Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
potpolno isto so Hansol, zatoa malku sum skepticen za verodostojnosta na grafikot.
Moze celiot pdf da go postirate?[DOUBLEPOST=1444307660][/DOUBLEPOST]
Vidi sto vika na -15, 3KW, klima od 30000den. Trebase barem 50000 da se plati za da go dobies toa.
Dodeka ne go vidam dokumentot od kade e ova izvadeno, ne veruvam.
Premnogu e golem fajlot za postiranje.
Pratete email adresa da Vi go pratime.
So pocit GREEMAK GROUP

zdravo mozebi prazanjeto ne e za ovde no sakam da prasam ,dali nekoj imal iskustvo so centralno greenje so kotel (caldaia)na GPL so boci i mislenje za potrosuvacka na gas za 10 casa ,kotelot e marka VALIANT 24 KW ke se great 80 metri kvadratni .fala.

мене ова ми личи на пропаганда на гримак :)
некако за многу малку денови се изнапишаа постови за грии,ломо и слично.
многу прашања и многу одговори само за овие неколку дена и тоа само на таа тема.
И јас имам таков впечаток. Но сепак GREE е познат кинески бренд и тука нема дилеми, иако постојат многу, многу нејаснотии ( барем за мене како лаик, а гледам и на поискусните им создаваат многу дилеми и сомнежи). Сето тоа остава многу простор за шпекулации и неизвесност во што се инвестира. Сепак сметам дека една здрава конкуренција во оваа област ќе придонесе за можност се повеќе од луѓето да инвестираат во ваквиот начин на загревање на своите домови. Свеста се повеќе се буди, но сепак останува нискиот стандард и напумпаните цени на овие уреди. Конкуренција, конкуренција и конкуренција е девизата. Можеби и државата би можела нешто да стори околу популаризацијата на загревање со топлотни пумпи ( воздух-воздух, воздух-вода) и давањето помош ( субвенционирање ) за набавка на истите. Придобивките ќе бидат големи како за луѓето, така и за државата, а секако и за животната околина на која за жал кога ќе дојде време за греење ни на крај памет ја ставаме. Мора да се раздрма пазарот за да не се дозволи некој да има монопол и да пумпа цени, а се на штета на нашата немаштија и немаштијата на оваа наша јадна земја. На крај сакам на сите учесници на овој форум да им се заблагодарам за подигање на свеста за придобивките од ваквиот начин на греење.

Gree go nema na eurovent, ne deka mene toa mi znaci ama za parite sto gi davam (Hansol na primer), i toa ne se bas malku pari, kade mozam da vidam na koja nadvoresba temperatura koja toplina ja oddava.
Toshiba, Fujitsu itn vo svoite manuali imaat tabeli i sl., kako na primer

http://www.toshiba-aircon.co.uk/assets/uploads/product_assets/RAS 10-22SKV2-E Suzumi Plus.pdf

Taka da jas znam kolku toplina generira taa i taa klima.

Kako mene ke me nateraat da kupam Gree Hansol koj cini malku poeftino od vrvniot model na M,itsubishi (Mitsubishi e ime i prezime vo odnos na Gree) kade jas imam potoplni podatoci (dali na eurovent dali vo nekoja pisana forma) za razlika od Gree.
Dali vie od Gree raspolagate so takvo nesto (tabeli ili sl) ili se e na relacija od licno ubeduvanje.

kako prvo: ne zavzemam nikakva strana..
E sega ..po mene ne stanuva nikakva propaganda na GREE nego debatava ja razbiram kako nacin da se stigne do odlicen inverter za greenje preku koj nesto ke se zastedi zimava i narednite drugi.Vo momentov cenata na GREE e takva da se nametnuva kako najpameten i najdobar izbor na klima ured.Neznam dali ste imale prilika da vidite sto dobivate za 29990 (BEKO na primer)..toa e svetlosni godini ponazad od GREE..duri i smesno izgleda(nadvoresnata edinica e neverojatno mala).,a da ne zboruvam za onie NEO..FUEGO...ST...AUX..CRYPTON..PETAR I PAVLE..itn.koi bukvalno se DZABE FRLENI PARI.
Za tie sto imaat ili sto planiraat povekje da vlozat vo klimatizer slobodno neka si kupat bilo koj japonec,megjutoa GREE tuka se nametnuva kako klima ured so koj ke go dobiete istoto kako i japonskite no za 30 000 den.E sega postoi nedoverba vo toa sto e kineski brend megjutoa lugjeto odlicno si ja zavrsile domasnata zadaca a i tuka e garancijata od 36 meseci.

Vo red, i jas sakam da kupam eftin klima ured.
Kako sto rekov pogore, mala razlika pomegu Hansol i vrvot na mitsubishi.
Mits. nudi informacija kolku bi mozel da se zagream, Gree na nudi, ili jas ne mozam da najdam kade go toa pisuva, ili neka prolozat podetalni informacii za kolicestvoto na toplina koe se oddava, kako sto go prezentiraat site seriozni proizvoditeli

Zdravo,nov sum vo forumov imam tri kineski panasonika 2,5 inverteri ama neviden uzas se,nekoja preporaka za dobar iverter za 40m2 potkrovje bez dobra nadvoreshna izolacija,pretezno za koristenje kako glavno greenje...............

Последно уредено:
Има една ептен ефтина варијанта поволна и за цел објект а и поединчни простории греенње на гас или авто плин како сакаш,
со 10л плин околу две недели е сега за почетното загревање на печката ти иде малку повеќе плин но потоа горењето се сведува на еден час дневно горење изведбата е на лице место и по желба јас барем и повеќето пријатели сме задоволни за други незнам
Zdravo bas me interesira za potrosuvackata na gas dnevno za 8 casa.

Во денешен ’’Фактор’’ напис прилог статија (како да кажам!?) за Даикин клима уредите ИЛИ РЕКЛАМА!?? Мене појќе на реклама ми личи (а како гледам на темава реклами не ни недостасуваат) па ајде реков да објавам ...
Ништо бе незнаеле овие, ми спомнуваат најдомаќински биле ’’Уруру Сарара’’... ;) Ќе прочитаат сега и ќе трчаат одма да купат: Шведска амбасада, Свето, Андреја, Трипун, Минчо.... или од нивната сорта некој... од големите ‘‘домаќини‘‘.... тие се по штедењето струја :tapp:.... значи, ќе платиш 150,000 Ден по уред и за затоплување на една просторија од 30-тина м2 ќе уштедиш некои 3 000 Ден месечно (така цели 4 месеци во годината).... дека е убо убо, дека е луксуз по цената - луксуз е! Па Боже мој и кај колите има Ролс и Мерџа.... така и кај термалните пумпи.... 1500 Фунти 2,5 Kw 9,000БТУ... толку, појке не се замарам да барам на нет.... ептен домаќински!
Кој сака да утепа време.... ОК и за Даикин корпорација понешто општо да се прочита....
http://faktor.mk/2015/10/08/zoshto-daikin-klima-uredite-se-najdomakinski/

Зошто ДАИКИН клима уредите се најдомаќински?
октомври 8, 2015
  • Даикин клима системите спаѓаат во т.н. висока класа и се наменети за потрошувачи кој што сакаат и очекуваат нешто повеќе од еден обичен клима уред. Сите ДАИКИН сплит системи се исклучително енергетско-ефикасни, означени со А, А+,А++ и А+++ класа , кои обезбедуваат удобен комфор , тивки се и едноставни за употреба.Високиот т квалитет на системит , на кои многу фирми може да му позавидат, е резултат на вниманието кое Даикин го посветува на концепцијата за квалитетен производ, производство, тестирање и посттпродажна подршка на своите производи. Даикиновата светската репутација е базирана на успешното, 90-годишно искуство во производство на клима уреди со висок квалитет, за индустриска, комерцијална и резиденцијална примена, а повеќе од 55 години Даикин е водечка фирма во имплементирањето на инвертер технологијата на топлотните пумпи и со право го нарекуваат No.1 или лидер во светот во областа на климатизацијата.

Круна на таквата стратегија и начин на работа на ДАИКИН е клима уредот УРУРУ САРАРА -оценет како пионер во иновативната технологијата, со 5 техники за обработка и третман на воздухот,
    1. Грее до Т= – 20 С и . лади до Т= + 43 С
    2. Овлажнување – во зима , функцијата Ururu ја надополнува влажноста на воздухот , отстранувајќи ги негативните последици на сувиот воздух , обезбедувајќи пријатно чуство без непотребно греење.
    3. Одвлажнувње – во лето функцијата SARARA го отстранува вишокот на влажност при што ја одржува зададената температура , избегнувајќи ја потребата од дополнително ладење
    4. Вентилација- дотур на свеж воздух , дури и со затворени прозорци
    5. Филтрација - Прочистување на воздухот со помош на Daikin Flash Streamer филтер,кој ги отстранува честичките на прашина, полен, разни алергени и сл. и способност за автоматско чистење на самиот филтер , при што се заштедува на време и енергија дури за 25%..
    Поседува интелегентно око за 3 области – го насочува протокот на воздух, подалеку од луѓе за да се избегне чуството на ладни нозе во зимскиот период и главоболки во периодот на ладење. Исто така 3D- проток на воздухот , со што се обезбедува чистиот воздух да достигне дури и до најодалечените агли на просторијата. Работи со многу ниско ниво на бучавост.

Управувањето со клима уредот е со далечински управувач или со Wi-FI уред кој дава целосна контрола над единицата од било каде , во секое време преку смартфон или таблет . Истиот е вклучен во цената на самиот клима уред.Исто така УРУРУ САРАРА има Високи вредности на SEER / SCOP до 9,54/ 5,90 . Во целиот опсег на работа , оценет е со висока енергетска класа A +++, благодарение на енергетски ефикасниот компресор и топлинскиот изменувач, со што и заштедите на електрична енергија со овој клима уред се многукратни. Поради својата иновативна технологија, како и поради својот дизајн, УРУРУ САРАРА ја освои престижната награда за дизајн “ Red Dot “ 2013.
    Овие уреди се можеби нешто поскапи, но долгорочно гледано се исплатливи, бидејќи штедат на струја и го чуваат здравјето.

Последно уредено:
Знам дека многу ќе ми кажат да го пребарам форумот назад, но навистина е обемен. Плус има еден куп работи кои не ги разбирам. Ми требаат 2 инвертер клими за стан од 70м2. Планирам главно греење на клими. Има добра гео-локација (на југо-исток) со нова столарија. Ми треба една за во салонот 20м2 + одделени со врати, 7м2 кујна и ходниче 5-10м2. Другата клима ќе биде во спалната 15м2 + 4-5м2 бања. По логиката се мислам една 5,5 и една 3,5КW. Сега како одлични познавачи предложете што да земам, да биде квалитетно, ефикасно а за најефтини пари.
Однапред благодарам

овна препорака е клима уредите да се купуваат во специјализирани продавници за таа намена.Таму купувачот ќе може да добие стручни совети и предлози и непосредно ќе може да се увери во изгледот, квалитетот и карактеристиките на клима уредите.

Кога се купува клима уред, купувањето преку Webshop, каталог и сл. не е препорачливо.

Kако можеме да бидеме сигурни во квалитетот на клима уредот?

Денес на пазарот се нудат разни трговски имиња на клима уреди и затоа често се поставува прашањето што точно да се одбере. Цената секако е важен услов и истата може многу да влијае при изборот на квалитетен клима уред. Но секако треба да се има во предвид и изреката, а која не е далеку од вистината: производот е толку добар, колку што е добар и неговиот сервис. Секој производ без разлика на тоа колку бил скап, може да се расипе. За да се надминат настанатите проблеми, најважен е експедитивен и квалитетен сервис. Затоа при купување на клима уред, обавезно од продавачот треба да се информираме дали имаат сопствена сервисна мрежа, со оргинални и сертифицирани резервни делови.

Исто така кога дефинираме што е тоа квалитетен клима уред, мислиме на можноста, производот во пракса да работи според декларираните карактеристики предвидени од производителот . Затоа при купување на климатизер , многу важно е да се побараат од продавачот следниве технички карактеристики:

• капацитет( ефект) на греење и ладење
  • степен на енергетска ефикасност
  • ниво на бучавост
Бидејќи овие карактеристики без посебни мерни инструменти не може да се проверат, затоа треба да се бара потврда за веродостојноста на декларираните карактеристики со одредени Европски нормативи. Првите две карактеристики ( капацитет и енергетска ефикасност ) се регулираат според нормативите EN-14511 и EN-14825, додека нивото на бучавост се регулира и треба да го задоволува нормативот EN-60335.

Поедноставно е да се провери дали на секој клима уред, го содржи знакот за ЕУРОВЕНТ сертификат како потврда на сите декларирани својства.

[DOUBLEPOST=1444340714][/DOUBLEPOST]ova e toa a sto zboruvav pred nekoe vreme bez dobar servis gabe kolku i da e skap uredot nedaj boze znae da se rasipe

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom