Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Od telefon gi nema potpisite , samo od pc gi gledam.

Tuku da kazete kade da najdam tacna za pod klima , ili nekoja idea za diy.
ТЕМС Скопје , Еуро Клима Битола
Автоматски споено мислење:

ТЕМС Скопје , Еуро Клима Битола

Eve eden apdejt za mojata klima , amber nordic 3.5ka. skoro nonstop namestena na 21 i 2ra brzina , osven za spienie na 19 i silent, 40m2 salon. Termometarot od slikata mi e pod klimata na biro, na drugiot kraj na salonot ima termometar momentalno e 20.4°c.
1000004550.jpg1000004551.jpg1000004552.jpg

некој да каже цена како оди за демонтажа и повторна монтажа на друга локација за 3,5-ка клима инвертер?

некој да каже цена како оди за демонтажа и повторна монтажа на друга локација за 3,5-ка клима инвертер?
Зависи град од град. Ако јас ти кажам за Велес, нема да биде валидно за Скопје и сл.
Рачунај си грубо дека демонатажата е 1500-2000, а монтажата ќе си ја платиш како за нова клима. Ретко кој(веројатно никој) нема да се нафати да монтира со стари цефки! А кога веќе ја откачуваш цела… па и хемиско ќе и направиш на внатрешната, па и тоа ќе крене илјадарка-две…

Јас го правев истото… ѓавол и пол ми испадна!

Mene monteri mi imaat kazano deka bakarnite cevki cim se upotrebat veke so edna klima se ukrutuvaat i ne se vitkaat poveke kako novi cevki. Kolku e vistina ova veze neam:)

Mene monteri mi imaat kazano deka bakarnite cevki cim se upotrebat veke so edna klima se ukrutuvaat i ne se vitkaat poveke kako novi cevki. Kolku e vistina ova veze neam:)
:ROFLMAO:
Ваљда јасно ти е дека најголема печалба имаат на цевките, така?

Зависи град од град. Ако јас ти кажам за Велес, нема да биде валидно за Скопје и сл.
Рачунај си грубо дека демонатажата е 1500-2000, а монтажата ќе си ја платиш како за нова клима. Ретко кој(веројатно никој) нема да се нафати да монтира со стари цефки! А кога веќе ја откачуваш цела… па и хемиско ќе и направиш на внатрешната, па и тоа ќе крене илјадарка-две…

Јас го правев истото… ѓавол и пол ми испадна!
Зошто мислиш никој не би се нафатил со стари цевки? Кај мене пролетоска јас им предложив тоа за да не ми растураат одново, тие погледаа се помислија и рекоа па може и онака старите се подебелозидни од новите, и така. Досега се е ОК, за натаму ке видиме. За демонтажа и монтажа (со малку вакуум :) наплатија 7.000 или 6.000 беше ?!

Последно уредено:
Дали имаш информација за проток на воздух низ надворешна единица?
Колку би бил максимален проток кај една добра 3.5ка?
Imam za mojata max e 2000m3/h pri 900vr/min. Toa i ne treba da ti e vodilka pri izbor, ovie parametri konstruktorot pri dimenzioniranje gi presmetuva prema goleminata na izmenuvačot. Znači golema vn edinica so golem naprečen presek na otvor za turbinata si bara pogolem fan so pogolem prečnik i protok na vozduh, sledstveno i pogolem nadvorešen izmenuvač so pogolem protok....
Mnogu pobitno vo prikaznava e da nadvorešniot motor na ventilatorot bide inverterski upravuvan so sklop koj obezbeduva kontiuirana promena na vrtežite, a ne samo fiksni dve ili tri brzini.
Автоматски споено мислење:

@tzlatko kaj tebe na tundrata kolku e tocna temp sto ja pokasuva na vnatresnata kako ambientalna temperatura
Ne pokažuva sigurno kolku e pod poklopecot i nema vrska so ambientalnata, tamu e kako što meram jas sekogaš najmalce 10 stepeni poveće od ambientalnata. Na displejot pokažuva nekakva pretpostavena T za 2 C poveče od ambientalnata i koga će dostigne 2 C poveće od zadadenata, klimata se gasi...
Zemi vo obzir deka senzorot e pod kapakot i vednaš nad saćeto kad e toplo ili ladno. Jas meram so sezor na rešetkata nad klimata i tamu koga taa raboti e sekogaš od 5 do 8 C poveće od ambientot.

Последно уредено:
Jas meram so sezor na rešetkata nad klimata i tamu koga taa raboti e sekogaš od 5 do 8 C poveće od ambientot

A be Zlatko zlatko vo sto da veruvame vo tvoite prikazni eve gledas ti me narece zabegan i glup a ti se pridruzija i ptica selska i filipinkata kako mozelo kaj mene nad klima da e 24 stepena a ispred klima na dalecina od 8 metra da e 25 pa ti ova sto si go pisal sega deka nad klimata sekogas ti e od 5 do 8 stepena poveke od ambientalnata vo prostorijata pa se cudam be Zlatko kako moze da sedete vo soba na 19 ili 16 stepena minatiot pat napisa deka usisot ti e 24 a ti napisa deka od ambientalnata kaj tebe e 5 do 8 stepena povisoka nad klimat znaci 24 minus 5 do 8 stvarno ladno e kaj tebe.
So vreganje omalovazuvanje ne se postignuva nisto ako gledas deka nekoj ne znae poduci go ako gledas nekoj deka znae deka ne znae begaj od nego
Pozdravce ubav den i vikend eve i dva skrin sota od tvoite postiranja

Attachments

• Screenshot_2024-02-23-08-20-18-579_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2024-02-23-08-20-18-579_com.android.chrome.jpg
    992,9 KB · Прегледи: 13
  • Screenshot_2024-02-23-08-21-09-490_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2024-02-23-08-21-09-490_com.android.chrome.jpg
    1.004 KB · Прегледи: 12
A be Zlatko zlatko vo sto da veruvame vo tvoite prikazni eve gledas ti me narece zabegan i glup a ti se pridruzija i ptica selska i filipinkata kako mozelo kaj mene nad klima da e 24 stepena a ispred klima na dalecina od 8 metra da e 25 pa ti ova sto si go pisal sega deka nad klimata sekogas ti e od 5 do 8 stepena poveke od ambientalnata vo prostorijata pa se cudam be Zlatko kako moze da sedete vo soba na 19 ili 16 stepena minatiot pat napisa deka usisot ti e 24 a ti napisa deka od ambientalnata kaj tebe e 5 do 8 stepena povisoka nad klimat znaci 24 minus 5 do 8 stvarno ladno e kaj tebe.
So vreganje omalovazuvanje ne se postignuva nisto ako gledas deka nekoj ne znae poduci go ako gledas nekoj deka znae deka ne znae begaj od nego
Pozdravce ubav den i vikend eve i dva skrin sota od tvoite postiranja
Добро сега, факт е и тоа дека топлиот воздух е полесен и се крева нагоре па според тоа температурата горе кај усисот на климата ќе биде повисока за некој степен отколку температурата долу или таа амбиентална. Колку ќе биде таа разлика зависи од просторија до просторија, изолација...
Зависи и од позицијата на климата колку е до таван монтирана, затоа е и она правилото 10-15цм.
Нели велиме топлинските загуби се највисоки на таван. Тоа е поради тоа што топлината оди нагоре.

Добро сега, факт е и тоа дека топлиот воздух е полесен и се крева нагоре па според тоа температурата горе кај усисот на климата ќе биде повисока за некој степен отколку температурата долу или таа амбиентална. Колку ќе биде таа разлика зависи од просторија до просторија, изолација...
Зависи и од позицијата на климата колку е до таван монтирана, затоа е и она правилото 10-15цм.
Нели велиме топлинските загуби се највисоки на таван. Тоа е поради тоа што топлината оди нагоре.
Zemi sonda i meri što da ti kažam drugo. I da e 20cm pod tavan će e slično, saćeto ima od 50-65C, si zrači si go gree prostorot okolu klimata a najpoveće nad nea. Koga ne raboti razlikata nad nea i na metar visočina e 1-2C. Ne zboram ništo napamet kako što nekoi ovde se mešaat vo maški muabeti.
Ovie anomalii dobriot softver treba da gi zeme vo obzir za da može da gi pegla tie razliki vo temeperaturi vo mnogu različni scenarija so različni protoci na izduv i zadadeni T za da ne dozvoli brzo gasenje na klimata poradi pregrevanje i zbunuvanje na senzorot na saćeto...
Ova eftinite kineski modeli ne go možat i zatoa se gasat na mali izduvi i povisoki nadvorešni T.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom