Ventilatorite se potrosuvaci na energija i niv gi dvizat motori. Grubo se podeleni na aksijalni i radijalni, se misli na agolot na strujnicite po koj go sisaat ili guraat vozduhot. Vnatresniot e radijalen ventilator ( strujata od vozduh udira radijalno-pod 90 stepeni na oskata na ventilatorot), a nadvoresniot e aksijalen ( znaci vo pravecot na oskata na ventilatorot).
Inace poimot turbina ne e soodveten tuka, bidejci turbina e nesto sosema drugo, toa e pogonski element ( cela nauka ima za turbini, duri i NIKOLA TESLA ima svoj prekrasen patent na seuste aktuelna turbina), vo koj udira struja od gasovi ili tecnosti, pa pogonuva nekoe vratilo i proizveduva obrten moment, a so toa pravi pritisok ( kaj turbi punjacite ) ili pak da kazeme proizveduva el. energija....
Izvinete ama mene mi paraat usi ovie mesanja na babi i zabi...
Inace poimot turbina ne e soodveten tuka, bidejci turbina e nesto sosema drugo, toa e pogonski element ( cela nauka ima za turbini, duri i NIKOLA TESLA ima svoj prekrasen patent na seuste aktuelna turbina), vo koj udira struja od gasovi ili tecnosti, pa pogonuva nekoe vratilo i proizveduva obrten moment, a so toa pravi pritisok ( kaj turbi punjacite ) ili pak da kazeme proizveduva el. energija....
Izvinete ama mene mi paraat usi ovie mesanja na babi i zabi...

ама е тора посолен.