- Член од
- 12 септември 2013
- Мислења
- 222
- Поени од реакции
- 184
Ako bi jas bil vo takva dilema, za plus minus tie pari ke zemam dve gree hansol. i na -7 ke ti generira vnatre od dvete 7.85kw, a na -15, 5.8kw.
I nema da rabotat dvete vo kontinuitet.
Nemam prashano, kolku e gree hansol 12000btu?
I spored ova shto go napisha edna gree hansol 12k na -15 nadvoreshna vnatre generira 2.9kw toplina?
Ili pak kade mozam da gi najdam ovie informacii za toa kolku kw toplina bi generirala vnatre edna 12k hansol na -15 nadvor, bidejki eve ti imash konkretni podatoci i gi spodeluvash, za shto sum blagodaren.[DOUBLEPOST=1408907312][/DOUBLEPOST]
Хммм @nmarkovski не знам, 37м2 е веќе на сама граница за 12.000btu клима ако изолацијата е навистина добра можно е да биде доволно, ама може и да не е.
Спалните комплицираат, очекувај солидни температурни разлики пошто топлото иде нагоре и не проаѓа ефикасно низ врати (кои нели, не идат горе до плафон). Но ајде за спиење не е таков проблем, еве јас и сакам да биде поладно таму каде спијам. Проблем може да ти се јави со појава на мувла на ѕидовите во спалните, посебно ако објектот има топлотни мостови (неизолирани тераси првенствено, исто ако целокупната изолација не е добра).
Нека кажат поискусните на форумов, ова ти е само мое размислување. Иначе, во овој случај можеби е попаметно да идеш со поскапава варијанта... но не ми се допаѓа тоа што разликата е само 600w а во пари е солдна разликата.
Малтене излегува подобро за таа разлика купи и една фикс спид клима, ем ќе припомага во греење а лето можеш повеќе со неа да се ладиш и да си го „штедиш„ инверторот. За резерва тие панелките 2х2.5кв и ТА од 4.5кв се повеќе од доволни (посебно ТА, со исклучиво ноќно полнење).
Denes beshe pekolno topol den vo Bitola. Vo stanot bev nekade okulu 12.00h i vnatre i pokraj eden otvoren prozor beshe moshne prijatno za sedenje. Znaci za ladenje retko ili mnogu retko bi ja koristel. Spalnite mi se mnogu malli zatoa direktno duvanje od vnatre vo niv ne sakam i ke prifatam i temp razliki i narusuvanje na komocija, barem dodeka mozam. Stanot e takov kakov shto e

Vo odnos za pojava na muvla....pojma nemam koga ke ja pominam ovaa prva zima tamu ke vidam.
Vo sekoj slucaj fala ma predlozite.
Последно уредено: