Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Dali znae nekoj vakvo nesto kade moze da se najde vo Makedonija![]()
ми оставија еден лаптоп да го поправам и видов го има симнато и таму го изгледав не ни планирав да го симнувам
Аууу што е ова тролање со аватарот на Ио, јас не ни видов дека на тебе ти пишав![]()
Малку ми е чудно, панел со 2кв на скапа струја во 35кв. и сметка од 1200 денари значи дека вкупно панелот бил во употреба 190 часа или ако го делиме на 30 дена, добиваме 6.3 часа на ден. Сигурно е стан но и така ми е многу малце.
Има една работа која многумина ја занемаруваат. Најбитен елемент за потрошувачката е дали е стан или куќа. Втор елемент е столаријата, односно врати и прозорци и каков квалитет се. Сега има дури и квалитет на стакло како подобра или полоша изолација. На крај изолација на фасада. Во куќа нема спас од поголема потрошувачка, може само колку толку да ја намалите, но во стан потрошувачката ќе биде секогаш помала.
Овој нео инвертер го гледав и јас пред да купам клима за греење, но се откажав кога видов дека минималната потрошувачка е 600 вати. Не сум експерт за клими, но пожелно е инвертерот да работи нон-стоп кога ја одржува температурата во просторијата, некаде околу минимумот и со тоа поретко влегува во дефрост. Но и покрај сето тоа и тој нео инвертер би требало да биде подобар од панелот, нека троши и 600 вати во замена за 2кв топлина кои сигурно би ги испорачал како греење еднакво на панелот, би добиле за 1200 денари околу 600 работни часа, или на ден околу 20 часа. Проста математика кажано за исти пари 3 пати повеќе или 3 пати помала сметка, како и да се гледа на работите.
И мене лично ме интересира искуство некое за греење со поефтини инвертори, но кај нас многу ретко се користат климите зиме, било обични било инвертер.