Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Imam klima 3.5ka cooper and hunter arctic i dobro gree.Megutoa na momentalnive temperaturi klimata ne postignuva povisoka temperatura od 22 stepeni a e podesena na 24 stepeni .Probav 25 stepeni i pak isto .
Gledam na forumov ima dosta lica koi ja poznavaat dobro rabotata na klimive pa sakam da prasam dali moze da dojde do oslabuvajne na motorot na klimata ako raboti non stop na maximum ,a pretpostavuvam deka raboti na max.zosto ne ja postignuva zadadenata temperatura.
Vo kolku m2 e klimata i so koja izolacija?
Ne ja gasi navecer, ostavi ja na 22 preku nokj i sabajle ke imas 22. Ne e sega isto na -10 kako vo Oktomvri na +7 nadvor.

Другар јас мислам дека проблемот што шпоретот не сака да загрее повеќе е што ми е на скрос на крај на собата.Затоа се надевам со климата ако ја ставам на средина дека рамномерно ќе топли.
А да пробаш да наддадеш ќумци и да го релоцираш шпоретот?
Инаку и јас на дрва сум примарно и греам 60кв,ама ако задржи вака и ТА печка ќе акумулирам,сега засега со една соба отвори/затвори 16кв добро регулирам температура.
Тоа клима,мој совет ти е бриши од глава! И јас сум со лоша изолација,знам како е!Ама ти како што кажуваш,ако земеш 5.5ка ќе плаќаш по 6000ден само за неа и пак смрзнат ќе бидеш.Климата не е магично решение,и не е за секаде.Тоа што тука читаш како им трошат климите по 700-800-900w тоа е за по станови или во изолирани куќи.

Дрвата ги плаќам по 3000 денари кубик,куќата е зидана со обичен блок 16х25х40 со исполнета фуга.Се работи за дневна соба 8х3,5 метри, провев нема од никаде .
8 метри должина без изолација е проблем, ова од искуство ти го кажувам и имам мерено, до 6 метри негде се чувствува млак воздух во останатите 2 метри не "дофрла" мојата 3.5кв Панасоник, во останатите 2 метри како во друга просторија без греење е такво е чувството и тоа е огромен проблем.
За греење со клима изолацијата е огромен фактор.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

@zlatomirec ako si resil klima zemi 5.5 kw od visok glava ne boli ,poupatenite ke ti kazat koja e najdobra no sovet moj mozes sam da stavis izolacija na plocata odozgora a i nema da te fati mnogu.

Vo kolku m2 e klimata i so koja izolacija?
Ne ja gasi navecer, ostavi ja na 22 preku nokj i sabajle ke imas 22. Ne e sega isto na -10 kako vo Oktomvri na +7 nadvor.
Okolu 30 m2 gream ne mi e izgasnata od noemvri i ne ja namaluvam voopsto navecer[DOUBLEPOST=1546900567][/DOUBLEPOST]
Okolu 30 m2 gream ne mi e izgasnata od noemvri i ne ja namaluvam voopsto navecer
Izolacija solidna pvc dograma vo dvosoben stan

Kako ide ladnovo momentalno -9 nakaj 1kw prosek vadi klimava ali najbitno zgreani .
87 kw za 88h preku den 70 m2 navecer 54 m2 .

• Ми се допаѓа
Reactions: GT1
А да пробаш да наддадеш ќумци и да го релоцираш шпоретот?
Инаку и јас на дрва сум примарно и греам 60кв,ама ако задржи вака и ТА печка ќе акумулирам,сега засега со една соба отвори/затвори 16кв добро регулирам температура.
Тоа клима,мој совет ти е бриши од глава! И јас сум со лоша изолација,знам како е!Ама ти како што кажуваш,ако земеш 5.5ка ќе плаќаш по 6000ден само за неа и пак смрзнат ќе бидеш.Климата не е магично решение,и не е за секаде.Тоа што тука читаш како им трошат климите по 700-800-900w тоа е за по станови или во изолирани куќи.
Пробано со ќумци околу 6 метри со се вертикала една сезона и морав да ги извадам собата лом ја направив од чад.

Kako ide ladnovo momentalno -9 nakaj 1kw prosek vadi klimava ali najbitno zgreani .
87 kw za 88h preku den 70 m2 navecer 54 m2 .

b2c183ad69ac9b20b0c05ac206170071.jpg

eve ja u momentov kolku tera, ne ja gledam celo vreme i ne znam dali e ova prosekot ili pomalce ili poise...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Мојата изгледа само по потреба уклучува во 5та, тестирав денес неколку пати, ставено е во 5та и цело време дува во 3та, ќе отворам врата и после неколку минути почнува во 5та да дува и додека затопли убаво после пак се враќа во 3та. Исто така во упатството прочитав дека во 5та/Powerful мод најдолго може да дува 20 минути.

И кај мене пише 20 минути, бар да ставеле на која разлика помеѓу темп во собата и подесената на климата се уклучува 5та или Powerfull mode, 4, 5 или 6 степени разлика.
Сега јас требе да уклучам 5та брзина или Powerfull па да почнам да ја ладам собата и да видам кога ке уклучи.
Инаку истестирав и се уклучи за среќа.

Пробано со ќумци околу 6 метри со се вертикала една сезона и морав да ги извадам собата лом ја направив од чад.
Тогаш ништо.Веќе ти кажаа чаре,изолација само,а зимово буткај некако.Инаку гледај по пазар3 и реклама5,се наоѓаат убави котли/печки За мали пари.Неколку радијатори,можеш и друга соба/вц да поврзеш,околу 1000-1500€. Многу подобро ќе се распоредува топлината,и верувај стоплен ќе бидеш со 10 кубици па незнам колку лоша изолација да имаш.
Според мене првиот чекор би ми бил тој.После изолација дел по дел како пари ќе имаш.

Okolu 30 m2 gream ne mi e izgasnata od noemvri i ne ja namaluvam voopsto navecer
Navecer sto ne ja gasnis ubavo, ama nekaza na kolku e setirana navecer ?
Mojata e na 21/22 navecer setirana....tvojata ako e na 18C si go *.al ezot
Kupi eden termometar i ko ke vidsis sabajle deka e 15C a namestena 18C odma svakjas deka ne ja biva so toj seting

И кај мене пише 20 минути, бар да ставеле на која разлика помеѓу темп во собата и подесената на климата се уклучува 5та или Powerfull mode, 4, 5 или 6 степени разлика.
Сега јас требе да уклучам 5та брзина или Powerfull па да почнам да ја ладам собата и да видам кога ке уклучи.
Инаку истестирав и се уклучи за среќа.
Да барем да пишува во какви услови се уклучува во 5та.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Navecer sto ne ja gasnis ubavo, ama nekaza na kolku e setirana navecer ?
Mojata e na 21/22 navecer setirana....tvojata ako e na 18C si go *.al ezot
Kupi eden termometar i ko ke vidsis sabajle deka e 15C a namestena 18C odma svakjas deka ne ja biva so toj seting
Podesena mi e na 24 stepeni i ne ja namaluvam voopsto na vecer
Do pred dve nedeli ja namaluvav na 22 stepeni na vecer ali sega na ovie niski temperaturi ne ja namaluvam

Drzete gi klimite na isti seting denje nokje koga e vaka ladno da ne vi se oladat zidovite i zaboravete na setinzi Powerfull i igranje so zadadena dali 23 lili 28...
Ostajte gi na 22/23 i spijte mirno....i 2kw da vi potrosat klimite na cas toa se 13den na cas....u eftina ili preku nokj toa se 6,5den/cas koga e i najladno
Vo drva presmetano toa se 2m3 drva preku sila u najladniot mesec za 80m2....
Pojse od 6000den nema da dobiete smetka....parno za 80m2 e duplo od ova i se plakja 12meseci.
Poeftino greenje od klima nema, za mladi parovi sto prvpat treba da plakjaat smetki za greenje e izmislena rabota

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom