Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Оставена прв пат да работи 24часа, потрошила 22KWh. Просечна 916W/h. Hansol -20, соба од куќа 16м2. Вечерите, ноќите и утрата ладни, од -2 до -4. Сетпоинт 25, внатре обично е 24. Надворешнава единица досега не сум ја начекал да покажи пониско од 0 степени, почнав да мислам дека под 0 не покажува, а цела недела колата замрзната на сабајле. Редовно прави дефрост, само не бројам по колку пати на ден.

Последно уредено:
Редовно прави дефрост, само не бројам по колку пати на ден.
Mnogu cesto pravi defrosti bas cudno mojava VIVAX sabajle napravi 5 minuten defrost i eve si gree bez maka nitu zamrznuva nitu nisto.
Cesti defrosti mojava lani pravese ama normalno koga bese -20°C -25°C a sega mnogu retko pravi dali vo edna nedela 2 pati momentalno e staena na 23°C

Кај мене (10 годишниот) Vivax Gei 18 во другата соба работи по 3-4 часа дневно, во соба која е околу 7 степени и досега (ова зимо) нема направено дефрост.

Кај мене (10 годишниот) Vivax Gei 18 во другата соба работи по 3-4 часа дневно, во соба која е околу 7 степени и досега (ова зимо) нема направено дефрост.

Togas drugar ispaga deka Hansol-ot e nesto defek ili e pak so fabricka greska bidejki vo drugata soba Vivax-ot ne ti pravi defrost a Hansolot ova vreme ti pravi po nekilku defrosti znaci deka ne nesto vo red so Hansolot
Bidejki imas isti toplinski zagubibi i kaj Vivax-ot ii kaj Hansolot ispaga deka e do klimata ( gree Hansol ) a ne do prostorot.

Togas drugar ispaga deka Hansol-ot e nesto defek ili e pak so fabricka greska bidejki vo drugata soba Vivax-ot ne ti pravi defrost a Hansolot ova vreme ti pravi po nekilku defrosti znaci deka ne nesto vo red so Hansolot
Bidejki imas isti toplinski zagubibi i kaj Vivax-ot ii kaj Hansolot ispaga deka e do klimata ( gree Hansol ) a ne do prostorot.
Не можеш да кажеш дека е дефект само ради дефростите :)
Напишав погоре , зависи од условите надвор и колку силно го оптеретуваш.

Не можеш да кажеш дека е дефект само ради дефростите :)
Напишав погоре , зависи од условите надвор и колку силно го оптеретуваш.
Kolku i da ja opteretuvas ako e kvalitetna klimata na vakov ne vlazen vozduh mnogu retko ke vleguva vo defrost samiot korisnik na Hansolot kaza deka imal vivax i deka vo soba so 7°C ne pravi nikakvi defrosti taka da ako od 7°C do 20°C i toa e opteretuvanje no vivax-ot ne pravi defrost

Има у скопјево некој што прави плочи од гус или пак да купиш готови? Имам некој шпорет со метални плочи и трошиш дрва но се губи топлината и не е енергетски ефикасен и ништо не можеш да зготвиш, па ме интересира дали може да се најдат други плочи.

Денес најдов мерач на потрошувачка , во Анхоч, ваков :
https://energenie.com/item.aspx?id=7022
Не ме израдува многу , после 15 мин. ништо не покажуваше!
@omlet13m баш како тој што го имаш ти! И од исто место :)

Последно уредено:
Денес најдов мерач на потрошувачка , во Анхоч, ваков :
https://energenie.com/item.aspx?id=7022
Не ме израдува многу , после 15 мин. ништо не покажуваше!
@omlet13m баш како тој што го имаш ти! И од исто место :)
Ист таков имам веќе една година,а и други на форумов. Пробан е со други уреди што имаат позната потрошувачка точно покажува.Јбг таква ти била среќата. :)

Ист таков имам веќе една година,а и други на форумов. Пробан е со други уреди што имаат позната потрошувачка точно покажува.Јбг таква ти била среќата. :)
Не е страшно, има 6 месеци гаранција! Ќе го сменам, ама се наострив да ја следам потрошувачката на оптеретена 3,5 Даикин во 50 м2.

На ова време не постигнува да изгаси, користи 700w за да одржува температура. Гасеше кога беше 15 степени надвор.
Не знам што да ти кажам или имаш огромни топлински загуби, или нешто климата не е во ред.Некој спомна да пробаш со греалка на пр. и да видиш со колку kw ќе одржуваш температура.Откако ќе ги знаеш топлинските загуби полесно ќе го лоцираш проблемот.[DOUBLEPOST=1512754247][/DOUBLEPOST]
Не е страшно, има 6 месеци гаранција! Ќе го сменам, ама се наострив да ја следам потрошувачката на оптеретена 3,5 Даикин во 50 м2.
Уфф добар предизвик :)

.[DOUBLEPOST=1512754247][/DOUBLEPOST]
Нее, не мислам јас да останам на него ! Он сиромавиот беше купен за ладење ама к 'сметот му отиде на друга страна;).
Сега сум у план да го појачам со постар брат од фамилијата на Mitcubishi SF50 ама едно ми мути памет , истата иако номинално има скоро исти карактеристики со EF серијата е за 400 евра поевтина овде кај нас, додека во Јунанистан е иста цена, евро горе доле. Ме јаде јанѕа во што е штосот?
Иначе си дошол како кец на десетка со никот, во ова штосот :pos:.
Имаше во наше време една , кога ќе прашаат во што е штосот?
Штосот е у Перо а Перо е на војска, кога ќе дојде ќе ви го каже штосот:).

Последно уредено:
@џимеј тешко дека ќе ти текне ама ми го препорача Носферату уште пред десетина години, ако ми веруваш, два компјутери и лаптоп сменив од тогаш и на сите нив ми седи на ХДД и го репризирам од време на време. Еве добро ме потсети, ќе си го пуштам утре или вечер ако не се тапаносам со пиво :D баш како што рече ти, зачудувачки е како во 1922 се имало појак сенс за некои работи отколку денес.

Не знам што да ти кажам или имаш огромни топлински загуби, или нешто климата не е во ред.Некој спомна да пробаш со греалка на пр. и да видиш со колку kw ќе одржуваш температура.Откако ќе ги знаеш топлинските загуби полесно ќе го лоцираш проблемот.[DOUBLEPOST=1512754247][/DOUBLEPOST]
во ред си е климата, само проблемот е кај него, што сака 25с.
90% од луѓето што се греат на клими држат 20-21с, ако јадат трици дека им е 23-24, не верувајте им многу. Нека ја намали климата на 20-21 ќе видиш каква потрошувачка ќе има, сигурно не повеќе од 400W

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom