Ima nekolku fakti koi ne treba da se zanemarat:
-celata cista el. energija koja ja pravea nasite hidrocentrali ja trosea samo "Jugohrom" i "Ohis",
-"necistata" el. energija proizvedena od site termoelektranite na jaglen ( za ilustracija "Bitola" I i II se so instalirana moc otprilika kolku atomkata "Krsko" vo Slovenija) ja jadea zelezarnicata vo Skopje, ostatokot od industrijata i domacinstvata,
-nedostatokot od 30-40 % se uvezuvase
Od togas do sega ne e NISTO napravenovo podobruvanje na energetskata situacija (osven dve tri hidrocentrali koi ni od daleku ne gi zadovoluvaat segasnite potrebi, a kamo li razvoj). Edinstven izlez e izgradba na nuklearka, za koja nie nemame prirodni uslovi, bidejci za ladenje na reaktorot nemame dovolno golema reka (mozebi Vardar vo dolniot tek), veternici se preskapi, solarni elektrani uste beter, branovi nemame fala bogu, ostanuva samo tremolektrani pogonuvani od GAS.
Nivna prednost e sto mozat da bidat izgradenu sekade, duri i vo blizina na naselbi, pa da se koristat i za zagrevanje na domacinstavata, bidejci se mnogu niski zagaduvaci. No nasive vladi godini so red nemaat sluh ( ili si go polnat cekmezeto pri uvoz na el.energija) i namesto da gradime vakvi gasni termoelektrani koi ne kostaat povece od dve godisni rashodi za uvoz...... Od prilika se potrebni 3 elektrani kako skopskata gasna elektrana i problemot so uvozot bi bil resen... so kredit koj moze da se vraca samo od parite sto i taka gi davame za uvoz mozat da se izradat vakvi centrali sekoja vtora godina po edna.... ama nekoj si ima druga matematika.
Inace ne ja razbiram logikata na
@savan : nasite potrebi se mali,pa mali se zatoa sto nema INDUSTRIJA covece, da gi namalime uste, da se vratime vo sreden vek. Ne te razbiram, ako na Germanija i treba gasot, a toj e skap sto e rabotava, zosto saka gasovod?
Pa zaradi gasot i e vojnava vo Sirija. Katar ( citaj Amerika) sakase nivniot gasovod da odi preku S. Arabija, Sirija i Turska za Evropa..... Sirija (citaj ASAD) ne prifati, tuku se dogovori od Iranskiot gas preku Sirija i Turska da odi za Evropa. Utredenta dojde do toa sto dojde.....
Siguren sum deka edinstveno ispravno e Makedonija da ima celosna gasifikacija na domacinstvata, pa ko gospodin covek da imame dostapno gas sekade i vo sekoe vreme kako sto e toa vo razvienite zemji, a ne kako mene da gi razvozuva toa bocite natamu navamu......