Postoi i treta možnost da se bide poeftin od proizvoditelot pokraj praveni se vo šupa i nudenje prastari modeli, da se UKRADENI.Zamisli vakov slucaj: ako postoi identicen model na Midea i Vivax koj e proizveden i sklopen vo pogoni na Midea, togas Vivax NE MOZE nikako da bide poeftin ili ista cena so toj na Midea. Da ne objasnuvam ova nasiroko, sekomu e jasno zosto proizvoditelot koj direktno prodava vo maloprodazba preku svoi zastapnici e najeftin. Ako e Vivax poskap od Midea togas nema potreba da kupuvam od nego, a ako e poeftin mozni se dve varijanti (1) klimata ne e nabavena od Midea tuku od nekoj od stoticite montazeri (koi ne gi znaat site ni vo Kina, a ne pa nie ovde ke gi barame i najdeme, moze da se pogoni so 50-100 rabotnici ili so 2.000+) so delovi od Midea i drugi direktni proizvoditeli koi poradi nemanje ime i sl.se poeftini od Midea, ili (2) Vivax kompletnite klimi gi nabavuva od Midea no za da bide poeftin kupuva modeli stari 2-3 godini bez najnovata i poskapa tehnologija ili delovi.
Postojat i drugi pomali faktori koi vlijaat na krajnata cena, no vo globala toa e toa i ne e moja logika tuku na ekonomisti baegi popametni od mene.
E sega za kraj, ne mora da znaci deka sekoja nova tehnologija ili proizvod e podobar od prethodniot, ima mnogu slucai kade sto proverena i dokazana vo praksa tehnologija bila podobra od najnovoto, sto na pr.bese delovna politika na Toyota pa proizveduvajki najpouzdani avtomobili stana najgolem proizvoditel vo svetot.
A najvazno od se e sto ti e pogodena klimata i ti si zadovolen.
Sigurno deka trgovecot nema možnost da e poeftin od proizvoditelot osven ako ne napravile nekakva kompenzacija povolna za trgovecot....
Vo razmisluvanjevo tvoe reper ti se našive balkanski ceni dadeni od našive trgovci pa zatoa ne ti izlaga esapot. Postoi kategorija FABRIČKA CENA koja na nas koi sme rabotele vo proizvodstvo ni e dobro poznata kategorija, vo slučajov taa ne ni e poznata i siguren sum deka koga bi ja poznavale cenite na VIVAX i MIDEA bi bile mnogu pologični.
Bilo kako bilo mene klimava me iznenaduva kako raboti na ladenje. Pokraj možnosta so ograničuvanje na snagata na kompresorot i duvanjeto najednostavno se stava AUTO ventilator i izbira T i taa sama koga će se dobliži do baranoto počnuva da raboti so 100 do 120W i duva vo najtivkiot mod so časovi vo nekoi 25m2... baš kako najdobrite japonski modeli. Da prostiš da e vo šupa pravena ne veruvam deka bi možela.
Pola od ova da može na greenje jas prezadovolen.