Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Da,na ladenje ke sustat,ama celta e na greenje da spuatat 150w a pri ta duvaat so T35C i nagore.Vakvite klimi kostaat popke paricki ise brojat na dve race.
A za klimi sto ke duvaat so temperatyra do 27c a trosat 150w gi ima so lopata da gi rinis.
Toa e poentata.
Ne rabotata samo vo EEV.
Taka e. Ne e samo EEV, problem e što pri nizok izduv se dobiva pregrevanje na freonot vo vn edinica, a so toa i pregrevanje na kompresorot, pa zatoa treba nadvorešniot ventilator toa da go isprati, negoviot motor mora da e so invertorsko upravuvanje, treba i pokvaliteten kompresor i prigoden softver se toa da se upari.

Da,na ladenje ke sustat,ama celta e na greenje da spuatat 150w a pri ta duvaat so T35C i nagore.Vakvite klimi kostaat popke paricki ise brojat na dve race.
A za klimi sto ke duvaat so temperatyra do 27c a trosat 150w gi ima so lopata da gi rinis.
Toa e poentata.
Ne rabotata samo vo EEV.
абе дали дава 27 или 35 зависи колку загуби има просторот.
намали го издувот на прва брзина ќе добиеш 35,ама па лошо е што тој топол воздух одма климата го повлекува назад и ќе регистрира дека веќе го загреала просторот...зборам за поголем простор 35м2 ,не за соба 12м2

Problem e što nitu 37 C ne e dovolno za da imaš čuvstvo deka duva toplo, na 3m veće se čuvstvuva kako da e promaja. Zatoa treba izduvot da bide uskladen so T na izlezniot vozduh. Toa klimite koj dobro rabotat na niski modulacii go postigaat taka što go namaluvaat izduvot, krajniot efekt e ne gasenje na uredot, toj raboti taman tolku da nema fluktacii na T vo prostorijata. Pridobivkata od vakva rabota e taa, deka pravi uštedi, pravi no tie se epten minorni vo odnos na klima koja će se izgasi, pravi pauza no sekogaš duva topol vozduh na pogolemo rastojanie.
Tuka e teško da se napravi optimum, da nema primetna fluktacija na T i da imate čuvstvo deka vi e toplo i prijatno bez promaja i bučnost, toa dobrite klimi go postigaat, no se razbira se i poskapi.
Normalno deka ima i poeftini klimi koj so odredeni kompromisi postigaat sličen efekt, zatoa sme tuka na forumov da gi otkrieme koi se tie dovolno dobri no so pristupačna cena.
Ako ne ti se razmisluva i imaš keš da ne mu ja misliš kupuvaš krstena klima i čao......

абе дали дава 27 или 35 зависи колку загуби има просторот.
намали го издувот на прва брзина ќе добиеш 35,ама па лошо е што тој топол воздух одма климата го повлекува назад и ќе регистрира дека веќе го загреала просторот...зборам за поголем простор 35м2 ,не за соба 12м2
E pa rabofava e so i manuelno da ja namestis na najmal izduv pak nema da duva so 35c i nagore,ili da ima razlika na vlezno-izlezna temperatura so delata 12 i nagore a pri toa da trosi pomefu 150so 200 vati vo neograniceno a ne samo 5-10min.
Eve zemi ja i najskapata mideja Oasis ili Vivaks Aeyi pa probaj,ili nekoj tvoj izbor koja sakas pa probaj so napomena deka ovie dve klimi go nosat istiot kompresor od 2,5 Daisekaj 9 generacija i pak ne go mozat toa.
Ima nesto nedovrseno vo poeftinite klimi,nesto sto stedat ama toa e dolga prikazna.
Nema vrska zagubite na prostorot,zato ti velam razlika delta T 12c na bilo koja vleznoizlena temeratura.

Ama so visoka brzina pri greenje izduvot e laden i niprijaten.
Dobar kvaliteten inverter i na poslab izduv mozi da ja spusti modulacijata duro i 150w, na tivok rezimda raboti vo potoplo vreme a modulacijata 150do 170w so izduv os 300 do 350m3/h,a pri toa temeraturata na izdivot da bide od 35C nagore,i so toa ke postigne pvisok COP
Za toa velime kolu pari tolku muzika.
Toa e o razlikata o pomegu pskapi i poevtini invereri.
Znaci nema i jare i pare:toe:
Tropas gluposti od rukav...so 150W potrosuvacka i 300m3/h izduv klimata bi imala COP ~ 10 a takva klima nepostoi, mozda URURU !!!
Kako izduvot e pogolem taka i COPot raste i e najgolem na najak izduv....sto znaci deka na pomal izduv moze samo da bide pomala efiksanosta t.e COP
Klimite na najak izduv gi merat i mozes da go vidis COPot kolku e na Eurovent LOT10 i slicnni dokumenti, a toa znaci deka na pomal izduv moze samo da e pomal COP ;)
Taka da sepak e vo EEVto ...nekoi go nemaat i nemozat ni da isporacaat toplina kako prvo toa e muabetot....kakov COP kakvi bakraci.....pomalce great skoro 1kw pomalce od tie so EEV na -10!!!
izduv kajgana COP.jpg

1,2 x IZDUV(m3/h) x(T2-T1)/3600 = Q(Kw)
Primer za Izduv od 300m3/h...35C izduv...i 20C usis se dobiva 1,5kw toplina....
ako trosi 150W za tie 1500 togas COP=10...ama takva klima nepostoi ili kosta mnooooogu, Daisekai10 3.5kw na +12 ima COP 7,3 :)
1,2 x 300 x (35-20)/3600 = 1,5kw
1500/150=10

Hint: Daisekai10 3.5kw klima so cena od skoro 130.000den i samo 3god garancija ;)
na +12 ima COP samo 7,3(nema COP 10) so izduv 800m3/h...so 300 samo pomal COP moze da ima od 7,3
Daisekai COP na +12.jpg
Airflow Daisekai 10.jpg

Togas trosi 178w i duva so 24,88C nesto priblizno golemi 10C poladno od tvojata "zamislena" matematika :)
IZduv Temp na Daisekai na +12 24C.jpg

Последно уредено:
Tropas gluposti od rukav...so 150W potrosuvacka i 300m3/h izduv klimata bi imala COP ~ 10 a takva klima nepostoi, mozda URURU !!!
Kako izduvot e pogolem taka i COPot raste i e najgolem na najak izduv....sto znaci deka na pomal izduv moze samo da bide pomala efiksanosta t.e COP
Klimite na najak izduv gi merat i mozes da go vidis COPot kolku e na Eurovent LOT10 i slicnni dokumenti, a toa znaci deka na pomal izduv moze samo da e pomal COP ;)
Taka da sepak e vo EEVto ...nekoi go nemaat i nemozat ni da isporacaat toplina kako prvo toa e muabetot....kakov COP kakvi bakraci.....pomalce great skoro 1kw pomalce od tie so EEV na -10!!!
Прегледај го приврзокот 473771

Primer za Izduv od 300m3/h...35C izduv...i 20C usis se dobiva 1,5kw toplina....
ako trosi 150W za tie 1500 togas COP=10...ama takva klima nepostoi ili kosta mnooooogu, Daisekai10 3.5kw na +12 ima COP 7,3 :)
1,2 x 300 x (35-20)/3600 = 1,5kw
1500/150=10

Hint: Daisekai10 3.5kw klima so cena od skoro 130.000den i samo 3god garancija ;)
na +12 ima COP samo 7,3(nema COP 10) so izduv 800m3/h...so 300 samo pomal COP moze da ima od 7,3
Прегледај го приврзокот 473772
Прегледај го приврзокот 473773

Togas trosi 178w i duva so 24,88C nesto priblizno golemi 10C poladno od tvojata "zamislena" matematika :)
Прегледај го приврзокот 473774
Taka e kako sto velis i napolno se slozvam so tebe.
Ama si zboravil namerno ili od neznaenje(ti si znajs) deka :
-Tvojot cenet eurovent ne meri modulacija,tuku tie merenja na temeratura +12c i nagor i pdolu gi presmetuva vrz baza na dve izmereni tocki na maksimum izduv i toa pri vlaznost na preku 90-99%na vlaznost na vozduhot
-Posle tie dve izmereni rerentni tocki vrsi presmetka so matematicka interpolacija(dokolku se temperaturite izmegu tie dve tocki) ili pak matematicka ekterpolacija(dokolku se temperaturite nadvor od tie dve referentni tocki).
-Pri makmalni izduvi sto gi vrsi evrovent i postavenost na 30c na dalinsko i samiot klimatizer najmnogu trosi ili takareceno isto kako da testiras ON-OF klimatizer(makcimum rabota na ventilator vnatresen 40W + maksimum nadvoresen 50w makcimum rabota na elektronikat 20W iveke tuka se skoro 100W.
-Evrovent cite podatoci sto gi dava se vrz makmalno otovaruvanje i zaklucocite gi nosi vrz baza na pogo napisanoto.
E sega evrovent ne mozi ni na kraj na pamet da znaj koku ke potrosi klimatizerot koga ke modulira.zatoa sto presmetkite iim se linearni.
No samiot kompresor i i inverterskiot sklop so kompletnata dopolnitelana dopolnitelna elektronika i ventilatori koga inveerterot ke modulira paganjeto na potrosuvackata vo odnos od makcimumot ne odi linearno tuku eksponencionalno ,a i samta temeratura pri ladenje ne e linearna tuku e so odredena kriva(koga go gledame graficki).Zatoa velime pri pomalo optovaruvanjre na samiot inverter i COP se zgolemuva.E toa e ona sto eurovent ne mozi da go presmeta .No na obicen covek mozi da mu sluzi kako odrden orentacionen patokaz,no da ti ja pokaze vistinskata vrednost na klimatizerot so eurovent ne mozis da ja otkries.
E tuka lezi zajakot Strelco. Kapis;). Klimata moja ako mi duva so T24,6C kako sto ja izvade ti so tvojte presmetki ,poveli dojdi vidi,na kloci ke ja isfrlaam,ke leta preku prozor,licno pred tebe i ke te nateram video da prajs i vo javnost da go pustis.
Patem,vo momentov.Klima 24btu vo ambientalna 22 si krca na 380w so izduv od 35.6Celzi so potrosuvacka konstantno ni mrda ni seta temperaturava na izduv zakocena e. 380w Vklusena na auto.Ndvor Tc8 po telefon ,ama kaj klimata e T9c. Stavena vo prostor otvoren 40m2.
Uste edna klima 16 btu. Isti uslovi, samo vo prostor 28m2 190w si duva so 35.2 i taa setirana na auto.
Pozz!

Screenshot 2026-04-03 at 11.56.59 PM.png
Screenshot 2026-04-03 at 11.57.36 PM.png

Мицу LN35 со 510m3/h проток вечерва....
Прилеп, надворешна температура моментлано на телефон вика 6С... а и преку цел ден не беше над 10С.
Ете мојш слободно COP и испорачана топлина да пресметаш за моментот кај што се гледа пресекот на графиците....

Patem,vo momentov.Klima 24btu vo ambientalna 22 si krca na 380w so izduv od 35.6Celzi so potrosuvacka konstantno ni mrda ni seta temperaturava na izduv zakocena e. 380w
Hm, ne e 150W neli.....
Ете мојш слободно COP и испорачана топлина да пресметаш за моментот кај што се гледа пресекот на графиците....
Eve jas će probam.
Imaš konstantna fluktacija na potrošuvačka vo periodot od 22.00 do 23.45h od 310W do 180W, toa e sosema dobar uzorok za presmetka, mora da se zeme nekoja sredna vrednost vo računot, ne e dovolno točno no e sosema pristojno točno, znači (310+180)/2=245W.
-Izduv 510 m3/h
-delta T 34-24.6=9.4C
(1.2x510x9.4)/3600=1598W
COP=1598/245=6.52
Primedba. Na ovoj način ne se izračunuva kolku navistina proizveduva toplina klimata, no e dovolno dobro za približna orientacija, plus protokot e onoj početen koga klimata e nova i ne koristena, posle toa i so našive čistenja nikogaš ne go dava istiot protok, vo slučajov členot najdobro znae vo koja sosotojba e saćeto i ventilatorot.
Zborov mi e kade e tuka pogore spomnatiot COP=10????????

Прегледај го приврзокот 473795
Прегледај го приврзокот 473796

Мицу LN35 со 510m3/h проток вечерва....
Прилеп, надворешна температура моментлано на телефон вика 6С... а и преку цел ден не беше над 10С.
Дали го имаш мицуто поврзано на ХААС?
Пробав да го додадат со официјалната интеграција постојано ми ја намалува климата на помали температури

Пример на далечинско 22, на мелклауд 21.5

Ова мизеријава ја сетира на 19.5, пола ден се мачев да најдам што е и на крај ја тргнав од ХААС одма се врати да работи нормално

Добар добааар.....
На моменталната потрошувачка и изваде средна вредност од 2 часа граф.... океј....
А темепратурите за усис и издув ги остави исти, како што се на најниската точка.... зошто?
Тука графот от 2 часа не те занимаше o_O

Алал вера за пресметкава.... што да речам.... учен човек.
Автоматски споено мислење:

Дали го имаш мицуто поврзано на ХААС?
Пробав да го додадат со официјалната интеграција постојано ми ја намалува климата на помали температури

Пример на далечинско 22, на мелклауд 21.5

Ова мизеријава ја сетира на 19.5, пола ден се мачев да најдам што е и на крај ја тргнав од ХААС одма се врати да работи нормално
Не ги имав додадено, еве сега ги додадов....
Нова ми е инсталацијата од пред некој месец земав нов Raspberry Pi....
На стариот до лани ги имав, ама не сум забележал такви чудни активности.... макар да немав никаква автоматизација поставено преку ХА да котролирам греење/ладење.

И сеа сум позитивно изненанден од LN-от што на ХА ми вади вредност за Outside Tempеrature.... до сега немаше достапно такво инфо.
Screenshot 2026-04-04 at 11.38.28 AM.png

Последно уредено:
Алал вера за пресметкава.... што да речам.... учен човек
Ko što gleam na grafikonive samo 15-20 min imaš greenje so okolu 200W potrošuvačka, groto e nad 250, znači 245W e poveće od što treba da e prosek.
Vo ovoj daden interval ti ednaš se greeš so COP 8 ednaš so COP 4, znači prosečno 6 što e odlično.
TI kade što baraše da se napravi presmetka imaš potrošuvačka od 180W i trae neceli 2 min. Pa klimata koga e vo OFF ima beskonećen COP.... zatoa e biten prosekot.....
Vo pravo si deka treba da se zeme prosečna delta T, no i taa e tuka nekade okolu 11C, NA KRAJOT PAK E DALEKU OD COP10 što mi beše i poentata da dokažam.
Inače ne si voopšto merodaven da me ocenuvaš kolku sum učen, nitu pak jas sum merodaven tebe da te ocenuvam vo tvojata struka.

Hm, ne e 150W neli.....

Eve jas će probam.
Imaš konstantna fluktacija na potrošuvačka vo periodot od 22.00 do 23.45h od 310W do 180W, toa e sosema dobar uzorok za presmetka, mora da se zeme nekoja sredna vrednost vo računot, ne e dovolno točno no e sosema pristojno točno, znači (310+180)/2=245W.
-Izduv 510 m3/h
-delta T 34-24.6=9.4C
(1.2x510x9.4)/3600=1598W
COP=1598/245=6.52
Primedba. Na ovoj način ne se izračunuva kolku navistina proizveduva toplina klimata, no e dovolno dobro za približna orientacija, plus protokot e onoj početen koga klimata e nova i ne koristena, posle toa i so našive čistenja nikogaš ne go dava istiot protok, vo slučajov členot najdobro znae vo koja sosotojba e saćeto i ventilatorot.
Zborov mi e kade e tuka pogore spomnatiot COP=10????????
Pa dobro navistina ne e 150w,ama imaj vo predvit deka mi repliciras na klima od 24btu,a razgovorov e za 12btu,i prostor pomal od 40m2,da reime 20m2 ,ili mozebi +-5m2.Za klimatizer od 24btu 90% poveke od 12 btu na klimatizerive mozat da i zaviduvaat.Pa racunaj deka jas kazav deka nadvoresnata temeratura e 9c a pri situacija da se zgolemi nadvoresnata temeratura i do 15c potrosuvackata ke padni i do 320-330 a i toplinata na izduvot ke se zgolemi i pak ke si modulira se dodeka ne ja dostigne kriticnata tocka pa da pocni da raboti on of,a toa za vo mojot prostor e preku 15c nadvoresna sto smetam deka e dobroizbalansirana.Sakam da kazam deka ako e kvalitetna klimata i 24 btu klima dobo ke se snaoga vo prostor od 40m2,a ne po ona tvoe kazano kako za cekalna vo avtobuska.I maj vo obzir deka i povrsinata na izduv mu e golma 86x10cm ili 860cm2,i voopsto ne se oseka promaja koga duva,kako parno da te gree a min prva brzina i e 765m3 .
Ete vidi imas i 16btu,i taa dobro se snaoga vo 28m2,i taja kako ke nadvoresnata temperatura ke si raste ,taka ke si padni potrosuvackata na 150-160-170 i ke ja zgolemi temeraturata na izduv i so tie 160-170w postepeno od 35 -36-37c.Takov e principor i kulturata na rabota na podobrite klimi i kako raste teperaturata nadvoresna taka i se zgolemuva i COP .
E sega normalno ako e pak poniska nadvoresnata T od 9c pak potosuvackata ke se zgolemuva ipak nema da gasni.
No edno da se znaj,deka negi preziram poevrinite klimi, samo skam da kazam deka praviloto e ,kolku pari tolku muzika,i da dokazime (i so pomos god graficive na Zlate)izduvite 25c, co 150-200w kako sto vadi matematikata na Strelco ne postojat kaj kvalitetni klimi.
Ko što gleam na grafikonive samo 15-20 min imaš greenje so okolu 200W potrošuvačka, groto e nad 250, znači 245W e poveće od što treba da e prosek.
Vo ovoj daden interval ti ednaš se greeš so COP 8 ednaš so COP 4, znači prosečno 6 što e odlično.
TI kade što baraše da se napravi presmetka imaš potrošuvačka od 180W i trae neceli 2 min. Pa klimata koga e vo OFF ima beskonećen COP.... zatoa e biten prosekot.....
Vo pravo si deka treba da se zeme prosečna delta T, no i taa e tuka nekade okolu 11C, NA KRAJOT PAK E DALEKU OD COP10 što mi beše i poentata da dokažam.
Inače ne si voopšto merodaven da me ocenuvaš kolku sum učen, nitu pak jas sum merodaven tebe da te ocenuvam vo tvojata struka.
Dobro,pa sega sepak i tuka e testot praven na nadvoresna temperaura od 6-10c.Za da ima povisok Cop treba i povisoka nadvoresna temperatura -logicno.
Se e vo red so klimatizerot.

Ama ne se mači mene da me uveruvaš, ako 24-ka vaka raboti togaš 12-ka ušte podobro modulira ....
Edno sum siguren slednata klima kaj mene će e ako dade gospod TOSHIBA. Najpoveće poradi vnatrešnata edinica i nejzinata visina od 300 mm, toa e max što može da se stavi. Bi stavil parapetna VIVAX veruvaj deka ima odlična kultura na rabota, vo 30m2 bi rabotela perfektno, no ne odgovara prostorno.

Ama ne se mači mene da me uveruvaš, ako 24-ka vaka raboti togaš 12-ka ušte podobro modulira ....
Edno sum siguren slednata klima kaj mene će e ako dade gospod TOSHIBA. Najpoveće poradi vnatrešnata edinica i nejzinata visina od 300 mm, toa e max što može da se stavi. Bi stavil parapetna VIVAX veruvaj deka ima odlična kultura na rabota, vo 30m2 bi rabotela perfektno, no ne odgovara prostorno.
Samo da sme zivi ,zdravi,srekni ,toa e najvazno,klimite se predmeti.Patem 293mm e visinata so trapezoiden pesek i napre ke bide okolu 240mm kakapakot.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom