Најдобар град за живеење во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата NonameMacedonia
  • Време на започнување Време на започнување
Toa e веч субјективно мишлење поштована госпоџице
Можеш да живееш и у центар на Менхетен и да кажеш како е градо досаден.
Али у пореџење са остала понуда у Република Македонија Скопје е центар пажња и то се не мења него се константно надограџује од годину у годину.
Затова сваки сељак и квазисељак машта да купи стан и да се токмоса таму уџум, Лисиче у зградите Богу иза леџа, од Џевахир још даље...у нивјето

Оди на било кој друг Скопјанец кажи му дека Скопје изобилува со светски брендови, дека за 24 часа се наоѓа работа и сл. глупости - ќе ти се изгазат од смеа...Така да не знам колку е тоа субјективно мислење...И тоа што си видел по плоштад неколку калаштури во прозирни маици не ти дава за право да означуваш Скопјанки како се облекуваат...До толку ја идеализираш 'метрополава' што ги понижуваш сите останати градови...Секој град, помал или поголем има свои предности и маани...На некои во Струмица или Битола на пр, им е 100 пати поарно него во Скопје и по ниедна цена не би дошле тука...
И ова што викаш те цитирам - сваки сељак и квазисељак машта да купи стан - мислиш на себе, така...?

Последно уредено:
Toa e веч субјективно мишлење поштована госпоџице
Можеш да живееш и у центар на Менхетен и да кажеш како е градо досаден.
Али у пореџење са остала понуда у Република Македонија Скопје е центар пажња и то се не мења него се константно надограџује од годину у годину.
Затова сваки сељак и квазисељак машта да купи стан и да се токмоса таму уџум, Лисиче у зградите Богу иза леџа, од Џевахир још даље...у нивјето
да те зачекат брачата да те испрегазат во некој бус да видиш шубав живот,песна се пее...........

да те зачекат брачата да те испрегазат во некој бус да видиш шубав живот,песна се пее...........
:pos:
Тоа е...Неизживеаност пуста...
Затоа за 7-8000 ке работи негде по цел ден, и викенди и празници, за само тука да дреме...

Да можам се би продал во смрденово и покондурено скопје и би се преселил во мало градче како Крушево,Кратово,Берово но за тоа задоволство да го имам треба бизнисот и работата да ми трпи.

Затоа ќе се стрпам уште некоја година до пензија па збогум смредно скопје[DOUBLEPOST=1437086663][/DOUBLEPOST]
Ако си ја бараш бељата и на марс ќе ја најдеш

Оди на било кој Скопјанец кажи му дека Скопје изобилува со светски брендови
Е јбг Старбакс немате и тоа H&M никако да ви го донесат. има таму убави прозирни кошулчиња
И тоа што си видел по плоштад неколку калаштури во прозирни маици не ти дава за право да означуваш Скопјанки како се облекуваат...
Па не иде бре.. На бела кошула се ѕирка плав прслук само ради штиклата плава. Кој фетиш јеботе...Имаш маичка у прерамки покажи кливиџ биди јака цура. Плус жртвувате hot pants кој е стопути бољи тренд
И ова што викаш те цитирам - сваки сељак и квазисељак машта да купи стан - мислиш на себе, така...?
Тако је бре! Ми фалат уште 15.000 Еур. (3 реколти и исто толку субвенции) и идам таму кај вас...Коа опнам низаро пиперки да се суши на балкон... Стаам едно решо да се не мириса запршка по дома. и стоедено со кука има да го краси цел паркинг...Кого гребнам не жалам..

Е јбг Старбакс немате и тоа H&M никако да ви го донесат. има таму убави прозирни кошулчиња
Па не иде бре.. На бела кошула се ѕирка плав прслук само ради штиклата плава. Кој фетиш јеботе...Имаш маичка у прерамки покажи кливиџ биди јака цура. Плус жртвувате hot pants кој е стопути бољи тренд

Тако је бре! Ми фалат уште 15.000 Еур. (3 реколти и исто толку субвенции) и идам таму кај вас...Коа опнам низаро пиперки да се суши на балкон... Стаам едно решо да се не мириса запршка по дома. и стоедено со кука има да го краси цел паркинг...Кого гребнам не жалам..
само тоа проѕирни блузи ги пишуваш од преска шо толку против нив. кој шо сака тоа ке носе ако сакат и голи ќе одат

Sent from my 6036Y using Tapatalk

Право на свое мислење според членот 19 од Универзалната декларација за човекови права

Скопје е најразвиен град, најголем, со најмногу можности за вработување и образование, ги има сите факултети, сите струки, сите здравствени установи и институции, а Битола е убав град и веројатно попрактичен за живеење, но реално градот институционално и интелектуално пропаѓа, не нуди некоја перспектива за обезбедување квалитетен живот за во иднина, граѓаните за секој здравствен проблем трчаат во Скопје, опциите за високо образование на битолскиот универзитет се недоволни, а и самиот универзитет е е** ветер, па пак барај си чаре во Скопје ако ти се студира нешто поасолно, или пак да си школуван и да сакаш да се вработиш, да изградиш некаква кариера, во Битола тешко, посебно ако немаш "вујко владика"....а онака, по изглед и по сообраќајни решенија и урбанизам, во Скопје не гледам некаква убавина, само урбан хаос...
За фриленсер струга
За дремење книги читање кафе пиење битола
Скопје ми е ок... не му ја знам причината зошто ... така ми е ок

те цитирав зошто пишуваш во ск има се... ама на човека му се потребни сите а не се, се е надоместливо ама сите не се надоместливи ако ме разбираш[DOUBLEPOST=1437507001][/DOUBLEPOST]Пс
а пошто ни во струга ни во битола ни во лондон немам никој, а од ск сите свои со себе ги носам, јас би сакала лондон уште утре.... бајрам помина велигден е далеку си славам со умот

Кавадарци е добро место за живеење според мене,е сеа народот малце не чини ама неможе се да е супер :D Почнувајќи од можности за вработување,има неколку големи фирми (логорот(Дрекслермаер),Фени,Тиквеш,Кожувчанка итн.),има неколку паркови,ноќен живот натинг спешл ама за разлика од другите места во МКД сме понапред,не е некое ептен мртво место за кое што може и @Colt Willcox да потврди :D .во близина се наоѓаат некои одлични излетнички места(12 деца,Моклишки манастир итн).,Тиквешко езеро е на 6-7 км од градот и има огромен број викендички,понатаму Кожув е тука исто и таму има неколку добри излетнички места,исто така и географски одлично сме поставени,до Солун се стигнува побрзо отколку до Охрид :D Мана е народот како што реков,понатаму институционално малце сме маргинализирани,иако сме втор град што го полни буџетот на РМ па заслужуваат институциите малце поголеми ингеренции,а не пример за тоа шо другар фрли цигара на плоштад и не плати казна да оди на суд во Велес итн.

Се сложувам со тебе за Кавадарци, и луѓето ми се свиѓаат, а богами и добри цури има во тој град.... само полека зборувајте да ве ебам, никој не ве брза во искажувањето на вашите мисли :icon_mrgr:

Зошто?
таков лош, завидлив, и клет народ.
Зарем во Велес?
јас пак познавам неколку луѓе таму едно семејство и неколку колеги од факутелтет, и не ги препознавам во твоево лошо искуство[DOUBLEPOST=1437548785][/DOUBLEPOST]
Јас од секогаш сум сакал да живеам во Струга. Секогаш ми било желба, едвај сум чекал како мал да идам кај роднини за лето:)

Езеро, чаршија, дрим, све е блиску и убаво. Единствено што од порано малце е по не чишто. И народот е исто така супер, иако има многу албанци.

Охрид ми е некако многу по пун и по не убав. А за Битола не сум бил од дамна па немам многу зборови.
Според мене не грешиш... и за живеење е многу убаво. Кој знае да работи ќе се вработи, споредба во барање наоѓање работа скопје и струга не најдов некоја разлика. Скопје има многу повеќе измамници што гледаат да добијат неплатена работна рака, дури да се најде некој да ги пријави по инспекции ќе се наполнат со пари казната не ќе им е проблем. Таква работа на секој чекор се наоѓа, а работа да те пријави и да те плати и да имаш слободен ден како човек, исто се наоѓа и во скопје и во струга.
Скопје треба да испланираме, да се договориме за да прошетаме. Во Струга ти иде природно, одиме до продавница и ќе свртиме едно кругче покрај дрим. И дружењето е природно.
Школи градинки игротеки болници има.
Плацовите во првите населби до Струга не се скапи, дури имаше 5 до 15 евра квадрат, а и во градот не е скапо. Би го избегнала мислешево кога би купувале таму, поради муслиманите многу се населија во таа населба и на лето таму е мексико, 7 дена свадба тапани зурли рафали, после во следната куќа 7 дена свадба ... и така од јуни до октомври нема спиење. Само од свадбите ништо друго не ме спречува да си купам местенце таму. Ај ќе си бидиме комшии?

Последно уредено:
Од Прилеп сум, и не би го сменил за ниту еден друг град во МК(исто е секаде), не би можел да живеам во градови со мешана етничка структура, Прилеп е урбанизиран, среден не многу загаден, во МК кај и да живееш во поголемите градови горе долу исто ти е секаде, економски просперитет мала работа подобар имаш во Скопје оти е главен град, ама треба да трпиш сообраќаен хаос, премногу сејљачишта и сиот џган од внатршноста кој не успеал да се снајди во родното место(оти не го бидувало за ништо) па немало каде и се преселил Скопје. Инаку Ресен е симпатично мало, богато и просперитетно место, голем дел од жителите се печалбари блиску е Преспа, Охрид, Битола, Прилеп ако баш би морал би го избрал Ресен.

Ја би во Битола некако ми се чини најдобро таму или во Охрид али со оглед дека ми е на само 15 километри и можам да тркнам кога сакам до таму не би се пресели пошо би ми се зголемиле само трошковите а знам дека во Скопје никогаш не би живеел освен ако е дојден ептен нож до коска и да морам дури и тогаш би размислил

:bravobe:ова не важи за мојте зетовци кој еве 15 години веќе никако да најдат работа.

Па некој прљав провинцијалец им ги зел работните места.

Чекај малце, нели на ќерка ти некој прљав провинцијалец и ја земал работата, сега и на зетовците... Од што живеат твоите деца Анчо?
Изнајмуваат станови со кирија по 150 е месечно на провинцијалци пошо нели дошле од провинција, имаат пари пошо сите у провинција имаат ниви, па ајде да исцицаат нешто.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom