Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Koga vekje se spomna URURU :icon_lol:
Svedskata Asocijacija na Kllimagii(zastapnici i uvoznici) KVI ima napravno test na jaki Nordici, vo izbrani 3 svedski grada:
Lulea-najnasever so T i do -33 lanska zima
Прегледај го приврзокот 160672
Stokholm-sredisno pozicioniran, i
Malme-najjuzno postaven
vo ovie 3 grada imaat postaveno po 3 identicni test kukji a sekoja kukja ima razlicni toplinski zagubi i toa od 4, 6 i 8KW.
Testot ke bide obnovuvan a e namenet za informacija na krajnite potrosuvaci.
Testirani se ovie klimi
Прегледај го приврзокот 160674
1. Daikin Ururu Sarara R35
2. Fujitsu LZ Premium Power 09
3. Hitachi Premium 35
4. Innova H 12
5. Panasonic HZ12

Прегледај го приврзокот 160673 Od site navedeni samo Innova H ili IWMH vi e verovatno nepoznata marka, opisana so 2-stage Landa kompresor do -30 mislam ne treba da opisuvam za koja klima se raboti a e so svedska cena od "samo" 19500kruni (2000evra) :) Ururuto e kaj niv preku 32000kruni
Прегледај го приврзокот 160677
U sekoj slucaj Innova H - HANSOL-30 2stage e staven vo jako drustvo :aplauz:
(kako poracano za Gree opozicija :D)

Прегледај го приврзокот 160675Прегледај го приврзокот 160676
Testot vo PDF verzija
Само тебе те чекав да кажеш како најдобриот модел на Даикин не е толку добар и дека грее има подобар а поефтин модел.

Sent from my EVA using Tapatalk

Па пушти инвајт за Црна берза, не биди Влав.
Имав еден само и му го дадов на Мајло уште август кога го пуштија Звиздан. Нови 3 позивници да земам ми требаат 750 бонус поени, а имам само 68. :(

Мене ми избледуваат скроз после месец-два, а и тие од МНТ.

Зависи кај ги чуваш. :D
Мене картине од Штрумфови и Соба со пијано од пред 3 години ми се скоро избледени, али мислам слабо имаа боја уште тогаш. Треба да си земам маркер и да си ги повторам. :D
За претставите, од Драмски ми се брише бојата.

алооооооо од каде толку бесплатни евреј еден
врски бе брат, врски. :pos:
П.С.не ги сликав и тие што сум ги добил, земал, али ми искрснало нешто па не сум отишол. :ROFLMAO:

@Донев колку карти имаш во тоа купчето? :icon_mrgr:

врски бе брат, врски. :pos:
П.С.не ги сликав и тие што сум ги добил, земал, али ми искрснало нешто па не сум отишол. :ROFLMAO:

@Донев колку карти имаш во тоа купчето? :icon_mrgr:
Од кога отворија Синеплекс почнав да чувам, а од тие имам околу 40. Од Милениум немам зачувано, само 2-3, а порано цело време таму одев. Најдов една од Рамстор (постои уште? :icon_mrgr:), и неколку од Бугарија.

Само тебе те чекав да кажеш како најдобриот модел на Даикин не е толку добар и дека грее има подобар а поефтин модел.

Sent from my EVA using Tapatalk
Ne druze ja prezentiram Informacija tocna i validna, testot na KVI e objaven ne site mozni Nordiski sajtovi kade se prodavaat ovie skapi klimi.
Kaj Fujitsuto LZ linkot so testot e najdole
Tvoj problem sto neznaes da go tolkuvas testot, tolku razbiras
Tamu ima Daikin ama kosta 3500evra, daleku povekje od tvoeto Daikin klimice za 500evra.
Taa URURU e Nordik, tvojata ne e!
Ako na tvojata isto pisuva Daikin toa ne znaci deka i tvojata e Nordik model i so funkcii kako Ururu i moze da se bori na temperaturi od -30, a site klimi na testot se po specifikacija do -30C na greenje.
Ti ja ramnjas tvojata FTXN35L9 so URURU R35? :)...bog i sesirgija.
Ako ti e maka sto za +200evra si mozel da ja imas barem najeftinata od listata pa sakas da go izvrtis testot tvoj problem i tvoja maka :)
Eve i glasno i kasno ke ke go kazam i ova
Testot kazuva deka Ururu Sarara -Nordik verzija e najdobra kako 12ka iako ramo do ramo so Daikinot e i FujitsutoNordik LZ koja ne e 12ka tuku 9ka ako ne si primetil.
NO, sve se ova NORDIK klimi so ceni daleku od nasiot standard....i vo cela taa tajfa e smesten i Hansol na Innova, skromno ama butka so tie jaki klimi ;)
Mozebi e i najslab na testot ama toj test e praven vo sredini so surovi zimi i temperaturi do -30, bitno e deka i vo takvi sredini Hansolot Nordik moze da proizvede golema kolicina na toplina, ama tvojata kako osnoven model 200% nemoze ;)
I kolku i da kaka srbinov deka ne se isti tie i ovie tuka( akupil klkima 2kg polesna)....ako taa Hansol u jebano svedsko selo Lulea so Temperatura vo zima najcesto -10 pa i -33C moze da izvadi 70% od potrebnata toplina, u Skopje ke izvadi 120% i nema da kasla pa nadvor i metar sneg da ima :D

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Odamna ne ja citam temava. Sega pocnav poslednava strana i se otkazav posle 4-5 procitani posta. Istiot muabet kako i prethodno, i muabetot poradi koj se otkazav od pratenje na temata.

Sega sakav samo da pisam vo vrska vo Haier Tide 9-ka (2,5kw, 9000btu, koj kako razbira) koja mi e montirana letovo vo kancelarija od okolu 15tina m2 (posto rekov deka ke prenesam iskustva pred da se isklucam)
Za ladenje normalno nikakov problem.
Za greenje, na povisoki nadvoresni temperaturi ima mnogu on-off, pretpostavuvm poradi toa sto nemoze da raboti pod nekojsi 300-350w (gi tropam brojkive). Togas koga pravi ukluci-iskluci i temperaturata vo prostorot varira dosta. Na poniski temperaturi si raboti i gree odlicno, iako nemase mnogu niski temperaturi seuste. No bidejki nema on-off e mnogu poprijatno za sedenje.

E sega moram da pisam edna prednost vo odnos na Gree (@Strelec sigurno ke zbesne)
Imam doma Gree Hansol i pokraj toa sto e odlicna klima i na minus -14 -15 ne dozvoluvase da se pocuvstvuva deka nemoze da zgree 43m2 kaj mene. Ovaa sezona mi e otvorena nonstop i drugata soba (dodatni 10m2) i go gream cel stan so 12-ka Hansol. Kako sto i pretpostavuvav, postignuva, iako bas taa soba e na kos na zgrada i se oseka deka e poladna.
Edinstvena mana sto ja imam primeteno e defrostot. Se mi izgleda deka ne e mnogu "intelegenten". Na suv stud si pravi defrosti na tocno 3 saati, skoro i da ne kape voda i izmenuvacot e barut suv, defrost si pravi. Haier-ot nemase defrost na suviot stud-denes pogotovo.

Prijatno.

@ogledaloogledalo
Jas kolku sto gledam hansolot pravi dva difrosti eden kratok 3-4 min na cist izmenuvac i eden podolg koga e zamrnat izmenuvac ama i gledam deka retko koga mrzni nadvoresna skoro I da nema zamrznato nadvoresna mozebi ednas dvapati zimava I slabo teci kondenzat I na vlazno vreme. Ti ja imas podolgo vreme i go nemas zabelezano toa?
Prijatno I so zdravje

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom