Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
и имам многу прашина дома
Usisivačot e krivecot, ako koristiš so vrećička ili knižna ili platnena za posledica imaš prašina doma, od edna strana vleguva od drugata pak se vraća nazad.
Jas so godini kupuvam prvin od ove vodenive filtri posle od ovie so centrifugalni filtri vdrženi so dva hepa filtri eden napred drug nazad taka da skoro i nema prašina.

////// U S K O R O !! /////
Dobio sam obavestenje ! ...... Nordic Fujitsu ASYG12KHCA/12KHCBN stize ----- u Srbiju i Makedoniju. ///// Do 7,4kw u heating modu ! /////// Donja modulacija 145w (T izduva 38-39C !), a gornja modulacija 3.050w ! (COP 2,1) ---- //// Na -30C --- 4,1kw , -15C - 5,13kw, -7C -5,9 kw........Grejac tacne 155w potpuno automatizovan samo u toku defrosta + 4 min posle ! /// Spoljna neto 44kg ---- troredni izmenjivac, unutrasnja 16kg ! (dvoredni) .......... Cena ce koliko sam upoznat ---- biti prilagodjena balkanskoj kupovnoj moci ! //// Oko 730e - 750e sa porezom /// Godina proizvodnje 2023 --- PRC, 2024 --- Thailand ! //// Moze bez problema da greje i lepo radi od 15m2 do 80m2 prostora iz jednog dela ! //// 350 kom na putu za Srbiju i 250 kom za Makedoniju !! ////// Vec sam javio rodjacima u Berovu !!
Jedva cekam ---- trebaju mi 2 kom ovih azdaja od klima !!!!!

Usisivačot e krivecot, ako koristiš so vrećička ili knižna ili platnena za posledica imaš prašina doma, od edna strana vleguva od drugata pak se vraća nazad.
Jas so godini kupuvam prvin od ove vodenive filtri posle od ovie so centrifugalni filtri vdrženi so dva hepa filtri eden napred drug nazad taka da skoro i nema prašina.
Џабе.. имам таков..

Ептен, на лошо место живеам..
И плус друго е куќа, друго е стан повисоко..

Pojasni go malku ova balansiranje. Ne deka imam namera da ja otvoram (tek e 2 godini stara) ama dobro e da se znae.
Не ти треба ништо да знаеш..
Исто како со гумите и бандажите, само она си е фабрички балансирана!
Си има по две желевца од двете страни, стегнати на перце!

Како е, така е, нема чепкање тоа...

Pojasni go malku ova balansiranje. Ne deka imam namera da ja otvoram (tek e 2 godini stara) ama dobro e da se znae.
So vadenje del od perkata za da projde štrafot so štrafcigerot se ruši balansot, znači štraf plus, perka minus i plus tekčinja kolku što treba se doveduva na balanserka se vo ramnoteža. Toa si e se na mesto, so vadenje i vraćanje asijalno malce levo ili desno ništo ne se narušuva bitno e radijalen (poprečno na oskata na vrtenje) balans na masite. Ova e tkn statičko balansiranje, protiv tresenje gore dole, a ako ima tresenje levo desno toa e veće dinamičko balansiranje, se e toa fabrički sredeno.....
E sega lepenjovo masni naslagi po perkite so vreme ja narušuva i statičkata i dinamičkata ramnoteža, go smaliva i protokot na vozduh, spas e dlabinsko mienje.

Последно уредено:
Dobio sam obavestenje ! ...... Nordic Fujitsu ASYG12KHCA/12KHCBN stize ----- u Srbiju i Makedoniju. ///// Do 7,4kw u heating modu ! /////// Donja modulacija 145w (T izduva 38-39C !), a gornja modulacija 3.050w ! (COP 2,1) ---- //// Na -30C --- 4,1kw , -15C - 5,13kw, -7C -5,9 kw........Grejac tacne 155w potpuno automatizovan samo u toku defrosta + 4 min posle ! /// Spoljna neto 44kg ---- troredni izmenjivac, unutrasnja 16kg ! (dvoredni) .......... Cena ce koliko sam upoznat ---- biti prilagodjena balkanskoj kupovnoj moci ! //// Oko 730e - 750e sa porezom /// Godina proizvodnje 2023 --- PRC, 2024 --- Thailand ! //// Moze bez problema da greje i lepo radi od 15m2 do 80m2 prostora iz jednog dela ! //// 350 kom na putu za Srbiju i 250 kom za Makedoniju !! ////// Vec sam javio rodjacima u Berovu !!
Pa Ti si brale dosad trebo uzeti GREE Amber Nordic12 neznam zasto si tolko cekao spoljasnu od 44kg i troredni.... a vidim da jos uvek cekas, ja to koristim od 2018te god ;) Usput ima 2 verzije tog modela a taj do 7,4kw ima spoljasnu Neto tezinu 36kg...budi iskren kad reklamiras ;)

Последно уредено:
@tzlatko Злате, да те прашам неш..
Денес ја чистев мицуто.. арно ама, недела, кога ќе ти затреба нешто, а немаш..

Немав товатна маст за лежиштето на турбината, и на крај капнав моторно уље.
Оно имаше остаток од претходно, ама убаво ја прскав, шприцав, перев..
Проблем ќе да е.. или ќе преживее?
Инаку лежиштето е гумено :toe: од левата страна! Некој да ми кажуваше, немаше да му верувам! Ни лагер, ни метал, ни ниш!

Од десно има метално лежиште што налегнува на осовината од турбината.. ама тоа посекако не се врти оти таму е штрафот.

П.С. доживљај е првпат да се расклопува..
составувањето, песна!

Еве за љубопитните:
Прегледај го приврзокот 453896
Прегледај го приврзокот 453897
Прегледај го приврзокот 453898
Прегледај го приврзокот 453899

Sto cudo e ova za edna godina da se nasobere tolku prasina ova cudo nevideno kako da nema folter vo klimata ugradeno pa i izmenuvacot e celiot so gubre natalozeno a turbinata kako 10 godini da e vrtela a mozebi ne gi cistes filtrite mozebi se zaboravile da stavat filtri kako vo afrika da e bila montirana se salam malku nikade nema slika deka si e vadil turbinata a levoto leziste na turbinata da gumeno e no vnatre ima nekoe zelezno leziste ne si videl i e podmackano kako sto gledam so prozracna mast mozebi nekoe si specijalno za taa namena.
Mojava Inventor Nemesis- Amber 7kw posle 5 godini sam e iscistiv bes vadenje na turbina na lice mesto imam stavano sliki ovde no gobre imase mnogu mnogu pomalku od kaj tebe a lani si napraviv sam i dodaten filter od dva sloja na mreza eve godina ipol a na turbinata nema ni ronka gubre natalozeno znaci vlezniot vazduh minuva nis tri sloja na filtracija
Автоматски споено мислење:

Što ne go slikna gumenoto ležište, mene toa mi e interesno da go vidam.

Eve jas sega go sliknav ova moevo sto vo mesec Maj go menea motorot na turbinata jas si barav bidejki slusav nekoe zuenje a garancija si imam oste 3 ili 4 god bidejki si plakam godisno i si imam garancija 10 god eve motorot go stavija bes pari samo kafe i sok hahahaha
Lezisteto i motorot gi slikav toa e plastika a vnatre jaka guma a vnatre ima nekoe si metalen del kade vrvot od turbinata vlaguva tamo i se gleda deka ima gusta prozracna mast ova e noviot del stariot ostana bidejki majstorite koga e otvoria kutijata motorot vonstiropor zastiten a skros dole vo druga dupka no pokriena so stiropor e tamo stoe levoto leziste tie ne go videle i ne go stavia ne pravi problem sega ne go slusam toj zvuk sega e tivka bidejki e 24btu i ja koristam pretezno vo prva ili tivka rabota.
Eve ti sliki od lezisteto i od motorot a osovinata na motorot e ramna od edna strana zaradi srafenje na srafot sto vleva vo turbinata i se stega za da se fiksira rurbinata na osovinata na motorot a motorot ima gumena zastita na lagerite ispolneti so bela prozracna mast

Attachments

• Screenshot_2025-08-25-21-24-35-329_com.miui.gallery.jpg
    Screenshot_2025-08-25-21-24-35-329_com.miui.gallery.jpg
    560,1 KB · Прегледи: 7
  • IMG_20250825_210348.jpg
    IMG_20250825_210348.jpg
    1 MB · Прегледи: 7
  • IMG_20250825_210354.jpg
    IMG_20250825_210354.jpg
    987,2 KB · Прегледи: 7
  • IMG_20250825_210405.jpg
    IMG_20250825_210405.jpg
    869,4 KB · Прегледи: 7
Последно уредено:
Pa Ti si brale dosad trebo uzeti GREE Amber Nordic12 neznam zasto si tolko cekao spoljasnu od 44kg i troredni.... a vidim da jos uvek cekas, ja to koristim od 2018te god ;) Usput ima 2 verzije tog modela a taj do 7,4kw ima spoljasnu Neto tezinu 36kg...budi iskren kad reklamiras ;)
//// Kalorifer sam imao u radionici jos pocetkom devedesetih godina ---- doduse sa crnim kucistem i bez software-a :) , ----- a 2018. mnogo naprednije uredjaje koji imaju pravi software. ..... Na pamet mi te godine 2018. nije padalo da kupujem bele kalorifere sa prirucnim "softwareom" ..... a tezinu spoljne ces i sam videti. Verujem da ce biti tako ;) /////

Ceo Balkan zna, ko je u trgoviji sa klima uredjajima, za problematicnu kolicinu ovog modela koju trgovac vec duze vremena pokusava da uvali nekome.
Slobodno kupi i moli se.
Cela kolicina cca 5’000kom nemoze da se proda nikome, posto je defektna cela serija.
Tako da , moj savet, nemoj da dajes ljudima laznu informaciju.
Prvo se raspitaj dobro, pa onda promovisi.

//// Sve u svemu pricas kao ona lija iz bajke o kiselom grozdju :) ........... Verovatnoca da ovo moze da bude tacno je mnogo mnogo mnogo mala, jer nije to brend koji bi se brukao sa takvim stvarima ....... Nije imao Fujitsu General nigde i nikada takvu tradiciju, jer nigde ne mozes da pronadjes neki podatak o tome .... mnogo su ozbiljne sve te japanske firme da bi se zezale sa takvim stvarima ///// Ne daju oni klime u konacnu prodaju da bi zadnji korisnici pricali i kukali po internetu i forumima o raznoraznim defektima i cudnim ponasanjima uredjaja....... A takodje i ne otklanjaju sve te greske tako sto kupcima daju druge prepravljene i osakacene daljinske upravljace ----- ili ih teraju da klime namestaju da rade u servisnom-testnom modu bez merenja temperature i da rade kao obicni bolji ventiatori sa grejacem :) itd itd ............ Sa druge strane, takodje su i trgovci na Balkanu poptuno svesni da ovakav uredjaj u vecini slucajeva nece da kupi laik ---- nego neko ko malo vise zna u svemu tome .............. tako da nikome nije na pameti da se uvali posle prve zime u haos sa reklamacijama ..................... I uopste nista ne promovisem zbog neke sopstvene koristi, nego zbog toga da ljudi znaju i da se mozda odluce za nenormalno dobar uredjaj za nenormalno dobru cenu !!!! ............................ Ta klima u Bugarskoj kosta 1500e, u a u Skandinaviji preko 2000e !!!! //////

a u Skandinaviji preko 2000e !!!! //////
У Скандинавија моделот што си го пишал не се продава (барем не во Шведска и Норвешка).

Моментално имаш само ASYG14KHCA / AOYG14KHCAN која викаат дека е за до 200м2 и со стандардна инсталација (обично 3-5 метра) чини 24900сек (ca. 2230€) од кои самата инсталација е обично околу 5000-6000сек (ca. 500€)

У Скандинавија моделот што си го пишал не се продава (барем не во Шведска и Норвешка).

Моментално имаш само ASYG14KHCA / AOYG14KHCAN која викаат дека е за до 200м2 и со стандардна инсталација (обично 3-5 метра) чини 24900сек (ca. 2230€) од кои самата инсталација е обично околу 5000-6000сек (ca. 500€)
Takov model tesko ke najdes deka postoi.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom