Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Не најдовме некоја 5.5kw што се пруклучува на бафер за топла вода и не најдовме.

Не најдовме некоја 5.5kw што се пруклучува на бафер за топла вода и не најдовме.

Топлотни пумпи воздух-вода можат да вклучат бафер. Мислам дека сите имаат опција.
За пример Toshiba Estia.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Можат. Е камо цени и понуди???

Хаха е тоа е веќе друго прашање, прашај у Енергија за Естиа.
953ab25222f4fa3502d73d72180d8d6c.jpg

ca1f870bfeab0b48d91ce0a3eaef0950.jpg

Еве ти официјални цени за Daikin. https://www.daikin.mk/mk_mk/katalozi-i-cenovnici.html

Човек само да одлучи кој бубрег ќе го продава и дали еден ќе биде доста.

И само за подсетување, вредностите на моќноста се на +7 надворешна температура и +35 степени излез на вода. Рачунај дека повеќето фенкојлери се проектирани на +50 степени влез на топла вода, а радиаторите на +70.

Moj prijatel ima parno na peleti kompletnata instalacija na parnoto mu bese 4.000 evra plus za edna grejna sezona za peleti dava 400 evra.
Gree ( stan od 72m2 )
Moe mislenje e deka so tie 4.000 evra ke si kupese kvalitetna toplinska pumpa sto voopsto ne zagaduva i ke imase gospotsko greenje bez kacuvanje peleti i kilavenje na 5-ti sprat no toa si e negov izbor dali se zeznali ili ne on si znae
Jas da sum na negovo mesto so tie finansii ke stavev parno na toplotna pumpa a ne na peleti.
Јас имам комплет цевки спроведено под паркет уште ми остана да купам котел и радијатори... Прво мислев да купам котел на дрва, но гледам дека со пелетиве многу актуелно стана у последно време... плус како што слушнав и субвенции давале за нив... Иначе не ми е проблем качувањето дека сум во куќа, така да нема кај да качувам, а на струја не ми се исплаќа 110 квадрати да грејам... :)

Јас имам комплет цевки спроведено под паркет уште ми остана да купам котел и радијатори... Прво мислев да купам котел на дрва, но гледам дека со пелетиве многу актуелно стана у последно време... плус како што слушнав и субвенции давале за нив... Иначе не ми е проблем качувањето дека сум во куќа, така да нема кај да качувам, а на струја не ми се исплаќа 110 квадрати да грејам... :)

Да повториме.
Греење со топлотни пумпи не е греење на струја.
Цената за греење на пелети за тој простор споредбено со топлотни пумпи ќе биде x4 пати повисока при грење со пелет.

Јас имам двајца пријатели што имаат парно на пелети во куќите, они се презадоволни од све, посебно од финансиски аспект...

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Decki ubavo e da si podspomneme za vozduh-voda kombinacii ama realno ovde "tavanot" ni e okolu 1000ce taka da sega za sega daleko je more..
Nego odamna nemame spomnato za kasetnive edinici a eve gledam na klimi edna po pristupacna cena ama so "odbivna" tezina na nadvoresna edinica..
https://klimi.mk/product.php?id=272

Prasanje mi e dali ima nekoj iskustvo so vakva klima vo dnevna vo stan ili kukja so nekoja standardna visina na tavan od 2.5m kako funkcionira dali smeta duvanjeto i vo kolkav krug naokolu ili pa e mozda poudobna od klasicnata zidna klima. Po kancelarii i teretani so povisoki tavani ja imam doziveano ama po doma i na ponizok tavan mozebi e drugacie..

Јас имам двајца пријатели што имаат парно на пелети во куќите, они се презадоволни од све, посебно од финансиски аспект...

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk
И јас имам слушнато доста позитивни мислења па затоа и почнав да размислувам за овој тип... Затоа и ми требаше мислење од некој што веќе го користи овој систем, а не да нагаѓаме. Фала ти

Decki ubavo e da si podspomneme za vozduh-voda kombinacii ama realno ovde "tavanot" ni e okolu 1000ce taka da sega za sega daleko je more..
Nego odamna nemame spomnato za kasetnive edinici a eve gledam na klimi edna po pristupacna cena ama so "odbivna" tezina na nadvoresna edinica..
https://klimi.mk/product.php?id=272

Prasanje mi e dali ima nekoj iskustvo so vakva klima vo dnevna vo stan ili kukja so nekoja standardna visina na tavan od 2.5m kako funkcionira dali smeta duvanjeto i vo kolkav krug naokolu ili pa e mozda poudobna od klasicnata zidna klima. Po kancelarii i teretani so povisoki tavani ja imam doziveano ama po doma i na ponizok tavan mozebi e drugacie..

млати ветер ако си под неа
иначе ако ја поставиш имај у план дека треба едно 20см да го спуштиш плафонот за да не ти остане онака ко чвор и ко голубарник ке ти дојде собата

Да повториме.
Греење со топлотни пумпи не е греење на струја.
Цената за греење на пелети за тој простор споредбено со топлотни пумпи ќе биде x4 пати повисока при грење со пелет.

Ти си барем по економијата. Кога ќе ја надоместиш разликата во почетната инвестиција?[DOUBLEPOST=1512891030][/DOUBLEPOST]
Еве ти официјални цени за Daikin. https://www.daikin.mk/mk_mk/katalozi-i-cenovnici.html

Човек само да одлучи кој бубрег ќе го продава и дали еден ќе биде доста.

И само за подсетување, вредностите на моќноста се на +7 надворешна температура и +35 степени излез на вода. Рачунај дека повеќето фенкојлери се проектирани на +50 степени влез на топла вода, а радиаторите на +70.
Кај мене имам и инсталација на подно и се ' само топлотната пумпа со адаптација на инсталацијата ми излегува околу 6000 . Така да треба здраво ценкање за бубрегот

Последно уредено:
Vo slovenija cenata na peletite e ista kako ovde, a cenata na strujata e najmalku duplo povisoka ako ne i poveke. E sega pri takov soodnos peleti/kw elektrika presmetale deka e mnogu poeftino zatopluvanje so toplotna pumpa nego so peleti znaci kaj nas e duri dvojno poisplatlivo zaradi niskata cena na strujata. I tie sto veke imaat kamini i kotli na peleti gi vadat i zamenuvaat so toplotni pumpi. Imase i podatok deka kaj novo izgradenite kuki i objekti zastapenosta na toplotni pumpi e preku 90% a sistemi za peleti nikoj vece ne stava. Vo Avstrija isto masovno gi bataluvaat sistemite na peleti, gi prodavaat kotlite i gi menjaat so toplotni. Interesna rabota e so cenata na peletite ne paga, pokraj toa sto na zapad potrosuvackata na peleti e sekoja godina se pomala. Realno vo nasi uslovi da se isplakja greenje na peleti vrekickata od 15 kila ne treba da e poskapa od 100 den a so ovie ceni treba da si cuknat vo glava da razmisluvas za niv.

Последно уредено:
@valvoline , Јасно ни е нас дека греењето со пелети е пролазна мода, уште појасно ни е дека кога тогаш и ние ќе станеме нормална држава :pos:и субвенции ќе има за топлотни пумпи , не за пелети.
Проблемот е што почетната инвестиција за топлотната пумпа е над плафонот на можностите на македонецот и тоа баагимити над:(.
За жал.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom