Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Voopsto ne e relevantno vo Skopje - 8 vo ponedelnik, kade,vo kolku casot, ne zaboravi mora da se meri na USISOT na nadvoresnata edinica....... Edno obicno termometarce od zeleno pazarce od 100 den ce brka rabota. Arduino e sosema vo red ako mozes dobro da go montiras zad nadvoresnata.
Neznam kade moze da se kupi merac na vlaznost na vozduhot so termometar osven vo CONRAD?
Ништо, нема да можам споделам резултати на температури под 0. Сензорот што го имам работи до 0 степени. За да мерам минус, треба да правам модификации кои ќе ми одземат саат-два-три за врзување, тестирање и модификации на кодот. Ќе нарачам друг сензор од Кина, па ако уште има минуси кога ќе стигне, ќе мериме тогаш.

Да, температурите ги гледам на интернет, на accuweather поточно. Каде мерат и колкава е разликата, не знам.

Баш во понеделник (се очекува да биде до -8 во Скопје) ќе го склопам пак arduino термометарчето и ќе проверам на -7 колку време ќе и треба да повлече 1.300 W.
Moite sporedbi od poslednite denovi na temperaturata na aerodrom Petrovec sto se meri i onaa sto mi ja pokazuva vo kola (veke 7 godini iskustvo so termometarot vo kola, mozam da kazam deka pokazuva skoro tocni podatoci) se deka vo Gjorce e 1,5-2 stepena povisoka temperatura od taa na wunderground.com, vo Avtokomanda 1 stepen povisoka.
Vcera vo 6:30 Petrovec -11, vo Gjorce -9, Avtokomanda vo 7:10min -10,5
Cetvrtokot isto vo 6:30 Petrovec -13, vo Gjorce -11 -11,5 menjase cesto, Avtokomanda 7:10min -12

E sega se fati konecno- se ispod 1200 W potrosuvacka na izduvot kaj 12-ka i on/off klimi e premalku i e neprijatno za greenje vo normalni uslovi za prosecno zimomorlivi ludje. Ocigledno e deka spadjas vo onaa grupa ludje koi odat po KRATKI RAKAVI i na 18 C. Za tebe brat nekoja nordiska zemja a ne GEVGELIJA...
па таков сум што да правам само јас возам мотор под нулата по тоа можеш да заклучиш колку сум зимоморлив како што си напишал :D
инаку грее до 21-22 без проблем ако е потрошувачката околу 1000 не ве лажам

па таков сум што да правам само јас возам мотор под нулата по тоа можеш да заклучиш колку сум зимоморлив како што си напишал :D
инаку грее до 21-22 без проблем ако е потрошувачката околу 1000 не ве лажам
No stanuva zbor za soba od 12 m2?
Otprilika tolkava soba kaj moite so 2kw panekla Tesy za 30-45min stiga sigurno dokaj 23-24 stepeni, zgrada stara nad 40 godini bez nikakva izolacija i prozori koi ne zatvaraat najdobro no samo so eden nadvoresen zid.

No stanuva zbor za soba od 12 m2?
Otprilika tolkava soba kaj moite so 2kw panekla Tesy za 30-45min stiga sigurno dokaj 23-24 stepeni, zgrada stara nad 40 godini bez nikakva izolacija i prozori koi ne zatvaraat najdobro no samo so eden nadvoresen zid.
што го слушаш ти @Vanlok тој за инает така кажува
собата е над 20м2. на северна страна прозор 1.6х1.4 стар дрвен никаков

Neznam kade moze da se kupi merac na vlaznost na vozduhot so termometar osven vo CONRAD?
Во Логинг види, ја од таму ги земав (надвор на терасата во Беверли карши екс Панчев кафичот) околу 500ден, само не се баш за на надворешна ако за тоа ти треба инаку имаат и цели метеролошки станици таму за озбилни пари.
Еве што имаат избор

Не знам шо се пишело назад, али моментално најекономично греење се геотермални системи. The thing is, што влогот е сериозно голем, и не се исплати за стан или помала куќа. Веќе недела дена гледам како тој систем загрева куќа од 350 квадрати со само 4kW. А претходно човекот трошеше по 6 тона нафта годишно.

Да го надминеше и ти Плух синдромот наместо да црташ мемиња, можеби ќе сфатеше што сакам да кажам. Вака не знам како да ти објаснам и тебе.
Да не решеше да се обидуваш да навредуавш луѓе можеби и ќе те сфатев некако вака не знам ни јас како ќе те сфатам :(

Ја викам да целиме кон разумен компромис. Да отвориме една тема у име на Рики со наслов: Непопуларни мислења за филмската публика. И таму да си прави рецензии он :D

Веќе го пуштив да се симнува Whiplash, само пред да го гледам ќе прашам. Добар како August Rush ?

• Ми се допаѓа
Reactions: wot

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom