Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Вака имам уште 2 соби што би сакал понатаму за користење кога би дошло со 2.5ки да се греат, моментално виваксот ми треба иако е преголема за простороијата да се затвора и пушта ретко во зимо само, е сеа во дневна би вложил повеќе средства за добар инвертер бидејки ако ја пуштам на 24 виваксот треба да чекам 1 саат да стопли како што треба и таму и да врти на турбо за да одржава...Никој не мислеше со инвестиција да го враќам фондот за брзо и слично, моментот беше за иста пара горе доле иста музика но со тоа да прави бања ако е потребно побрзо како ппефокасен о поскап уред а не да биде како 2 вивакса да врти ценовно...Поздрав.
Толку пари си вложил за изолација и сега ќе купуваш кинез?

Абе земи си јапанка Daikin Sensira FTXF35D / RXF35D уште е на попуст. Ако ја платиш онлине ти иди 53500 денари со вклучена монтажа. Гарантирано дека ќе троши помалку од Амбер Нордик која е 55000 денари без монтажа.

За Даикинот имаш три години гаранција.
Грее-то една година гаранција и да доплаќаш по 1000ка секоја година.

Грее-то со греач во надворешна што работи нон стоп при температура испод нула и очекуваш поефтино да поминиш?

Последно уредено:
Толку пари си вложил за изолација и сега ќе купуваш кинез?

Абе земи си јапанка Daikin Sensira FTXF35D / RXF35D уште е на попуст. Ако ја платиш онлине ти иди 53500 денари со вклучена монтажа. Гарантирано дека ќе троши помалку од Амбер Нордик која е 55000 денари без монтажа.
За Даикинот имаш три години гаранција.
Грее-то една година гаранција и да доплаќаш по 1000ка секоја година
Само да те поправам, за да добие топлинска моќ како АмберотНордик3.5kw треба да купи DVE 3.5kw Daikin od 53.500 ili vkupno 107.000 :)
Amber Nordic 3.5 и тоа на Colder Testot @-15 u prosek dava 4.2kw i ima COP 2.27....a sirotkovo Daikince od 53.500 na TOL -15 test od 15min jedva dava 2.05kw i COP 2.02...i falat 2kw(i pojse) zatoa i tvrdam deka treba dve takvi od 53500.
Sporeduvam LOT10 ERP dokumenti na Proizvoditelite od dvete klimi posto ni RXF35D ja nema na Eurovent ....cisto da se znae
Amber Nordik3.5kw ERP LOT10
Daikin Sensira-D 3.5kw LOT10 ERP
Amber Nordik so 45.5kg nadvoresna, 2-stage kompresor, dva EXV ventila sporeduvas so nekoe klimice od 25kg....idi begaj be
A sekoj sto ne priznava poznavaci slobodno moze da si gi dade parite na lepenkata :)

Последно уредено:
Само да те поправам, за да добие топлинска моќ како АмберотНордик3.5 треба да купи dva Daikina od 53.500 :)
Amber Nordic 3.5 и тоа на Colder Testot @-15 u prosek dava 4.2kw i ima COP 2.27....a sirotkovo Daikince od 53.500 na TOL -15 test od 15min jedva dava 2.05kw i COP 2.02...i falat 2kw(i pojse) zatoa i tvrdam deka treba dve takvi od 53500.
Sporeduvam LOT10 ERP dokumenti na Proizvoditelite od dvete klimi posto ni RXF35D ja nema na Eurovent ....cisto da se znae
Amber Nordik so 45.5kg nadvoresna, 2-stage kompresor, dva EXV ventila sporeduvas so nekoe klimice od 25kg....idi begaj be
A sekoj sto ne priznava poznavaci slobodno moze da si gi dade parite na lepenkata :)
Човекот си вложил во изолација на куќата и затоа успева да ја загрее со Vivax. Гарантирано ќе може да загрее со Даикин Сенсира.
Од старт е во заштеда затоа што е поефтина.
Грее-то со монтажа ќе дојди 61000 денари.
Даикинот 53500 денари заштеда 7500 денари.

Долгорочно гледано ќе има гаранција три години со Даикинот а за Грее-то за истите три години ќе му земите уште 2000 денари.
И дополнително помалку струја ќе троши Даикин, поголем комфор...

Вин-вин што би рекле во Америките

Само да те поправам, за да добие топлинска моќ како АмберотНордик3.5kw треба да купи DVE 3.5kw Daikin od 53.500 ili vkupno 107.000 :)
Можеш ли да наведеш неколку податоци, на пример, кој COP имаш при овие температури што моментално преовладуваат?

Човекот си вложил во изолација на куќата и затоа успева да ја загрее со Vivax. Гарантирано ќе може да загрее со Даикин Сенсира.
Од старт е во заштеда затоа што е поефтина.
Грее-то со монтажа ќе дојди 61000 денари.
Даикинот 53500 денари заштеда 7500 денари.

Долгорочно гледано ќе има гаранција три години со Даикинот а за Грее-то за истите три години ќе му земите уште 2000 денари.
И дополнително помалку струја ќе троши Даикин, поголем комфор...

Вин-вин што би рекле во Америките
Bate nemas Eurovent za klimata da ja prodavas 53.500....35k e top za toa sto go nudi i WiFi nema, i se ocekuva na kraj na 2025 da stigne hahaha uz doplata 100ce :)
Автоматски споено мислење:

Можеш ли да наведеш неколку податоци, на пример, кој COP имаш при овие температури што моментално преовладуваат?
A kako se meri COP ? Ti izmeri za tvojata pa da gi merime ;)

Последно уредено:
Bate nemas Eurovent za klimata da ja prodavas 53.500....35k e top za toa sto go nudi i WiFi nema, i se ocekuva na kraj na 2025 da stigne hahaha uz doplata 100ce :)
Автоматски споено мислење:

A kako se meri COP ? Ti izmeri za tvojata pa da gi merime ;)
На апликацијата на мојот клима уред ми ја покажува топлината која климата ја дава во kW, како и потрошувачката во КW. Предпоставував дека и твојот уред го има тоа.

На апликацијата на мојот клима уред ми ја покажува топлината која климата ја дава во kW, како и потрошувачката во КW. Предпоставував дека и твојот уред го има тоа.
Има неговата УВ ламби за да ги гори вирусите хаха.
До сега само новата Даикин Перфера го има тоа а ти другар си најверојатно единствен во МК што ја има.
Дали ти стигна Емурата? Тоа е топ модел.
Напрај убај слики од внатрешна и надворешна и постави ги на форумот.

Последно уредено:
koja e podobra spored iskustvoto nekoj sto ima vakva, dali gi poracuvate od klimi.mk ili od oficijalna gree prodavnica, dali idat monteri ili ke mora da se bara licno?
nekoj ?

Mislene s nordic 3.5kw za 40m2 dali bi zodovoluva budzet do 800e...ili da se odi na vivax 5.5 ili aux j?

• Ми се допаѓа
Reactions: V83
Mislene s nordic 3.5kw za 40m2 dali bi zodovoluva budzet do 800e...ili da se odi na vivax 5.5 ili aux j?

Види распрашај се убаво за тој s-nordic моделот...
Ем е малку поскапичок како модел, а и ми е чудно што Грее пак почнале да ставаат туѓи компресори во новиве модели :unsure:

Имав пишано претходно повеќе инфо...

Башка гледам вика носи компресор модел GSD098XKUA7JL6B за што google ми вика е на HIGHLY, really?

Screenshot 2024-10-22 at 23.02.43.png

Screenshot 2024-10-22 at 23.12.01.png
GSD098XKUA7JL6B.jpg

neshto ne mi e jasno okolu modelite na gree... (pa ako moze nekoj upaten da odgovori)

kaj povekjeto razlichni klimi ne bitno dali kje e Clivia, Airy i drugi .. edna od oznakite e K6DNA1A dali toa znachi deka site imaat potpolno ista nadvoreshna edinica a razlikata e samo vo vnatreshnata?

Ako da togash zoshto bi ja zemal da recheme Charmo Premium koja e poskapa a ne PULAR Premium

Da nema zabuna doma vo stanot imam obichna GREE (ne inverter) od pred 10 godini (mozdebi i povekje) i ok si raboti .. duri ima i raboti koi novite klimi shto mi se vo kukjata gi nemaat. Prichinata zoshto ne zemav gree vo kukjata vekje nekolku pati ja imam pishano (i pak kje ja kazam) beshe odnosot na personalot vo dukjanot na ilindenska.

Не знаев каде на друго место да прашам, затоа ајде нека биди овде, па кој знае нека одговори.

Живеам во стан во Германија во којшто греењето е со гас. Најголем дел од населението во Германија е со централно греење, но доста голем дел се греат или со гас или со масло.

Во претходниот стан во којшто живеев затоплувањето беше со централно греење и во зградата немаше сепаратен/засебен уред за загревање, но во станов каде што моментално живеам газдата има „гас-бојлер„ кој служи за загревање на водата.

Е сега прашањето ми е поврзано со функционалноста и зажтедата на енергија...

Моментално за затоплување се употребува само еден радијатор кој е наменет само за една просторија. Ме интересира како точно функционираат одделно радијаторот и самиот уред за загревање на гасот, бидеќи и на двете страни има регулатор на топлина.
1730812465392.jpg1730812465384.jpg

Обично радијаторот го оставам на 3-ка преку цела зима, барем така прочитав дека било поекономично отколку да го гасиш и потоа наредниот ден наново да затоплуваш. Што всушност ми е прашањето околу точноста и исправноста на овој метод. Дали на овој начин стварно се заштедува на потрошувачка или сепак другиот метод е поефикасен?

А исто така ме интересира и засебната улога на бојлерот и радијаторот во врска со затоплувањето.
Во врска со тоа имам два методи на регулирање...
1. Бојлер на број 4, радијатор на 5.
2. Бојлер на број 7, радијатор на 3.

Дали заштедата е поголема во случај 1 или 2?
Бидеќи без разлика дали зголемуваш на радијатор или на бојлер, топлината во просторијата се зголемува и на двата начини.
Е сега не ми е јасно како одделно функционираат двете страни. Ок кај бојлерот е веќе јасно, троши енергија при затоплување онака како што ќе го подесиш, но како радијаторот регулира топлина?
Дали е поврзано со брзината на протокот на вода? Пример топлината на одржување на водата е 60 степени, па доколку радијаторот е регулиран на 5-ка, тогаш протокот на вода е подинамичен со цел оддржување на таа температура во радијаторот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom