Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Комшијата купи грее хансол, кај и да е се спрема сам да ја одмонтира внатрешната и да оди да им ја акне од глава директно во продавница.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Стави ја на ауто брзина, не ја форсирај на високи темперарури 27 на пример а дома тине под 20ц, постепено покачувај ја температурата на климата,по еден до два степени од тоа што сакаш да го постигнеш...Јас ја работам со ifeel вклучен, бидејки таков ми е распоредот во просторијата каде што е климата, далечинското ми е на еден крај во собата каде што седам преку денот а климата дува во спротивна насока(што е добро не ти дува над глава),затоа добро доаѓа тој ifeel во мојот случај...Кај мене надворешната единица не бучна како што велиш,немам бафер гумици,бучна беше на високите минуси лани во јануари,во овој период не се осеќа..
Поздрав
Znaci ne e preporacliva za niski temperaturi?

Сметка за струја од 17.10 до 14.11 за 73м2 стан со 10цм и одлични пвц прозори = 2516 денари.
Клима - Carrier Iplus Inverter плус калориферче у спална соба.
Дома сум со двегодишно дете.
Надвор времето ко шо знаете беше поприлично топло.

Јас сум задоволен.

Ne mislev na razbiranje na funkcioniranjeto na inverterot tuku na COP-ot sto go vadi.
Te razbiram na sto aludiras ti i ti priznavam deka daleku poudobno e greenjeto so radijatori bez duvanje i deka e podobro rasporedena toplinata ama eve sega vo spalna mi e 21C i ne ja uklucuvam drugata klima sto ja staiv pred kratko vreme zasto ne sakam potoplo tamu da bide cekam da padne pod nulata nadvor a prosekot na potrosena struja na Daikinot za poslednive 18 dena e 354W na cas.
Kaj tebe sto vika meracot za istiot period??

Се што сакам да кажам е дека 1кв електрична енергија + магија не е еднаква на 4-5-6-7кв топлинска енергија со директна трансформација. Но 1кв електрична енергија во топлинска пумпа која работи на инвертер кога е +7 степени може да пренесе 3-4-5 кв топлинска енергија.

Инаку, немам посебен мерач за да видам колку влече самиот систем за греење, и навистина не знам. Но, можам да постирам колку ми беа сметките за струја (не само за греење) последните две грејни сезони.

Кај мене е местено Кано 2ка за цела куќа (2 сонди по 4 КВ инсталирана моќност = 8КВ). Куќата е на два спрата, од кои активно се загрева само долниот спрат. Горниот кога како затоа што не секогаш има луѓе таму. Тоа му доаѓа цел долен спрат, околу 60 квадрати (соба со телевизор, дневна, спална, купатило). Горе исто има 3 спални + трпезарија со кујна (секој радијатор си има термовентил за регулација на температура). Целата куќа е околу 130 квадрата (2та спрата). Изолација има, надворешна 10 цм стиропор + лепак + абриб. Внатре, долниот спрат е ламперија. Горниот спрат има тервол врз таванот. Прозорците се сите со двојно стакло. Ролетни насекаде.

Инаку, се додека температурата се врти во рангот на 5-10 степени, внатре без загревање е околу 17-20 степени.

Режим на работа: 23 степени греење, 15 степени мирување. Една сонда од 4 KW работи нон стоп, другата сонда 4 KW ќе се уклучува повремено (кога има луѓе горе). Има термостат со програмирање за секој ден во неделата, и работи по следниот начин.
Пон-Петок: Наутро од 4:00-7:00 часот и попладне 16:00-22:00 часот активно греење. Остатокот од времето, пасивно.
Саб-Недела: 5:00-22:00 активно греење.

2015/2016 Мека зима, цела грејна сезона беше некоиси 10 000 денари.
2016/2017 Ноември околу 2000 денари сметка за струја, декември 3500, јануари 4 500, Февруари 3 000, Март 1800.
Сметката за струја вклучува бојлер, телевизор, два фрижидера, перална, осветлување.

Оваа сезона го уклучив на 08.11.2017, па ќе видиме како ќе биде со сметките оваа година.

Znaci ne e preporacliva za niski temperaturi?
Баш напротив, јас поминав со неа лани во најладното побарај мои стари постови, пишав дека е побучна на тие температури..Можам да ја споредам со виваксот кој го имам и кој е дупло побучен од Хансолот! Неможам да ја споредувам со други клими кои ги немам видено како работат споредувам тоа што го имам..Колку што знам ти немаш клима уред и неможеш ни објективно ни субјективно да носиш заклучоци за бучавоста и моќноста на некоја клима..Едно е да имаш уред а друго е да кажуваш искуства на комшијата!

Zdravo
Zaintetesiran sum za inverter za 35 m2 za Bitola se mislam pomegu gree amber i mitsu fh 35. Ve molam za preporaki. Moze i nekoja treta. Budzet 1000-1100 eur

Баш напротив, јас поминав со неа лани во најладното побарај мои стари постови, пишав дека е побучна на тие температури..Можам да ја споредам со виваксот кој го имам и кој е дупло побучен од Хансолот! Неможам да ја споредувам со други клими кои ги немам видено како работат споредувам тоа што го имам..Колку што знам ти немаш клима уред и неможеш ни објективно ни субјективно да носиш заклучоци за бучавоста и моќноста на некоја клима..Едно е да имаш уред а друго е да кажуваш искуства на комшијата!
Interpunkciskiot znak "?" oznacuva prasanje. Znaci jas ne konstatirav tuku te prasav.
Bas mi e milo sto mi ja pratis karierata,ama izgleda odamna ne si napravil update vo vrska so moite grejni tela.
Na sto se dolzi nervozata na site gree useri ovde,dali mozebi na bucavata sto ja pravat nadvoresnite edinici? Ve prasuvame za klimite vasi,ne vi pcueme majka,olabavete se malku

Некој има предлог како да се намали буката од надворешната единица? Голема мана на Хансол -20 се покажа големата бука која пречи особено навечер. Ако бучи сега на вакви температури од 0 до 10 степени на пониски температури можи да е само полошо.
Не треба да има било каква бука. Кај мене нема бафери ама ете ти пробај,ако не помогне викни ги од сервис да не е некој капак или друг дел разлабавен.

Не треба да има било каква бука. Кај мене нема бафери ама ете ти пробај,ако не помогне викни ги од сервис да не е некој капак или друг дел разлабавен.
Dali moze tie bufferi da se napravat od guma platno ili ima nesto specificno?

Dali moze tie bufferi da se napravat od guma platno ili ima nesto specificno?
Јас не би знаел да ти кажам бидејќи ги немам. Ама мислам дека работата дирекно да не се допираат мет.држач(носач) со над.единица.
Можно е да помине некоја иновација во тој правец.

Еве шо викаат Финците за тој Хансол до -20
Нека не ве трујат GREE лобите овде.
Читајте и едуцирајте се пред да ги дадете тешко заработените пари.
Отворија темата кај финците и за micubisito fh има и таму поплаки не е се идеално

Јас не би знаел да ти кажам бидејќи ги немам. Ама мислам дека работата дирекно да не се допираат мет.држач(носач) со над.единица.
Можно е да помине некоја иновација во тој правец.
Znam za sto sluzat,i logicki e da se gumeni za da ne se prenesuva vibracija,ama me cudi sto se pravi tolku fama okolu niv i zosto po default ne gi vgraduvaat,koga cenata e smesna

Zdravo
Zaintetesiran sum za inverter za 35 m2 za Bitola se mislam pomegu gree amber i mitsu fh 35. Ve molam za preporaki. Moze i nekoja treta. Budzet 1000-1100 eur
Нема споредба ниту дилема - митсубиши и биди си раат на душата.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Dali imas gumici baferi na klimata na nadvoresnata edinica za namaluvanje na bucavata i vibraciite?

Немам вакви бафери не наместија кога монтираа зошто незнам не бев дома тогаш.
Ај ќе пробам да наместам па ќе видиме колку ќе се намали бучавата. Инаку внатрешната единица е со нормална бука ама надворешната звучи како оние старите југословенски правосмукалки како борбен авион :(. Колку децибели треба да е максималната јачина на бучава кај Хансол -20 ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom