Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Малце да ја освежиме темава со нешто што воопшто не е спомнато на темава.
Касетна внатрешна единица (Cassette indoor unit)
По бројот на издувни отвори ги има во 3 изведби 4-Way, 2-way ili 1-way cassette type.
16878950.jpgL1_S_22-73ML1E5_500_400_fit.png maxresdefault.jpg
Интересни се заради додатната опцијата што ја нуди касетата, а тоа е да може да се извади дел од издувот да иде до една(или 2) соседни (и мали соби), и плус да се изведе довод на свеж воздух од надвор.
Ги прават со спремни отвори за таква додатна каналска изведба за одвод на воздух преку канал (или црево) до соседните соби. Еве со слики како изгледа тоа, малото отворче е секогаш за довод и го викаат Fresh-Air suply (a ја би рекол и ладен воздух) што може да користи летно време за поефтино ладење во ноќните/утринските часови.
Користат надворешна единица во 2 варијанти, или е тоа мал комерцијален уред со надворешна која е посебно направена за касетната (поскапата варијанта) или надворешна од мултисплит која може да прими касетна како внатрешна.
kanalska.jpg cassette.jpg 132332123.jpg64654654.jpg daikin 7.jpg
vozduh.jpgvozduh2.jpg fresh-air.jpg
Сега тука би го прашал @kodus како е решена регулацијата на издувот ако се прави монтажа со канал/црево за издув во соседна соба, т.е. дали може дел од тие 4 отвори да се затворат(без селотејп сељачки) со цел да се подели издувот. Дали преку даљинско се решава тоа или се заклучуват некако отворите да не се користат ?
Пример да иде 70% или60% издув во просторот каде е намонтирана каналската, а 30~40% во соседната соба.

Еј дечки, ако сакате да заебете некој, кажете му да го глеа Spring Breakers.

Малце да ја освежиме темава со нешто што воопшто не е спомнато на темава.
Касетна внатрешна единица (Cassette indoor unit)
По бројот на издувни отвори ги има во 3 изведби 4-Way, 2-way ili 1-way cassette type.
Прегледај го приврзокот 143080Прегледај го приврзокот 143082 Прегледај го приврзокот 143083
Интересни се заради додатната опцијата што ја нуди касетата, а тоа е да може да се извади дел од издувот да иде до една(или 2) соседни (и мали соби), и плус да се изведе довод на свеж воздух од надвор.
Ги прават со спремни отвори за таква додатна каналска изведба за одвод на воздух преку канал (или црево) до соседните соби. Еве со слики како изгледа тоа, малото отворче е секогаш за довод и го викаат Fresh-Air suply (a ја би рекол и ладен воздух) што може да користи летно време за поефтино ладење во ноќните/утринските часови.
Користат надворешна единица во 2 варијанти, или е тоа мал комерцијален уред со надворешна која е посебно направена за касетната (поскапата варијанта) или надворешна од мултисплит која може да прими касетна како внатрешна.
Прегледај го приврзокот 143084 Прегледај го приврзокот 143085 Прегледај го приврзокот 143086Прегледај го приврзокот 143087 Прегледај го приврзокот 143088
Прегледај го приврзокот 143089Прегледај го приврзокот 143090 Прегледај го приврзокот 143091
Сега тука би го прашал @kodus како е решена регулацијата на издувот ако се прави монтажа со канал/црево за издув во соседна соба, т.е. дали може дел од тие 4 отвори да се затворат(без селотејп сељачки) со цел да се подели издувот. Дали преку даљинско се решава тоа или се заклучуват некако отворите да не се користат ?
Пример да иде 70% или60% издув во просторот каде е намонтирана каналската, а 30~40% во соседната соба.
samata klima ima opcija da upotebis ili 4 strani ili 2 strani.znaci ako nosis kanal za vo sosedna soba mozes da konbiniras.Ne se steluva preku dalecinsku nego na samata elektronika na klimata (ima switcheri)..pa kako sakas ...sakas so 4 i kanal ili sakas na 2 izduva i kanal....Taka da netreba selotejp :)

Пријател ме прашува дали да земе Daikin

FTX 35J3/ RX35K,
или
FTXB 35C/RXB35C

Не гледам големи разлики во спецификациите на сајтов (има и compare).

Нецели 100 евра разлика не се многу. Што е тоа што не го гледам? Што нуди FTX 35J3/ RX35K повеќе?

Posle dolgo razmisluvanje dali Panasonic ili Toshiba ili Fujitsu, sepak se odluciv za Fujitsu 9ka :icon_mrgr:

dptv5v.jpg

Многу лош рејтинг има од критиката јас мислам дека ги пуштив првите неколку минути дали беше сцената во еден стан и ми делуваше некако лошо па го баталив, ама ако велиш дека е добар може да му дадам шанса.

Злате без љутиш, али за A Second chance само 7.5.
Од мене повеќе не видува, добар беше, али не може со 9ки или 10ки да го споредувам.

Почитувани здраво,
прво и основно :zver: тема и форум

Регистриран сум веќе некое време но очигледно не сум многу активен, затоа ве молам без лутење:angel::cool:

Имам тековен проблем па барам решение на истиот!?

Со години користам 24KW парно на струја со Rehau термостат што одлично ја брка работата но ... од сметките за струја зимно време "душа боли"
Затоа читајќи го овој и многу други форуми изборот падна на инвертер клима што би ја користел 80% за греење... летно време немам проблем со топло ;)
Се работи за куќа (спрат-поткровје) изолација (сендвич зидови со најлон помеѓу и воздушен чеб 10см), плафон од гипс-картон со15цм тервол, а климата ќе биде сместена во дневна соба 55м2 (правоаголна форма и 1 стаклен Rehau зид) и висина на истата од
Играта започна :facepalm: ... понуди, телефони, мејлови контакти и ... и .. заглавив !!! Колку повеќе разбираш-учиш, толку повеќе се губиш во темата, а искуство 0 (нула)

Ги молам сите, особено поискусните на ова поле да дадат совет што и како да одиграм

Да не должам многу, ова е дел од понудата:

Daikin FTXB50C / RXB50C

Daikin FTXB50C / FTX50GVB

HITACHI-Summit RAK-50PPA/RAC-WPA

Sanyo KRV-18TDAA

Carrier 42HVS18A

Carrier iPlus 42QHF018DSA

Carrier 42ЕQV050M

Toshiba RAS-B16N3KV2-E1 (ако фатам попуст)

Gree Lomo

Gree Hansol (ако фатам попуст)

Наредени се без особен редослед, но ако има некој што може-знае нека ги нареди (барем првите 3) на кои да обрнам внимание. Може да се предложат цени и особено на кои карактеристики да обрнам внимание.
Повторувам, искуство 0 (нула)

Однапред благодарен :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom