Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Проточни бољери не ми се земаат, доста луѓе се жалат на кварови после одредено време... кварови кои резултираат со фрлање на бољерот.
Јас имам сиеменс од 24кв веќе 5-6 години без никаков проблем. Како е ставен, не е ваден.
Пријател мој го има во вулканизерски сервис веќе 20 години (не е ист модел) вика дека немал проблеми со него. По негова препорака јас го земав мојот.

А за математиката на Златко, мислам стварно, толку е очигледно. Мислам дека намерно го правиш тоа. [emoji14]

Кејт Ми чучи(Хе)

Погрдо филмско суштеството од витрините на холивуд нема да искочи

ustv_kate_micucci.jpg

Кејт Ми чучи(Хе)

Погрдо филмско суштеството од витрините на холивуд нема да искочи

ustv_kate_micucci.jpg
Катастрофа жива е! Аj биг бенг, ама коа ке ми текне во скрабс со тоа укулелето низ болница коа шеташе... Eww

I jas imav protocen siemens 21kw maksimum 5 godini i se rasipuva membranata i vo kanta cel bojler. Edino ako postoi nekoj model so promenliva membrana togas e ok. Samo da vi kazem edna stvar, na normalno jak pritisok nikogas nema da imate topla voda, tuku mlaka/ladna, tek nesto malku pojako od dvajca kogaj mocaa ce imate topla voda

Последно уредено:
Bez problem ce gree kako primarno telo prostor od prosecno dobro izolirani 37m2 do tamu nekade -15 C ( deklarirana e za -20), so razumno mala potrosuvacka. Toa ti e odlicen izbor so cena i kvalitet, bidejci se raboti za debrandiran GREE.
Mene bi me interesiralo koj ja prodava za 44.000 so montaza, moze i na PP, da ne reklamirame tuka nekogo, makar sto toa se pravi tuka na angro, pa ne mu smeta na nikogo.
kako primarno sredstvo za greenje moze da se koristi, no DEKA NA -15 ke gree bez problem jas ne veruvam. Moze da gree ama ke ima pripomosh od panel ili drugi grejno telo. Veruvaj. Ova ti go tvrdam bidejki jas gream ista kvadratura, so 12000btu MITSU...... i imav -15 pred eden mesec i znam kako si pominav (a imam ne taka losha izolacija). Ke mu treba plus grejno telo koe ke generira minimum 2kw (a na -15 i tie plus 2 kw mozno e da mu se malce). Sepak e toa samo klima.
Na -15 nadvoreshni vivax kolku ke generira kw toplina vnatre? POveke od 3kw NEMA NIKAKVA SANSA (jas mislam maximum 2 kw ke dava ali ajde). ajde da te vidam 37m3 na polarna temp nadvor zagrej so eden panel od 3kw? Nema logika ova so go velish. I da e pasivna kuka, toa ne bi odelo. A vo Gevgelija....se bi odelo tamu (blaze vas vo zima) :Кезец:

Последно уредено:
После 20 години да пишите на форумов дека Бојхуд е подобар од Интерстелар, децата ќе ви постават само едно прашање: шо е тоа Бојхуд, кај има линк да се симне?
А реално никој овде не пиша дека Бојхуд му е подобар од Интерстелар...

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
I jas imav protocen siemens 21kw maksimum 5 godini i se rasipuva menbranata i vo kanta cel bojler. Edino ako postoi nekoj model so promenliva membrana togas e ok. Samo da vi kazem edna stvar, na normalno jak pritisok nikogas nema da imate topla voda, tuku mlaka/ladna, tek nesto malku pojako od dvajca kogaj mocaa ce imate topla voda
Ако успееш да издржиш 10 секунди да ја држиш раката кога е на максимум топлата вода, ќе ти го дадам и бојлерот и климата.

Едит: на која мембрана мислиш?
b9299ee45aa496b19ce8c41c37636145.jpg

Последно уредено:
Jas ti garantiram deka ovaa klima vo MOI RACE bi si ja zavrsuvala rabotata, ne zaboravaj deka vo stvari nejziniot kapacitet e vo stvari 18.000 BTU i taa bas togas ce dava kolku sto treba.
Normalno se zavisi od prostorot sto se gree, sepak mislam deka bilo koja druga 12-ka od vleznite modeli i na poznatite iminja bi se macele tuka.
Uostalom ima tuka dosta korisnici na GEYI i HANSOL GREE i tie mozat da gi podelat iskustvata tuka i da go potvrdat moeto mislenje.

Jas ti garantiram deka ovaa klima vo MOI RACE bi si ja zavrsuvala rabotata, ne zaboravaj deka vo stvari nejziniot kapacitet e vo stvari 18.000 BTU i taa bas togas ce dava kolku sto treba.
Normalno se zavisi od prostorot sto se gree, sepak mislam deka bilo koja druga 12-ka od vleznite modeli i na poznatite iminja bi se macele tuka.
Uostalom ima tuka dosta korisnici na GEYI i HANSOL GREE i tie mozat da gi podelat iskustvata tuka i da go potvrdat moeto mislenje.
Да не излезе секој својот коњ си го фали, јас зимата ја избуткав само со климата без да уклучам панелка. 40-45м2 во скопје, Даикин 12000 бту.
Сметка за декември:5800 ден
Сметка за јануари:6200 ден.

Ако успееш да издржиш 10 секунди да ја држиш раката кога е на максимум топлата вода, ќе ти го дадам и бојлерот и климата.

Едит: на која мембрана мислиш?
b9299ee45aa496b19ce8c41c37636145.jpg

Ovoj protocen izgleda mnogu podobro izrabotan od mojot poranesen siemens, celiot e so bakarni cevki za razlika mojot bese so plasticni a bakar samo na pocetokot i krajot na lavirintot. Ama pak so kw se tuka, nemam razlog tebe da ne ti veruvam ama nemas ni ti mene, za topla voda pustavme samo na topla i morav preku ventil da go namalam protokot da bide poslab za da ima topla kako treba da ne mora na slavina da se macime da koregirame. Membranata najverojatnov ti e ispod onoj rele so x3 kontakt platini i narandzast poklopec. Jas ne bi kupil povtorno protocen, prvo zasto se dosta skapi, matematik na potrosnja na struja za moj nacin na koristenje isto kako i obicen, zui strujata i imav feeling kako da sum na elektricna stolica, tri fazi se vrzuvaat bez nulata...

Mal edit, mene e mozno pozabrzano da mi nastradala membranata poradi koristenje na hidrofor a hidroforot znae da digne 6 bara pa da padne na 2.5 bara a koga ce padnese ispod 3 bara pocnuva membranata da gi isklucuva kontaktite i ja prekinuva faza po faza, e taa igra bese dosta cesta koga imase restrikcii na voda a toa e jako maltretiranje na membranata za razlika ako imate konstanten pritisok na vodovodnata mreza ne bi trebalo membranata da go trpi ova maltretiranje taka i vekot bi trebalo da i bide pogolem. Tetovo e Raqa najzagaden grad (denes samo 16.9 pati) i pod sarplanina a bez voda.

Последно уредено:
Jas vo kujna imam Tesy protocno bojlerce od 7kw. Toa mi vadi mlaka voda zimno vreme na jak protok na voda. Na minimum protok pred da iskluci vadi sigurno okolu 35-38 stepeni temperatura na vodata. Go zemav posto bese ista cena kako i 10 litarsko obicno boljerce, so golemina e kolku raka, i mislam deka trosi pomalku struja od 10litarsko boljerce. Go koristam veke godina ipol, za sega e se super, ke vidime kolku ke izdrzi (ima garancija 2 godini).
Jas znam lugje od Berovo so protocen siemens boljer se banjaat veke dobri 10-tina godini. Tamu temperaturata na vodata zimno vreme ne e nad 7-8 stepeni.

A bruce lee i nmarkovski, za kvadraturi nad 35m2 nikoja 3,5kw klima nema da uspee uspesno da zagree na pojaki minusi ako se gasi navecer.
Jas so istata GEYI-gree hansol zagrevam 42m2 i nemav nikakov problem denovite okolu nova godina normalno bez da ja gasam. Taa klima na -15 ima mok da generira toplina od nad 3kw.

Ми се иде да ви влезам со две нозе во колено за коментариве за Бојхуд, ама пак од друга страна нејќам да си стварам непријатели на форумов, ај така :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom