Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
А што со H+ моделот? Би требало да е подобар или само заради дизајнот е поскап? За греење гледам исто греат и двата.

Vivax AEHI+ e odlicen i ekonomicen ima pogolem protok na vozduh pogolema vnatresna edinica koj ti odgovara toj zemi go odlicni se i AEHI+ i AERI+

Размислувам и не можам да се одлучам што клима да купам. Имам неколку модели на памет па ми треба малку помош.

Искрено најмногу и фрлив око на Gree AIRY PRO White GWH12AVCXD-K6DNA1A , убав дизајн, добра е на -10 со 3kw, а и добив добра цена 37500.
Единствено што ме закочи за неа е дека прочитав многу коментари од корисници за внатрешната единица дека баш 12ката е бучна, 18ката го немала овој проблем. Климата ми треба за детска соба 15м2 па сакам да е потивка зошто треба да работи и навечер.
Го разгледував и Vivax ACP-12CH35AEHI+ , исто супер дизајн, потивка многу за разлика од Gree Airy, ама со само 2.1кв на -7, колку што можев да најдам на EPREL. Па се сомневам да не биди малку.

Во предвид доаѓаат и Gree CLIVIA GWH12AUCXB-K6DNA1A i Gree FAIRY PREMIUM GWH12ACC-K6DNA1F. Тука се некаде и со цена и со греење 2.7-2.8Кв на -10. За Fairy прочитав и добри и лоши коментари од корисници. Е сега oд Gree моделиве сите се декларирани околу 60db. Па не знам на silent за навечер дали се потивки или не. Ако има некој што има таква да сподели искуство доколку сака.

Haier не гледам зошто веќе имам две во канцеларија 12ка и 18ка. За ладење и греење се добри ама маана имаат што немаат греач на тацната и имаат само една дупка на тацната за испуст на водата. Па замрзнуваат и мака мачам со врела вода ги одмрзнувам. Што не е случај со Даикинот што го имам дома, и тој нема грејач ама има повеќе дупки на тацната, водата брзо истекува и никогаш не замрзнал како другиве две.

Знам дека е малце болна тема кога се зборува на форумов за Gree :D Порано немаа Еуровент, па можи беше до некаде оправдано. Ама сега кога некои од моделите имаат се зборува лошо понекогаш и од инает :D . И продавачиве од Gree ја претеруваат ПОСЕБНО кога ќе се споредуваат со Даикин или Митсу, како што прочитав пред некоја страна, ама што е тоа е (медицина је ту немочна) :D .
Кој можи нека поможи
Jas imam povejke gree/tosot ....
airy 12 kaj cickomi top klima 25/30m2 odlicna izvedba na swing ,duva vo povejke pravci i nee bucna prezadovolen e, ja kupi vo prvite 10 montazi vo Prilep,
Pred 3 nedeli montirana kaj sestrami 12ka konzolna za 32m2(kupena na poniska cena od segasnata)
prezadovolna e i taa, sledna za kaj mene na drugiot sprat
18ka, konzolna ..... toa bilo zakon za toplejne...
ostanuva nekoj za Clivia sto imamda spodeli ....

I Airy-to gledam modulira so 240w
Ако ова е вистина, а читам дека е, сосема валидна опција ти е и многу подобра од другиве можеби(?). Гледам за неа на benchmark rs покажуваат луѓе и спуштање до 190-200w.

Clivia од друга страна не знаела за пониско од 500w... Мислам дека отпаѓа.

Пробај да најдеш луѓе што монтираат Gree клими може да ти дадат попуст на цената во соработка со некоја продавница или да ти дадат добра цена во комбинација со монтажа.

Clivia лани ми ја нудеа мене со 1000ка попуст и монтажа во тоа, значи околу 6000-7000 поевтино доколку не прашав за попуст. Нешто беше околу 36к, мене ми ја нудеа за 35к со монтажа.

Па што не си земеш пак Даикин кога веќе си задоволен?
Твојата е Sensira 5kW поголеми димензии и двореден изменувач. Затоа има повеќе дупки, повеќе вода ствара кога прави дефрост.
Ако е Sensira 2.5kW или 3.5kW има една дупка. Не е проблем доколку ја извадиш лулата од долу и цревото, нема да мрзне.

Една Sensira 2.5kW ќе ти биде супер.
Има скоро 2kW na -10 доволно за 15м2
Кај сите нови модели Даикин користи нов патентиран тип на ел. мотор на внатрешна. Сум пишувал веќе, нема лагери нема бучава. Идеално за во спална.
Новиот модел исто доаѓа со вградено WiFi и подобро дајлинско.

Ќе гледаш FTXF25F / RXF25F

Исто она што ти вика трговците погоре дека потивката полошо грее односно треба да биде на повисока брзина на фан, Даикин грее најдобро кога е на најтивко. Затоа и има одличен Ауто фан
Отсекогаш сум бил за јапонска клима пре отколку било која кинеска ако првата е до 40-50% поскапа, во иста класа јасно. Тоа јапонецот ќе го врати со трајност, удобност и потрошувачка. Ова ке важи барем уште некоја година со оглед како брзо кинезиве летаат напред :)
Арно ама Дајкин изгледа ептем претеруваат со цените кај нас, за разлика од другите јапонци. Оваа клима што ја предлагаш е цца 900 Е кај нас, а во околина се наоѓа за 700-800. Стварно ние сме со највисок стандард :) ама сепак.

Отсекогаш сум бил за јапонска клима пре отколку било која кинеска ако првата е до 40-50% поскапа, во иста класа јасно. Тоа јапонецот ќе го врати со трајност, удобност и потрошувачка. Ова ке важи барем уште некоја година со оглед како брзо кинезиве летаат напред :)
Арно ама Дајкин изгледа ептем претеруваат со цените кај нас, за разлика од другите јапонци. Оваа клима што ја предлагаш е цца 900 Е кај нас, а во околина се наоѓа за 700-800. Стварно ние сме со највисок стандард :) ама сепак.
Толку ли е цената, праша ли кај увозниците?
Јас имам три Даикин клими, две се купени од И.. а последната е од П.....

Овие првите имаат модерна веб страна ама воопшто не пратат ни нови модели ни ништо. Им уплаќаш пари и чекаш по два месеци најмалку. Штом ги земат парите толку не ги интересира веќе ни кога климата ќе стигне ни како ќе се монтира, ништо.

Овие вторите имаат веб страна во фаза на распаѓање. Ни модели има ни цени ни ништо. Но кога ќе ги контактираш знаат се, најнови модели, најнови каталози за сите клими и делови за клими што Даикин ги нуди на европскиот пазар. Одма ти кажува ознаки на модел, цена и целосна цена со ддв за кај нас.
Им уплаќаш на трансакциска и постојано те известуваат кога ја направиле нарачката до каде е транспортот, кога ќе стигне, кога ќе се царини и кога ја праќаат по карго.
Полесно можеш со нив да се договориш.
Мене стварно ми оставија добар впечаток.

На двете фирми им е "мана" тоа што не праќаат нивна екипа за монтажа надвор од Скопје. Имаат нивни соработници по другите градови.
Сепак П..... му побараа на монтерот слики од сите можни агли да видат како е монтирано.
И.. нив к.р ги боли како ти монтирале.

Поентата е, треба да се јавиш на двете места за цена.
Провери на Гоогле кој се увозниците. Јас не користам цело име да не речат после реклама правиш

Последно уредено:
Pred 3 nedeli montirana kaj sestrami 12ka konzolna za 32m2(kupena na poniska cena od segasnata)
За цената тоа го забележав, пред само 4-5 недели Fairy била 27000 сега е 7000 ден поскапа. А и сите модели се поскапени. Што се случи толку што Грее ги кренале цениве на климиве наеднаш незнам.

За цената тоа го забележав, пред само 4-5 недели Fairy била 27000 сега е 7000 ден поскапа. А и сите модели се поскапени. Што се случи толку што Грее ги кренале цениве на климиве наеднаш незнам.
Зошто вака правиш?
Им го расипа големиот празничен попуст :)

Поздрав,

Вреди ли оваа клима за тие пари ?
(Ми треба за догревање)

Фала.

Jas imam povejke gree/tosot ....
airy 12 kaj cickomi top klima 25/30m2 odlicna izvedba na swing ,duva vo povejke pravci i nee bucna prezadovolen e, ja kupi vo prvite 10 montazi vo Prilep,
prezadovolna e i taa, sledna za kaj mene na drugiot sprat
18ka, konzolna ..... toa bilo zakon za toplejne...
ostanuva nekoj za Clivia sto imamda spodeli ....
Таа конзолната од Грее досега не сум слушнал некој што не е задоволен. Е сега дали се сите конзолни такви, поради тоа што ниско се монтираат и начинот на дување им е различен не знам. Ама јас за оваа од Грее зборував со 5-6 луѓе што ја имаат и сите гејат повеќе квадратура од пропишаната и немаат никаков проблем и сите се презадоволни. Имам братучед што грее 80м2 со 18ка и само со една Хаиер мала ја догрева детската за да му биди потопло на детето. Јас за неа се засилив на почетокот ама просторот ми е таков, на единственото место кај што можам да ја наместам ќе биди загушена, а и собата не е нешто многу големата па мослам дека голема е за таму.

Поздрав,

Вреди ли оваа клима за тие пари ?
(Ми треба за догревање)

Фала.

Ovoj model zemi go

Ovoj model zemi go

Итна ми беше работата, ја зедов таа за која прашав сабејлево од локална продавница со дополнителен попуст :D(исто поефтина монтажа и демонатажа на старата за разлика од овие од сетек), веќе ја наместиле.

Последно уредено:
Итна ми беше работата, ја зедов таа за која прашав сабејлево од локалена продавница со дополнителен попуст :D(исто поефтина монтажа и демонатажа на старата за разлика од овие од сетек), веќе ја наместиле.
Алал да ти е, не ќе се мислиш како нас два месеци која да ја купиш :))
Со здравје да се користи
Автоматски споено мислење:

Зошто вака правиш?
Им го расипа големиот празничен попуст :)
Не зборувај така, ни другиве не се нешто поарни. А и Даикин ги напукале цените колку шо треба и нетреба

Итна ми беше работата, ја зедов таа за која прашав сабејлево од локалена продавница со дополнителен попуст :D(исто поефтина монтажа и демонатажа на старата за разлика од овие од сетек), веќе ја наместиле.
So zdravje da se koristi dolgo da sluzi

Stavi sliki od vnatresnata i nadvoresnata edinica i od dalecinskoto

So zdravje da se koristi dolgo da sluzi

Stavi sliki od vnatresnata i nadvoresnata edinica i od dalecinskoto
Секако.
Еве оваа слика ми ја пратија од дома, од телефон можело од далечина да ја уклучуваш:motorce: бидејќи за викенд обично одиме некаде.
Bbb.jpeg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom