Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Здраво!
Конечно стигна и неделата каде што се одлучив да идам деновиве купам клима уред.
После неколку кратки истражувања и консултации со некој од членовите на форумов.
Како кратко потсетување климата ми треба да загреам простор од 30-35м2. Во куќа со слаба изолација на прв пат.
Дилемата остана помеѓу овие уреди
1. ТОШИБА СУЗУМИ ПЛУС РАС 16 https://klimi.mk/product.php?id=255
2. ДАИКИН СЕНСИРА
https://klimi.mk/product.php?id=301
(проблемот е што ова клима ја немаат на лагер и треба да се чека 15-20 дена башка е поскапа во однос на другиве 70.500 денари со се монтажа од ицс груп и паксон. ЈБГ сум го прошутил попустот од 10% и не го даваат сега.:( Инаку одма без мислење би ја платил)
3. ЛГ
https://www.neptun.mk/categories/INVERTER_SISTEMI/LG-S-18EQ-NSK---S-18-EQ-UL2
(ЛГ клима уредов ме стави со мислење бидејки е 5ка и има двоек коморесор и одлична цена. Ама и ме плаши да не ми грее кога ке паднат температурите -под -10,-15)

Ајде сеа помогнете ми да ја решам дилемата со некој збор за овие 3 клима уреди. Ме интересира разликите и придобивките една од друга. И што е најдобро да се земе за парите.
Moja prepraka ti da go zemes Daikin ako ne ti se brza bidejki kazuvas deka nemaat na lager daikin inaku i Daikin e so Twin Rotary compresor
Ako pak ti se brza togas nema da zgresis nitu so LG-to zemi go LG dobar model e isto so Twin Rotary compresor ( Dual Inverter ) a za greenje na - 15 ic da ne te buni toa prvo nasevo podracje retko ima dolgi periodi so konstantno -15 stepeni vtoro mnogu klimi se deklarirani do -15°C pa bez problem great i na -20 se zavisi do modelot na klima i sekako do izolacijata na objektot.

Од тие дефинитивно оди на Даикинот. Тошибата е послаба генерално, а LG за мене имаат многу голема стапка на дефекти после година-две.
Да, поскап е, ама е во класа на SF50VE на Мицубиши, и над овие што ги спомна.

Здраво!
Конечно стигна и неделата каде што се одлучив да идам деновиве купам клима уред.
После неколку кратки истражувања и консултации со некој од членовите на форумов.
Како кратко потсетување климата ми треба да загреам простор од 30-35м2. Во куќа со слаба изолација на прв пат.
Дилемата остана помеѓу овие уреди
1. ТОШИБА СУЗУМИ ПЛУС РАС 16 https://klimi.mk/product.php?id=255
2. ДАИКИН СЕНСИРА
https://klimi.mk/product.php?id=301
(проблемот е што ова клима ја немаат на лагер и треба да се чека 15-20 дена башка е поскапа во однос на другиве 70.500 денари со се монтажа од ицс груп и паксон. ЈБГ сум го прошутил попустот од 10% и не го даваат сега.:( Инаку одма без мислење би ја платил)
3. ЛГ
https://www.neptun.mk/categories/INVERTER_SISTEMI/LG-S-18EQ-NSK---S-18-EQ-UL2
(ЛГ клима уредов ме стави со мислење бидејки е 5ка и има двоек коморесор и одлична цена. Ама и ме плаши да не ми грее кога ке паднат температурите -под -10,-15)

Ајде сеа помогнете ми да ја решам дилемата со некој збор за овие 3 клима уреди. Ме интересира разликите и придобивките една од друга. И што е најдобро да се земе за парите.

Sf vekje e stara verzija od mitsubishi.
Novata sredna klasa na electric e AP.

Msz-AP42VG i AP50VG so prekrasen eurovent, daleku povekje toplina od FTXF50A na daikin i pogolem SCOP, scop e 4.7

I 42 i 50 od AP serijata na electric so r32 freon nosat twin rotatry kompresor, uredot na daikin e swing kompresor ne e rotary i ne e twin.

bc6fefda0b407857922d13a6ebf4dc63.jpg

Nadvoresnata na Electric AP50VG tezi 40kg i na -15 isporacuva 4.7 kw tollina nasproti 3.9 od SF prethodnata serija ili 4.0 od Daikinot.

Vo Maledonija energosistem ja nemaat uvozeno ushte, no proserka do Grcija po cena od 1000 eur i te kako vredi.

Tipuvam cena u mkd koa kje gi uveze energosistem od okolu 66.000 za 50 kata.

https://www.bittel.bg/en/p/mitsubis...r-mitsubishi-electric-msz-ap50-vg-muz-ap50-vg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Najekolosko najekonomicno najisplatlivo greenje so Inverter klimi.

Stoplise vo zima kupi Inverter klima!

Odlicen model so odlicen dizajn plus podarok za veseli novogodisni i bozikni praznici :)

Msz-AP42VG i AP50VG so prekrasen eurovent, daleku povekje toplina od FTXF50A na daikin i pogolem SCOP, scop e 4.7

I 42 i 50 od AP serijata na electric so r32 freon nosat twin rotatry kompresor, uredot na daikin e swing kompresor ne e rotary i ne e twin.

Nadvoresnata na Electric AP50VG tezi 40kg i na -15 isporacuva 4.7 kw tollina nasproti 3.9 od SF prethodnata serija ili 4.0 od Daikinot.

Vo Maledonija energosistem ja nemaat uvozeno ushte, no proserka do Grcija po cena od 1000 eur i te kako vredi.

https://www.bittel.bg/en/p/mitsubis...r-mitsubishi-electric-msz-ap50-vg-muz-ap50-vg

66000 bi bila odlichna cena za Mitsubishi 5,5ka so vakov Eurovent.

Ако е ап50ве 66000 апсолутно ќе нема конкурент. Ама тешко дека ќе е 66, слично како ЛН што е поскапа од ФХ.

A ne razbiram brat so ova kupuvanjebklimi od Grcija. Kako moze toa? Prvo, carina ke moras da platis, kolku ke bide taa za 1000€ proizvod? A vtoro, kako ke se reshi rabotata so toa shto sakas da uvezis proizvod so freon vnatre? Ke mora neshto vo Skopje da odis da prijavuvash, da pravis ili?[DOUBLEPOST=1543864615][/DOUBLEPOST]
Ако е ап50ве 66000 апсолутно ќе нема конкурент. Ама тешко дека ќе е 66, слично како ЛН што е поскапа од ФХ.
A brat shto e fintava so LN shto e poskap od FH? Podobri klimi se ili?

A ne razbiram brat so ova kupuvanjebklimi od Grcija. Kako moze toa? Prvo, carina ke moras da platis, kolku ke bide taa za 1000€ proizvod? A vtoro, kako ke se reshi rabotata so toa shto sakas da uvezis proizvod so freon vnatre? Ke mora neshto vo Skopje da odis da prijavuvash, da pravis ili?

[emoji16][emoji57]

A ne razbiram brat so ova kupuvanjebklimi od Grcija. Kako moze toa? Prvo, carina ke moras da platis, kolku ke bide taa za 1000€ proizvod? A vtoro, kako ke se reshi rabotata so toa shto sakas da uvezis proizvod so freon vnatre? Ke mora neshto vo Skopje da odis da prijavuvash, da pravis ili?[DOUBLEPOST=1543864615][/DOUBLEPOST]

Всушност, LN е иста цена како FH со тоа што во LN има вградено melcloud кој кошта 5000 денари за FH и ако собереш на 63500 испаѓа 68500.
Патем LN има и многу повеќе опции, како самочистечки филтри итн.

Moja prepraka ti da go zemes Daikin ako ne ti se brza bidejki kazuvas deka nemaat na lager daikin inaku i Daikin e so Twin Rotary compresor
Ako pak ti se brza togas nema da zgresis nitu so LG-to zemi go LG dobar model e isto so Twin Rotary compresor ( Dual Inverter ) a za greenje na - 15 ic da ne te buni toa prvo nasevo podracje retko ima dolgi periodi so konstantno -15 stepeni vtoro mnogu klimi se deklarirani do -15°C pa bez problem great i na -20 se zavisi do modelot na klima i sekako do izolacijata na objektot.

LG то е декларирано дека работи до -7. Прашањето ми беше дали ке работи добро како и на -15?

Не. Помал компресор има.

Kaj prijatel sum na gosti, se gree na klima vivax 5.5 kw, pred izvesno vreme mu se slucil nemil nastan vo koj stekot kaj sto e vklucena klimata se zapalil, sreka bil doma pa reagiral na vreme, mu objasniv deka vo kriva palanka izgore cela kuka od istiot problem, koj bi bil nacinot da se zastitime, dali direktno vrzuvanje na dozna ili.....

LG то е декларирано дека работи до -7. Прашањето ми беше дали ке работи добро како и на -15?
Lg-to po eurovent e deklarirano do -10°C sto ne znaci deka pod -10 nema da raboti ke raboti no so poslab kapacitet a toa sto na nasive web sajtovi pisale -7 toa e pecatna greska
Inaku kako sto veke spomenav mnogu klimi se deklarirani do -15°C primer mitsubishi daikin toshiba i drugi poznati brendovi pa odlicno Great i na nadvoresni temperaturi od -20°C

Deneska go napraviv standardnoti mesechno merenje na potroshena struja na kontrolniot saat koj go imam na mojot sprat. Od 02.11 do 03.12 smetkata za struja mi e 5038 denari sose DDV. Od ovoj period od 32 dena, poslednive 26 dena (od 8mi Noemvri) ukluceni mi se site tri klimi (2*WN35 i 1*FH35) i otvoreni vratite od site, osven od edna soba od spratot na koj shto ziveam (120m2 realna povrshina) shto znaci 26 dena gream povrshina od nekade 105/107m2, a vo periodot od 08.11-12.11 imav gosti i site vrati bea otvoreni shto znaci sum gi greel tie denovi site 120m2.

Da napomenam deka mozebi vo cel mesec 5 pati se gotvelo na spratov, znaci celava potroshuvachka na struja potpagja na se, osven na gotvenjeto shto za mene e odlichno. Prezadovolen sum posebno koga ke se zeme predvid deka dve klimi imam vo dnevna i celata toplina mora niz edna vrata da izleguva, znaci nemam nekoja dobra pozicija na klimite za da mozam da kjaram od nivniot izduv, nego treba prirodno da si chekam toplinata da si se prenesuva. Zgora na toa, vo hodnikot mi e vleznata vrata na spratot koja ne e mnogu dobra i imam mini promaja od pod nea, koja na poniski temperaturi i toa kako se osekja koga ke se doblizis do nea, shto znaci toa mi e eden znacitelen toplinski gubitok.

Toa e toa sega za sega, naredni merenja na 02/03.01. Sestra mi si zaminuva vo Petok, gi zatvaram vratite shto znachi mesto 107, ke gream od Petok nataka 81m2.

Salute!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom