Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
не го слушај овој од @klimi.mk сака да ти продаде кинеска роба што не вреди ни половина од таа цена
ако си спремен да дадеш толку пари земи си mitsubishi fh35ve, подобра клима од таа нема да најдеш во нашава држава
Биди коректен, ако даваш мислење немој да тресеш од ракав зборови.
Првен она кинеска роба го кажуваш како на кило да се проваат, освен седиштето и производсвтово во кина друго со таквите кинески производи немаат ништо заедничко. Инаку и јапонските брендови произведуваат во кина така да има кинеско и во нив.
Второ дека не вреди ни половина цена повторно е тресење од ракав и воопшто необјективен коментар, јас незнам 1 да не е задоволен од HANSOL, напротив кај сите очекувањата се надминати. Не велам mitsubishi fh35ve не се добри но 5kW модел е скоро дупла цена од 5kW Hansol, соодносот цена vs перформанси е на страна на Hansol.
Трето, мојот предлог беше за конзолна клима, ефектот на греење е друг со нив така да сосема друга дискусија е тоа.

Napisi tacnu oznaku vanjske jedinice ali svako slovo i broj koji sadrzi oznaka.U neke modele Midea 18 BTU koristi dobre Toshiba twin kompresore.Taj model ima naziv " iplus ", ,to je nesto ovako ili ne.

http://www.hjj.dk/Files/Images/HJJ/subpage/Produkter/Carrier/2015 (02) Service Manual for Residential (09-22K).pdf
http://billial.al/wp-content/uploads/2016/02/carrier-rlc-2015_eng.pdf
Za tu cenu od 51.790 vanjska jedinica je ova
http://www.skroutz.gr/s/8960081/Carrier-iPLUS-42QHC018DS-38QHC018DS.html
Ili part list i Product cod kompresora 11103020000006
http://www.ecritaly.it/wp-content/uploads/PDF/2015 (12) Exploded views for Residential (09-22K).xlsx
Poguglas taj kod pa dobijes da je kompresor 11103020000006=ASM135D23UFZ Single cilinder znaci nije twin.

• Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Druze, zborime za invereter, promenite na vrtezite na motorot, pravat da se odrzuva temperaturata vo sobata, so toa i vrtezite odat od min do max, celo vreme.
Pretpostauvam ovie 100Watt ti e se vo momentot koga temperaturata vo sobata e ista ili mnogu ednakva so zadadenata temperatura, pa i od tuka e taa potrosnja.
No ne veruvam, pa ne nzam i dali nekoj veruva deka na 100Watt imas topol izduv na vozduhot od klimata.
Relevatno ti e da snimas video koe kje trae 10-15 min, vo koe video kje se vidi kako varira potrosuvackata, samiot kje zabelezis kako odi od 100Watii do 1200Watt ( zboram za 3.5 ka ).

Najmalku znaes koja trosi, taa sto voopsto ne topli,
Btw, imas zadadeno 22 stepeni, ne veruvam deka nekoj e stoplen na 22 stepeni, realno toplo e min 24, 25 stepeni
Na kraj uste ednas, ne ti e voopsto relevatno merenjeto, ama bas voopsto
Ova e forum kade treba da se iskaze nekoe nase iskustvo koe go imame so klimite sto gi imame kaj nas doma/rabota. Ne mora sekogas da se najdobri, ednostavno da bidime realni i da kazeme so fakti, kako onie koi nemaat kupeno ili sakaat da kupat da ne pogresat kako nas :)
Drugar, jas samo slikav i kazav deka klimata moze da raboti na minimum na koja e deklarirana..Sigurno nema da raboti na tie 100 i nesto w celo vreme,otkoga ke ja dostogni i nadmine taa T 22 C raboti na tie w, ne celo vreme se kacuva potrosuvackta sekako no ne mnogu kako sto vikas na 1200 w...do kaj 400w...E sega so vikas da snimam klip kako raboti od 15 min,sto ke dokazam deka moze da raboti na 100 w 10 tina min...pa potoa nekoj ke pobara da vidi dali duva toplo na tie 100 w e sega ke treba i toa da go meram?!Se razbira deka izduvot ne e vrel na 100 w....Za razlika od ovaa klima imav Vivak vo istata soba koja potrosuvackatA ne i skeguvase pod 400 w na isti uskovi, a i vivaksot imase deklariran min na toplenje na 120 w mislam...E sega za toplinata na zadadeni 22 C ne bilo dovolno toplo?!Epa i zatoa mozes da najdes podatoci koja e idealna T vo sobata... Znaci ovaa klima ima I feel ne e svetsko cudo no go ima i tie 22 C se zadadeni na daljinskoto koe e 6 m odaleceno od klimata i e postaveno na visina od 60 cm i plus klimata ne duva direktno vo nego, taa duva nasocena vo kujna kaj sto sedime posto ne bi ja namestil da duva sigurno ne direktno vo mene, a vo kujnata e nekade 25 C...posto i tamu ima Termometar na friziderot obicen so magnet i tolku pokazuva...Sega za sega jas sum prezadovolen od istata...

Само глумците ги препозна во постот!? И не очекував повеќе![DOUBLEPOST=1475877466][/DOUBLEPOST]
Види јас препознав многу и не планирав да влегувам во дискусија ама кога ме навлече:

1. Споредуваш популарност на глумци со продадени клима уреди. Првен за да бидеш фан не инвеститаш пари туку симпатии кон одредена личност, за да бидеш еден од напродаваните бредндови симпатиите играа многу мала улога, тука е битен соодносот на цена/перформанси бидејќи даваш пари! Немој да мешаш баби и жаби

2. За тоа дека GREE и DAIKIN соработуваат и развиваат е факт потврден од самите нив на МНОГУ нивоа, и DAIKIN и GREE се гордејат на својата соработка. Ако GREE се кинеско ѓубре тогаш и DAIKIN се исто инаку зошто DAIKIN би соработувале со нив и би им доделиле улога да произуведуваат компоненти за нив.

3. Правиш споредба на копирање на некој noname компании за коли и заедничка инвестиција и развој на DAIKIN и GREE ? Немој такви работи. Кина е 10-11 поголема од јапонија со поголем број на фирми, жители итн.. Нормално дека има и идиоти и дека на купче се поголем број од идитиоите во Јапонија ама темата не е кој какви идиоти има туку конкретна споредба на клима уред со клима уред. Споредбата на држави и нации е за во друга тема, не е коректно да дeградираш некој бренд само затоа што е од Кина или да величеме некој само затоа што е од Јанпонија.

4. Самиот велиш дека се битни сите тие параметри на проток, фреон, тежина, економичност итн но набитен дел бил квалитетот. Ок имај послаба клима за повеќе пари па греј се помалку ама подолго. Или сакаш да кажеш дека GREE немаат квалитет? Јас пак ке поставам еден факт само, гаранција на GREE 5год во МК, гаранција на DAIKIN 3год vo MK, ако се толку квалитетни за 100 години зошто не нудат гарација од 10-20 години ? Не им веруваат на своите производи ? Со твојот пост ги направи GREE најлошиот производ од делот на климатизација а DAIKIN најквалитетниот а реалноста воопшто не е таква бидејќи разликите во квалитет се мали а разликите во цена големи.

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Napisi tacnu oznaku vanjske jedinice ali svako slovo i broj koji sadrzi oznaka.U neke modele Midea 18 BTU koristi dobre Toshiba twin kompresore.Taj model ima naziv " iplus ", ,to je nesto ovako ili ne.

http://www.hjj.dk/Files/Images/HJJ/subpage/Produkter/Carrier/2015 (02) Service Manual for Residential (09-22K).pdf
http://billial.al/wp-content/uploads/2016/02/carrier-rlc-2015_eng.pdf
Carrier Iplus Inverter 42QHC018DS (twin rottary)

^
Што значи оваа гаранција 1 + 4 години?
После првата година потребно е да се направи редовен сервис ( проверка контрола и слично ) и се продолжува гаранцијата за дополнителни 4 години.

Кај VIVAX на пример е 3год ( 1+1+1 ) односно после секоја година е потребен сервис.

Последно уредено:
Carrier Iplus Inverter 42QHC018DS (twin rottary)
Coekot 2 pati te prasuva za nadvoresna edinica, ti pak mu odgovaras so 42QHC018DS, a 42QHC018DS e oznaka na vnatresna edinica i vo nea kompresor nema. Kako za zensko sto tolku znae sto kupuva na krajot i ke si kupis twin u vnatresna, ;)[DOUBLEPOST=1475927846][/DOUBLEPOST]
Тоа значи ќе дојде сервисер:
Ахам, да да, добро, супер дува. 800 денари молам.

Sent from my EVA using Tapatalk
Daikin taka napraviva kaj tebe?
ili i ti ke se pridruzis na onie vidovitite sto sekogas imaat komentar za Gree a nemat nivna klima ;)
Moze samo da ti e krivo sto tvojata 2godisna garancija za Daikinot istekuva za nepoln mesec ;)

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Coekot 2 pati te prasuva za nadvoresna edinica, ti pak mu odgovaras so 42QHC018DS, a 42QHC018DS e oznaka na vnatresna edinica i vo nea kompresor nema. Kako za zensko sto tolku znae sto kupuva na krajot i ke si kupis twin u vnatresna, ;)[DOUBLEPOST=1475927846][/DOUBLEPOST]
Daikin taka napraviva kaj tebe?
ili i ti ke se pridruzis na onie vidovitite sto sekogas imaat komentar za Gree a nemat nivna klima ;)
Moze samo da ti e krivo sto tvojata 2godisna garancija za Daikinot istekuva za nepoln mesec ;)

Друже тебе чорапите ти се мокри или не разбираш добро, па јас да се разбирав до толку немаше да барам совет од форумов, многу знам што е тоа надворешна или внатрешна, не ме зезај жити се...

Друже тебе чорапите ти се мокри или не разбираш добро, па јас да се разбирав до толку немаше да барам совет од форумов, многу знам што е тоа надворешна или внатрешна, не ме зезај жити се...
:)
Ovie gi navede
1.Haier Tundra 18 (5 Kw) - 39.999 ден
2.Carrier Iplus (5 Kw) - 51.790 ден
3.Gree Hansol (3.5 Kw) - 49.990 ден
4.Gree Hansol (5 Kw) - 61.990 ден
Moj predlog (edna nova ke dodadam)
1. Gree Lomo 5,5KW LCLH (49990)
2. 3.Gree Hansol (3.5 Kw) - 49.990 ден
3. 4.Gree Hansol (5 Kw) - 61.990 ден....ova ke ti bide prejako
4. 2.Carrier Iplus (5 Kw) - 51.790 ден
5. 1.Haier Tundra 18 (5 Kw) - 39.999 ден
I taa pod 1 a i pod 2 ke ti zavrsat rabota, за просторија од 40-45 м2 , изолирана од надвор со 5 стиропор и нови прозори 6 комори со 4 сезонско стакло...so ovaa izolacija sto ja imas ja bi idel so Hansol 3,5KW, 2-stage kompresor, ja so 3,5ka greev lani skoro cel stan od 70m2 80% od zimata, bez stiropor na fasada i aluminiumski prozori sto slabo dihtuvaat.
Lomoto nema WiFi, Hansolot ima, ako ti e bitno WiFi to.... a vrsi rabota

Последно уредено:
Прегледај го приврзокот 157469
Кој си нема Кајгана, ќе си трпи ха ха
ќе си губи вре-меее
за-за-залудно.
Читај го постов уз ритам на рефренот
https://www.youtube.com/watch?v=DtKglorUMUk
@Corvus ќе се зафркнавме за малку тогаш, а?
Хахаха, знаеш дека кога го прочитав скринот и мене ми текна на истото?
Ќе сме се заебеле indeed и тоа по моја вина, среќа што излезе Beyond тогаш па ни дојде како кец на десетка :pipi:

Никој никогаш не бил баниран затоа што бил искрен и споделувал искуства. Ама за вакви провокации без потреба, да. Ајде, одмори една недела од форумов.
Ај еден предлог !
Или отворете тема Најекономично греење со клими GREE , па фурајте како знаете . Оваа оставете ја ваква , може во отсуство на 2-3 члена ќе се појави и друг предлог за економично греење а и дискусијата ќе легне малку . Овака верувајте испаѓа дегутантно однесувањето на некои членови и на модераторот на темата . Првите со недолично однесување , вториот со банирање на сите кои ќе им најдат замерка на првите. Дојде дотаму што и топиккастерот почна да добива чврги .

Ај еден предлог !
Или отворете тема Најекономично греење со клими GREE , па фурајте како знаете . Оваа оставете ја ваква , може во отсуство на 2-3 члена ќе се појави и друг предлог за економично греење а и дискусијата ќе легне малку . Овака верувајте испаѓа дегутантно однесувањето на некои членови и на модераторот на темата . Првите со недолично однесување , вториот со банирање на сите кои ќе им најдат замерка на првите. Дојде дотаму што и топиккастерот почна да добива чврги .
Ako ne ti e jasno i ne si go svatil pisuvanoto so stranici nanazad, da nemase vakvi trolaci (kako tebe i ostali) nemase ni da se zbori za Gree....ili ako si tolku bre ti umen napraj si tema "Trolanje kontra GREE" pa trolaj tamu...za promena predlozi be nesto na devojcevo sto klima da zeme za taa cena, ama i drzi se do toa!!! i koga ke dojde ladno ako ja zafrknes..preku tase od vakvi sto znaat da napisat kontra a nemaat nisto ZA.
Aj da te vidime so predlog za klima ti imas? Ili ostana bez zborovi ?

• Ми се допаѓа
Ako ne ti e jasno, da nema vakvi trolaci (kako tebei ostali) nema ni da se zbori za Gree....ili ako si tolku bre ti umen napraj si tema "Trolanje kontra GREE" pa trolaj tamu...za promena predlozi be nesto na devojcevo sto klima da zeme za taa cena, ama i drzi se do toa!!! i koga ke dojde ladno ako ja zafrknes..preku tase od vakvi sto znaat da napisat kontra a nemaat nisto ZA.
Aj da te vidime so predlog za klima ti imas? Ili ostana bez zborovi ?
Малечок , јас тебе со бре , море и тролач не ти се обратив ! А кој си ја има мувата на капата , се гледа ! Јас имам само корисничко искуство за две клими Panasonic и Daikin . Кога беше прашање за Daikin-от си кажав мое искуство . Не можам да давам предлози и да коментирам за нешто што не знам . И една молба , број до 10 пред да се сипеш на некого . Не се понашај како да сте го купиле форумот , со една реклама , срамота е !

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom