Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Zavisi najmnogu sto ocekuvas od klima sto e edvaj 22~25kg,nadvoresna i e so 500~550gr, freon i max izduv 500~550 m3/h....i sekako od montazata i od izolacija na mestoro kade kee montirana...Dechki, kazhete mi zoshto mideava e -25 na stranta oficijalna kaj nas, i sekade po re-sellers, no TOL e -10 na eurovent, samo podetalni bidete kako raboti ova, poshto dali ispagja na krajot od denot deka ako nemaat sertifikat (pa i vo sluchajov imaat), ne mozhe voopstho da se veruva na nieden brend shto reklamira?
I kaj nas, realno, dali -10 stigaat tempearturite vo poslednive godini? I me interesira, ako vekje klimata ima greach, nema toa da mi garantira deka kje raboti kako shto treba vo sekoj sluchaj? Ili TOL e povekje merka za efikasnost na odredena tempeartura a ne deka nema da mozhe druga klima so TOL -10 da raboti na -20?
Koja midea klima do 500 eur e so podobar TOL kaj nas, vidov edna do -30 TOL, ama e 200 eur poskapa, ne znam za kolku vreme mozham da si gi vratam parite, ne znam kolku poefikasna kje bide istata duri i temperaturite da ne se doblizhuvaat ni do -10.
I dali gorenavedenata vredi za ista cena kako:
So toa shto gree-to nema eurovent i ne znam dali -25 nivni se podobri od TOL -10... Sepak site ovie imaat greachi mislam deka.
Ako imate info da spodelite bi bilo dobro da ne bide samo na zbor ova go mislam za site proizvoditeli I uvozniciZa seriozen proizvoditel e sosema normalno, 10godini e garancijata na Gree vo Kina i od taa pricina e i kaj nas.

Zavisi najmnogu sto ocekuvas od klima sto e edvaj 22~25kg,nadvoresna i e so 500~550gr, freon i max izduv 500~550 m3/h....i sekako od montazata i od izolacija na mestoro kade kee montirana...
Ednostavno e....za skoro ista efikasnost (A+) ednata taa efikasnost ja dava so 3,2kw a drugata so 2,5kw sto se 700wati razlika u mokjnost.@Strelec Pomegju greeto shto go linknav, i mideata, shto preporachuvash? Gree dali imaat energetska za zonite? I shto mislish za vivax (znam deka midea gi proziveduva kompresorite)?
Автоматски споено мислење:
Greeto shto go linkav e 650 m3/h, mislam deka mideata e 575 ili 585.
Za proper montazha, shto e najdobro preporachano?
Ednostavno e....za skoro ista efikasnost (A+) ednata taa efikasnost ja dava so 3,2kw a drugata so 2,7kw sto se 500wati razlika u mokjnost.
Ti koja bi ja zemal?
Baska sto ovaa so pogolema mokjnost "Charmo Arctic Pro II 3.5kw" sega ima i 10godisna garancija do 2034g stoi na garancijata, bez denar da dades za toa, pa se znae sto e podobar izbor megju dvete !!!
Ispravka 2.5kw e Pdesignh za modelot MSAGBU sto ne e isto so MSAFBU i razlikata e poveke od 500w t.e 700w.Da, no Greeto nema eurovent sertifikat kako shto znam? Kolku mozham da se doveram? Kade go vide toa so 3.2 kw i 2.7 kw?

Ispravka 2.5kw e Pdesignh za modelot MSAGBU sto ne e isto so MSAFBU i razlikata e poveke od 500w t.e 700w.
Razlikata e ocigledna na Energetskite
Zatoa sto ova ne se grealki pa da se 3.7kw u prosek i na +7 i na -7nadvoresna temperatura tuku gubat kapacitet i efikasnost na ladno, neko modeli poveke nekoi modeli pomalku i toa go objasnuvam kako ednostavno se razlikuva toa. Zatoa se i cenite razlicni, sve sto e 3.5ka na toplo ne e i na minusi.Samo malku, mnogu sum zbunet.
Go zgreshiv linkot na eurovent, taka shto fala ti mnogu za toa.
E sega, sakash da kazhesh deka Mideata nema Energetska klasa sertifikat/nalepnica, dodeka greeto ima. I iako mideata ima eurovent (a greeto nema), nema energentska. Energetska vs eurovent e tuka nekade, a na tie dve razlikata e 700w?
Zoshto na linkot od midea.mk vikaat greenje kapacitet 3.7 kw ako e 2.5 kw?
Zatoa sto ova ne se grealki pa da se 3.7kw u prosek i na +7 i na -7nadvoresna temperatura tuku gubat kapacitet i efikasnost na ladno, neko modeli poveke nekoi modeli pomalku i toa go objasnuvam kako ednostavno se razlikuva toa. Zatoa se i cenite razlicni, sve sto e 3.5ka na toplo ne e i na minusi.
3.7 e na +7.
A 2.5kw e na -10 za zonata klimatska sredna zona.
Ili toa se cita vaka.
Mideata vika vaka ...za prostor koj ima toplinski zagubi od 2.5kw na najniska -10C nadvoresna temperatura klimata/modelot ima efikasnost (SCOP) 4.0(A+).
Charmoto pak vika....za prostor koj ima toplinski zagubi od 3.2kw na najniska -10C nadvoresna temperatura klimata/modelot ima efikasnost (SCOP) 4.1(A+).
Vivax ne e proizvoditel tuku ime na trgovska firma od Hrvatska koja stava svoi nalepnici na gotovi proizvodi, a proizvedeni se od pomali kineski firmi (za nas anonimni) so razlicni delovi vnatre, kompresori najcesto od Midea vo posledno vreme, a za drugite delovi potesko da se utvrdi proizvoditelot (dokolku go nema na samiot del). Prisatni se dosta na Balkanot so ogled na povolnite ceni, ima i servisi. Za kvalitetot kako ke se pogodi srekata, nekoi se prezadovolni, nekoi razocarani. A Midea, Gree, Haier ... se golemi kineski firmi vo postojan rast i standardizirani proizvodi so kvalitet i ekonomicnost zavisno od toa kolku si spremen da platis.@Strelec Pomegju greeto shto go linknav, i mideata, shto preporachuvash? Gree dali imaat energetska za zonite? I shto mislish za vivax (znam deka midea gi proziveduva kompresorite)?
Автоматски споено мислење:
Greeto shto go linkav e 650 m3/h, mislam deka mideata e 575 ili 585.
Za proper montazha, shto e najdobro preporachano?