Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
A be tupagijo, zboram za taa Haier kaj nas sto se prodava i toj flaer, a ti praj se padnat od mars i baraj ja ne u Grcka, i u Zimbave ako sakas trazi ja, ionaka samo za ladenje e dobra....sekako nema na Finski ili Norveski sajt da ja najdes kako sto e toa slucaj so Gree ;)
I odkaci se od mene
Mitsubishito ako za tebe e sranje klima neznam sto naziv treba na Tunrdava da i stavis :LOL:
A tie sto im treba ke ja svatat razlikata, moze i cenovno da im se opise.
29000 Tundra
33000 Mitsubishi :icon_mrgr:
Strelco Mitsubishi od 33000 i 63000 sakas da kazes deka e ista klima samo druga oznaka :aplauz:. TROL si e TROL.
Sto ne im ja preporacuvas togas na lugeto taa HJ serija na mitsubishi tuku gi ubeduvas za Gree, ako veke tundrata ne cini koja ima i eurovent za tie pari, kako togas moze da cini Change ili Lomo koi nemaat ni eurovent a kostat kako nea, vo sto e tajnata, podobri li se od Mitsubishito oti ti taka tvrdis li, cel si u haos, ne znaes veke od kaj da pocnes, kaj da zavrsis u lazenjeto.[DOUBLEPOST=1465061571][/DOUBLEPOST]
Gigovit

Ne, jas ne sum ljubitel na Vivax.
Jas sum ljubitel na Mitsubishi, a ti ocigledno si ljubitel na kavga
Ne mi e do kavga, samo taka ti izgleda subjektivno

Strelco Mitsubishi od33000 i 63000 sakas da kazes deka e ista klima samo druga oznaka :aplauz:. TROL si e TROL.
Sto ne im ja preporacuvas togas na lugeto taa HJ serija na mitsubishi tuku gi ubeduvas za Gree, ako veke tundrata ne cini koja ima i eurovent za tie pari, kako togas moze da cini Change ili Lomo koi nemaat ni eurovent a kostat kako nea, vo sto e tajnata, podobri li se od Mitsubishito oti ti taka tvrdis li, cel si u haos, ne znaes veke od kaj da pocnes, kaj da zavrsis u lazenjeto.[DOUBLEPOST=1465061571][/DOUBLEPOST]
Ne mi e do kavga, samo taka ti izgleda subjektivno
Micubisito HJ35 serijata e do -10 i e 33000 den
A micubisito SF 35 ( do -15) e 48000 den. Cenite tuka se
http://www.energosistem.com.mk/m-35-35
Gree Lomo 12 ka e do -20 i e 31000den vo toa e razlikata.
A ima i eden Nordic......... :)

A be @gigovit stvarno ne se prai muabet so tebe, macno e da ti se replicira postojano za isti raboti, baska GT1 ti objasni, pojse razbira od tebe sto od vcera e na temava :)
Razlikuvas ti klima za ladenje od klima so LCLH za greenje praena ?
Ne razlikuvas, za tebe e dobra bukvalno sekoja klima sto ima eurovent i posebno ako e Toshiba grupacijata ko da imas udel u biznisot ;)
Change e 20000, Ok e za do -7 -10, nema zimski paket, ne e LCLH, posoci druga klima za 20000 da ja sporedime.
Lomo LCLH e klima za greenje napravena, nemoze da ja stavas u isti kosh so Tundra ama ti si tvrdoglav sve e isto toa za tebe.
Ti i Hansol ke go ubutas u kombinacija so Tundra i Mirai.....so da ti praam, ednostavno nerazbiras ili narocno gi pravis glupi site drugi...ti ko da uzivas da se raspravas ama nisto tehnicko nema u toite izlaganja....samo Eurovent Eurovent Eurovent....dosaden si.
Dosadni sme dvajcata so ovie prepirki...daj datasheet za Tundra i Mirai pa da praime muabet.

• Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Mislam deka ne ti se obrativ tebe, a toa sto mi objasnuvas mene objasni mu go na strelco.
Vo sto e problemot i ti mene mi si se obrakal a jas tebe ne sum te naglasil.
Ako micubisito HJ e do -10 bi trebalo ako ne se isklucva da raboti i ponisko koga mojata on-off klima rabotese na -20 na vedro na jug namestena pred 4-5 God I duvase toplo. A masinite e edna od najdobrite vivaksi ( pred 8 God kupena) po monterite galanc kompresor koj ke zaceka vakva na staro ic da ne mu se duma
DSC_0160.JPG
I jas ne mozam da mu objasnuvam na Strelec toj e postrucen I poupaten vo ovaa problematika eden od najdobrite na forumot :zver: e toj na forumot Kako i Hansolot[DOUBLEPOST=1465066547][/DOUBLEPOST]
Mislam deka ne ti se obrativ tebe, a toa sto mi objasnuvas mene objasni mu go na strelco.
Ako micubisito HJ e do -10 bi trebalo ako ne se isklucva da raboti i ponisko koga mojata on-off klima rabotese na -20 na vedro na jug namestena pred 4-5 God I duvase toplo. A masinite e edna od najdobrite vivaksi ( pred 8 God kupena) po monterite galanc kompresor koj ke zaceka vakva na staro ic da ne mu se duma
DSC_0160.JPG
I jas ne mozam da mu objasnuvam na Strelec toj e postrucen I poupaten vo ovaa problematika eden od najdobrite na forumot :zver: e toj na forumot Kako i Hansolot[DOUBLEPOST=1465068137][/DOUBLEPOST]
Ova e moeto mislenje za lomoto I Hansolot: dobivas nekoj polu Nordic paket po pristapni ceni za nasi priliki odlicen vo odnos na drugite kinezi, a vo odnos na brend markite dobivas podobro spremen model za greenje vo odnos na nivnite standardni modeli. Kako na prime micubisito fh35vez mislam taa oznaka bese ili fucicu LT koi se izgor skapi, barem GREE ima iskustvo so vakvi modeli kako sto vidovme na finskite testovi deka odlicno great,ne mi treba eurovent za toa imam eurovent za mojata lg d12ak-s12ak I znam kako gree I kako raboti nisto posebno.
Pozdrav

Последно уредено:
Прегледај го приврзокот 149088
I jas ne mozam da mu objasnuvam na Strelec toj e postrucen I poupaten vo ovaa problematika eden od najdobrite na forumot :zver: e toj na forumot Kako i Hansolot[DOUBLEPOST=1465066547][/DOUBLEPOST]
Прегледај го приврзокот 149088
I jas ne mozam da mu objasnuvam na Strelec toj e postrucen I poupaten vo ovaa problematika eden od najdobrite na forumot :zver: e toj na forumot Kako i Hansolot[DOUBLEPOST=1465068137][/DOUBLEPOST]
Ova e moeto mislenje za lomoto I Hansolot: dobivas nekoj polu Nordic paket po pristapni ceni za nasi priliki odlicen vo odnos na drugite kinezi, a vo odnos na brend markite dobivas podobro spremen model za greenje vo odnos na nivnite standardni modeli. Kako na prime micubisito fh35vez mislam taa oznaka bese ili fucicu LT koi se izgor skapi, barem GREE ima iskustvo so vakvi modeli kako sto vidovme na finskite testovi deka odlicno great,ne mi treba eurovent za toa imam eurovent za mojata lg d12ak-s12ak I znam kako gree I kako raboti nisto posebno.
Pozdrav
Ne mi izgledas bas so site, postiras sliki od 2 razlicni vivaksi, te change si montiral, te hansol edno vreme si montiral, te ova sver te ona sver, te strelco e sver, malku mi izgledas disocijativno za da te tretiram kako vreden za konverzacija, izvini ama ne sum psihijatar.[DOUBLEPOST=1465070171][/DOUBLEPOST]
A be @gigovit stvarno ne se prai muabet so tebe, macno e da ti se replicira postojano za isti raboti, baska GT1 ti objasni, pojse razbira od tebe sto od vcera e na temava :)
Razlikuvas ti klima za ladenje od klima so LCLH za greenje praena ?
Ne razlikuvas, za tebe e dobra bukvalno sekoja klima sto ima eurovent i posebno ako e Toshiba grupacijata ko da imas udel u biznisot ;)
Change e 20000, Ok e za do -7 -10, nema zimski paket, ne e LCLH, posoci druga klima za 20000 da ja sporedime.
Lomo LCLH e klima za greenje napravena, nemoze da ja stavas u isti kosh so Tundra ama ti si tvrdoglav sve e isto toa za tebe.
Ti i Hansol ke go ubutas u kombinacija so Tundra i Mirai.....so da ti praam, ednostavno nerazbiras ili narocno gi pravis glupi site drugi...ti ko da uzivas da se raspravas ama nisto tehnicko nema u toite izlaganja....samo Eurovent Eurovent Eurovent....dosaden si.
Dosadni sme dvajcata so ovie prepirki...daj datasheet za Tundra i Mirai pa da praime muabet.
Izvini tek sega gledam so si pisal. Pocna duri da se povikuvas osven na finski, norveski, grenlandski i na GT1 postovi vo koi covekot mnogu ubavo objasnuva i epten gi kopca rabotite, ostanuva uste na sitel i na kurir da se povikas i da ja kompletiras paletata na izvori koi se neli najprovereni i najrelevantni :zver:

Последно уредено:
Ne mi izgledas bas so site, postiras sliki od 2 razlicni vivaksi, te change si montiral, te hansol edno vreme si montiral, te ova sver te ona sver, te strelco e sver, malku mi izgledas disocijativno za da te tretiram kako vreden za konverzacija, izvini ama ne sum psihijatar.[DOUBLEPOST=1465070171][/DOUBLEPOST]
Izvini tek sega gledam so si pisal. Pocna duri da se povikuvas osven na finski, norveski, grenlandski i na GT1 postovi vo koi covekot mnogu ubavo objasnuva i epten gi kopca rabotite, ostanuva uste na sitel i na kurir da se povikas i da ja kompletiras paletata na izvori koi se neli najprovereni i najrelevantni :zver:
Ovaj vivaks GAC( on-off) model (posledno sto go postirav) e mnogu dobar toa sakav da go kazam Dobro gree( i na -20) 8 God se raboti nema greska a toj drugiot model e isto vivaks( on-off) toj go Prodavam eve da ti kazam( toj e odmontiran) . I drug pat nemoj da vregas zosto jas tebe ne te navrediv,!!!!!!! ne se spustam na toa nivo da vregam nekoj zosto sekoj si ima pravo na svoe mislenje.

Lugje, kolku godini imate?
јас 40 и имам 8-9 стегнато денеска, не се расправајте со мене вечерва :D
@gigovit моето НЕО има Toshiba компресор, може по твое подобро е од инвертерот Change што го земав ?

Барам конкретен совет. Во потрага сум по клима првенствено за ладење на просторија од ~30м2.
Можеби ќе се користи и за догревање во некои преодни месеци, но можеби и не. Корисник сум на парно од БЕГ.

Услов е климата да биде инвертер бидејќи мислам дека во 2016 година е несфатливо некој да купи он-офф уред.
Буџетот е до кај 500еур. и според тоа ги разгледав опциите кои се нудат и расчитав по интернет за оваа тема.

Откако пројдов преку Beko, Vivax, LG, Samsung, сега сум на мисла помеѓу Gree, Haier и со пробивање на буџет со Mitsubishi.

Од Gree на почеток го рагледував Cozy моделот, но општото мислење е дека подобро е за малку повеќе повеќе да се земе Lomo.
Проблемот е дека во моментов од тоа нема ништо на лагер. Ќе има најрано за еден месец. Нема Eurovent сертификат.

Од Енергија ми понудија AUX и Haier. Влегуваат во буџетот, а монтерите од таму што пред некој ден на работа ни монтираа Toshiba имаа пофални зборови и за едните и за другите. Посебно за AUX бидејќи нема ниту една поплака. Затоа сум заинтересиран за Tundra AS12TA2HRA / 1U12BE8ERA (A++/A енергетска класа) , а можеби и за AUX ASW-H12R4 / NRR1DI-EU (cena 27900ден.. А+/А, нема Eurovent).

Од денешните постови, во предвид ја зедов и MSZ-HJ35VA од Mitsubishi (А/B енергетска класа) која според карактеристиките повеќе одговара на потребите за греење, но сепак е high level бренд за кој вреди за се доплати нешто ситно. Знае некој колку наплаќаат Енергосистем за монтажа?

Што би одбрале вие и зошто?

јас 40 и имам 8-9 стегнато денеска, не се расправајте со мене вечерва :D
@gigovit моето НЕО има Toshiba компресор, може по твое подобро е од инвертерот Change што го земав ?

Ti brat i bez tie 8-9 ne znaes kaj teras..

Eve po preporaka od strelco deka treba so datasheet :zver: da se diskutira na forumov, malku se potrudiv posto bev sloboden nesto vecerva pa da prikacam nekoj shitove neli.
Na engleski se, pa koj moze da procita neka procita, koj ne mu e jasno nesto neka prasa
g1.png
U kratki crti, od Gree im rekle deka klimata raboti na -18c poradi sto lugeto resile da ja kupat, ali posle izleglo deka raboti samo do -5. Pobarale da im vratat parite, ovie odbile so obrazlozenie deka ima 5 god. garancija, na kraj se soglasile da im ja zamenat pod uslov da gi platat trosocite za nova instalacija
g2.png
g3.png
g4.png
Na ovoj zalniov go otkacile so obrazlozenie deka negovata Gree ne e original, a duri i bukvite mu bile original kako originalot, cudo nevideno, kaj nas barem se e original.....ili ne e.... ejjj kineska kopija na kinez da ti imalo
g5.png
g6.png
g7.png
g8.png
g9.png g10.png
g11.png \
Na ovoj sverot mu rabotel samo 4 meseca, ne mozel ni da iskoristi garancija bidejki distributerot propadnal poradi mnogu defekti :pos:
g13.png
g14.png
Ova e dobro, posle dve nedeli vika ladnoto go nema, samo ventilator se oseka da duva :чда:
g15.png
Sto drugo da se kaze :zver::dudlac:

@gigovit само НЕО му е мајката, уште ако ја начекаш со тошиба компресор на коњ си. Вчера измерив на мојата 6с. на издув, задај и ти на твојата оригинал тошиба 16с. и мери и го издувот да видиме дали ќе ти даде 6 или ќе биде повеќе од 10с. :P

• Ми се допаѓа
Reactions: GT1

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom