Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
ај јас да пробам да ти помогнам со моето искуство на конвектори.Zdravo na site,
Sega se vseluvam vo stan i imam edno prasanje okolu greenjeto.
Imam dva konvektori vo dnevnata i toa 2X2.5 kw, vo dvete spalni po eden konvektor so 1.5 kw.
Ako e presmetkata golema bi zemal za vo dnevnata (40m2) pecka ne peleti ...
Me interesira kolkava bi bila potrosuvackata na struja so pretpostavka site da se vkluceni po 12 casa vo denot.
Vo stariot stan se greevme na Toplifikacija, i imavme kombinacija na bezobrzno visoki smetki i bezobrazno niski temperaturi vo stanot ... 18-20 stepeni.
Blagodaram odnapred za odgovorot.
Zdravo na site,
Imam dva konvektori vo dnevnata i toa 2X2.5 kw, vo dvete spalni po eden konvektor so 1.5 kw.
Me interesira kolkava bi bila potrosuvackata na struja so pretpostavka site da se vkluceni po 12 casa vo denot.
Vo stariot stan se greevme na Toplifikacija, i imavme kombinacija na bezobrzno visoki smetki i bezobrazno niski temperaturi vo stanot ... 18-20 stepeni.
Потполно истата дилема и јас ја имав и го поставив тука и наместо одговор дискусијата се сврте во скроз друг правец.Zdravo na site,

Ке те дополнам за болдираново со цел да дообјсанам на @canelane.ај јас да пробам да ти помогнам со моето искуство на конвектори.
прво и основно многу зависи каква изолација имаш, а и прозори
ако, АКО ти е се' ОК, нови (пвц прозори) и добра фасада, тогаш може да правиме муабет понатаму
во ТАА состојба, конвекторите обично работат од 15 до 20 мин во 1 час. еве да ја земеме поголемата. 20 мин!!!значи за 3ч ќе биде 1ч активна работа.

Нова понуда на печки на пелети
за првите 10 за порачка во предпродажба .......
види повејќе на
https://www.facebook.com/pages/4ecO2/680565075315166
Математиката ти е добра, ама појдовната основа е многу паушална. Ако кај тебе е тоа случај, незначи дека кај сите ќе е така.ај јас да пробам да ти помогнам со моето искуство на конвектори.
прво и основно многу зависи каква изолација имаш, а и прозори
ако, АКО ти е се' ОК, нови (пвц прозори) и добра фасада, тогаш може да правиме муабет понатаму
во ТАА состојба, конвекторите обично работат од 15 до 20 мин во 1 час. еве да ја земеме поголемата. 20 мин!!!значи за 3ч ќе биде 1ч активна работа.
тоа значи дека за 12ч (како што ти сакаш) еден конвектор од 2,5КВ ќе потроши околу...... 2,5*4=10КВ. тоа за еден конвектор. два такви значи 20КВ.
тие од 1,5КВ ќе биде секој од нив по 6, односно 12КВ за двата.
20+12=32КВ во денот
тоа помночи го со бројотна денови во месецот (пример 30) ќе добиеш 960КВ. МНОГУ!!!
верувам дека ќе работат во скаша струја, па помножи со цената на 1КВ (6.37) ......... скоро 6000ден
на тоа додади уште околу 1500-2000ден за регулерните потрошувачки елементи во домот, бојлер, машина за перење и останато.
но сепак, иако е многу (8000ден) во месецот за сруја во зима, сепак е многууууу поефтино и тоа наместо со парно.
сигирен сум дека со оваа математика е опфатено и тоа да се става конвекторот во режим на работа кога е економичен (има слика од месечина). односно ноќе додека спиете. и температурата ќе биде 21-22-23 степени. по кратки ракави да се шетете по дома.
знам дека е паушална, али сепак нема ваљда да е погрешна 100%. верувам дека маргината на грешка е најмногу до 5 мин. и ОК, убаво рече, за мене важи. не знам кој беше од тука, али прочитав дек пошто пател од несоница дека го гледал конвекторот кога се вклучува и гаси.Математиката ти е добра, ама појдовната основа е многу паушална. Ако кај тебе е тоа случај, незначи дека кај сите ќе е така.

.

провери ги уште еднаш цените.... мене ми изгледа дека не се намалени! Всушност не е многу јасно... ВелиЕптен си ја спуштил цената, браво, али каков е квалитетот ? Како најевтината 6 кв досега беше 750 евра, а сега ти ги нудиш овие цени ?
Оваа пресметка е за печка од 8 кв доволна за до 80 м2 и просечна потрошувачка од1100 до 1400 кг пелети по сезонапровери ги уште еднаш цените.... мене ми изгледа дека не се намалени! Всушност не е многу јасно... Вели
8kw
24600 ден
1 рата 650 ден
23 рати по 1300 ден
вкупно 55150
оваа чини вкупно 900 Евра колку што јас разбирам!?