Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Разгледајте го јутуб каналов Every Frame a Painting.
Видео есеите се со добри анализи и забелешки, и одлично се едитирани.

Ако ве интересира поише околу дечкото што ги прави, еве и едно АМА.

Кога ги објавуваат номинациите бе ? И ако знае некој дали има кладилница кај нас што прима типување за оскари за да лупнам некој денар на Еди Редмејн

Мислам ќе изгубите пари на Редмејн. Некако целава атмосфера ми иде околу Ди Каприо.

Ne zaebavaj, lani iskaca deka bilo potoplo:eek:
A jas imam cuvstvo i bi se zakolnal deka ovaa zima e daleku poblaga od lani.
Sigurno ne ti se smeneti godinite, plavo da e 2015?
Графикот е точен, работен е според темепературите на wunderground на мерна страница Петровец. Имај предвид дека споредбата е за период октомври-декември, не за цела зима. Здравје, да помине зимава, ќе направам и споредбен за цела сезона октомври-март.
Дали 22 степени е доволна температура за да се седи и гледа ТВ?
За мене 22 степени е идеална собна температура. Но реална температура измерена од термометар, не температура на која е климата подесена или ајфил глупости.

Srekna Nova na site...
Mnogu interesen period za analiza zasto za praznicive imavme period na magla so mnogu visoka vlaznost, pa denovi so suvo ladno od -3 do -7 (vo gradskoto podracje vo skopje) i eve sega pak vlazno so sneg.
Prvo da rezimiram so finalen zaklucok koj bi se nadovrzal na mojot prethoden post za rabotata i potrosuvackata na Daikinot, znaci za mesec dekemvri za period od 21den prosekot na potrosuvackata e 0.77Kw/h.
Ona sto sakam da go prodiskutiram e prilicno suvata nokj na 01jan vo koja prviot saat koga do nadvoresnata edinica izmeriv nadvoresna T bese -4 i eve pretpostavuvam da otide max do -6 do sabajleto, bea mereni 10 saata rabota (od 00.00h do 10.00h) na daljinsko zadadena T bese 25C so manuelno postavena treta brzina klimata konstantno odrzuvase vnatresna T 24C, Max Watt:2021 (najveke povlekla vo 07:38:22h) i prosecno potrosila po 1.2Kw/h. Ona sto mi privlece vnimanie posto ostanav do pokasno negde do 03.00h bese sto vo dva momenta okolu 00.30h i okolu 02.15h iako bese suvo nadvor i sakjeto na nadvoresnata edinica bese chisto bez inje klimata zastana so rabota okolu 4min, se slusna tivko puckanje na metal od vnatresnata edinica vo prviot moment posle nikakov zvuk i posle si prodolzi so rabota normalno. Imam dojam ko da praese od onoj mini defrost sto ednas go spomnav ama sepak za toa nemase potreba poshto ne bese zamrznata nadvoresnata edinica. Sega posto si mislam deka ili se raboti za softverski seting koj go zastituva kompresorot od preoptovaruvanje i namerno go gasi i mu pravi pauza ili pogresno javuva nadvoresniot senzor deka treba da napravi defrost klimata ili pak nesto ne e ko sto treba.
Ova e i PRASANJE za site megjudrugoto!
Dodatno od ona sto primetiv kaj nadvoresnata edinica bese edna vibracija koja dosega ja nemase i koga ke ja pritisnam shasijata nezno so prst na gorniot zaden kjosh se gubese, denovive ja nema taa vibracija odnosno se izgubi so povlazniov vozduh valjda.Nema vibracioni gumici montirana e na shtraf klasika.
Pa da ve cujam?! :)

Монтажа на gree ucrown18 ...може да збориме за gree било што , меѓутоа климата е страшна. Сум монтирал што не ти не и слободно можам да кажам дека климава вреди секој денар вложен во неа. Дува неверојатно жешко а тивка е што не се ни слуша ( на двапати проверував дали уклучил компресорот )Салон од 40 м2 го загреа ( дури неподносливо топло) за 20 мин. Ако на некој му треба некоја додатна информација околу климава, слободно прашајте.

Zdravo dali imas izmereno na izduv so kolku stepeni duva? Pozdrav

...potrosuvackata na Daikinot, znaci za mesec dekemvri za period od 21den prosekot na potrosuvackata e 0.77Kw/h.
Јас точно 3 дена го држев мерачот на Гри Чејнџ (3.5ка). За 72часа, потрошила ~76Kw/h. Значи во просек нешто повеќе од 1Kw/h
Инаку таа клима е сместена во спалната (плус отворена врата кон ходникот, 4м2 + 14м2 = ~18м2), каде постојано е подесена температурата на 18с, со (ретки) повремени пуштања на 22-23с. Инаку скоро секогаш е отворена вратата и кон дневната соба, каде Тошибата е наместена да грее на 23с (на спиење на 18с).

Сега мерачот иде на Тошибата (Сузуми+ 13ка).
Како што кажа ова се добри услови за мерење на перформансите на климиве. Инаку кратките прекини ги искусив и јас, и на двете клими. На жалост деновиве не сум во можност да проверувам дали фаќаат многу иње во тие ситуации.

Zdravo dali imas izmereno na izduv so kolku stepeni duva? Pozdrav
Тој податок не значи ништо посебно. Можеш да ја пуштиш климата да грее максимално, и да дува најслабо, па така температурата на излезниот воздух да биде највисока (можна). Но во просторијата ќе се пренесе поголема количина топлинска енергија, ако климата на истата таа јачина на греење - дува појако.

Јас точно 3 дена го држев мерачот на Гри Чејнџ (3.5ка). За 72часа, потрошила ~76Kw/h. Значи во просек нешто повеќе од 1Kw/h
Инаку таа клима е сместена во спалната (плус отворена врата кон ходникот, 4м2 + 14м2 = ~18м2), каде постојано е подесена температурата на 18с, со (ретки) повремени пуштања на 22-23с. Инаку скоро секогаш е отворена вратата и кон дневната соба, каде Тошибата е наместена да грее на 23с (на спиење на 18с).

Сега мерачот иде на Тошибата (Сузуми+ 13ка).
Како што кажа ова се добри услови за мерење на перформансите на климиве. Инаку кратките прекини ги искусив и јас, и на двете клими. На жалост деновиве не сум во можност да проверувам дали фаќаат многу иње во тие ситуации.

Тој податок не значи ништо посебно. Можеш да ја пуштиш климата да грее максимално, и да дува најслабо, па така температурата на излезниот воздух да биде највисока (можна). Но во просторијата ќе се пренесе поголема количина топлинска енергија, ако климата на истата таа јачина на греење - дува појако.
Iskreno. ova e premnogu. Za ovie kvadrati i ovaa temperatura barana ova e epten mnogu. Ili imas ogromni zagubi u prostorijata ili klimata nesto ...... Lani koga ja merev jas suzumi 13- ka u 25 kv so -7 nadvoresna i 20 stepeni vnatresna potrosi 15kw za 24 casa. Potrosuvackata kaj tebe ne bi smeela da bide pogolema od 12-13 kw vo ovie uslovi sto gi imas.

Zdravo na site forumov Srekna nova godina i bozikni praznici me interesira dali nekoj ima iskustvo so klimite beko sakam da kupam dve inverter klimi edna mi treba za zatopluvanje na dnevna soba od 40m2 i edna za spalna od 20m2 ili nekoja druga preporaka od sredna klasa na klimatizeri blagodaram

Лани навивав за Редмејн, годинава строго контра. Геј-лобито овде нема моќ, не е ова Евровизија!
Најчесто само ја читам темава и не постирам ама ова треба да трепка hehe

Iskreno. ova e premnogu. Za ovie kvadrati i ovaa temperatura barana ova e epten mnogu. Ili imas ogromni zagubi u prostorijata ili klimata nesto ...... Lani koga ja merev jas suzumi 13- ka u 25 kv so -7 nadvoresna i 20 stepeni vnatresna potrosi 15kw za 24 casa. Potrosuvackata kaj tebe ne bi smeela da bide pogolema od 12-13 kw vo ovie uslovi sto gi imas.
Ја немам мерено Тошибата сеуште. Вечерва го ставив мерачот на неа.
Во врска со потрошувачката на Гри Чејнџ - да очекував дека ќе биде помалку. Но! Ова се најладните денови во годината, сметам дека нема да бидат повеќе од 2-3 недели. Понатаму, сеуште се селам и работиме во станот па често се влегува и излегува и влезната врата се отвара на многу десетици пати, често останува незатворена некое време. Тоа се големи температурни загуби, кои во нормални услови не би ги имало.
Од тој аспект, мерењава сеуште не ми се баш меродавни. Но ете, го документирам процесет, повеќе за мене - за да се навратам на податоциве некогаш. :)

@Vanlok kako sto tvrdev i jas porano, gree change vo prosek nemoze da potrosi ispod 1kw. Pa tebe vaka ti e preskapo greenjeto, bidejci ti raboti 24h sto znaci 15h na skapa ili ti duplo i na tie kilovati zatoa ce ti dodadam 3x15kw kako da si se greel na evtina se kako nie i ti iskaca 40kw na den evtina a ja trosam za spalna so TA 3.5kw, pa ne polni povece od 5h za da postigne 21c sto znaci mi trosi 17.5kw ili aj eve 20kw neka bidat za 24h, KAJ e isplatlivosta so inverter? Trosis duplo povece od mene. Plus vo spalnata mi stojat dve cevki prema nadvor od 110mm od koi ednata e zapusena onaka bedno so najlon kesa a drugata e aktivna so hepa filter (ne stignav HRV-to da go napravam, od mrza :))

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom