треба здраво ценкање за бубрегот
Ako sakas ubavo greenje za prifatliva cena jas mislam deka ubava rabota e multi split sistem. Jas se razmisluvam na veliko za ovaa kombinacija za gorniot sprat od kukjata. Iskustva od eden prijatel imam ,koj stavi daikin multi so 4 vnatresni i toa edna vo kujna so trpezarija zidna i edna vo salonot parapetna , vo spalna i decka po edna zidna. Celata investicija go kostase 2800 evra za kukja od okolu 95 kvadrati. Si mestis vo koja soba kolku sakas temperatura mnogu fino izgleda ,kje vidam kako so potrosuvacka kje bide zimovo posto pocna so greenje pred dva tri dena.

@valvoline , Јасно ни е нас дека греењето со пелети е пролазна мода, уште појасно ни е дека кога тогаш и ние ќе станеме нормална држава :pos:и субвенции ќе има за топлотни пумпи , не за пелети.
Проблемот е што почетната инвестиција за топлотната пумпа е над плафонот на можностите на македонецот и тоа баагимити над:(.
За жал.
Че, токму така “кога ќе станеме нормална држава“.... ама тешко да станеме! Околу греењето нели како најголем фактор на загадувањето (50-55% од цврсти горива па + - 20тина проценти сообраќајот и индустријата у распад...)
За субвенција на топлотни пумпи од секој вид (ограничено за поскапите до толку и толку) за клима- инвертерите и тн.... и пишав и на предходната и на оваа Влада.. со тоа да на најсиромашните (оние најранливите категории) што знам колку 1,000-5000 семејства од СК и по толку и толку од најзагрозените од загадување градовии во МК (Те Ку Бт).... да им се купи од буџетот на РМ (нема да пропадне, гарантирано) плинска печка со гратис 100 литри плин - подели им бонови нели како што имаше за гориво у наше (убаво време :) )...со тоа да им се зациментира оџакот... а за останатите сведување на даночната стапка за купување на инвертери и останати топлотни пумпи на онаа од ИТ опремата или детската храна (5%) царината од 15 на 5% (во тој сл не треба субвенции, а и овие даночни олеснувања нека бидат ограничен рок, што знам година или две)... во тој случај би поевтинеле инвертерите оние што се сега 30К на 23-25К оние што се 50-60 пресметајте на колку... немора сите да поседуваат Мицубиши ФХ или Фуџитсу ЛУКА, Даикин Уруру... и тн. По таква една акција, прво забрануваш у СК кое БДВ е единствена метропола во Европа во која не е забрането греење на Цврсти горива, значи забрануваш на 5-6-7 км од центар на СК оџак (во другите градови што знам на 2-3-4км)... пушташ едно 10тина дрона низ градот.... а задими некаде оџак јавуеш у БонСтил дигаат два Ф15... ;)... не се разбира, казни! Се прашуваш ли зошто едните хохшаплери (кои дојдоа) ја превзедоа акцијата за субвенционирање печки на пелети, од предходните хохштаплери (кои ојдоа од власт)??? Само за пара и за ништо друго. Всушност новиве и двете досега мерки што ѓоа ги превзедоа против загадување (поскапување на дизелот и паркингот) е за пара, за полнење на буџетот... но не против загадување! Околу греењето мое размислување и логика .... печка на пелет за греење на 30-35квадрати од 6-7кВ е 50-60,000, ќе ти платат тие 70%, но данок некој мора да плати (тоа е 12,000)....Една таква печка троши 1-1,8 кгр на час, килото е 14-15 Денари ми се чини, во тој сл значи месечната сметка за греење на 30-35кв би била од 8-10,000 Денари! Со дрва е пола од таа цена, со инвертер дури и третина од таа цена! Е па не е исто данок да платиш на 10,000 и на 3,000 Денари... Ако пресметаш колку данок ќе платиш за печката и пелетите што ќе ги трошиш (секако и персоналниот кој треба да го плати и тој што ти ја продал)... па субвенцијата ќе им ја вратиш за 3-4 години, а натаму за нив чист ќар е! Можда е паушална математикава... но размислете во тој смер и ќе ви биде јасно зошто не субвенционираат топлотни пумпи, туку печки на пелети кои сигурно не ги купуваат оние што досега се грееле на дрва. Или барем не 95% од нив! И која е поентата на субвенцијата? :tapp:

Последно уредено:
@valvoline , Јасно ни е нас дека греењето со пелети е пролазна мода, уште појасно ни е дека кога тогаш и ние ќе станеме нормална држава :pos:и субвенции ќе има за топлотни пумпи , не за пелети.
Проблемот е што почетната инвестиција за топлотната пумпа е над плафонот на можностите на македонецот и тоа баагимити над:(.
За жал.
Vo sekoj slucaj se isplakja malce da se poceka, siguren sum deka doprva doagjaat cenovno dostapni i kvalitetni toplotni pumpi za sekoj gep. Koga malce ke razmislis toplotna pumpa e fakticki klima na koja vnatresnata edinica e potopena vo rezervoar za voda, nema logika uste dolgo vreme da drzat naduvani ceni.
A i ovie lg therma v monoblok so gi gledav vo slo se ekstra i cenite se veke prifatlivi, ne znam dali i zosto kaj nas ne gi nudat.[DOUBLEPOST=1512906326][/DOUBLEPOST]
Че, токму така “кога ќе станеме нормална држава“.... ама тешко да станеме! Околу греењето нели како најголем фактор на загадувањето (50-55% од цврсти горива па + - 20тина проценти сообраќајот и индустријата у распад...)
За субвенција на топлотни пумпи од секој вид (ограничено за поскапите до толку и толку) за клима- инвертерите и тн.... и пишав и на предходната и на оваа Влада.. со тоа да на најсиромашните (оние најранливите категории) што знам колку 1,000-5000 семејства од СК и по толку и толку од најзагрозените од загадување градовии во МК (Те Ку Бт).... да им се купи од буџетот на РМ (нема да пропадне, гарантирано) плинска печка со гратис 100 литри плин - подели им бонови нели како што имаше за гориво у наше (убаво време :) )...со тоа да им се зациментира оџакот... а за останатите сведување на даночната стапка за купување на инвертери и останати топлотни пумпи на онаа од ИТ опремата или детската храна (5%) царината од 15 на 5% (во тој сл не треба субвенции, а и овие даночни олеснувања нека бидат ограничен рок, што знам година или две)... во тој случај би поевтинеле инвертерите оние што се сега 30К на 23-25К оние што се 50-60 пресметајте на колку... немора сите да поседуваат Мицубиши ФХ или Фуџитсу ЛУКА, Даикин Уруру... и тн. По таква една акција, прво забрануваш у СК кое БДВ е единствена метропола во Европа во која не е забрането греење на Цврсти горива, значи забрануваш на 5-6-7 км од центар на СК оџак... пушташ едно 10тина дрона низ скопјево и а задими некаде оџак јавуеш у БонСтил дигаат два Ф15... ;)... не се разбира, казни! Се прашуваш ли зошто едните хохшаплери (кои дојдоа) ја превзедоа акцијата за субвенционирање печки на пелети, од предходните хохштаплери (кои ојдоа од власт)??? Само за пара и за ништо друго. Всушност новиве и двете досега мерки што ѓоа ги превзедоа против загадување (поскапување на дизелот и паркингот) е за пара, за полнење на буџетот... но не против загадување! Пример, печка на пелет за греење на 30квадрати од 6-8кВ е 50-60,000, ќе ти платат 70%, но данок некој мора да плати (тоа е 12,000)....Една таква печка троши 1-1,8 кгр, килото е 14-15 Денари ми се чини, во тој сл значи месечната сметка за греење на 30-35кв е од 8-10,000 Денари! Со дрва е пола со инвертер дури и третина од таа цена! Е па не е исто данок да платиш на 10,000 и на 3,000 Денари... Ако пресметаш колку данок ќе платиш за печката и пелетите што ќе ги трошиш (секако и персоналниот кој треба да го плати и тој што ти ја продал)... па субвенцијата ќе им ја вратиш за 3-4 години, а натаму за нив чист ќар е! Можда е паушална математикава... но размислете во тој смер и ќе ви биде јасно зошто не субвенционираат топлотни пумпи, туку печки на пелети кои сигурно не ги купуваат оние што досега се грееле на дрва. Или барем не 95% од нив! И која е поентата на субвенцијата? :tapp:
Dosta e da se otkazat od carinata i danokot, ako zemat zamav toplotnite pumpi zamislete samo kolku novi dobro plateni rabotni mesta ke se otvorat za monteri i serviseri. win win situacija, em pocist vozduh, em ekonomski plus od sekoj aspekt.
A pogolema glupost od peletite nema, isto taka fijasko se i subvenciite za pecki na peleti. Nekolku pati vo temava sum napisal kakov promasaj se peletite koga ke se zeme vo predvid energetskiot bilans za nivno proizvodstvo. Ako strujata so se trosi za proizvodstvo na peleti se usmeri direkno vo klimi i toplotni co cop 3 i pogolem dobienata neto toplinska energija e ednakva ili pogolema od taa so ke se dobie so sogoruvanjeto na proizvedenite peleti. Koj idiotizam e ova znaci kraj mu nema.

Последно уредено:
Со оглед дека околу 45к е буџетот оваа е екстра опција, но веројатноста да се случи е многу мала :) сепак фала за предлогот
Spored mene @Strelec mozi najdobro da ti kazi koja klima da ja odberish i da ne zgreshish :) Vervaj me ekspert e! Pozdrav

плинска печка со гратис 100 литри плин - подели им бонови нели како што имаше за гориво у наше (убаво време :) )...
Za toplotnite pumpi si vo pravo no plinskive pecki se vo red great se malku ne se tolku ekonomicni
( mesecno po 3 boci pin trosi od iskustvo ) no i so plinska pecka mnogu mirisa na plin vo prostorot kade sto e peckata.

@Dr Zmigo , @valvoline намалувањето на ддв-то не е решение за широки народни маси, жив пример е намалувањето на ддв-то на пелетите од пред некоја година, цените не се намалија на пелетите само им се зголеми ќарот на трговците

@Dr Zmigo , @valvoline намалувањето на ддв-то не е решение за широки народни маси, жив пример е намалувањето на ддв-то на пелетите од пред некоја година, цените не се намалија на пелетите само им се зголеми ќарот на трговците
Na pamet ne moze da se kaze dali padnala cenata na peletite ili ne. Poso ne se proizveduvaat kaj nas cenata e zavisna od globalniot pazar, ponuda i pobaruvacka. Transportot na peletite e skap, gabaritna roba e i zatoa ne moze da bidat poeftini. Koga-ako se udri na domasno proizvodstvo mozebi ke bidat poeftini. A i potrosuvacka na peleti zasega nema kojznae kakva, pa peletite ne se interesni za golemite dzombi. Buticna prodazba. Spored mene industrijata za peleti nema idnina, ova poznavacite dobro go znaat i zatoa nikoj ne e budala da investira poso cela taa granka e vo izumiranje, toplotnite pumpi ke gi zbrisat. Ukinuvanje na carina i ddv sigurno ke gi namali cenite, konkurencijata ke si go napravi ostanatoto. Ako nasive lupaat golemi ceni ke si kupis vo grcija ili bugarija ke ti vratat ddv na granica ili preku internet povtorno bez davacki.

Последно уредено:
Koj gi proizveduva ovie ST ( Superior Technology )klimi inverter gledam vo setek 3.5kw klima ST od 22.499 na popust 17.999den pa dali znae nekoj sto kopresor imaat ovie ST klimi i koj gi proizveduva.

Koj gi proizveduva ovie ST ( Superior Technology )klimi inverter gledam vo setek 3.5kw klima ST od 22.499 na popust 17.999den pa dali znae nekoj sto kopresor imaat ovie ST klimi i koj gi proizveduva.

ST ti se ista prikzna kako tvoite omileni VIVAX, odnosno gi proziveduva toj sto vo momentot najeftino ke mu gi ponudi na SET, i stava nalepnica ST. Pa uste SUperior Technology, brej! :D

ST ti se ista prikzna kako tvoite omileni VIVAX, odnosno gi proziveduva toj sto vo momentot najeftino ke mu gi ponudi na SET, i stava nalepnica ST. Pa uste SUperior Technology, brej! :D
Јас искрено мислев дека СТ е у ствари скратено СЕТЕК :D.

Prvo vivax ne mi e omilen tuku sum korisnik na vivax i sum prezadovolen e sega toa sto samiot brend ne proizveduva klimi ne znaci deka ne se kvalitetni jas prasav ST sto kompresor imaat ako znaes odgovozi ako ne ne mesaj babi zabi vivax ova ona
Vivax e sega so midea a midea pravi dosta dobri odlicni klimi ne se skart na vremeto midea pravea odlicni modeli so fonko klima uredite.
Taka da neznaci ako nekoja ( marka ) brend ne proizveduva svoi delovi deka klimite nema da bidat kvalitetni.

Za omilena marka brend mi e DAIKIN URURU SARARA da imam pari taa bi ja kupil.

Ако го намалат ДДВто и царината, а трговците го злоупотребат тоа... еве ја Грција, многумина се пофалива дека набавија добри клими од таму, со поврат па и на дел од данокот, без да правиш егзибиции на гранца (двоење фактурите на два три дела или носење втора тура внатрешната единица) ...би било пуна капа! На битолчани на пола саат Лерин, последните што спомнаа си се опремиа едниот со преубав Даисекаи 8... а гледаме и Скорпион со исто звер ASYG18LFC Fujitsu 18-ка за 770 Евра, браос ... одличен дил!
Субвенции не даваат што не даваат, ако мислеа на народот и на решавање на греењето како голем причинител загадувањето и преориентирање те префрлање од цврсти (кои многу загадуваат) на еколошко греење би требало барем ова со данокот и царината да го направат. Од втора страна и овие што се на термо печки сега немаат избор (нивните се при крај, многу од нив купени и во онаа бившата ни држава)...а ако сакаат сега да ги сменат и одат пак на ТА, колку што гледам изгор скапи се ТА печките .... а доколку прејдат на топлотни пумпи, добро и за нив (поевтино ќе се греат)...а добро и за државата (ќе се намали и оптоварувањето на мрежата!) Не е исто 6-ка да полниш 8 часа на ден (макар и на евтина) ќе ојдат 50киловати...толку 3-5 дена со инвертер!

Последно уредено:
Ako sakas ubavo greenje za prifatliva cena jas mislam deka ubava rabota e multi split sistem. Jas se razmisluvam na veliko za ovaa kombinacija za gorniot sprat od kukjata. Iskustva od eden prijatel imam ,koj stavi daikin multi so 4 vnatresni i toa edna vo kujna so trpezarija zidna i edna vo salonot parapetna , vo spalna i decka po edna zidna. Celata investicija go kostase 2800 evra za kukja od okolu 95 kvadrati. Si mestis vo koja soba kolku sakas temperatura mnogu fino izgleda ,kje vidam kako so potrosuvacka kje bide zimovo posto pocna so greenje pred dva tri dena.
Mozes da ni kazes tocno koi nadvoresna/vnatresni edinici se tie kaj prijatelov so oznaki ?
Spored ovoj Cenovnik na ICS samo nadvoresnata za so 4 vnatresni kosta 2502jura ili pojakata 2824evra, a najevtinata vnatresna i toa zidna kosta 340evra....da ne bese lapsus mesto 2800 da se 3800evra ?
Cenata e bez montaza ili so ?

Attachments

Последно уредено:
Dali znaes kade ima da se kupat novi TA ( termo akumulacioni ) pecki?
Еве ти линк... што чуда се овие незнам, ама 97,000 + 100Евра монтажа за тројка (која може да се регулира демек на потопло време да полни од 1,9 па до 3kW...
ЈБГ премногу! Ќе си купиш Уруру Сарара за тие пари... ;) http://www.kamini.com.mk/dimplex-fsd-30/[DOUBLEPOST=1512936778][/DOUBLEPOST]Сепак во Алфи Би (Куманово ми се чини) не сум видел Скопјево Алфи... класични ТА со попристапни цени...
но пак не се евтини, скоро па ко просечен инвертер првата е 2,5kW веројатно следат 3...4...5!? Ете 5ката со цена како твојата 18ка АЕЗИ!? ;)
24132012_10155879631409659_1546271771232967697_o.jpg

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom