Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Џонтра Волта во 2015:
e4XuS85.jpg

g5qFzLbGBolgY.gif

:eek:

Ииили..Никола Скејџ заебал работа и наместо фацата коста му ја зел ?

JJ6ldaQ.gif

Последно уредено:
Дечки, пред некој ден реков дека ќе постирам колку ми стигнала сметка за Декември. И малку се излажав, реков дека ЌЕ биде околу 2500ден. Но за воља на вистината ме израдува мојата грешка. 1879ден. Вчера стигна. Греење на конвектор од 2KW.
Денес сабајле идам да видам да не утнале нешто овие, и тоа со многу, па да следната, Јануарската да не ми дојде ко на колегата пред мене, ..... напумпана до јаја. Но мислам дека е тука некаде, можда и точно ја прочитале состојбата. На вторат слика е состојбата на броилото, 7709(ефтина) со 9286(скапа). Сабајлешната состојба е: 7980 со 9475. Со пресметка испаѓа дека во моментов сметката БИ ми била 2285. До времето за читање вероватно ке стигне и до 3000-3200ден, што за периодов е ТОП. Сепак деновите околу нова година беа многу ладни.
И уште еднаш да спомнам дека парното го имам исклучено, но дека проаѓаат цевките низ станот па ми го олеснуваат греењето (не многу, ама сепак не е нула) и затоа плаќам уште 350ден
IMG_20150112_205331.jpg IMG_20150115_052727.jpg

kolku m2 grees so 2kw ?
sto konvektor e?i kako ti e priklucen.
moze si pisal porano no nemam se citano od temata
pisi na kratko

Имав проблем со климата пред одреден период, се осеќаше дрмање и вибрации на ѕидот и пушташе некој звук од време на време како бучење. Прочитав некаде дека имало гумички кој се ставале помеѓу држачот на климата и климата. Се јавив во ИЦС ГРУП од каде што ја земав климата баш пред нова година и им побарав гумички. Ми рекоа да се јавам после празниците за да ми дадат.
Пред некој ден дојде сервисер да ја ѕирне климата и да види каде е проблемот. Денес дошле повторно, заклучиле дека фалело околу 40г фреон, го испуштиле цел фреон, мереле со азот дали пропушта некаде, чекале 20 мин во меѓувреме да покаже ако пушта. Мереле со вакум пумпи, манометри и незнам со што ти не друго. Исчистиле филтри, тацната со лед, го извадиле вентилчето од каде што истекува водата бидејќи мрзне.
Се на се јас сум презадоволен, не очекував ваква услуга. Мислев бидејќи ми ја продадоа без монтажа ќе се исперат со тоа дека грешка при монтирање е и дека не е нивни проблем или во најмала рака само ќе ми дадат гумички па сам да ги ставам.
Во денешно време кога секој сервис гледа што помалце да има работа и да наплати што повеќе овие се вистинско освежување.
А се јавив само за гумички....

Нема теорија од 100 денари дневно. Еве јас од лично искуство баш за оваа комбинација на зададена температура 21-22 степени пробав некој ден на почеток на декември и сметката идеше до 150 денари од 10 наутро до 10 навечер, мерено со апаратчето од Анхоч, башка што климата работеше и после 22 часот. Плус што неможеш да се стоплиш како што треба а зборувам за температури во Гевгелија.Така да поисплатливо ми е на пелети по 170 денари вреќа за еден ден. А климата ја користам како помошна варијанта.

Друже дај тоа брцниго апаратчето за струја во печката на пелети што ти е, нз кој го имаш ти и колку KW ти , ама 6kw што сакав да земам троши 400 w на саат што некако многу ми е па се предомислив да земам, или па тој продавачот незнае да објасни добро.

Se e ubavo toa, ama ne kaza dali pusta freon (40 gr za 30 dena e PREMNOGU ) zatoa sto e fabricki los var, ili pak samite se si krivi. 90 % pustanje freon e od nestrucno napraveni holenderi, a potoa kako so kurot proverka so vakuum pumpa dali dobro gi napravile spoevite so holenderite. Nekaza uste dali go SANIRALE propustanjeto, zosto za edna godina ce ostanes bez pola freon ili bez kompresor..... Od loso niveliranje na nadvoresnata edinica moze da ima vibraciii koi se prenesuvaat na cevkite koi vodat do vn. edinica, pa poradi toa ako se malce loso napraveni spoevite na holenderite doadja do pustanje gas bas tamu. Sega so gumickite ce ima uste pogolemi dvizenja na nadvoresnata edinica (makar sto ce bide potivka) i pak ce stradaat holenderite. Stavi raka da se uveris deka nema nikakvi drmanja i vibracii, ako ima vikni gi pak.

Ако те интересира за брикетите прашај ме поконкретно што точно те интересира, за да можам да те посоветувам.
Фала за одговорот
Треба да дојде вечерва

Во меѓувреме немаме ни гајби за горење :) уште се троумиме што да купиме
На овој линк се сомневам да не се полнети со песок или нешто
увозни
А овие од овој линк изгледа ќе ги земиме ама дали ќе успее да гориме само брикет без дрва незнам... Берово

Последно уредено:
Se e ubavo toa, ama ne kaza dali pusta freon (40 gr za 30 dena e PREMNOGU ) zatoa sto e fabricki los var, ili pak samite se si krivi. 90 % pustanje freon e od nestrucno napraveni holenderi, a potoa kako so kurot proverka so vakuum pumpa dali dobro gi napravile spoevite so holenderite. Nekaza uste dali go SANIRALE propustanjeto, zosto za edna godina ce ostanes bez pola freon ili bez kompresor..... Od loso niveliranje na nadvoresnata edinica moze da ima vibraciii koi se prenesuvaat na cevkite koi vodat do vn. edinica, pa poradi toa ako se malce loso napraveni spoevite na holenderite doadja do pustanje gas bas tamu. Sega so gumickite ce ima uste pogolemi dvizenja na nadvoresnata edinica (makar sto ce bide potivka) i pak ce stradaat holenderite. Stavi raka da se uveris deka nema nikakvi drmanja i vibracii, ako ima vikni gi pak.
Па наводно можно е фабрички да доаѓале со помалце фреон или пак лепотанов мој што ја монтирал климата нешто зезнал. Ќе видиме како понатаму ќе се покаже. Вика жена ми дека ставиле азот и чекале 20тина минути. Ако некаде пушта би требало да покаже.

kolku m2 grees so 2kw ?
sto konvektor e?i kako ti e priklucen.
moze si pisal porano no nemam se citano od temata
pisi na kratko
Atlantic користам иако и со Thermor имам искуство. Но ова моментално е со Atlantic.
Не те разбирам што ти значи тоа како е приклучен? Монофазна струја ако на тоа мислиш.
И, греам 35м2. Мало компактно станче, кое е стара градба (изолацијата е подобра него на новите, затоа напоменувам), на кош (од две страни отворен), со дел кој виси (виси затоа што деловните простории и мезанинот се за 1м повнатре). Нормлно, ПВЦ прозори, многу битен фактор. Топло е да може комотно да се седи по гаќи, или гол да шеташ;)
И ако веќе решиш да купуваш, најважен фактор е да се има огромна дисциплина. Кога не си дома или спиеш, да биде во економичен модул на работа. Тој е означен со месечина на оние конвектори. А кога си дома, си ставаш на ОН (сонце) и бркаш работа. Тој потенциометарот или како и да го наречам, го ставам најмногу на 5, обично е 4 или 4,5. На 5 кога беше најладно и за после туширање.

Па наводно можно е фабрички да доаѓале со помалце фреон или пак лепотанов мој што ја монтирал климата нешто зезнал. Ќе видиме како понатаму ќе се покаже. Вика жена ми дека ставиле азот и чекале 20тина минути. Ако некаде пушта би требало да покаже.
Steta sto ne si bil doma da ja ispratis procedurata.
Ima mnogu nelogicnosti, posle tvojot povik deka klimata e bucna, bi bilo normalno vo nasava Makedonija:
-nikoj da ne se javuva
-ako se javi ce ti obeca deka ce ti ispratat
-gi nema nikade 10-15 dena
-pak se javuvas
-gumickite stigaat posle mesec dena
-gumickite ce si gi montiras sam
Vo nekoja malce poodgovorna sredina ili epten ozbilna firma, posle prviot povik za den dva doadja monter i gi montira amortizerite so izvinuvanje zosto toa ne e napraveno pri prvicnata montaza.
E sega ova e naucna fantastika sto go pisuvas ili nesto debelo necini so klimata ( so tvoeto neizvezbano uvce ne mozes da cues deka mozebi nesto ne vo red, pa zvucite sto doadjaat od vnatresnosta za tebe se mozebi normalni, a za niv NE se....), a dojdeni se za montaza na 4 gumicki.
Prva nelogicnost e falenjeto na 40 gr freon:
-40 gr freon e za podolga instalacija za 2 m ( ako e 5m + 2 m se dotura 40 gr freon)
-40 gr e pomalku od 4 % vo odnos na vkupnata kolicina freon vo sistemot, a dozvoleno e gore/dole do 5% bez nikakvi posledici
-za da se ustanovi deka fali 40 gr freon MORA DA SE SOBERE celiot gas vo REKUPERATOR , da se izmeri na digitalna vaga i da se odzeme od naznacenata kolicina na nalepnicata....zosto sevo ova ako se dojdeni so gumici??????
-tvrdenjeto deka fabricki fali kaj nekoi klimi freon e neozbilna i smesna, povece izgleda deka lepotanot ispustil nesakajci......

Mene licno mi e nelogicno i cudno da se pravi ovaa procedura koja e standardna koga klimata loso gree, a ti celo vreme kazuvas deka epten e dobra. Nisto, moj sovet nagazi ja dobro sega dodeka ima garancija, ako nesto popusti neka popusti sega.
Pozdrav.

Steta sto ne si bil doma da ja ispratis procedurata.
Ima mnogu nelogicnosti, posle tvojot povik deka klimata e bucna, bi bilo normalno vo nasava Makedonija:
-nikoj da ne se javuva
-ako se javi ce ti obeca deka ce ti ispratat
-gi nema nikade 10-15 dena
-pak se javuvas
-gumickite stigaat posle mesec dena
-gumickite ce si gi montiras sam
Vo nekoja malce poodgovorna sredina ili epten ozbilna firma, posle prviot povik za den dva doadja monter i gi montira amortizerite so izvinuvanje zosto toa ne e napraveno pri prvicnata montaza.
E sega ova e naucna fantastika sto go pisuvas ili nesto debelo necini so klimata ( so tvoeto neizvezbano uvce ne mozes da cues deka mozebi nesto ne vo red, pa zvucite sto doadjaat od vnatresnosta za tebe se mozebi normalni, a za niv NE se....), a dojdeni se za montaza na 4 gumicki.
Prva nelogicnost e falenjeto na 40 gr freon:
-40 gr freon e za podolga instalacija za 2 m ( ako e 5m + 2 m se dotura 40 gr freon)
-40 gr e pomalku od 4 % vo odnos na vkupnata kolicina freon vo sistemot, a dozvoleno e gore/dole do 5% bez nikakvi posledici
-za da se ustanovi deka fali 40 gr freon MORA DA SE SOBERE celiot gas vo REKUPERATOR , da se izmeri na digitalna vaga i da se odzeme od naznacenata kolicina na nalepnicata....zosto sevo ova ako se dojdeni so gumici??????
-tvrdenjeto deka fabricki fali kaj nekoi klimi freon e neozbilna i smesna, povece izgleda deka lepotanot ispustil nesakajci......

Mene licno mi e nelogicno i cudno da se pravi ovaa procedura koja e standardna koga klimata loso gree, a ti celo vreme kazuvas deka epten e dobra. Nisto, moj sovet nagazi ja dobro sega dodeka ima garancija, ako nesto popusti neka popusti sega.
Pozdrav.
Ако поубаво прочиташ ќе видиш дека беше пред тоа еден од сервисерите, ја видел ситуацијата. Добар монтер ваљда знае што би била причина за вибрации.
Климата си грее исто како и пред тоа, не осеќам некоја разлика. Жена ми рече дека било 40 грама, јас бев на работа, можеби и она погрешно разбрала, во секој случај фалело фреон. На крај на краишта климата со има гаранција и ако има потреба ќе поминат момците пак. Јас планирам маста да и ја вадам. Од први овој месец не е исклучена воопшто. Во секој случај целта ми беше да го пофалам сервисот, нивната ажурност. Изненаден сум од брзината, љубезноста и ефикасноста имајќи ги во предвид поранешните искуства со разни сервиси.

Jas imam procitano deka vibracii se javuvaat isto taka ako se montira drzacot na nadvoresnata na betonski stolb i prenesuva vibracii po celiot kostur na objektot, ama vo tvojov slucaj vibraciite bi trebalo da gi ima na samiot start. Po izvesno vreme i mojata pocna da prpori vo nadvoresnata isklucivo samo kogaj raboti so 300-400w

Фала за одговорот
Треба да дојде вечерва

Во меѓувреме немаме ни гајби за горење :) уште се троумиме што да купиме
На овој линк се сомневам да не се полнети со песок или нешто
увозни
А овие од овој линк изгледа ќе ги земиме ама дали ќе успее да гориме само брикет без дрва незнам... Берово
Сега се сетив кој камини се овие. Додуша не се камини туку повеќе на кај мини шпоренце или ќумбе. Не се нешто посебни, далеку од лоши и ако ти е за една просечна соба ке брка работа. Во секој случај да му се погоди среќата. Колку што се сеќавам на излезот за ќумкот имаат мала клапна, така да ако се одлучите за брикетите од јаглен добро ке ви дојди. И беровските се добри, само што се правени од пилевина а не од јаглен и се со помала калорична вредност. Внимавајте со јаглените брикети да не го прегреете шпоренцето пошто се многу јаки, оти колку што се сеќавам одстрана имаат заштитни шамотни тули, но горе на плотната нема никаква заштита туку е само гус кој е директно изложен на огнот.
За регулација имате само отвор од долу кај пепелта ( ако нема некој измени во меѓувреме па да имаат додадено и кај стаклото нешто да не се валка) и клапната која по правило би требало да ја користите кога ке се направи жар па само да тлее. Тоа е по правило но некои ја користат исто за регулација на горењето, па тука видете со проба како ке ви одговара. Исто со проба и брикетите па ке видите од кој сте позадоволни. Секако во вреќиња ги продаваат од 20 кг( плус минус).
П.с И јас се прашувам како ке ги горите брикетите без дрва за потпал. Без разлика дали било дрво или брикета треба да има слој жар за да се фатат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom