Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Znam deka e poeftina AERI, ama i mnogu pomala nadvoresna edinica ima i sigurno pocesto ke zamrznuva nadvoresnata edinica i pocesto pravi defrost, AERI ima mnogu pomal izmenuvac od Lomoto....eve ti vizuelno da gi vidis....na slikava lani se slikani edno do drugo 18Lomo i AECI.
18Lomo 955x700x396 mm
18AECI 810×558×310 mm
18AERI 800x554x333 mm
Прегледај го приврзокот 157961
Odamna sakam da gi sporedam gree i vivax ama nemozev nikate po net da najdam.... Zivti mene kaj ja najde slikava duri od lani slikana??

Во станот немам цевки, вертикалите се скриени во ходници и изолирани.

Да ти кажам право и јас не очекував толку добро да поминам, ќе видиме оваа зима како ќе истераме.

Знам дека за ова ќе ме нападне Смрт за зони :) ама... На почеток се бунев зошто плаќам на Бег иако исклучен, ама дефинитивно се осеќа ефект. Еве на преодново време јас немам пуштено клима од кога Бег почна да грее. Не викам дека е којзнае колку ама помага...
Нема да те нападнам. Зошто би те нападнал? Ова сум го слушнал и од други
Види вака .... Топлината постојано преминува од потопло кон постудено тело. Топлина никогаш нема да премине од постудено на потопло тело. Никогаш и никаде, не само на Земјата туку и било каде во универзумот
Ако кај тебе температурата е 22 степени, а кај комшиите кои се топлат со БЕГ температурата е 21 степен, нема начин да топлина премине од нив кај тебе. Дури и да отвориш дупка на ѕидот - топлината нема да премине од постудено на потопло тело и да ставиш вентилатор повторно топлина нема да премине од постудено кон потопло тело.
Но има нешто друго што се вика аутосугестија
Ти сега плаќаш за ништо и ти во своите очи би бил будала ако сватиш дека плаќаш за ништо. Затоа пристапуваш кон менталниот процес аутосугестија и сам се убедуваш дека добиваш топлина. На тој начин ти добиваш спокој и чувство на сигурност.
Или, општо е познато, која „ политичка опција “ го направи ова. Ако ова го сватиш, ти треба да ја мразиш таа „ политичка опција “, како што ја мразам јас. Но ти тоа не го можеш поради некој свој други искуства и затоа сам, во менталниот процес аутосугестија го менуваш своето првично уверување и став и сега мислиш дека добиваш топлина.
Еве за аутосугестијата
https://en.wikipedia.org/wiki/Autosuggestion
Ти можеш да мислиш што сакаш, но сосема е сигурно: ТОПЛИНА НИКОГАШ НЕ ПРЕМИНУВА ОД ПОСТУДЕНО КОН ПОТОПЛО ТЕЛО

Odamna sakam da gi sporedam gree i vivax ama nemozev nikate po net da najdam.... Zivti mene kaj ja najde slikava duri od lani slikana??
Ja ja imam slikano, u Brikolaz...lani, izlozeni bea LOMO 18 i AECI 9ka, proveriv deka i 12kata ima ista dimenzija na kutija, pa me popraviva tuka deka ne samo 12kata tuku i 18kata e vo ista kutja kako i 9 i 12
A toa i vo katalogot go pisuva
http://www.pakom.com.mk/Portals/24/MAK_katalog_2015_v2.pdf[DOUBLEPOST=1476477436][/DOUBLEPOST]
Да....и јас што имав порано една он/офф не работеше стално вентилаторот, ама на оваа у мод греење, работи компресорот, се слуша фреонот во испаривачот, благо мрзне и не почнува со дување.

Sent from my SM-A310F using Tapatalk
SEnzorot vo vnatresnata(na izmenuvac) ti ima fateno bigor, se resava so zacistuvanje so sitna shmirgla....ako na ladenje ukljucuva najnormalno i si duva senzorot proveri go. Vo cevce od izmenuvacot e piknat, samo izvadi go zacisti go i vrati go. Ke treba plastikata moze cela da ja izvadis za da dojdes do nego

Последно уредено:
Ете ти така мислиш, Стрелец одма ми ја прогласи климата за ѓубре... :)

Само 15 дена кај мене топлификација грееше, кога го пуштија пробното парно. Тоа беше лани од 31 Декември до 15 Јануари. Не се крена температурата повеќе од 21 степен. Незнам сега како е кај комшите дали пуштаат повеќе (чисто сумљам). Јас обично држам на 23-24ц.

Муабетот што сакав со прошлиот пост да го кажам е дека во преодното време (а тоа е кратко) можеби ќарувам нешто, бидејќи Бег чат пат пушта греење а јас не грејам воопшто.

Него ми се падна ко порачан.. :) Баш сега ја гледав новата сметка на Бег, и ставиле колку станови се приклучени, од вкупно 126 стана само 53 се грејат на Бег.
Прашањето е, бидејќи е под 50% приклучени, има ли опција куќен совет да изгласа со мнозинство гласови цела зграда да се исклучи од топлификација?

Направив една проста математика, јас за 50м2 плаќам 283 месечно, цела година = 3396 ден.
Да земам просек (на пример 60евра) 73 стана * 60 евра = 4380 евра годишно Бег лапа само од нашата зграда!!! Шо би рекла Шекеринска - Бомбона бизнис...

Нема да те нападнам. Зошто би те нападнал? Ова сум го слушнал и од други
Види вака .... Топлината постојано преминува од потопло кон постудено тело. Топлина никогаш нема да премине од постудено на потопло тело. Никогаш и никаде, не само на Земјата туку и било каде во универзумот
Ако кај тебе температурата е 22 степени, а кај комшиите кои се топлат со БЕГ температурата е 21 степен, нема начин да топлина премине од нив кај тебе. Дури и да отвориш дупка на ѕидот - топлината нема да премине од постудено на потопло тело и да ставиш вентилатор повторно топлина нема да премине од постудено кон потопло тело.
Но има нешто друго што се вика аутосугестија
Ти сега плаќаш за ништо и ти во своите очи би бил будала ако сватиш дека плаќаш за ништо. Затоа пристапуваш кон менталниот процес аутосугестија и сам се убедуваш дека добиваш топлина. На тој начин ти добиваш спокој и чувство на сигурност.
Или, општо е познато, која „ политичка опција “ го направи ова. Ако ова го сватиш, ти треба да ја мразиш таа „ политичка опција “, како што ја мразам јас. Но ти тоа не го можеш поради некој свој други искуства и затоа сам, во менталниот процес аутосугестија го менуваш своето првично уверување и став и сега мислиш дека добиваш топлина.
Еве за аутосугестијата
https://en.wikipedia.org/wiki/Autosuggestion
Ти можеш да мислиш што сакаш, но сосема е сигурно: ТОПЛИНА НИКОГАШ НЕ ПРЕМИНУВА ОД ПОСТУДЕНО КОН ПОТОПЛО ТЕЛО
[DOUBLEPOST=1476489082][/DOUBLEPOST]Го најдов овој линк, читајќи за Ytong блоковите, со кои планирам да ја изѕидам куќата.
Ептен интересно, си внесуваш што ѕид имаш или сакаш да имаш и одбираш изолација во дебелина и ти рачуна во која класа ти е куќата и колку ти треба за греење и ладење годишно.

http://www.ytong-calc.cmass3.info

Според ова во мојот стан, надворешниот ѕид (25цигла +10цм стиропор) е U = 0,274 W/m2K (<= 65 kWh/m2a)

Ако го разбирам ова точно бројката 65 е колку ми треба kWh годишно за греење и за ладење.

Значи 65*50м2= 3250kWh годишно. Ако го поделам на 12 месеци искача месечно ми треба 270 kWh и ако тоа го поделам на 30 дена искача 9 kWh дневно.

Ова ваљда е просек ама е многу блиску со тоа јас колку потрошив ланска година.

Ако не ми е во ред математиката нека ме корегира некој :)

Еве истата математика за иста квадратура ако имаш само 25цм цигла и малтер.

POTROŠNJA > 163 kWh/m2a * 50м2 = 22,6 kWh дневно !!!!

Или преведено во пари, ако јас потрошам 1800 денари месечно, друг ќе потроши 4500 !!!

Значи ова е НАЈЕКОНОМИЧНОТО ГРЕЕЊЕ И ЛАДЕЊЕ, ИЗОЛАЦИЈА...

Појаснување за тоа У вредност:
U-values measure how effective a material is an insulator. The lower the U-value is, the better the material is as a heat insulator.

Последно уредено:
Ете ти така мислиш, Стрелец одма ми ја прогласи климата за ѓубре... :)

Само 15 дена кај мене топлификација грееше, кога го пуштија пробното парно. Тоа беше лани од 31 Декември до 15 Јануари. Не се крена температурата повеќе од 21 степен. Незнам сега како е кај комшите дали пуштаат повеќе (чисто сумљам). Јас обично држам на 23-24ц.

Муабетот што сакав со прошлиот пост да го кажам е дека во преодното време (а тоа е кратко) можеби ќарувам нешто, бидејќи Бег чат пат пушта греење а јас не грејам воопшто.

Него ми се падна ко порачан.. :) Баш сега ја гледав новата сметка на Бег, и ставиле колку станови се приклучени, од вкупно 126 стана само 53 се грејат на Бег.
Прашањето е, бидејќи е под 50% приклучени, има ли опција куќен совет да изгласа со мнозинство гласови цела зграда да се исклучи од топлификација?

Направив една проста математика, јас за 50м2 плаќам 283 месечно, цела година = 3396 ден.
Да земам просек (на пример 60евра) 73 стана * 60 евра = 4380 евра годишно Бег лапа само од нашата зграда!!! Шо би рекла Шекеринска - Бомбона бизнис...

[DOUBLEPOST=1476489082][/DOUBLEPOST]Го најдов овој линк, читајќи за Ytong блоковите, со кои планирам да ја изѕидам куќата.
Ептен интересно, си внесуваш што ѕид имаш или сакаш да имаш и одбираш изолација во дебелина и ти рачуна во која класа ти е куќата и колку ти треба за греење и ладење годишно.

http://www.ytong-calc.cmass3.info

Според ова во мојот стан, надворешниот ѕид (25цигла +10цм стиропор) е U = 0,274 W/m2K (<= 65 kWh/m2a)

Ако го разбирам ова точно бројката 65 е колку ми треба kWh годишно за греење и за ладење.

Значи 65*50м2= 3250kWh годишно. Ако го поделам на 12 месеци искача месечно ми треба 270 kWh и ако тоа го поделам на 30 дена искача 9 kWh дневно.

Ова ваљда е просек ама е многу блиску со тоа јас колку потрошив ланска година.

Ако не ми е во ред математиката нека ме корегира некој :)

Еве истата математика за иста квадратура ако имаш само 25цм цигла и малтер.

POTROŠNJA > 163 kWh/m2a * 50м2 = 22,6 kWh дневно !!!!

Или преведено во пари, ако јас потрошам 1800 денари месечно, друг ќе потроши 4500 !!!

Значи ова е НАЈЕКОНОМИЧНОТО ГРЕЕЊЕ И ЛАДЕЊЕ, ИЗОЛАЦИЈА...

Појаснување за тоа У вредност:
U-values measure how effective a material is an insulator. The lower the U-value is, the better the material is as a heat insulator.
Бидејќи мнозинство на стаови се исклучени можете да го направите тоа.
Според член 11 став 2 алинеа 1 од Законот за домување вие одлучувате за:
1)
начин, услови и ред на користење на заедничките простории и уредите во зградата;
Според член 11 став 3, се одлучува со просто мнозинство
(3)
Сопствениците на посебните делови одлучуваат за работите на управувањето на станбената
зграда со мнозинство гласови според сопственичките делов
http://www.rkd.gov.mk/images/PDF/Zakoni/Konsolidiran_zakon_domuvanje.pdf

Потребно е да го сторите следново:
Да се состане заедницата на станари и да донесете одлука со мнозинство на гласови дека одлучивте БЕГ во иднина да не ја користи заедничката инсталацијата за затоплување.
Потоа напишете писмо до БЕГ и пратете им ја таа одлука

Последнава недела Грее Ломо, почнува да дува после 2-3мин, предтоа немав таков проблем, секогаш почнуваше после 15 сек, да дува.

Тоа што некој отворил тема, не му дава право да провоцира и да трола. Ај и ти одмори 7 дена.
Има една стара приказна за тоа дека секој газ има цена ама ваквото полтронско однесување и лижење заради еден банер , мене ми се чини превисока цена . Нека ви е наздравје рекламирањето , фурајте си понатаму . Можете да не се мачите да ме банирате , јас на оваков форум дури ни по грешка нема да влезам !

Има една стара приказна за тоа дека секој газ има цена ама ваквото полтронско однесување и лижење заради еден банер , мене ми се чини превисока цена . Нека ви е наздравје рекламирањето , фурајте си понатаму . Можете да не се мачите да ме банирате , јас на оваков форум дури ни по грешка нема да влезам !
Има една стара народна дека 5 литри вода не можеш да ги ставиш во шише од два литри. Така и со глупите - не можеш да им објасниш дека ако навредуваат и провоцираат ќе добијат бан, а тоа нема никаква врска со банер, туку со тоа што се глупи.

20161015_210703.jpg
Eve i jas se podnoviv so inverter pa i jas da bidam vo moda :) klimava ja imam 2 dena pa seuste ja proucuvam kako funkcionira.No imam edno prasanje do vas a to e slednovo.Na sekoi 30-40 min prestanuva da duva toplo i pravi pauza od nekoi 4-5 min i se pojavuva nekoe ikonce (kapka so snegulka) na vnatresnata edinica a to e sigurno defrost,no dali e normalno tolku brzo da pravi defrost a temperaturive nadvor ne se tolku niski?

Ovie sto lajkaat ne gi razbiram....im se dopagja sto na 30min pravi defrost ili so?
Kamenot na zidot ili sijalicata ja lajkate ?

• Ми се допаѓа
Reactions: GT1
@rukio
So zdravje da se raboti na 30-40 minuti duvka ladnicko I ventilatorot prodolzva da vrti sporo I difuzerot se zatvorena ama ne do kraj malce ostanva podotvoren 2 cm ? I poslem pak prodolzva so toplo? Toa ti e ukluci iskluci pravi klimata

Mozam da kazam grdo se zafrkna Kako i jas da vidis Gree Hansolot Kako raboti ke ti dojdi da zaplacis sto tolku skapo si go platil LGto.

Последно уредено:
@rukio
So zdravje da se raboti na 30-40 minuti duvka ladnicko I ventilatorot prodolzva da vrti sporo I difuzerot se zatvorena ama ne do kraj malce ostanva podotvoren 2 cm ? I poslem pak prodolzva so toplo? Toa ti e ukluci iskluci pravi klimata​
Da tocno taka,difuzerot ne se zatvora do kraj i posle nekoe vreme pak si se otvara i duva toplo.Ova vo red e ili ne e ? Ako ne e kazuvajte sto da pravam?

Da tocno taka,difuzerot ne se zatvora do kraj i posle nekoe vreme pak si se otvara i duva toplo_Ova vo red e ili ne e ? Ako ne e kazuvajte sto da pravam?
Vo red e a ventilatorot vrti uste sporo koga e podzatvoren difuzerot?
Imam pisano ovde za nea kako raboti I na nekoi drugi mesta baraj lg d12ak-s12ak na prebaruvacot
A nadvoresnata bucna e malku taka?
Za 50 karti Hansolot e top vo odnos na lg-to.

http://forum.kajgana.com/threads/Најекономично-греење-затоплување.39011/page-547[DOUBLEPOST=1476566691][/DOUBLEPOST]
Da tocno taka,difuzerot ne se zatvora do kraj i posle nekoe vreme pak si se otvara i duva toplo_Ova vo red e ili ne e ? Ako ne e kazuvajte sto da pravam?
Krenigo difuzerot da ne e vo najdolna pozicija tuku vtora od gore pusti ja na 3-4 brzina pomalce ke trosi I pomalku ke isklucva.ke raboti na 350w nekade

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom