Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
@Vanlok da ti kazam po pravo i mene me zbuni matematikata koga ja pravev :icon_mrgr: i znaev deka nema da se svati, posto i drug da ja napisal jas ne bi ja svatil ama ete @tzlatko ja svati a svati ja i ti kako soodnos samo so TA koja se polni samo preku noc na evtina.
Пеер, секоја чест за Злате - ама навистина нема потреба „киловат-час во евтина тарифа“ да го промовираме во нова единица мерка за енергија. :D

ТА печките си се добра дополна за климите, ама не се поекономични во останатите 11 месеци (и пар недели). Ако инсистираш на ТА печки, на годишен просек дебело ќе изгубиш во потрошувачката. ;)

samo ja ke ostanam nezadovolen od martian..
ne znam so tolku vidovte
ebate dokumentarecot
interstellar > 50 light years > martian

ти што виде у интерстелар? интерстелар е кружење околу стол у буквална смисла, а мартиан за разлика е интересен, плус е пореален и е поблизок до публиката, не треба да си професор по физика да го сфатиш некои работи кои не се ни докажани.

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
ти што виде у интерстелар? интерстелар е кружење околу стол у буквална смисла, а мартиан за разлика е интересен, плус е пореален и е поблизок до публиката, не треба да си професор по физика да го сфатиш некои работи кои не се ни докажани.

:icon_lol:

Once upon a time there was a crooked tree and a straight tree. And they grew next to each other. And every day the straight tree would look at the crooked tree and he would say, "You're crooked. You've always been crooked and you'll continue to be crooked. But look at me! Look at me!" said the straight tree. He said, "I'm tall and I'm straight." And then one day the lumberjacks came into the forest and looked around, and the manager in charge said, "Cut all the straight trees." And that crooked tree is still there to this day, growing strong and growing strange.

Za praznicive sum na gosti, vo kukja so svoe parno i kotel na drva(kjumur). Ogrevniot materijal go ima vo izobilstvo no verovatno (kako sto retko se lozi i zaradi toploto vreme) ke ostane i za slednata zima no moram da go opisam sistemot na greenje koj veruvam se praktikuva i posiroko vo nasava drzava :). Ovde sneg ne padna voopsto, sabajle ne se lozi iako termometarot koj bytheway e zakacen na najvisokata tocka (na nosacot pod ploca na 2.30m visina) pokazuva 18,5C. Namesto topli radijatori se sluzi topla rakija, edna, dve a moze i use nekoja ;) Temperaturata vednas skoka na 23 iako termometarot ne pokazuva taka(ma garant se rasipal :) ). Pred rucekot konecno se pali kotelot a togas e vreme i za salatka pa se prodolzuva so vince, togas stanuva toplo/pretoplo pa nema potreba da se dodadat drva u kjumbeto :) Se pali duri vecerta ama aj za togas da ne tupam sto ima na trpeza :)
Srekjna Nova na site ne temava!
@Vanlok Decko posebno cestito do tebe za vseluvanjeto vo noviot dom, so zdravje i berikjet da si go koristite i uzivate vo nego, kako ti, taka i tvoeto semejstvo !

Рејчел Мекадамс со новава фризура... почнувам да се затрескувам во неа како средношколка во Роберт Патисон.
75.jpg

ААААААААААААААААААААААААААААА!!! :love:

@Vanlok, ne se sekiraj, ke padne potroshuvacka na razumno nivo cim se stabilizirash.
Cestitki -- nov dom so novi klimi vo nova godina :)
Od pocetok na grejna sezona do momentov potroshiv okolu1.7 metri kubni drva vo struja za 3 klimi- okolu 6100 denari ili 100 evra.
E nema da krecam, da go cistam odzakot, samo mi fali rekreacija za cepenje i lozenje drava.
Ako do krajot na grejnata sezona otidat ushte 150 evra ke bidam prezadovolen-grejam 85 kvadrati i mojata proekcija beshe od 200-300 evra za sezona. Monterite koi mi gi vgradija dvete Lomo prognoziraa 500-600 evra! Izolacijata si go dava svojot skromen doprinos.

@Vanlok, ne se sekiraj, ke padne potroshuvacka na razumno nivo cim se stabilizirash.
Cestitki -- nov dom so novi klimi vo nova godina :)
Od pocetok na grejna sezona do momentov potroshiv okolu1.7 metri kubni drva vo struja za 3 klimi- okolu 6100 denari ili 100 evra.
E nema da krecam, da go cistam odzakot, samo mi fali rekreacija za cepenje i lozenje drava.
Ako do krajot na grejnata sezona otidat ushte 150 evra ke bidam prezadovolen-grejam 85 kvadrati i mojata proekcija beshe od 200-300 evra za sezona. Monterite koi mi gi vgradija dvete Lomo prognoziraa 500-600 evra! Izolacijata si go dava svojot skromen doprinos.
а плус имаме ПМ10 во изобилство...
Туку толку од идеите за поединечна гасификација, немаме ние техничка култура ни за оџак чистење...
http://www.telma.com.mk/vesti/golema-eksplozija-na-plinska-boca-vo-kukja-vo-drachevo[DOUBLEPOST=1452067084][/DOUBLEPOST]
Пеер, секоја чест за Злате - ама навистина нема потреба „киловат-час во евтина тарифа“ да го промовираме во нова единица мерка за енергија. :D

ТА печките си се добра дополна за климите, ама не се поекономични во останатите 11 месеци (и пар недели). Ако инсистираш на ТА печки, на годишен просек дебело ќе изгубиш во потрошувачката. ;)
баш така !; а полни ТА печки се незаменливи за ситуација со прекин на ел.струја, а посебно се ефикасни за станови со дебели ѕидови..

Момци, фала за честитките. :)

...grejam 85 kvadrati i mojata proekcija beshe od 200-300 evra za sezona. Monterite koi mi gi vgradija dvete Lomo prognoziraa 500-600 evra! Izolacijata si go dava svojot skromen doprinos.
Одлични резултати. (y)

Во куќа живееш, или во зграда? Каква изолација имаш, кажи нешто повеќе.

Момци, фала за честитките. :)

Одлични резултати. (y)

Во куќа живееш, или во зграда? Каква изолација имаш, кажи нешто повеќе.
Kuca, prizemje, staveno samo vnatreshna izolacija- dnevna so kujna spoeni 10cm, drugi po 5cm i plafon segde 5cm. Bitni se klimive - kolku pari tolku muzika (potroshuvacka), ama izolacija e mnogu pobitna. Ako dade Gospod vo plan sum 8cm plus odnadvor.

Kuca, prizemje, staveno samo vnatreshna izolacija- dnevna so kujna spoeni 10cm, drugi po 5cm i plafon segde 5cm. Bitni se klimive - kolku pari tolku muzika (potroshuvacka), ama izolacija e mnogu pobitna. Ako dade Gospod vo plan sum 8cm plus odnadvor.
Уште подобро, што имаш простор и за подобрување. Одлични резултати, во секој случај.

Јас треба да се воздржам од пре-анализирање сега во овој период. Имам полоши резултат од твоите, иако имам фасада со 10см стиропор (се словенечки материјали од Јуб), но постојаното отварање врати си го прави своето... Интересна работа утрово, кога станував Тошибата не дуваше. На 18с беше наместана, не почна да дува ни кога ја ставив на 20. Немаше сијаличка за дефрост. Но... беше топло. Тогаш кога се вратив во спална, видов дека Гри-то не прекинува да дува, и тоа прилично топло. Изгледа преку ходникот ја (до)загрева и дневната соба.
Чудно, пошто наместен беше на 16с. Почнувам да се сомневам во исправноста, ама ајде прво ќе седнам да го прочитам упатството - иако мислам дека не до тоа, ако наместам 16с - нема логика климата да не се исклучува на 20+ (најмалку толку беше во спалната).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom