Добар модел.Така ме советуваше и тој во продавница. AY серија зедов од Мицубиши.
Со здравје да се работи
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Добар модел.Така ме советуваше и тој во продавница. AY серија зедов од Мицубиши.
ФалаДобар модел.
Со здравје да се работи
Kratko, bez da te zamaram kolku kg pelet ima kWh energija i tie raboti, računaj so okolu najmalku 2 pati pomalku trošok za energensot....matematikata e poinakva ako počnat klimite so defekti, pečkata ima mnogu poprosta i poeftina elektronika.aj edno epten pochetnichko prashanje. nepovrzano so marka na klimi tuku so nadvoreshni uslovi. do kolku stepeni nadvor koristite inverter za greenje? dali dokolku imate drug nachin na greenje (primer peleti) ne e poisplatlivo da se gree so niv koga temperaturite kje padnat okolu 0C ili pod 0C? me interesira chisto od finansiski aspekt shto e popametno koga nadvor imame okolu 0C?
vo momentov rabotat 2te klimi (daikin 3.5kw i vivax 3.5kw) daikinot celo vreme okolu 400-600 wati (vivaksot nemam merach da vidam) vo prostor od okolu 45kvadrati. za stopluvanje toplo e banja doma (23C) i ima ushte baagi prostor da povlechat klimive ama ako pak non stop rabotat so po 1kw struja nema li da izlapaat povekje otkolku da pushtam na peleti da teram?
Во мојот случај повеќе зависи од комфор него ли исплатливост. Мислам и парите играат улога, не дека не..aj edno epten pochetnichko prashanje. nepovrzano so marka na klimi tuku so nadvoreshni uslovi. do kolku stepeni nadvor koristite inverter za greenje? dali dokolku imate drug nachin na greenje (primer peleti) ne e poisplatlivo da se gree so niv koga temperaturite kje padnat okolu 0C ili pod 0C? me interesira chisto od finansiski aspekt shto e popametno koga nadvor imame okolu 0C?
vo momentov rabotat 2te klimi (daikin 3.5kw i vivax 3.5kw) daikinot celo vreme okolu 400-600 wati (vivaksot nemam merach da vidam) vo prostor od okolu 45kvadrati. za stopluvanje toplo e banja doma (23C) i ima ushte baagi prostor da povlechat klimive ama ako pak non stop rabotat so po 1kw struja nema li da izlapaat povekje otkolku da pushtam na peleti da teram?

Zavisi od situacijata.Ако температурите паднат и денски под 5ц а невечер подолго време држи минус.. две клими ќе почнат да се мачат, и ќе треба и трета..
Е тука веќе дефинитивно нема економичност од финансиски аспект...
Едно ќумбе заменува 3 клими ко од шала
.Тоа значи дека климата си исполнува пдизајн за таа просторија, и без проблем може да ја згрее..Na moite podobro mu e so klimava temperaturava-postojana e ne e promenliva od kolku so kaminot.
Ke zgasni,pa pretoplo,custvoto so klima mu e podobro,zboruvame za otvoren golem prostor,a za mali povrzani prostorii ne znam.Ova e od licno iskustvo.
Тоа значи дека климата си исполнува пдизајн за таа просторија, и без проблем може да ја згрее..
Супер штом е така.
Кај мене не е! А верувам и кај многу луѓе штом се ослонуваат на дрва/пелети. Со таа разлика што јас сум свесен кај е проблемот, и не се жалам "како климите не грееле".
Нејсе, и дрвата се многу поскапени, не е како што беа. Пелетите гледам по 240ден вреќинче одат...
Од чисто економски аспект, греењето на клима е најисплатливо.. ама да нагласиме дека сите ние плаќаме субвенционирана струја! Објективната реалност е сепак подруга...
Стан, изолирана куќа, или бар дел од обична куќа може да се згрее со клими ефтино...
Ама повеќе простории ако сакаш(топло ВЦ на пример ) или голема квадратура, дрвата и вака се најефтини.
П.С. никогаш не сум можел да ги разберам скопјаниТе.. абе плаќаат 2000ден парно, ни да мислиш ни да се замараш.. кењаш(со извинение) на топло.. и први плачат како скапо им било централното
Во нормалната држава, нема да имаат ни избор, а не па субвенции да зимаат за клими и да се откажуваат...
Автоматски споено мислење:
П.П.С. вчера бев Ск, и на враќање само што ќе се качиш на автопат.. се гледа цела котлина покриена со смог! Како ќебе!
Велес исто, буквално цел град покриен, а нигде оџаци не чурат! (кај 16h )
До кога дрвата и ќумбињата криви ќе ни бидат што и летно и зимно време државава ни е како запалена депонија во Карачи Индија?!
Линкот не ти работи...Здраво мислење за климава?
Eve linkЛинкот не ти работи...
А и што и да гледаш, глеј прво каков ти е просторот, па после бирај клима према тоа. (под простор мислам топлински загуби)
Тоа "демек" се знае како оди.. пола ваму-пола кај "нашите".Сето ова океј, само климите во мк се поскапи од кај комшиите, исто и за монтажа. И сега демек субвенции ќе даваме а си ги земаа директорите со по два стана во Скопје.

@најубав ќе те упати, он ги разбира овие..