Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Па како што минува времето од година за година се помалку има огревно дрво , што од др страна има и доста работа.1.Да ѓи набавиш 2.да ти ѓи сечат. 3 ѓи цепиш 4. ѓи редиш 5. премногу ѓубре се прави .па се распрашувам за тоа на пелети колку е исплатливо пошто е почиста и полесна варијанта . Али читам нешто околу тие печките било малко зафркнато со чистење, електроника што ти знам сервисери слабо имало и тн.
Zasto se mislis za peleti a ne za briketi?
So briketite ne treba nisto da menuvas, istiot sporet ke si go koristis, ni elektroniki zaebancii nisto.
Kaj moite pred 10-tina godini (uste i jas ziveev tamu) se greese prvo na drva godina-dve, no poradi istite pricini koi gi nabroja se prefrlivme na briketi. Prljanjeto si ostana (mozebi malku pomalku se prlja so briketite), no se drugo go snema. A i ista cena doagjaa so drvata, mozebi neznacitelna razlika.
Jas licno stvarno ne go razbiram konceptot so peletite, zosto se zaletani lugjeto po niv. Preskapi posebni pecki, elektronika, servisiranje.
Briketite se mnogu podobri.

@matej2007 so zdravje da se sluzish so mitsuto.
Zemav skoro dve Lomo soLCLH kako shto mi rekoa vo Greemak.
Od nadvor koga ke zagledam,preku reshetkata za nadvoreshna edinica, se gledaat tri plavo-violetovi kabla na dnoto, pod ventilatorot,
blizu do ispusnoto crevo za vodata. Toa bi trebalo da e potvrda za LCLH kitot.
Malku go testirav edniot Lomo za ladenje na 2 septemvri, pa mozebi nekogo ke go interesira:

soba 20m2,..Lomoto go vkluciv vo 18:52 min , temperatura na 1 metar visina od podot e 29.5 stepeni.
Pocna da duva jako...po 3-4 minuti namali so duvanje a termometrot pokazuvashe 28 stepeni.
vo 18:59 pak namali so duvanje, edna brzina pomalku (postaven e fenot na auto) i pokazuva 27 stepeni.
termometrot ne e izlozen na promaja, malku e na strana da ne go faka duvanjeto od klimata.
19:04 temperatura okolu 26.5 stepeni.I ponatamu duva so ista brzina, da receme prva ako trgnal od treta.
Termometarot e vo delot na sobata poblisku do klimata, bidejki duva na sprotiven kraj i mislam deka e pomeradaven.
eve 19:07 pokazuva 26 stepeni. Izlegov vo hodnik i se oseca drasticno razlikata od tie 3-4 stepeni.
- ne mi e bash precizen termometrot, obicen e na crtki.
19:16 temperaturata e ista okolu 26 stepeni, ventilatorot isto vrti vo prva.
vsushnost koga podobro zagledav na termometro pokazuva 25.5 stepeni.
19:19 minuti mislam deka e na 25 stepeni. Sepak mi treba poasalen termometar od ovoj :)
19:21 siguren sum deka e 25 stepeni,,,, Kraj na testot :)
poglednav vo 19:24 chasot i temperaturata na termometrot pokazuva 24 stepeni....!!
slednite desetina minuti ostana na 24 i potoa ja iskluciv klimata.
Zaklucok e deka za okolu polovina cas ja namali temperaturata od 29.5 na 24 stepeni so toa shto po 7-8 minuti
se stabilizira na prva brzina so duvanje i postepeno ja namaluvashe temperaturata. Pretpostavka e ako klimata ne beshe
postavena na auto fen tuku na maksimalna brzina celo vreme, zadadenata temperatura ke ja postigneshe za pokratko vreme.

Приказни од заливот Неуморен сум

И така ја си шкрапам по рарбг еднаш и гледам едно од наведените филмчиња со наслов Before Midnight стискам на него гледам 8.0 викам во ред туф таф паѓа магнето(икс мен) лала и пуштам 20 минути се возат со децава викам интересно ме бендисува продолжува понатаму седна да ручат муабетиве корнење коси дијалози Пиф Паф Пуф крајот (y) и таков целиот под импреси викам одлично си викам камо среќа ова чудо да има повеќе делови никад не би ми здосадиле тие дијалози што ги фура(Чиниш родени еден за друг и надвор од сетот) и си го мислам насловот и викам зарем не би било пологично прво да биде пред утрото или изгрејсонцето гуглам(значи ова се е секундарно).

Овие од Грее Мак се лудило, секој различно кажува за Ломото дели има греачи на надворешна единица или не.. Како што веќе кажав, пред 2 недели свртев на телефон што им го најдов на сајтот и дечкото со кој разговарав рече дека нема греачи. Во понеделникот отидов до салонот кај Буњаковец да видам на лице место, кога они да ти работат до 16.00 часот.. Свртев на некој од мобилните телефони кој ги има на сајтот да прашам дали имаат друг салон кој работи покасно ама никој не ми се јави.. Дојдов дома и им пишав на инфо мејлот ако може да ми го напишат моделот на Ломото кој го продаваат и дали има LCLH кит и Ifeel функција. Вчера добивам одговор на мејлот од некоја Адријана Јосимовски со моделот на Ломото и на крај пишува: "Да, климата има LCLH кит и Ifeel фунција". Исто вчера ми се јавува повратно од мобилниот кој го вртев во понеделникот, ми вика сте ѕвонеле на овој број, и јас пак го распрашувам околу климата и дали има греачи, тој ми вика незнам треба да проверам. И вчера одам пак у салонот кај Буњаковец, ја прашувам истото девојката која работи таму, и она ми вика мислам дека нема...
Не ми е јасно како може еден да вика има, еден нема, еден незнае.. Како и да е, има - нема ние купивме една за кај мајка ми, уште да ни ја намонтираат :)

Како би ги подредиле:
1. www.elektrometal.com.mk/bela-tehnika-i-domakinstvo/elektricni-aparati-za-domakinstvo-sporeti-friz/klima-uredi/klima-ured-inverter-hyundai-ac180-eco-m-5-2-kw. цена 36000

2. http://hr.vivax.com/VIVAX-COOL-klima-uredjaji-ACP-18CH50AEGI-inv-51-kW-460.aspx цена 41000

3. http://hr.vivax.com/VIVAX-COOL-klima-uredjaji-ACP-18CH50AEFI-inv-51-kW-459.aspx цена 41000

4. https://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=28_56_144&product_id=210036 цена 41500

Во цената е вклучена монтажата.
Однапред благодарам. (инаку ќе греам 40квадрати без фасада од куќа висина 265цм. со добра пвц дограма)

потрошувачка , ладење 1090 (210-1380)W ,
греење 1055 (210-1480)W

Ме интересира што е ова во заградава пример 210?
Мојата клима ЛГ не е инвертер стара 13г. дали ке ја пуштам на Ниско, Средно и Најако потрошувачката е иста 1,3кw на саат,

потрошувачка , ладење 1090 (210-1380)W ,
греење 1055 (210-1480)W

Ме интересира што е ова во заградава пример 210?
Мојата клима ЛГ не е инвертер стара 13г. дали ке ја пуштам на Ниско, Средно и Најако потрошувачката е иста 1,3кw на саат,

Сам си даде одговор на прашањето...
Твојата е Он-Офф затоа има константна потрошувачка за разлика од инвертер климите кои имаат различни брзини на работа и со тоа и различна потрошувачка.
Или тоа во заградата 210 е всушност минималната потрошувачка.

Сам си даде одговор на прашањето...
Твојата е Он-Офф затоа има константна потрошувачка за разлика од инвертер климите кои имаат различни брзини на работа и со тоа и различна потрошувачка.
Или тоа во заградата 210 е всушност минималната потрошувачка.

210w на 1 час тоа е некако многу ефтино, се прашувам како дува климата на таа брзина и дали стоплува?

Во просторија со минимални топлински загуби климата само одржува температура.

2 дена 3-5

Секогаш е задоволство да се соработува со Хич

Silent Running
Strangers On A Train
To Catch a Thief
Revolver
Dirty Harry

Колку ме бендиса само почетокот на возот класично за него нешо налик на Dial M for Murder

210w на 1 час тоа е некако многу ефтино, се прашувам како дува климата на таа брзина и дали стоплува?
просто речено дува за никаде, само прави промаја
ако сакаш да се топлиш и да осетиш топло кога ќе земаш инвертер понатака ќе гледаш да не биде предимензиониран и тој нема никогаш да дува на минимум, значи кога и да застанеш под него ќе се осеќа топлина од него

Овие од Грее Мак се лудило, секој различно кажува за Ломото дели има греачи на надворешна единица или не............ :)
едни се греемак а други се тие кај буњаковец,бар јас така мислам.
две различни фирми продаваат гри клими.затоа ти кажуват различно.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom