Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Kaj vide deka e za 25m2?

Na -8 ke trosi 2.95 kw ili ke dava 2.95kw toplina?

So Cop(odnos) 2.5.ova bi go protolkuval kako 1 kw trosi a 2.5kw dava toplina

Na -10 bi trebalo da trosi poveke 3.2kw ili ke ima pomal cop(soodnos) 2.4 (za 1kw ke dava kako za 2.4kw toplina)
Nesto mi nema logika objasnuvanjevo.

Logicki Bi trebalo da bide na primer:
-8 trosi 1 kw pa sprema COP da dava 2.5kw toplina
-10 trosi 1kw a da dava 2.4kw toplina
+7 trosi 1kw a dava 3.65kw toplina
Pdesing,dizajnirana e za da dava vo prosek 3.2kw
Nemoze na -10 da dava 3.2 kw toplina.
Nema logika.
Jas taka bi gi tumacel oznakive
P.s.electoluxot ja nema vo set
Kolku ke dava imas na linkot sto ti go pustiv pod heating capacities, imas I na -15 vrednosti, tie vrednosti se na nekoi 50-60 hz na kompresorot taka pisuva na katalogot od lg. Inace na -10 ke trosi okolu 800 w ke se kacva do 1100w jas greev so mojata okolu 37 kvadrati ama veke pod -10 se oseka pad ne temperatura od 1-2 stepeni ( klimata namestena na 25 vo sobata 23 stepeni na 6 metri od klimata)

да,видов
ако ова е точно,јас сум задоволен.
bgxoj8.jpg

Ova sarena lazga za naivni. Znaci deklarirana da raboti do -10 C, pisuva jasno i glasno, a GLE CUDA (sto bi rekle srbite) na -15 C dava neverojatni 2.8Kw i trosi mizerni 0.88 Kw (bez razlika dali se greete na 20 ili 22 C vo prostorijata) so neverojaten COP za -15C 2.8:0.88=3.18. I toa e malce, nego ovaa potrosuvacka od 0.88 Kw e so se ventilatorite, invertorskiot sklop i elektronikata, sto sigurno ne e pod 0.18 Kw, sto znaci se doadja do nesto neverojatno: 2.8:0.8=3.5 . Ej covece COP=3.5 na T=-15C za klima deklarirana da gree do -10 C e ramno na svetsko cudo. Ova ne bi mozele ni tri pati poskapi 12-ki . Najloso od se sto gorepotpisaniot @macci e uveren deka ova e vistina. Tocno e deka ili ce si ja rasipes klimata ako ja koristis na -15C ili ce i go namalis vekot za 50%. Tocno e deka na -10C ne ocekuvaj podobar COP od 2 i snaga na izduvot pogolema od 2 Kw...... Zasto e dovolna za greenje samo na 25 m2 ce ti se kaze samo koga ce ja koristis. Inace za informacija prosecno izoliran objekt so gubitoci od 100W/m2, visok 2.5 m "trosi" po 100W na sekoj m2, poradi toa i ti rekov deka ce zadovoli za greenje do 25 m2, pod uslov da se bar priblizno tocni podatocite od fabrikata koi se pod golem znak na prasalnik. Daj boze da gresam pa da kupime site vaka eftini i efikasni klimi......

quote="tzlatko, post: 7818691, member: 74567"] Najloso od se sto gorepotpisaniot @macci e uveren deka ova e vistina..[/quote]
добро бе господине,кај прочита дека јас сум уверен дека ова е вистина?
дали прочита добро што сум пишал?
читај “ако ова е точно...'' и ти одма се пушташ со коментари декај јас сум бил уверен....
а бе се е отидено у курац,
незнаеш да искоментираш тоа што те прашувам,да објасниш сите да те разберат
цитат:
iljada pati su napisal deka treba da se gleda Tbiv i Pbiv ( podobro da e toa -10 od -5 C i da e Pbiv pogolema, bidejci od tuka natamu ce ti treba dogrevanje so drug ured, ako zagubite na energija se povisoki od kolicinata na energija sto moze da ja dade uredot pri ovaa Tbiv).

и две иљади пати да пишеш никој не те разбира,ова дава поголемо,ова дава помало.гледаме и ние дека вредностите се помали и поголеми ама што означува тоа.
тропаш глупости,ќе се расипела климата ако ја користиш на -15 и на -10,па ке се намалел векот на моторот.
абе ај што збориш!

во ред е,нема потреба да продолжиме со понатамошна комуникаци.
не ми треба твои совети да коментираш на мои идни прашања во врска со темата.
одговарај на други членови,така е подобро.

да,видов
ако ова е точно,јас сум задоволен.
bgxoj8.jpg
Vrednostite se I jas koga prv pat gi gledav se malce neverojatni ama ako ima vrednosti na -15stepeni znaci mozi da raboti na -15 ako ne se isklucva a ako na -15 na stendbay ti trosi nekoi 25-30w znaci kompresor si se gree so pomos na namotkite I negledam zosto da ne mozes da ja pustis I na -15.Ova e oficijalen dokument od lg ako ne e tocen znaci i na drugite firmi brendovi na primer Toshiba, fucicu I drugi treba da se zaprasame dali se tocni?

спарно е времето, без нервози многу, иде есента а со тоа и почеток на грејната сезона, јас ќе бидам прв со ИНФО од моите омилени GREE, ќе имате точни податоци колку трошат, колку топлина даваат и секако тој најважниот фактор COP ќе го пресметам да споредиме со другите клими што имаат еуро-сертификат

@macci
Izgleda samo tebe ne ti e jasno. Razmisli koja e podobra klima: onaa sto Tbiv e oznacena na -10C ili onaa sto e na Tbiv=-3C. Ova koga ce go razberes prejdi na vtoroto: koja e podobra klima ona sto na Tbiv dava povece ili pomalku Kw. Nemoj da brzas i skakas tuku poleka edno po edno. Od kaj se uveriv deka veruvas vo tie tabeli? Ednostavno: zatoa sto si se zaletal i si ja kupil taa klima veruvajci vo tie tabeli.
Vo pravo si podobro da zastaneme tuka so diskusijava, dodeka ne pocnam i jas da mesam kuroj, da ostane diskusijava na nekakvo kakvo takvo akademsko nivo.
Inace ova e prv forum na koj ucestvuvam i e dozvoleno da se koristat nepristojni zborovi.
@gti
Ne se malce neverojatni tuku se naucna fantastika. Znaci LG sam ja deklarira do -10 C i toa e vo red i e fer , a vamu pravi rsum na -15. Zosto ne e dobro da raboti na -15 C ako prizvoditelot samiot tvrdi deka e do -10C ce si doznaete sami koga ce si gi pustate vo zima.....

Последно уредено:
најсигурно решение е една квалитетна панелка барем од 2.5KW и да не те боли глава, таа и на +15 и на -15 си дава колку пишува, јас имам една и си ја чувам за секој случај :D

@tzlatko
A zosto lg stava vrednosti za -15 ako e deklarirana do -10 na stariot katalogot ( 2014god)a na noviot ( 2016god) ima vrednosti samo do -10 a se raboti za istata nadvoresna.
A po karakteristikite na kompresorot od 10.2 cm3 10900bty cop 3.2 na ladenje ne e losa voopsto klimava na macci pa za parite sto ja kupi mislam odlicna e.
12 ka so 12 ka kompresor.[DOUBLEPOST=1472125403][/DOUBLEPOST]
спарно е времето, без нервози многу, иде есента а со тоа и почеток на грејната сезона, јас ќе бидам прв со ИНФО од моите омилени GREE, ќе имате точни податоци колку трошат, колку топлина даваат и секако тој најважниот фактор COP ќе го пресметам да споредиме со другите клими што имаат еуро-сертификат
Ne mozis da sporedvas tvojata Gree change vo Gevgelija ke bidi kakvo sto velat bugarite
Hyper inverter A+++/A+++:)

Последно уредено:
Телмаааа :cuc: Сега оди Бетменот на Бартон, до вчера ја даваа трилогијата Lord Of The Rings, пред две недели трилогијата Девојката со тетоважа на змАј, оскаровци од 2010та наваму.... значи кога ќе додадеш дека и Пријатели даваат од 5 кога стигам дома од работа :cuc: Со ваков канал и 24 саата без интернет ќе преживеам :D

Ua Lopovi

August 22 at 11:36pm ·
Деновиве, исклучените од БЕГ, добиваат писма со предлог за повторно вклучување во системот и со известување дека таквото греење е „најмалку двојно поисплатливо“. Како дополнителна придобивка е безплатното приклучување.
Еве една анализа за алтернативно затоплување со клима уред:
За стан од 60 м2 доволен е еден клима уред од 3,5 кw а кој троши 1 кw/час. Цената на струјатa заедно до ДДВ е 6,56 денари скапа и 3,28 денари ефтина за еден кw.
Oд 15-30 октомври и 1-15 април климата да работи по 5 саати само на скапа струја ќе потроши= 30 денови х 5 саати х 6,56 ден.=984 денари.
Во останатиот период да работи по 16 часови на ден (колку работи и БЕГ). Од 1 ноември до 1 април, 5 месеци или 150 денови= 5 месеци х 30 денови х 16 часови = 2400 часови. Од тоа на скапа струја 1850 и ефтина 550 часови. ( ефтината струја е секој ден по 1 час плус сите недели по цел ден).
1850 часови х 6,56 денари = 12.136 денари
550 часови х 3,28 денари = 1.804 денари
Се' заедно за една сезона еден стан од 60 м2 би потрошил: 984 + 12.136 +1.804 = 14.924 денари.
Цената која ја нуди БЕГ со најновото поефтинување е 38,09 денари/ м2 , или за стан од 60 м2 би била: 60 м2 х 38,09 денари х 12 месеци = 27.424,.80 денари. што е скоро двојно поскапо од греењето со клима уред.
Ако се земе во предвид дека новите клима уреди со инвертер трошат барем 10% помалку струја разликата би била уште поголема. А да не зборуваме за тоа што алтернативното греење обезбедува да не го греете целиот стан кога не ви треба и да го исклучите кога сте на пат или на зимски годишен одмор, што се дополнителни заштеди.
Бидејки БЕГ најдува дека е двојно поефтин, еве му прилика да ја демантира горната анализа.
Здружението „НО ПАСАРН“ им сугерира на исклучените да не се приклучуваат а тие што сеуште користат парно веднаш да се исклучат ако сакаат да се греат двојно поефтино

OВОј текст го најдов на фејсбук и го постирам будејќи содржи пресметка колку чини затоплување на
клима
https://www.facebook.com/UaLopovi/

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom