Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
aj kazete inverter do 25 iljadi za 28 kvadrati prostor so odlicna izolacija sto bi zagreval kako sto treba (zboruvame 24-27 stepena).

До таа цена гледај да има погабаритна внатрешна.
95% е исто внатре.

Не ми е јасно што сакате да прави климата кога ќе постигне зададена температура?
а.Да исклучи скроз?
Б.Да исклучи моторот а внатрешната да продолжи да дува,па макар и млако на прва брзина?
Тоа што го зборите да одржава температура пак ќе се сведе на она намалување на обртаи на мотор аналогно на тоа ќе дава послаба топлина и кога ќе постигне зададена температура што потоа?
Мора да исклучи моторот.
Како замислувате да одржава?нема климата сензор на топлотни загуби па да знае да дополнува онолку колку што се загубите.
Хансолот одржавал а лг то не :)
Добро што прави хансолот кога ќе постигне зададена температура?
Ќе Одржава со 120вати?не го гаси компресорот?ако е така тогаш имате топлотни загуби од х причини.
Или тоа одржавање е на зададена пр.23 па дава топлина до 21,неможе да даде 23(така ќе исклучи).
Па регулира преку термостатот кога ќе е 22 да намали обртаи и да држи распон од 21-22.
Само во тој случај,со софтвер, ќе одржава.
Поскапите инвертри треба да го имаат овој режим(софтвер-програм) на работа.
Оваков програм немаат поефтините инвертри па затоа претходно имаше коментари од некои членови дека инвертер се понаша како он офф клима.
Namestigo prven lg-to pa ke kazis kako raboti???? I ke kazis kako odrzuva :)
Ama realno da kazes kako odrzuva vazi ;).
Da ne ti bidi vaka elaboracijata na prazno sto bi rekle na suvo na nenamestena klima (y)

Последно уредено:
Za obicnata on off Ke si go viknis monterot na 5 ta 6 ta godina ke ti smeni starter 1000-1500 den ke potera kompresor uste dve godini ako intezivno ja rabotis I posle too ke si kupis Hansol ;) I greska si raboti i so 110 w minimum za inat na komsijata :) ili zaboraviv ti bese za Hitachi
друже, и на 100 вати да работи со COP 5 тоа ти се 500 вати топлина на издув. Попрво би рекол дека се ладиш на таа потрошувачка отколку да се грееш. Се под 300 вати за мене е ладно дување (млако) колку да се лажеш дека се грееш, плус да не зборуваме дека смета на секој сигурно колку и да е добро поставена внатрешната[DOUBLEPOST=1477119608][/DOUBLEPOST]
aj kazete inverter do 25 iljadi za 28 kvadrati prostor so odlicna izolacija sto bi zagreval kako sto treba (zboruvame 24-27 stepena).
за тие пари таков инвертер да загрева на 24-25с. нема да најдеш, да кажеше 40К имаш 2 добри модела од хитачи и фуџицу овде кај нас

Namestigo prven lg-to pa ke kazis kako raboti???? I ke kazis kako odrzuva :)
Ama realno da kazes kako odrzuva vazi ;).
Da ne ti bidi vaka elaboracijata na prazno sto bi rekle na suvo na nenamestena klima (y)
Види,штом го опиша како работи на одржавање тогаш очигледно му фали софтрвер за одржавање.
Ќе пишам за лг то.

Можам да кажам како он офф фаворитот работи.
Кога ќе постигне зададена температура,гаси моторот а внатрешната дува,со скоро спуштен перки,да го издува топлиот воздух.
некогаш моторот уклучува и кога уште дува внатрешната млако па продолжува со работа.
а некогаш се гаси и компресорот и внатрешната кога ќе издува и она се гаси.

HWAM-Intelligent-Heat-System.png

На дрва е најефтино, ако имате добра печка
Какво е Вашето мислење за оваа убавица?
http://www.besustainablemagazine.co...es-for-high-efficiency-and-reduced-emissions/

Zdravo kupiv klima daikin ftx35j3 me interseira dali koga ke dostigne temperatura treba klimata da iskluci zatoa sto non stop duva ne isklucuva ako ja namalam na pomala temperatura 22-23 isklucuva i posle 5 min se isklucuva i pak non stop duva namestena mi e na 25 a na ovoa vreme toplo mislam deka treba za brzo vreme da ja dostigne temperaturata 16 kvadrati soba e dali ima nekoj vakvo isklustvo

So sreka @Pero007 Te cekam da mi kazes sto veter ke pravi posto seuste se dvoumam dali ke mi bide premnogu jaka za vo moite 32m2.(obicna fasada+mnogu prozori) Imam uste 5 dena da se odlucam. Mi ostana favorit i da kazese porano ke ja dobiese za 60k so montaza :kezec:

Последно уредено:
Ако имаш простор да го зголемеш буџетот до 31 000 имаш GREE LOMO GWH12QC-K3DNB4G
За 28м2 со одлична изолација ке биде повеќе од доволна, лани пријател ја има земено за 38м2 со добра изолација неговите зборови се цела зима на куси ракави.

Ако немаш простор до 31к тогаш ако имаш простор за барем малку повисоко од 25к односно 27к тогаш VIVAX ACP-12CH35AERI е добар избор, со грејачи на компресор/кондензатори припрема за wifi и слично исто 28м2 со добра изолација треба да е сосема доволно.

Ако немаш простор и си бетониран до 25к тогаш немаш многу простор за избор и мој предлог би биле:
VIVAX ACP-12CH35AESI = 22K
GREE LOMO ECO GWH12QB-K3DNC4D = 22K

За околу 25к 3.5kW клима од високите класи нема да најдеш но и пониските класи ке бркаат работа, пред 2 год 3.5KW ( VIVAX GEEI ) користев за 50м2 цел стан го греев со нејзе и сето тоа беше економично, со мало бебе ( новороденче ) и немавме никаков проблем. Кај мене беше во стан во средина помеѓу 2 други станеви, завртен на југо запад со ПВЦ прозорци и врати без изолација на ѕидови ( Стара фасада преку 40год, цигла и гипс плоча ). константно држев Т од 25-26 степени преку ден и 22-23 степени навечер. За потрошувачка ако есента сум плакал 2000 ден за струја без клима зимата плакав 4000-5000 зависи од месецот, така да да во најлош случај колку 1м3 дрва без чадење, чистење, цепење, редење, палење итн... Ако земеме дека во зима и без греење на струја сметките се качуваат за малку на стујата мојата потрошувачка би била екстра.

Е сега мојот стан имал бенифиција од комшиите над и лево и десно ( под мене не грејат баш ) и завртеноста кон југозапад, но пак и имал негативност поради 0 изолација на ѕидот така да сметам дека е малку над просекот на природна доплина во зима во споредба со други простории од 45-50м2 ама сепак успешно со греев со 3.5kW клима уред.

Секоја просторија е приказна за себе но 28м2 со одлична изолација како што пиша со 3.5KW инвертер клима уред од подобар бренд не би требал да имаш никаков проблем да затоплиш на 24-26 степени.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom