A vidi kako ja butaat agendata, se pojavila na 18 sekundi u filmot, instantno Star stanala samo za da se izgura mentalnata bolest sto ja pretstavuvaat ko novoto normalno od cij trend sega e i '' zvezdata '' od najdobriot film za ovaa godina.
A i da, kreativen nacin da kazes deka si nevraboten no i deka gi ispolnuvas segasnite uslovi za da bides del od inkluzivnosta vo slednite retardirani woke proekti.
Да ама таму горе работната рака ке ја платиш солено, ама знаеш дека и го направиле како што треба. А кај нас не знам какви се монтерите на подно, ама веројатно не се многу поарни од монтерите на клими кои и добра клима во 70% случаи ќе ја ус...рат.
Во 2017 година, кога барав фирма за подно греење, ги имав истите сомнежи. Поради тоа, одлучив да изберам фирма која монтира REHAU подно греење. Предноста кај REHAU е тоа што инсталацијата може да ја прават само сертифицирани лица кои се специјално обучени во Германија. Дополнително, за овој систем се користат патентирани специјални алати, што гарантира квалитетна монтажа. Дури и монтерите од Македонија мора да ги исполнат овие стандарди.
Со текот на времето сфатив дека ризикот од проблеми, како што е протекување, е практично еднаков на нула, дури и кај други системи за подно греење, независно од марката. Подното со децении ке си работи. Грижите дека може нешто да тргне наопаку во пракса не се релевантни. Ова важи и за поевтините системи.
работна рака за инсталација на подно во 130м2, цирка 25к во евра
цени лично што сум прашувал за таму горе де
Заштеда во годишна потрошувачка скоро и да нема. Разлика во комфор огромна (добро де повеќе зашто немора да ми се сите врати отворени како сега со клима ама и тоа е нешто)
Топлотна пумпа што иде во земја и од таму црпи топлина е за нијанса поекономична од оваа воздух вода, посебно на ниски температури. Ама затоа на инсталацијата треба да ставиш уште некои 7-9к евра
Не станува збор за само работната рака, туку комплетното подно греење чини околу 25 евра по м². Цената на добра топлинската пумпа, точно е и цената се движи помеѓу 8.000 и 10.000 евра, но инсталацијата не чини дополнителни 8.000 до 10.000 евра, како што е наведено.
Што добиваш за таа цена? Практично неограничено топла вода – јас имам резервоар од скоро 500 литри. Секој агол од домот е загреан, вклучувајќи ја бањата, ходникот, па дури и надворешните скали ја добиваат својата топлина. Покрај тоа, ѕидовите се топли. Сите што греат со клима знаат дека во зима, особено при ниски температури, ѕидовите остануваат ладни. Комфорот со подно греење е неспоредлив.
Најдоброто е што подното греење главно загрева при евтина тарифа, значи по 4,9 денари по КВ, бидејќи подот ја задржува топлината и истата се емитува со часови во загреаните простории. Посетете некој што веќе има подно греење, особено во јануари и видете ја разликата.
Една од проблемите е што топлинските пумпи често се непотребно предимензионирани. И мојата е таква – може да произведе повеќе од 13 kW топлина на час, а во јануари реално ми се потребни околу 120 kWh топлина дневно, вклучително со загревање на 490 литри топла вода. Тоа значи дека ми се потребни околу 5 kW топлина на час. Истото важи и за клима-уредите – често се предимензионирани.
Не станува збор за само работната рака, туку комплетното подно греење чини околу 25 евра по м². Цената на добра топлинската пумпа, точно е и цената се движи помеѓу 8.000 и 10.000 евра, но инсталацијата не чини дополнителни 8.000 до 10.000 евра, како што е наведено.
Незнам за каде ми зборуваш дека е 25е за м2, јас споделувала колку ми побараа за инсталација на истото во 135м2 куќа (зборуваме за веќе изградена куќа не сега јас да ја градам)
8.5-10к за единицата
25к за работна рака (значи вадење на подот, поставување на подно и ставање на под)
груба математика тоа се околу 35к во евра
потполно се сложувам дека добиваш огромен комфор и комофитет ама цената е премногу висока. Кога би градел во моментов сигурно тоа би ми било решението, ама во мојот случај ќе мора да чека реновирање на цел под пред да се постави
Незнам за каде ми зборуваш дека е 25е за м2, јас споделувала колку ми побараа за инсталација на истото во 135м2 куќа (зборуваме за веќе изградена куќа не сега јас да ја градам)
8.5-10к за единицата
25к за работна рака (значи вадење на подот, поставување на подно и ставање на под)
груба математика тоа се околу 35к во евра
потполно се сложувам дека добиваш огромен комфор и комофитет ама цената е премногу висока. Кога би градел во моментов сигурно тоа би ми било решението, ама во мојот случај ќе мора да чека реновирање на цел под пред да се постави
Во вашиот случај, цената е 35€, бидејќи треба да се отстрани паркетот. Инаку, цената би била околу 25€. Во основа, да, потребно е да се планираат поголеми средства за да се постави цел систем. Но, после тоа добивате најголема удобност со топла вода, а системот за греење ќе користи над 80% од електричната енергија по евтина тарифа од 4,9 ден/киловат-час. Поарно здравје.
Во вашиот случај, цената е 35€, бидејќи треба да се отстрани паркетот. Инаку, цената би била околу 25€. Во основа, да, потребно е да се планираат поголеми средства за да се постави цел систем. Но, после тоа добивате најголема удобност со топла вода, а системот за греење ќе користи над 80% од електричната енергија по евтина тарифа од 4,9 ден/киловат-час. Поарно здравје.
Covekov ti kazuva edno, ti si zboris drugo. 35000evra go cini , ne 35evra od m2.
A prikaskite za Rehau kazuvaj mu gi na nekoj drug, samo pusta prikaska.
Covekov ti kazuva edno, ti si zboris drugo. 35000evra go cini , ne 35evra od m2.
A prikaskite za Rehau kazuvaj mu gi na nekoj drug, samo pusta prikaska.
Може јас зборам нереални цени ама ти другар треба прво да научиш да читаш.
@kostatkb мислам дека беше пиша за овој систем претежно во Скандинавија и дека таму плаќале солено за монтажа.
јас му пишав цени за таму во Скандинавија колку е ама очигледно ти знаеш боље од мене, и веќе кога си толку добар дај сподели како јас у Скандинавија да плаќам ефтина македонска струја?
Ве читам..
Измешавте шведски, странции и македонии...
Нејсе
Ја за тука ви кажувам дека за 25€ квадрат кошулица не добивате, не па друго!
Е сега ако некој местел пред 15 години, со шурата заедно.. можда и поминал тогаш со тогашни 3-4000€
Ве читам..
Измешавте шведски, странции и македонии...
Нејсе
Ја за тука ви кажувам дека за 25€ квадрат кошулица не добивате, не па друго!
Е сега ако некој местел пред 15 години, со шурата заедно.. можда и поминал тогаш со тогашни 3-4000€
Јас давам информации и пишувам постојано за овде во Македонија, и тоа го правам базирано исклучиво на лично искуство.
Минатата година проширив уште еден кат за 3000 евра и поставив REHAU. Поскапо од ова тешко дека има во Македонија. Во Германија цените се над 100€ на квадрат. Подно греење кое е квалитетно, но од други производители, може да биде за пола цена.
Не споменувам цени од пред 15 години, туку давам актуелни информации.
Јас давам информации и пишувам постојано за овде во Македонија, и тоа го правам базирано исклучиво на лично искуство.
Минатата година проширив уште еден кат за 3000 евра и поставив REHAU. Поскапо од ова тешко дека има во Македонија. Во Германија цените се над 100€ на квадрат. Подно греење кое е квалитетно, но од други производители, може да биде за пола цена.
Не споменувам цени од пред 15 години, туку давам актуелни информации.
Така де..
цена франко склад.
само материјал..
Или па ја не знам да ја прочитам фактурата, или не знам кај тебе што правеле...
-25 метра рабна изолација
-600 метра црева (60 квадрата)'
-22.4 м2 стиропор
нешто не ми се уклапа...
Нејсе...
спрат било, доле се грее ваљда. Ами ако е приземје?! Што по јус треба 10цм стиропор место 2цм!? Ами најлон, ами раката кај е..
За подно две кошулици имаш? Кај е втората? Плочки? лепење?
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.